pieczarki - 22920 przepisów (strona:489/1528)

Siekane kotlety z kurczaka z serem i pieczarkami 106

podawać je z sosem tzatziki.  Składniki: * 40 dkg mięsa surowego z kurczaka (np. z udek) * 1 jajko *  4 – 5  łyżek startego sera żółtego * 3-4 pieczarki *1 mała cebulka * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy  * mąka do obtoczenia * olej do smażenia Mięso z kurczaka pokroiłam dość drobno(...)Wbiłam jajko, dodałam żółty ser, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę,  łyżkę mąki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wyrobiłam masę.  Formowałam kotleciki o grubości 1 cm i obtaczałam w mące.  Smażyłam na brązowy kolor.  Podawałam z kaszą i sałatą.  Notatki: * smażyć na średniej mocy ogniu * dodać ulubione przyprawy

Pieprzyć z Fantazją
Strogonow 98

moim domowym wydaniu.  Taka wersja bardzo smakuje mojej rodzinie. Podawałam go z pieczonymi ziemniakami co okazało się smacznym pomysłem Składniki: * 60 dkg mięsa wołowego * 1 papryka * 6 pieczarek *1 cebula *6 średniej wielkości ogórków kiszonych * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, papryka ostra i słodka * 2 łyżki oleju * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego(...)oleju w garnku. Kiedy wołowina puściła sok podlałam wodą 5 cm powyżej objętości mięsa. Przykryłam i gotowałam do miękkości (ok.1,30 h). W tym czasie pokroiłam w talarki cebulę, pieczarki oraz w paski paprykę. Użyłam papryki czerwonej i żółtej po 1/2 części.  Ogórki pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Odstawiłam. Kiedy wołowina już była prawie miękka dodałam cebulę

Pieprzyć z Fantazją
Wigilia grzybowa, czyli dlaczego mikołaj jest czerwony 136

soczewica to znak naszych czasów. Składniki: - soczewica - cebula - grzyby suszone - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Soczewicę gotujemy razem z suszonymi grzybami. Dodajemy podsmażoną cebulę, grzyby i koncentrat pomidorowy. Naleśniki z pieczarkami Jako, że znajduje się we francuskojęzycznej części świata, zrobiłem danie na styl francuski. Taka kuchnia fusion.  Składniki: - mąka - pieczarki - natka pietruszki Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto(...)smażymy z niego naleśniki. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. Dodajemy do nich pokrojonej natki i takim farszem nadziewamy naleśniki. Forma zawijania dowolna :) Pierniki grzybki Składniki: - 1,5 szklanki mąki - pół szklanki cukru - 1/3 szklanki oleju - 1/4 szklanki wody - pół łyżeczki sody oczyszczonej - łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Ugniatamy razem, rozwałkowujemy wycinamy kształty w formie grzybów i pieczemy

Kryzysowa Książka Kucharska
ŚLEDZIE PO WĘGIERWSKU + FILMIK 136

Śledzie po węgiersku przygotowuje się z cebulą, pieczarkami i papryką. Przełożone smakują wybornie, delikatne, lekko słodkawe i pikantne. Polecam.  SKŁADNIKI :  1 kg śledzi solonych ( wymoczonych ) 1 kg cebuli  1 czerwona papryka 3-4 kawałki papryki konserwowej 300 g poszatkowanych pieczarek 200 ml oleju  3-4 łyżki cukru 3-4 łyżki octu 3 duże łyżki przecieru pomidorowego(...)sól pierz do smaku 3 papryczki chilli  PRZYGOTOWANIE : Śledzie należy dobrze wymoczyć, odsączyć i pokroić w większe kawałki.  Na patelnię wlewamy olej, dajemy pokrojoną w talarki cebulę, pieczarki i paprykę ( bez konserwowej ). doprawiamy solą i pieprzem. Prużymy aż wszystko zmięknie. Następnie dodajemy paprykę konserwową i przecier, cukier i ocet. Mieszamy i chwilkę gotujemy na małym ogniu.  Warzywa

Kulinarne Fantazje Marioli
Top 10 świątecznych przepisów na rybne dania 132

przepisów, które możecie przygotować w Święta Bożego Narodzenia. Wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę wybranego dania, aby poznać cały przepis.  1. Rolada z karpia nadziana cebulką, marchewką i pieczarkami podana w sosie śmietanowym .  Karp przygotowany w poniższy sposób będzie delikatny, a zarazem aromatyczny w smaku. Jestem przekonana, że przepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników(...)Karp zapiekany z pieczarkami w sosie śmietanowym. Jeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu będzie naprawdę smaczny - miękki, soczysty i idealny w smaku.  3. Duszony karp w słodkim, piwnym sosie piernikowym wraz z dodatkiem rodzynek. Danie proste do przygotowania, bardzo

Ugotować
Pierogi z kapusty mieszanej 131

też smakować przy wigilijnym stole. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500 g kiszonej kapusty 500 g białej kapusty 200 g pieczarek kila suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć) 2 cebule sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Należy zacząć od farszu. Kapustę białą poszatkować, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości(...)nalać świeżej. Gotować do miękkości. 3. Z obu kapust odlać wodę, wydusić z nadmiaru wody, trochę przestudzić. Obie kapusty można drobniej pokroić, łatwiej będzie nadziewać wtedy pierogi farszem. 4. Pieczarki drobno pokroić. Cebulę posiekać. Suszone wcześniej namoczone grzyby drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zrumienić, po czym dodać pieczarki i dusić, aż woda z nich odparuje. Dodać obie

Kuchnia domowa Ani
KOTLETY MIELONE W WAFLU 189

wafle tortowe 0.5 kg mielonego mięsa 2 cebule sól  pieprz 2-3 ząbki czosnku papryka słodka i ostra majeranek 1 jajko do mięsa 3 jajka do panierki 200g pieczarek bułka tarta do panierki olej do smażenia dodatkowo do masy mięsnej zielenina: natka lub koperek Wykonanie: Mięso mielone wyrabiamy tak samo jak na tradycyjne, klasyczne kotlety mielone. Doprawiamy do smaku(...)ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, papryki, majeranek) oraz dodajemy jajko. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy najpierw cebulę, dodajemy posiekany czosnek, a następnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość chwilę, a następnie studzimy i dodajemy do masy mięsnej. Wyrabiamy dokładnie. Na każdy wafel nakładamy gotową masę, i zostawiamy wafle na około 30 minut, aby nam zmiękły pod wpływem

Walijskie Pichcenie
Roladki schabowe z farszem pieczarkowym 98

lubią i też je robię dość często.  Jeżeli jeszcze nie jedliście roladek w takim wydaniu to gorąco polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg schabu bez kości 30dkg pieczarek 20dkg kapusty kwaszonej 1 mała cebula 2 jajka 2 łyżki masła lub margaryny bułka tarta sól, pieprz olej (do smażenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę(...)zeszklić na tłuszczu. 2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych oczkach, dodać do cebuli i usmażyć. 3. Kapustę przepłukać w wodzie i ugotować. Następnie zmielić w tej samej maszynce i dodać do pieczarek z cebulą. Dusić aż odparuje płyn, doprawić solą i pieprzem. Farsz musi być zwarty i suchy. 4. Mięso pokroić w plastry i rozbić

Danka Pichci
Gulasz drobiowy z pieczarkami 90

Filet z kurczaka w sosie ziołowo-pieczarkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 80dag filetu z kurczaka 1 cebula 20dag pieczarek 20dag mrożonego groszku 200ml drobiowego bulionu 150ml śmietanki 30% 3 łyżki oleju zioła prowansalskie sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kurczaka umyć, pokroić na większe kawałki, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 15 minut do lodówki. Cebulę pokroić(...)kostkę, pieczarki w paski. 2. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. Wyjąć kurczaka z patelni, na tym samym tłuszczu zeszklić cebulkę, następnie dodać pieczarki i chwilę podsmażyć. Dołożyć kurczaka, groszek i podlać bulionem. Dusić około 10-15 minut aż groszek i kurczak będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, doprawić solą

Danka Pichci
Filet z indyka w sosie pomidorowym z pieczarkami 133

różne sposoby. Pierś z indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a przy tym smaczna, sycąca, zdrowa i niskokaloryczna. Ja zrobiłam filety z piersi w sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek. Danie te często gości u mnie na stole w połączeniu z ryżem lub kaszą.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2kg filetu z indyka lub kurczaka 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 cebula(...)100g pieczarek mała puszka (ok. 200g) pomidorów 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki w proszku 150ml kwaśnej śmietany świeżo mielony czarny pieprz sól, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Odstawić na 15 minut. 2. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty

Danka Pichci
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami 88

doskonale smakują ze sosem czosnkowym domowej roboty, który przygotowałam  tutaj   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g makaronu świderki 200g kiełbasy lub innej wędliny, którą mamy w lodówce 300g pieczarek 2 cebule 200ml śmietanki 18% 2 jajka 100g startego żółtego sera 2 łyżki masła+ do wysmarowania formy sól, pieprz dowolne zioła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować al dente(...)osolonej wodzie. Odcedzić. 2. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na dwóch łyżkach masła. Dusić do momentu odparowania wody, doprawić obficie pieprzem i posolić. 3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kiedy wędlina się trochę zrumieni, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. 4. Zawartość patelni połączyć z makaronem

Danka Pichci
Klopsiki w sosie pieczarkowym 251

dodatków. Ja dzisiaj zrobiłam pyszne pulpeciki w sosie pieczarkowo-śmietanowym. Można je podawać z makaronem, kaszą czy ryżem. Jest to przepis, który można wykorzystywać w ciągu całego roku, ponieważ pieczarki są ogólnodostępne. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 kajzerki 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 szklanka mleka do namoczenia bułki sól, pieprz(...)smaku bułka tarta do panierowania 3 łyżki oleju Sos: 300 g pieczarek 1 średnia cebula 300 ml śmietanki 30% sól, pieprz 1 ząbek czosnku kilka gałązek zielonego kopru do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Bułkę namoczyć w mleku.  2. Mięso przełożyć do miski, dodać całe jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z mleka bułkę, majeranek, sól

Danka Pichci