Wiejska zupa z klopsikami Treściwa, syta i aromatyczna zupa z mnóstwem warzyw, pieczarkami, kaszą oraz mięsnymi klopsikami. Pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 1,5 – 2 litra wody lub bulionu warzywnego 1/4 główki kapusty 1-2 ziemniaki 1 marchew 1 kalarepa 30dkg fasolki szparagowej pół kalafiora 3-4 pieczarki 1 cebula garść zieleniny typu: pietruszka, koperek, nać(...)Kapustę kroimy w grubą kostkę *** *** Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy oraz kroimy w kostkę *** *** Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki *** *** Fasolkę szparagową myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki *** *** Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki *** *** Zieleninę myjemy i drobno siekamy *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy *** *** Dodajemy kaszę oraz obraną cebulę (w całości) *** *** Mięso
Blog z ApetytemBoeuf bourguignon czyli francuski gulasz wołowy z pieczarkami, marchewką i czerwonym winem. Kwintesencja smaku. U nas podany z domowymi speclami, ale idealnie sprawdzą się także wszelakie kasze, ziemniaki, a także bagietka, itp. Inspiracją był ten przepis pominęłam tylko mąkę (nigdy nie zagęszczam nią gulaszów), jak dla nas warzywa zagęszczają wystarczająco. Składniki: - 1,5kg wołowiny (np. rozbratel, karczek, itp.) - 150g(...)sól i pieprz do smaku - 2 łyżki koniaku (opcjonalnie) - 1 listek laurowy - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - kilka gałązek świeżego tymianku i natki pietruszki - 8 małych cebulek szalotek - 200g małych pieczarek Na dużej patelni z grubym dnem smażymy pokrojony w kostkę boczek aż do zrumienienia. Następnie zdejmujemy delikatnie boczek na talerz (ja nie zdejmowałam), pozostawiając tłuszcz. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju
Smaczne Zdrowezimno jak i na ciepło i idealnie prezentuje się na imprezowym stole. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 4 jajka – 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 500g pieczarek – 1 cebula – 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka wędzona, granulowany czosnek) Cebulę pokroić w drobną(...)kostkę i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać pieczarki pokrojone w drobną kostkę i smażyć przez około 7 minut. Doprawić wg smaku i wystudzić. Jajka rozbełtać z przyprawami. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do rozbełtanych jajek i wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową przelać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarowaną ulubionym tłuszczem, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym
Smaki Arminemoże by tak przygotować roladki? Na szybko, a pysznie. Dzięki inaczej przygotowanemu farszowi, roladki smakują zupełnie inaczej. Spróbujcie sami Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 15 pieczarek 20 dag sera żółtego w kawałku 20 dag szynki np drobiowej kilka gałązek natki pietruszki bułka tarta do panierki dwa jajka sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: *Pieczarki ścieramy(...)tarce na dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju, oprószamy solą i pieprzem, zrumieniamy. * Se żółty i szynkę również ścieramy na tarce, łączymy z wystudzonymi pieczarkami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. * Pierś z kurczaka kroimy na plastry, każdy plaster cieniutko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa wykładamy grubą warstwę farszu, zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami
Z Majeczką w kuchnipłaska łyżeczka curry, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 łyżka posiekanego koperku, ponadto: sól do smaku, 3 filety z kurczaka, 1 niewielka cukinia, ok. 200 g brązowych pieczarek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki kapary, 2 łyżki startego sera parmezan, dodatkowo: ziemniaki, olej rzepakowy, sól, pieprz, rozmaryn. Przygotowanie: RADA: mięso pokroiłam na dowolne części, ale można przekroić(...)solą do smaku. Cukinię kroimy po długości na cienkie plastry, za pomocą nożyka do warzyw. Układamy (na zakładkę) na mięsie wzdłuż, zaczynając od krótszego boku. Oprószamy pieprzem i solą. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z serem, oliwą i kaparami. Pieczarki układamy na mięsie wzdłuż długiego boku, i delikatnie od tej str. zwijamy na roladę. pomocna będzie folia
Moniki SmakołykiKurczak po chłopsku Dziś filet z kurczaka w nowej odsłonie. Mięso duszone z warzywami i pieczarkami w aromatycznym sosie czyli pomysł pyszne i sycące danie obiadowe. Do takiej potrawy polecam podać gotowane ziemniaczki lub kluski i ulubioną surówkę. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka kilka pieczarek 1 cebula pół cukinii 1 czerwona papryka pół kolby kukurydzy lub kilka(...)niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, ciągle mieszając do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy plasterki pieczarek, ziarna kukurydzy oraz pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy *** *** Następnie dokładamy mięso, zalewamy bulionem lub rosołem, dodajemy sos sojowy i całość dusimy pod przykryciem przez
Blog z ApetytemFrancuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lec The post Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKotlety mielone z pieczarkami i serem – pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Można je podawać np. z ziemniakami puree (zobacz przepis na: kremowe, tłuczone ziemniaki), surówką z marchewki lub mizerią, a także z sosem pieczark The post Kotlety mielone z pieczarkami i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeRoladki schabowe z pieczarkami i serem – to propozycja na pyszny obiad :) Jako dodatek do nich polecam ziemniaki puree, na które przepis znajdziecie tutaj: Kremowe tłuczone ziemniaki oraz surówkę z rzodkwi – zobacz przepis tutaj: Surówka The post Roladki schabowe z pieczarkami i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSchab w sosie węgierskim – miękki i kruchy schab w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek to pyszny pomysł na obiad. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a jego dużym plusem jest to, że można przygotować go dzień wcześniej The post Schab w sosie węgierskim z pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeszkl mąki pszennej tortowej 3/4 szkl wody gazowanej dwie szczypty proszku do pieczenia sól Farsz: 3 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane, utłuczone i ostudzone (mogą być wczorajsze) 350 g pieczarek 1 mała cebula 2-3 łyżki startego sera mozzarella 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa/olej do smażenia Panierka bez jajek: około 1/2 szkl mleka bułka tarta Oczywiście możecie(...)drugim i przykrywamy drugim talerzem, naleśniki pozostaną wtedy miękkie i wilgotne :) 2. Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy do miękkości na oleju pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Następnie obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebulki. w trakcie przesmażania solimy i pieprzymy pieczarki. Przesmażamy do odparowania wody. 3. Przesmażone mieszamy z ziemniakami oraz mozzarellą
Gotowanie...to proste !Pychotka! Składniki: 3 małe cukinie 500 g piersi z kurczaka sól, pieprz, słodka i ostra papryka pół papryki czerwonej pół papryki żółtej kilka gałązek natki pietruszki. 10 pieczarek 10 dag sera żółtego w kawałku * Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Oprószamy sola, pieprzem, obiema paprykami. Obsmażamy na patelni do ścięcia mięsa. * Papryki kroimy w drobna kosteczkę(...)Pieczarki kroimy w plastry, zrumieniamy na patelni. * Natkę pietruszki siekamy. * Ser żółty ścieramy na tarce * Mieszamy ze sobą kurczaka, papryki, natkę, pieczarki i ser. * Cukinie przekrajamy na połówki wzdłuż, wydrążamy. Każdą łódeczkę oprószamy wewnątrz solą i pieprzem. Do każdej wkładamy farsz lekko dociskając. Nafaszerowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, zapiekamy 35 minut
Z Majeczką w kuchninatki pietruszki - 30g oleju kokosowego rafinowanego - 1 jajko - 20 g mąki kokosowej - sól kłodawska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi Składniki na sos : - 300g pieczarek - 100g oleju kokosowego rafinowanego - cebula (100g) - sól kłodawska pieprz, kurkuma papryka słodka, czosnek niedźwiedzi Skladniki na sałatkę : - cukinia - rukola - ocet jabłkowy niefiltrowany - olej(...)wodzie, odcedzamy i suszymy (w celu pozbycia się części lektyn) Kalafior gotujemy na parze, studzimy. Blendujemy na jednolitą masę :kalafior, natkę pietruszki, olej kokosowy (rozpuszczony w kąpieli wodnej), pieczarki i ziarna konopii. Dodajemy poszatkiwaną cebule i czosnek, jajko, mąkę kokosowa oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulki, spłaszczamy na burgery i układamy na blasze wyłożonej papierem
Szkrab Je SamProste dania zazwyczaj okazują się najsmaczniejsze. Klasyczne połączenie: ser, kurczak i pieczarki świetnie sprawdziło się również w przypadku tortilli:). 2 tortille 250g pieczarek 1 mała cebula 1 filet z kurczaka 150g tartego sera mozzarella sól, pieprz, czosnek granulowany 2 łyżeczki oleju 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka wraz z posiekaną cebulą i pokrojonymi w półplastry pieczarkami
Szefowa kuchniSchab i sos pieczarkowy to nuda? Dzięki dodatkowi czosnku niedźwiedziego na pewno nie:). Polecam to danie w mojej wersji. 1 kg schabu w plastrach 500g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 3 łyżki śmietany 18% olej sól, pieprz, papryka słodka 1. Plastry schabu kroimy na pół, rozbijamy. Każdy kotlet posypujemy solą, pieprzem(...)słodką papryką. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju w dużym garnku przeznaczonym do smażenia. 2. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy warzywa do zarumienionego mięsa. Smażymy do momentu aż pieczarki puszczą wodę. Wtedy dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy czosnek niedźwiedzi, dusimy pod przykryciem przez około 40 minut. 3. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą
Szefowa kuchni