Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z serkiem mascarpone to doskonała propozycja na obiad inny niż tradycyjne kotlety z kurczaka. Sos jest aromatyczny, kremowy, pełen pieczarek. Mięso jest pyszne, kruche, dobrze doprawione. Danie to można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszami, ale także myślę, że bardzo dobrze będzie smakowało z kluskami śląskimi. Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)pieczarek * 1 cebula * 250 g serka mascarpone * pół szklanki wody * 3 łyżki masła * sól, pieprz * przyprawa do kurczaka do przyprawienia mięsa (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki suszonej bazylii (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Filety z kurczaka pokroić na mniejsze plasterki. Przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni
Zrób to smacznieSkładniki na 2 porcje: placki: ▸ 160 g mąki gryczanej ▸ 1 jajo ▸ woda (na oko) farsz: ▸ 250 g mięsa ▸ 100 g pieczarek ▸ 1 cebula -5 dużych pomidorów/puszka pomidorów z puszki -1 łyżka skrobi kukurydzianej/może być również mąka gryczana +3 łyżki tłuszczu do smażenia +sól, pieprz, papryka wędzona, chili Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo łączymy ze sobą i dolewamy(...)powstała średnio gęsta konsystencja odpowiednia do smażenia placków. Smażymy placki na rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.) 2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy mięso, potem pieczarki i cebulę 3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków/blendera lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy
zdrowo i aktywnieracji, że nie miałam wolnego większego naczynia, jadłam z dwóch miseczek.😋 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1 porcję: -2 jajka -60 g mozzarelli -1 duży pomidor -parę pieczarek -pół papryki czerwonej -łyżeczka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, następnie dusimy do miękkości na maśle. 2. Pomidora kroimy drobno w kostkę lub blendujemy do konsystencji(...)musu i mieszamy go z papryką i pieczarkami na patelni. 3. Mozzarellę kroimy w kostkę. 4. Do naczynia nakładamy warzywa z patelni. Na to dajemy mozzarellę (polecam wcisnąć ją w warzywa) i wbijamy jajka. 5. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do ścięcia białka 15 min 160 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza: 349 kcal
zdrowo i aktywniepieczona z ziemniakami kaczka duszona w czerwonym winie kaczka po nelsońsku kaczka w potrawie z pomarańczami kapłon na dziko paprykasz z kurcząt potrawa z kaczek z pomarańczowym sosem grzyby: pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach jajka: jajka poszetowe obsmażone – jajka zwane eklerkami Kartofle / ziemniaki: opiekanki z kartofli kluski, knedle, placuszki: knedle z suszonymi śliwkami małdrzyki napoje: kardynał z ananasem przetwory: konfitura(...)orzechów włoskich konfitura z pomidorów oliwki z derenia – fałszywe oliwki skórka pomarańczowa - przechowywanie skórki sosy: puree z pieczarek – sos pieczarkowy warzywa: bulwy (topinambur) „au gratin” bulwy (topinambur) smażone zupy: botwinka / chłodnik z kwasem z ogórków chołodziec na kwaśnym mleku – chłodnik z kwasem z ogórków kiszonych zupa migdałowa zupa pomidorowa po włosku – a la Rossini zupa wiśniowa
królestwo garówTakie obiady to ja uwielbiam. Mięso i sos na jednej patelni. A sos jest po prostu przepyszny. Posmak musztardy sarepskiej i świeżego koperku jest genialny. Do tego duże kawałki pieczarek i mini roladki z kurczaka z dodatkiem wędliny z indyka i sera. Mówię Wam mistrzostwo. Roladki: 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 50 g wędliny żywieckiej(...)indyka Kilka plastrów żółtego sera 1 cebula 10 pieczarek 1 ząbek czosnku 1,5 szklanki bulionu drobiowego Czosnek granulowany Sól Pieprz Sos: 150 g gęstej śmietany 18% ¾ szklanki wody 1,5 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżka musztardy sarepskiej 1,5 łyżki świeżego koperku Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy każdy tłuczkiem, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Na każdym
VioletoweKucharzenieWeekend to najlepszy czas aby odrobinę poszaleć w kuchni. Pyszne, pożywne śniadanie to jest to co da nam energię na cały dzień. Omlet z szynką, serem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!postanowiłam nafaszerować je sałatką pieczarkową. Ta wersja smakuje nam bardziej. Warto przygotować je dzień przed podaniem, tortilla rozmięka i są jeszcze smaczniejsze. 4 tortille 4 jajka 500g pieczarek 100g startego, żółtego sera 1 duża cebula 1 filet z kurczaka 2 marchewki 2 łyżki majonezu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej 1. Jajka gotujemy na twardo(...)gotujemy wraz z obraną, pokrojoną w długie plastry marchewką do miękkości marchewki. Zaraz po ugotowaniu jeszcze ciepły filet rwiemy za pomocą widelca na małe kawałki. Marchew kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce, podsmażamy na 1 łyżce oleju do momentu aż wyparuje woda. Wszystko studzimy. 2. Jajka, pieczarki z cebulą, filet, marchew, majonez, ser i natkę mieszamy ze sobą
Szefowa kuchnipolecimy banałem. Nic prostszego ugotować włoszczyznę, jak na poczciwą pomidorówkę. By osiągnąć smak umami uwielbiam dodać seler naciowy do bulionu i odrobinę sosu sojowego. Na patelni duszę cebulę, paprykę, pieczarki, marchewkę i pomidorki koktajlowe. Dodaję bulion, passatę pomidorową, przelewam wszystko do garnka i gotuję chwilę z ząbkiem czosnku. Osobno gotuję makaron i doprawiam filet z łososia. Doprawiam płynną część dania(...)suszone grzyby listek laurowy goździk ziele angielskie gwiazda anyżu sól, pieprz, cukier, sos sojowy Zupa pomidorowa (na 3- 4 porcje): 1 papryka 10 pieczarek 1 marchew 300 ml passaty pomidorowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g łososia świeżego 100 g łososia wędzonego natka pietruszki
Mango Papajanaleśniki, ale nic nie mogę na to poradzić – uwielbiam je! Dziś polecam naleśniki pieczarkowo- serowe, które są przepyszne i bardzo sycące. Spróbujcie Składniki: – 1 jajko – 100g pieczarek – 50g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 150ml mleka – 30ml wody (najlepiej gazowanej) – 30g mąki ryżowej – szczypta proszku do pieczenia – zioła i przyprawy(...)smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz) Ser i pieczarki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajko rozbełtać z mlekiem, wodą i przyprawami, dodać ser, pieczarki, proszek do pieczenia, mąkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Porcję ciasta wylewać na patelnię i od razu delikatnie rozprowadzać łyżką
Smaki Arminepamięć, zbliżają myślami do rodzinnych, dawnych czasów, potraw i wspólnego celebrowania chwil. Kotlety mielone możecie faszerować dowolnym serem, ja wybrałam parmezan, wszelakimi warzywami, np. papryką, kukurydzą, tartą cukinią czy pieczarkami oraz dodatkami, jak np. parówkami, kaparami. Kotlety świetnie komponują się z pieczonymi ziemniakami, kopytkami, kaszą, ryżem wszelakim, surówkami, warzywami z wody i – mocno tradycyjnie – marchewką z groszkiem. Kotlety(...)masłową z jogurtem. Smacznego Wypróbujcie także inne przepisy na kotlety mielone faszerowane. Kotlety mielone faszerowane parówkami Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce oraz kotlety mielone z pieczarkami: Kotlety mielone z pieczarkami
Zasmakuj Kuchnidawna wcinałam mięso więc czasem sobie pozwolę na takie sarkastyczne nazewnictwo. No ale do rzeczy :-) Składniki: 100 g kaszy gryczanej ok. 200-300 g pieczarek 2 jajka małe 1 biała cebula garść świeżej kolendry ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Kaszę ugotować(...)przepisu na opakowaniu, po ostudzeniu delikatnie zblendować, czyli tak pół na pół; Pieczarki oczyścić,cebulę obrać. Jedno i drugie pokroić na drobniutką kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Wystudzoną kaszę połączyć z pieczarkami i cebulą, dodać przeciśnięty czosnek oraz poszatkowaną kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajka, bułkę tartą. Wymieszać, w razie konieczności dodać więcej
pieprzny smaczekszklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso(...)zimną wodą. Krok 3 Kukurydzę umyj. Zagotuj w garnku litr wody, dobrze posól (1 łyżeczka), włóż do wrzątku kukurydzę, zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 5 minut. Odcedź. Krok 4 Obierz pieczarki, przekrój na połowy szalotki, pokrój cukinię w talarki, kukurydzę w krążki, a następnie w półkrążki. Przełóż składniki do misy, dodaj do nich ziemniaki. Posyp oregano i dtymiankiem, wymieszaj. Krok
Niedzielny kucharzSkładniki: 8 pieczarek do grillowania (400 g) 500 g mięsa mielonego z indyka po kawałku żółtej i czerwonej papryki 3 liście pora 1 papryczka chili sól, pieprz Przygotowanie: Z pieczarek … Czytaj dalej Pieczarki faszerowane indykiem
czarrna od kuchnigazowanej 50 g oleju roślinnego 2 jajka 200 g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 2 piersi z kurczaka 1 średnia cukinia 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja użyłem Roleskiego 150 g startego żółtego sera np. mozzarella lub gouda 3 łyżki oleju roślinnego sól(...)złotego koloru. Jeżeli twoja patelnia jest bardziej wysłużona możesz powierzchnię zwilżyć olejem. Naleśniki układaj warstwami na talerzu. Przygotuj farsz. Kurczaka i cukinię pokrój w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki, paprykę w paski, a czosnek przeciśnij przez praskę. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, podsmaż na solidnie rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się
kuron.com.plmake a sauce, this recipe for „faked”, thick champignons with dried mushroom sauce is for you! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 1 szklankę sosu): 125g pieczarek 5g suszonych borowików 1 szklanka mleka sojowego 35g cebuli 25g masła pieprz sól posiekaj drobno cebulę na patelni rozpuść masło (na małym ogniu), dodaj cebulę i szczyptę soli pieczarki pokrój(...)ćwiartki lub ósemki (zależy od rozmiaru, nóżki oddzielnie). Dodaj na patelnię gdy cebula się zeszkli suszone grzyby rozetrzyj na proszek (lub zmiksuj w młynku) gdy pieczarki się zrumienią, dodaj sproszkowane borowiki i mleko sojowe. Gotuj na małym ogniu (często mieszając) aż sos zgęstnieje Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kliknij, jeśli chciałbyś wesprzeć rozwój bloga Dziękuję! Ingredients (for ~ 1 cup of sauce
SandraFrej.com