żeby było coś nowego. Dlatego stworzyłam dzisiejsze danie. Robi się szybko i równie szybko znika z talerza.... Składniki: dowolne części kurczaka: nóżki, podudzia, ćwiartki papryka czerwona papryka żółta kilka pieczarek mała cukinia cebula Składniki przyprawy: 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki kurkumy po ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej łyżeczka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony Ponadto: 3 łyżki oleju(...)podudzia kurczaka. Wszystkie składniki przyprawy wymieszałam i obtoczyłam w niej przygotowane części kurczaka. Odstawiłam na około 30 minut, żeby mięso nabrało smaku przyprawy. Warzywa oczyściłam i pokroiłam. Pieczarki w pół plasterki, paprykę w pół krążki, cukinię w kostkę i cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i smażyłam warzywa. Najpierw wrzuciłam cebulę i kiedy się
Kuchnia u KrysiKurczak a’la pizza Soczyste filety z kurczaka zapiekane z serem i warzywami. Pyszna zapiekanka, która z wyglądu przypomina pizzę. Składniki: 3 filety z kurczaka 10dkg pieczarek 1 cebula 1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej) 15dkg żółtego sera 2-3 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia olej do smażenia *** Filety kroimy(...)ziołami *** *** Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 30 minut. W między czasie kroimy pieczarki w paseczki oraz cebulę w kosteczkę i wszystko podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Papryki kroimy w kosteczkę a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na podpieczone filety
Blog z Apetytemprzekąska tania, smaczna, a przede wszystkim łatwa do przygotowania. Wasza rodzina będzie nią zachwycona! Składniki: 1 nieduża cukinia (u mnie 1/2 żółtej i 1/2 zielonej) 2 cebule 300 g pieczarek kilka plasterków szynki 1/2 szklanki startego parmezanu lub innego sera garść oregano sól, pieprz, ostra papryka lub chili olej Przygotowanie: 1. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości(...)Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do odparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę i zrumienić. 4. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na niej krążki z cukinii. Na cukinii pokłaść po łyżce cebuli, pieczarek, pokrojonej w kostkę szynki. Doprawić solą
Danka Pichcibezmięsne, oto kolejna propozycja. Może dla odważnych, bo połączenie niecodzienne, ale wg mnie smaczne. Pasta przetestowana - żadnych "rewolucji" domownicy nie mieli :) Składniki: mała makrela 5-6 dużych pieczarek duża cebula 3 jajka olej do smażenia ( u mnie smalec gęsi ) pieprz czarny mieliny, papryka ostra, sól Przygotowanie: Makrelę obrać, pozbawić ości, jajka ugotować, umyte pieczarki i cebulę pokroić Pieczarki
Proste PotrawyWczoraj powstało u mnie pyszne i szybkie danie, kurczak + warzywa zapieczone w cieście naleśnikowym, coś idealne na odmianę smaków:) SKŁADNIKI NA FARSZ: 1 cebula 350g fileta z kurczaka 250g pieczarek 1 puszka mixu meksykańskiego na parze firmy ROLNIK 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej pietruszki sól pieprz przyprawa gyros czosnek granulowany papryka ostra papryka słodka 120g śmietany 30% PRZEPIS(...)NALEŚNIKI: http://www.dzisjagotuje.pl/2018/02/nalesniki-przepis-podstawowy.html WYKONANIE: 1. Cebulę i mięso kroimy w kostkę, podsmażamy. Doprawiamy paprykami i gyrosem. 2. Gdy filet z kurczaka jest już prawie miękki dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki. 3. Gdy pieczarki zmiękną, dodajemy warzywa z puszki, dodajemy czosnek, majeranek, pietruszkę, zalewamy śmietaną, i czekamy aż zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Naleśniki polecam
Dziś Ja gotujeżółta papryka – 1 szt. • mielona słodka papryka – 3 łyżki • mielona ostra papryka – 1 łyżka • liście laurowe – 5 szt. • ziele angielskie – 5 szt. • czosnek – 3 ząbki • cebula – 2 szt. • pieczarki – 500 g • marchew – 1 szt. • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki • pomidory pelati – 1 puszka • cytryna – 1 szt. • mąka pszenna – 2 łyżki • smalec wieprzowy • sól • pieprz Przygotowanie : Mięso kroimy w kostkę(...)Cebulę i paprykę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w kostkę. Mięso oprószamy mąką i przesmażamy na smalcu na brązowy kolor. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę mieloną (i słodką, i ostrą) i koncentrat. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki
KUCHNIA POLSKAGulasz jednogarnkowy z pieczarkami, papryką, cukinią i bakłażanem. Z plackami ziemniaczanymi i rozmarynem smakuje najbardziej. 300 gram pieczarek 1 czerwona papryka 1 bakłażan 1 cukinia 1/2 dyni piżmowej cebula biała ziele angielskie liść laurowy 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki cząbru 2 suszone pomidory 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnek majeranek do smaku gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku(...)olej do smażenia Wszystkie warzywa pokroić w dość sporą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan, potem cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i dynię. Podsmażyć i dodać wszystkie przyprawy oraz posiekane suszone pomidory. Na koniec dodać cukinię. Podawać z plackami ziemniaczanymi z rozmarynem
AZgotuj!pyszna i przekonała mnie do tego by dalej kombinować z ziemniakami. Składniki: * 40-50 dkg ziemniaków *15 dkg boczku parzonego albo wędzonego * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg pieczarek * 2 cebule średniej wielkości * 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich * 1/2 łyżeczki majeranku * 2 ząbki czosnku * 2 jajka * 3 łyżki śmietany 18% * natka pietruszki * sól, pieprz * olej do natłuszczenia formy(...)patelni a tłuszcz z topienia zostawiłam. Na tej samej patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w piórka na rumiano, przełożyłam do miseczki a na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam pieczarki pokrojone w plastry. Odrobinę je posoliłam. Naczynie do zapiekania natłuściłam olejem. Spód wyłożyłam plastrami ziemniaków, posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam ziołami prowansalskimi i majerankiem. Czosnek posiekałam w plastry i wyłożyłam
Pieprzyć z FantazjąSzybka sałatka ziemniaczana z pieczarkami kukurydzą. Ziemniaki gotuję dzień wcześniej bo takie są najlepsze. Sałatka jest syta, i bardzo dobra. Zrobicie ją w 15 minut. Można zabrać na wynos do pracy. 1/2 ugotowanych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 100 g sera feta 150 g pieczarek 1/3 brokuła natka pietruszki 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz(...)gotującej się wody, dodaję odrobiną soli, cukru i gotuję trzy minuty. Przelewam zimną wodą odcedzam. Ziemniaki kroję w ćwiartki, dodaję brokuł, kukurydze odsączoną z zalewy, cebule pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone na plastry. Dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz, zioła, natkę i mieszam. Na końcu dodaję ser feta pokrojony w kostkę. Posypuję natką na wierzchu
wesoła kuchniaciepłą kolację Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis krok po kroku Do przygotowania papryk będziecie potrzebować: 3 średnich papryk 1 średniej cukinii 20 dag pieczarek 1 średniej cebuli 75 g kaszy jaglanej 225 ml wody 2 łyżek oleju przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, kminek, słodka papryka i odrobina ostrej papryki(...)minut. Podczas gotowania, kaszy nie należy mieszać. Po tym czasie, odstawiamy kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem. 4. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. 5. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. 6. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarle jarzynowym. 7. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy do niej pieczarki
Okiem Blondynki by McBlondiindyka 1 cebula 3 jajka 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz ½ pęczka natki pietruszki 500 ml bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny Garść suszonych leśnych grzybów 200 g pieczarek 200 g śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ryżowej Suszony grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 20 minut. Pieczarki kroimy w ćwiartki lub półplasterki. Przesmażamy je na patelni. Mięso mielone(...)wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe klopsiki. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, wsypujemy dodatkowo suszoną włoszczyznę. Do gotującego się bulionu wkładamy klopsiki. Gotujemy na wolnym ogniu. Do garna przekładamy pieczarki oraz odsączone grzyby leśne. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania odlewamy pół szklanki bulionu. Mieszamy go z e śmietaną i mąką. Ponownie przelewamy do mięsa i gotujemy jeszcze kilka
VioletoweKucharzenieWspaniale smakuje. Polecam!!! Składniki: 400 g schabu bez kości 300 g główki kapusty lub kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 marchew 1 por Olej rzepakowy 4 plastry sera lub starty ser (ok.100 g) Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, czerwona słodka papryka mielona, kurkuma mielona, czosnek niedźwiedzi cięty, liść laurowy Zalewa: 4 czubate łyżki koncentratu, 700 ml letniej wody i wyżej(...)kruchy można go trochę rozbić tłuczkiem do kotletów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać przyprawami. Kapustę poszatkować. Ułożyć na schabie. Jak mam kapustę kiszoną to daję ją wraz z sokiem. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i opłukać. Zostawić na sitku, aby obciekły. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oczyścić i pokroić w półtalarki. Pieczarki, marchew
Przepisy Babcipotrzeba: 1,5 kg szynki wieprzowej, 1 kg pieczarek, ½ szklanki oleju do smażenia, sól, tymianek, pieprz mielony, 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry ok. 0,5 cm w poprzek włókien, obsmażamy w dwóch porcjach na rozgrzanym oleju na większym płomieniu, w trakcie smażenia posypujemy każdą porcję ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki tymianku. Obsmażone mięso dajemy z powrotem(...)patelnię, dodajemy obrane pieczarki przekrojone na dwie części, posypujemy ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na 40 minut na termoobieg. Po tym czasie mieszamy i wstawiamy jeszcze na 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)) szynka wieprzowa, pieczarki, wieprzowina
Bułka z Chlebempotrzeba: 1,5 – 1,6 kg łopatki wieprzowej bardziej płaskiej, 250 g pieczarek, ¼ główki młodej kapusty, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 średnia marchewka olej do smażenia, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, Wykonanie: Mięso nacinamy na środku na całej długości od góry do dołu, ale nie przecinamy do końca, ponieważ będziemy tworzyć płat o grubości(...)roladę, owijamy w folię spożywczą i dajemy na 12 godzin do lodówki. Przygotowujemy farsz, który możecie zrobić bezpośrednio przed pieczeniem lub dzień wcześniej i dać do lodówki. Pieczarki obieramy ze skóry, kroimy drobno, obsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy kapustę poszatkowaną lub pokrojoną bardzo cienko, marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Wszystko smażymy 15 - 20 minut cały czas mieszając, żeby
Bułka z ChlebemPrzepis brał udział i został nagrodzony w konkursie "Rozgrzewamy zimę" na stronie Przepisy.pl. A oto nagroda, jaką otrzymałam Co potrzeba: 1 kg żołądków drobiowych z kurczaka, 500 g pieczarek, 1 ser Brie(125 g), 1 liść laurowy, 2 szt. ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego, 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki, 1 czubata łyżeczka ostrej papryki, ½ szklanki mleka(...)słodką i ostrą, 1 płaską łyżeczkę soli. Kiedy płyn odparuje dodajemy 2 szklanki ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień na bardzo mały, gotujemy 1 godzinę. W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy niezbyt drobno, smażymy na 2 łyżkach oleju do zrumienienia. Dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, mieszamy, dodajemy pokrojony drobno ser pleśniowy, mleko, mieszamy, aż do rozpuszczenia się sera. Całość przekładamy
Bułka z Chlebem