pieczarki - 22435 przepisów (strona:499/1496)

PULPETY GRYCZANE 160

dawna wcinałam mięso więc czasem sobie pozwolę na takie sarkastyczne nazewnictwo. No ale do rzeczy :-)  Składniki:   100 g kaszy gryczanej  ok. 200-300 g pieczarek 2 jajka małe  1 biała cebula garść świeżej kolendry ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia  olej do smażenia Sposób przyrządzenia:  Kaszę ugotować(...)przepisu na opakowaniu, po ostudzeniu delikatnie zblendować, czyli tak pół na pół;  Pieczarki oczyścić,cebulę obrać.  Jedno i drugie pokroić na drobniutką kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju.  Wystudzoną kaszę połączyć z pieczarkami i cebulą, dodać przeciśnięty czosnek oraz poszatkowaną kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajka, bułkę tartą. Wymieszać, w razie konieczności dodać więcej

pieprzny smaczek
Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami 90

szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso(...)zimną wodą. Krok 3 Kukurydzę umyj. Zagotuj w garnku litr wody, dobrze posól (1 łyżeczka), włóż do wrzątku kukurydzę, zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 5 minut. Odcedź. Krok 4 Obierz pieczarki, przekrój na połowy szalotki, pokrój cukinię w talarki, kukurydzę w krążki, a następnie w półkrążki. Przełóż składniki do misy, dodaj do nich ziemniaki. Posyp oregano i dtymiankiem, wymieszaj. Krok

Niedzielny kucharz
Pieczarki faszerowane indykiem 170

Składniki: 8 pieczarek do grillowania (400 g) 500 g mięsa mielonego z indyka po kawałku żółtej i czerwonej papryki 3 liście pora 1 papryczka chili sól, pieprz Przygotowanie: Z pieczarek … Czytaj dalej Pieczarki faszerowane indykiem

czarrna od kuchni
Naleśniki z kurczakiem. Przepis krok po kroku. 209

gazowanej 50 g oleju roślinnego 2 jajka 200 g mąki pszennej szczypta soli   Farsz:   2 piersi z kurczaka 1 średnia cukinia 2 papryki czerwone 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja użyłem Roleskiego 150 g startego żółtego sera np. mozzarella lub gouda 3 łyżki oleju roślinnego sól(...)złotego koloru. Jeżeli twoja patelnia jest bardziej wysłużona możesz powierzchnię zwilżyć olejem. Naleśniki układaj warstwami na talerzu.   Przygotuj farsz. Kurczaka i cukinię pokrój w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki, paprykę w paski, a czosnek przeciśnij przez praskę.   Kurczaka dopraw solą i pieprzem, podsmaż na solidnie rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się

kuron.com.pl
GĘSTY SOS PIECZARKOWY Z SUSZONYMI GRZYBAMI 67

make a sauce, this recipe for „faked”, thick champignons with dried mushroom sauce is for you! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 1 szklankę sosu): 125g pieczarek 5g suszonych borowików 1 szklanka mleka sojowego 35g cebuli 25g masła pieprz sól posiekaj drobno cebulę na patelni rozpuść masło (na małym ogniu), dodaj cebulę i szczyptę soli pieczarki pokrój(...)ćwiartki lub ósemki (zależy od rozmiaru, nóżki oddzielnie). Dodaj na patelnię gdy cebula się zeszkli suszone grzyby rozetrzyj na proszek (lub zmiksuj w młynku) gdy pieczarki się zrumienią, dodaj sproszkowane borowiki i mleko sojowe. Gotuj na małym ogniu (często mieszając) aż sos zgęstnieje Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kliknij, jeśli chciałbyś wesprzeć rozwój bloga Dziękuję! Ingredients (for ~ 1 cup of sauce

SandraFrej.com
Wiejska zupa z klopsikami 98

Wiejska zupa z klopsikami Treściwa, syta i aromatyczna zupa z mnóstwem warzyw, pieczarkami, kaszą oraz mięsnymi klopsikami. Pyszny obiad dla całej rodziny!     Składniki: 1,5 – 2 litra wody lub bulionu warzywnego 1/4 główki kapusty 1-2 ziemniaki 1 marchew 1 kalarepa 30dkg fasolki szparagowej pół kalafiora 3-4 pieczarki 1 cebula garść zieleniny typu: pietruszka, koperek, nać(...)Kapustę kroimy w grubą kostkę *** *** Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy oraz kroimy w kostkę *** *** Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki *** *** Fasolkę szparagową myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki *** *** Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki *** *** Zieleninę myjemy i drobno siekamy *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy *** *** Dodajemy kaszę oraz obraną cebulę (w całości) *** *** Mięso

Blog z Apetytem
WOŁOWINA PO BURGUNDZKU, CZYLI BOEUF BOURGUIGNON 124

Boeuf bourguignon czyli francuski gulasz wołowy z pieczarkami, marchewką i czerwonym winem. Kwintesencja smaku. U nas podany z domowymi speclami, ale idealnie sprawdzą się także wszelakie kasze, ziemniaki, a także bagietka, itp. Inspiracją był ten przepis   pominęłam tylko mąkę (nigdy nie zagęszczam nią gulaszów), jak dla nas warzywa zagęszczają wystarczająco. Składniki: - 1,5kg wołowiny (np. rozbratel, karczek, itp.) - 150g(...)sól i pieprz do smaku - 2 łyżki koniaku (opcjonalnie) - 1 listek laurowy - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - kilka gałązek świeżego tymianku i natki pietruszki - 8 małych cebulek szalotek - 200g małych pieczarek Na dużej patelni z grubym dnem smażymy pokrojony w kostkę boczek aż do zrumienienia. Następnie zdejmujemy delikatnie boczek na talerz (ja nie zdejmowałam), pozostawiając tłuszcz. Na patelnię dodajemy łyżkę oleju

Smaczne Zdrowe
Rolada serowa z nadzieniem pieczarkowym 167

zimno jak i na ciepło i idealnie prezentuje się na imprezowym stole. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 4 jajka – 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 500g pieczarek – 1 cebula – 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka wędzona, granulowany czosnek) Cebulę pokroić w drobną(...)kostkę i zeszklić na maśle klarowanym. Dodać pieczarki pokrojone w drobną kostkę i smażyć przez około 7 minut. Doprawić wg smaku i wystudzić. Jajka rozbełtać z przyprawami. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do rozbełtanych jajek i wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową przelać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarowaną ulubionym tłuszczem, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym

Smaki Armine
ROLADKI Z SEREM SZYNKA I PIECZARKAMI 148

może by tak przygotować roladki? Na szybko, a pysznie.  Dzięki inaczej przygotowanemu farszowi, roladki smakują zupełnie inaczej.  Spróbujcie sami Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 15 pieczarek 20 dag sera żółtego w kawałku 20 dag szynki np drobiowej  kilka gałązek natki pietruszki bułka tarta do panierki dwa jajka sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: *Pieczarki ścieramy(...)tarce na dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju, oprószamy solą i pieprzem, zrumieniamy. * Se żółty i szynkę również ścieramy na tarce, łączymy z wystudzonymi pieczarkami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. * Pierś z kurczaka kroimy na plastry, każdy plaster cieniutko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa wykładamy grubą warstwę farszu, zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami

Z Majeczką w kuchni
Grillowana rolada z kurczaka, z cukinią i brązowymi pieczarkami 82

płaska łyżeczka curry, 2 łyżki   sosu sojowego ciemnego, 1 łyżka posiekanego koperku, ponadto: sól do smaku, 3 filety z kurczaka, 1 niewielka cukinia, ok. 200 g brązowych pieczarek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki kapary, 2 łyżki startego sera parmezan,   dodatkowo: ziemniaki, olej rzepakowy, sól, pieprz, rozmaryn. Przygotowanie: RADA: mięso pokroiłam na dowolne części, ale można przekroić(...)solą do smaku. Cukinię kroimy po długości na cienkie plastry, za pomocą nożyka do warzyw. Układamy (na zakładkę) na mięsie wzdłuż, zaczynając od krótszego boku. Oprószamy pieprzem i solą. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z serem, oliwą i kaparami. Pieczarki układamy na mięsie wzdłuż długiego boku, i delikatnie od tej str. zwijamy na roladę. pomocna będzie folia

Moniki Smakołyki
Kurczak po chłopsku 118

Kurczak po chłopsku Dziś filet z kurczaka w nowej odsłonie. Mięso duszone z warzywami i pieczarkami w aromatycznym sosie czyli pomysł pyszne i sycące danie obiadowe. Do takiej potrawy polecam podać gotowane ziemniaczki lub kluski i ulubioną surówkę.     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka kilka pieczarek 1 cebula pół cukinii 1 czerwona papryka pół kolby kukurydzy lub kilka(...)niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, ciągle mieszając do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy plasterki pieczarek, ziarna kukurydzy oraz pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Wszystko razem przez chwilę podsmażamy *** *** Następnie dokładamy mięso, zalewamy bulionem lub rosołem, dodajemy sos sojowy i całość dusimy pod przykryciem przez

Blog z Apetytem
Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami 90

Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lec The post Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kotlety mielone z pieczarkami i serem 157

Kotlety mielone z pieczarkami i serem – pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Można je podawać np. z ziemniakami puree (zobacz przepis na: kremowe, tłuczone ziemniaki), surówką z marchewki lub mizerią, a także z sosem pieczark The post Kotlety mielone z pieczarkami i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Roladki schabowe z pieczarkami i serem 151

Roladki schabowe z pieczarkami i serem – to propozycja na pyszny obiad :) Jako dodatek do nich polecam ziemniaki puree, na które przepis znajdziecie tutaj: Kremowe tłuczone ziemniaki oraz surówkę z rzodkwi – zobacz przepis tutaj: Surówka The post Roladki schabowe z pieczarkami i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Schab w sosie węgierskim z pieczarkami 159

Schab w sosie węgierskim – miękki i kruchy schab w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek to pyszny pomysł na obiad. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a jego dużym plusem jest to, że można przygotować go dzień wcześniej The post Schab w sosie węgierskim z pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje