pieczarki - 22435 przepisów (strona:491/1496)

Zrazy z kaczej piersi 102

niezwykle ciekawa. Polecam, naprawdę warto eksperymentować Składniki na 4 osoby : 4 pojedyńcze filety z piersi kaczki bez skóry 8-10 podgrzybków ( ja użyłam mrożonych, można zastąpić innymi grzybami nawet pieczarką) 2 cebule 1 ząbek czosnku kawałek wędzonej słoniny, tyle żeby wytopić tłuszcz i podsmażyć pieczarki z cebulą musztarda sarepska sól, pieprz do smaku 3-4 szklanki wywaru z kaczych korpusów(...)ostateczności z kostki ) kaczy smalec (można zastąpić wieprzowym) mąka z wodą do zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posiekaną słoninę wytapiamy na patelni, jak zrobią się skwarki, dodajemy pokrojone pieczarki, jedną cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Smażymy na złoty kolor, po przestudzeniu blendujemy na w miarę jednolitą pastę. Filety rozklepujemy cieniutko. Każdy smarujemy musztardą,ale niezbyt obficie. Solimy, pieprzymy do smaku

Ogrodnik w podróży
Kaszotto ze szpinakiem, pieczarkami i kurczakiem 138

Składniki: 400 g kaszy bulgur 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g szpinaku baby 150 g pieczarek 1/2 pora 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 pęczka dymki Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, polewamy sosem sojowym i odstawiamy(...)dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojonego w paski pora, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Smażymy około 3 minut od czasu do czasu mieszają. Dodajemy pieczarki, oprószamy solą i pieprzem i w dalszym ciągu smażymy. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy na patelnię kurczaka razem z sosem sojowym. Smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Następnie

Qchnia po prostu
kuchnia XX - lecia międzywojennego 133

makaronu włoskiego pieczeń siekana pieczeń wieprzowa nadziewana drób: kaczka z pomidorami kurczęta z pomidorami przepiórki duszone w śmietanie przepiórki na sposób francuski grzyby: kasza gryczana z grzybami kotlety królewskie pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach jajka: babka bawarska jajka faszerowane musztarda i kaparami jajka faszerowane ze śledziem jajka nadziewane serem jaja w sosie musztardowym sznycle z jajek, kotlety z jajek Kartofle(...)placuszki: knedel z kaszy manny z serem przetwory: konfitura z ogórków ryby: babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski sos z oliwek warzywa: buraki obsmażane w cieście jarmuż z kasztanami zupy: ogórkowa ze świeżych ogórków zwyczajna zupa rybna - rosolnik

królestwo garów
STROGONOW Z KURCZAKA 162

wariacja na bazie tradycyjnego strogonowa. Smaczna sycąca, gęsta zupa typu gulaszowego w dodatku przygotowuje się ją expresowo.   SKŁADNIKI :  500 g piersi z kurczaka  300 g pieczarek 2 cebule 2-3 ogórki kiszone  1 czerwona papryka  3 łyżeczki przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 30 % sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 łyżeczka musztardy(...)PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka i wszystkie warzywa kroimy najlepiej w paski a pieczarki w talarki. Do dużego garnka wlewamy odrobinę oleju, przekładamy kurczaka, liść laurowy i ziele, chwilkę podpiekamy. Następnie dodajemy pieczarki, paprykę i przyprawy. Chwilkę podpiekamy. Wytworzą się płyny i tak ma być, jednak dolewamy jeszcze wody, dodajemy przecier, mieszamy, przykrywamy i dusimy około 20 minut.  Na koniec dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka warstwowa z topinamburem i pieczarkami 122

NONE X-NONE Bazą dzisiejszego dania będzie topinambur - dość egzotyczne warzywo (przynajmniej dla nas) o specyficznym smaku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - gorąco zachęcamy. Zapiekanka warstwowa z topinamburem i pieczarkami SKŁADNIKI: - ok 500 g topinamburu - 250g pieczarek - 1 duża papryka czerwona - 2 papryczki jalapeno - 200g zielonych oliwek w puszce - 250g sera żółtego   - 250g przecieru pomidorowego - przyprawy (bazylia, oregano, sól) Topinambur(...)dokładnie myjemy, kroimy w cieniutkie plasterki i wykładamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy niewielką ilością oregano. Podobną czynność wykonujemy z pieczarkami: dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i układamy kolejną warstwę w naczyniu żaroodpornym. Następną warstwą są przekrojone na pół oliwki, czerwona papryka i papryczki jalapeno. Wszystkie składniki zalewamy wcześniej wymieszanym przecierem z łyżeczka bazylii i oregano, a wierzch posypujemy serem

Związek na patelni
Przekąski i przystawki na różne okazje 237

sałatką jarzynową Galareta wieprzowa Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym Domowe chipsy Pikantne roladki z ciasta francuskiego Jajka z majonezem Jajka caprese Pieczarki faszerowane w sezamowej panierce Parówki w cieście francuskim Pizza caprese Roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym Roladki schabowe panierowane Roladki(...)papryką , Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami Sylwestrowe kanapeczki. Mini kanapeczki Tartinki z łososiem i serkiem Tatar ze śledzia na pumperniklu Łódeczki Caprese. Kanapki z sałaty rzymskiej Koreczki Caprese Pieczarki faszerowane wołowiną Pieczarki nadziewane kaszą i serem Pomidory faszerowane fetą Przepis na ogórki faszerowane Sałatka z melonem, szynką i rukolą Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Szynka faszerowana sałątką jarzynową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z kapustą i grzybami 140

drożdży świeżych, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 100 g masła, Co potrzeba na farsz: 500 g kiszonej kapusty, 500 g pieczarek, 1 średnia cebula, 4 łyżki oleju rzepakowego, Sól, Pieprz Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na paszteciki: Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do dużej miski dajemy 2 łyżki mąki, cukier, pokruszone drożdże(...)godzinę. W tym czasie robimy farsz: Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy, odcedzamy, zostawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy drobno, smażymy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone drobno pieczarki. Podsmażamy, dodajemy wystudzoną kapustę pokrojoną drobno, smażymy, aż kapusta będzie miękka, w razie konieczności podlewamy nieco wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystudzenia. Gotowe ciasto dzielimy

Bułka z Chlebem
Placuszki z piersi kurczaka i pieczarek 83

Można potraktować je też jako przekąskę. Czemu nie? Można dodać również inne składniki: paprykę, cebulę. Podaję ilości na 5-6 placuszków: * 20-30  dkg piersi z kurczaka * 3 pieczarki * do 10 dkg sera żółtego * 1 łyżka mąki * jajko * sól Mięso i pieczarki drobno posiekałam. Wbiłam jajko, mąkę i starty żółty ser. Delikatnie przyprawiłam solą. Smażyłam na oleju aż się(...)sosem tzatziki Przepis na sos podałam w poprzednim poście  tutaj Przekąska, danie, syte i nie jest trudne do zrobienia! Smacznego! Lidka Artykuł Placuszki z piersi kurczaka i pieczarek pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Świąteczna warstwowa sałatka wielowarzywna 86

się. Nie ma obaw. To wszystko tak się skleja i trzyma się kupy przez długi czas. W dzień poprzedzający „gości” zabrałam się za jej robienie. Składniki:  * pieczarki marynowane  * marchew  * jajka * żółty ser * kukurydza  * szynka * majonez * jogurt naturalny * czosnek * sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki Salaterkę wyłożyłam folią aluminiową. Na sam spód wyłożyłam marynowane(...)pieczarki kapeluszami do dołu. Na to wysypałam pokrojoną w kostkę ugotowaną marchew. Posmarowałam majonezem, ale dość cieniutko. Majonez rozrobiłam z jogurtem naturalnym i przyprawiłam solą i pieprzem. Proporcje jogurtu i majonezu dowolne. Ja zastosowałam 3:1 Wcisnęłam dwa ząbki czosnku.  Na posmarowaną majonezem marchew kolejno układalam pokrojoną w kostkę szynkę, cienką warstwę majonezu, kukurydzę, majonez, ser żółty starty

Pieprzyć z Fantazją
Pulpety w sosie pieczarkowym 77

mięsa mielonego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajko * 3-4 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 3 łyżki masła * 3-4 łyżki mąki Na sos: * 20 dkg pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki masła * śmietanka 30% 150 ml  * sól  * natka pietruszki Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę(...)Wbiłam jajko, wsypałam bułkę tartą i przyprawiłam do smaku.  Formowałam kulki i obtaczałam w mące. Smażyłam na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoto – brązowy kolor.  Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam razem  cebulą na maśle. Kiedy pieczarki puściły sok a cebula zeszkliła się dodałam śmietankę. Chwilę jeszcze wszystko podgrzewałam, żeby nadmiar płynu odparował. Na koniec

Pieprzyć z Fantazją
Siekane kotlety z kurczaka z serem i pieczarkami 87

podawać je z sosem tzatziki.  Składniki: * 40 dkg mięsa surowego z kurczaka (np. z udek) * 1 jajko *  4 – 5  łyżek startego sera żółtego * 3-4 pieczarki *1 mała cebulka * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy  * mąka do obtoczenia * olej do smażenia Mięso z kurczaka pokroiłam dość drobno(...)Wbiłam jajko, dodałam żółty ser, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę,  łyżkę mąki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wyrobiłam masę.  Formowałam kotleciki o grubości 1 cm i obtaczałam w mące.  Smażyłam na brązowy kolor.  Podawałam z kaszą i sałatą.  Notatki: * smażyć na średniej mocy ogniu * dodać ulubione przyprawy

Pieprzyć z Fantazją
Strogonow 83

moim domowym wydaniu.  Taka wersja bardzo smakuje mojej rodzinie. Podawałam go z pieczonymi ziemniakami co okazało się smacznym pomysłem Składniki: * 60 dkg mięsa wołowego * 1 papryka * 6 pieczarek *1 cebula *6 średniej wielkości ogórków kiszonych * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, papryka ostra i słodka * 2 łyżki oleju * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego(...)oleju w garnku. Kiedy wołowina puściła sok podlałam wodą 5 cm powyżej objętości mięsa. Przykryłam i gotowałam do miękkości (ok.1,30 h). W tym czasie pokroiłam w talarki cebulę, pieczarki oraz w paski paprykę. Użyłam papryki czerwonej i żółtej po 1/2 części.  Ogórki pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Odstawiłam. Kiedy wołowina już była prawie miękka dodałam cebulę

Pieprzyć z Fantazją
Wigilia grzybowa, czyli dlaczego mikołaj jest czerwony 110

soczewica to znak naszych czasów. Składniki: - soczewica - cebula - grzyby suszone - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Soczewicę gotujemy razem z suszonymi grzybami. Dodajemy podsmażoną cebulę, grzyby i koncentrat pomidorowy. Naleśniki z pieczarkami Jako, że znajduje się we francuskojęzycznej części świata, zrobiłem danie na styl francuski. Taka kuchnia fusion.  Składniki: - mąka - pieczarki - natka pietruszki Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto(...)smażymy z niego naleśniki. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. Dodajemy do nich pokrojonej natki i takim farszem nadziewamy naleśniki. Forma zawijania dowolna :) Pierniki grzybki Składniki: - 1,5 szklanki mąki - pół szklanki cukru - 1/3 szklanki oleju - 1/4 szklanki wody - pół łyżeczki sody oczyszczonej - łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Ugniatamy razem, rozwałkowujemy wycinamy kształty w formie grzybów i pieczemy

Kryzysowa Książka Kucharska
ŚLEDZIE PO WĘGIERWSKU + FILMIK 121

Śledzie po węgiersku przygotowuje się z cebulą, pieczarkami i papryką. Przełożone smakują wybornie, delikatne, lekko słodkawe i pikantne. Polecam.  SKŁADNIKI :  1 kg śledzi solonych ( wymoczonych ) 1 kg cebuli  1 czerwona papryka 3-4 kawałki papryki konserwowej 300 g poszatkowanych pieczarek 200 ml oleju  3-4 łyżki cukru 3-4 łyżki octu 3 duże łyżki przecieru pomidorowego(...)sól pierz do smaku 3 papryczki chilli  PRZYGOTOWANIE : Śledzie należy dobrze wymoczyć, odsączyć i pokroić w większe kawałki.  Na patelnię wlewamy olej, dajemy pokrojoną w talarki cebulę, pieczarki i paprykę ( bez konserwowej ). doprawiamy solą i pieprzem. Prużymy aż wszystko zmięknie. Następnie dodajemy paprykę konserwową i przecier, cukier i ocet. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu.  Warzywa

Kulinarne Fantazje Marioli