codziennym jadłospisie. Są smaczne i chętnie zjadane. Dzisiaj przepis na jajka z trzema farszami. Polecam. SKŁADNIKI : 10-15 jajek 100 g szynki wędzonej lub konserwowej 200 g pieczarek 100 g łososia wędzonego lub z puszki 3 ogórki konserwowe 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy, obieramy, przecinamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnuszka z odrobiną oleju, solą i pieprzem. Podpiekamy do momentu aż płyny całkowicie odparują. Szynkę, ogórki, szczypior i łososia drobno kroimy. Do żółtek dodajemy przyprawy i majonez, dokładnie ucieramy. Następnie masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy szynkę, część ogórka i szczypior
Kulinarne Fantazje Marioliprzesmaczne. Dzisiaj przepis, krokiety na obiad ze szpinakiem, kurczakiem i grzybami. Uwielbiam to danie, bo można je modyfikować na wiele sposobów, ot choćby dodać szpinak do farszu czy białe pieczarki zamienić na brązowe. Można również pszenne naleśniki zamienić na naleśniki z mąki cieciorki . Mam zawsze nowy pomysł na krokiety, więc na pewno nam się nigdy nie znudzą. Nasze ulubione krokiety(...)naleśnikowe 150 g pszennej mąki 3 jajka ½ l mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie do krokietów około ½ kg mięso z małego i gotowanego kurczaka 200 g brązowych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 100 g świeżego szpinaku 50 g masła do smażenia + 50 g do smażenia krokietów 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu sól
codojedzeniaaromatyczne z dużą ilością parmezanu. Najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu. Przepis który warto wypróbować. Składniki: 1,5 szklanki ryżu do risotto-arborio Kuchnie Świata 30 dag świeżych pieczarek 20 dag parzonego lub wędzonego boczku 150 ml białego wytrawnego wina Ok.1,5 litra domowego bulionu (zależy ile wchłonie ryż ) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki Kawałek(...)łyżka oliwy 4 łyżki startego twardego sera-parmezan, grana padano lub cheddar Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać pokroić w kostkę, tak samo por. Pieczarki pokroić na plasterki a boczek w cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, wrzucić cebulę z czosnkiem i porem, przesmażyć 2-3 minuty, po tym czasie dodać pokrojony
Wanilia i Kardamonwędzonego jest bardzo smaczna. SKŁADNIKI : 1 brokuł ugotowany al dente, ostudzony 1 puszka kukurydzy 2 udka wędzone 1 mała czerwona papryka 1 por, biała część 1 słoik pieczarek konserwowych 100 g sera fety 2 pomidory 3 łyżki prażonego słonecznika(...)PRZYGOTOWANIE : Brokuł gotujemy na parze al dente, studzimy. Z udek ściągamy skórkę, obieramy od kości i kroimy w kostkę. Pieczarki odcedzamy, kroimy w talarki i wyciskamy z nadmiaru płynów. Por kroimy w cienkie talarki, pomidory i ser fetę w kostkę Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy rozdrobniony brokuł, kukurydzę, kurczaka, por, pieczarki, ser fetę, pomidory i polewamy całość sosem
Kulinarne Fantazje Mariolimięso w sosie pomidorowym, któremu wyrazisty smak nadaje koncentrat pomidorowy Pudliszki. TACOS Składniki: 250 g mięsa mielonego 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry 3 pieczarki 1 cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki mała cebula czerwona 1/2 świeżego ogórka 1/2 avocado kilka pomidorów koktajlowych sól i pieprz do smaku 1 opakowanie tortilli Przygotowanie: Mięso(...)mielone mieszamy z papryką, oregano i curry. Na oliwie szklimy posiekaną białą cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki, a kiedy pieczarki zmiękną dodajemy mięso mielone z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki. Kiedy mieszanka się usmaży doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórka, avocado i czerwoną cebulę kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe przecinamy na połówki. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni, następnie nakładamy usmażone
Bon appetit mon amiewiejskie jajka – mała bagietka – 1 awokado – kiełki rzodkiewki – 8 pomidorków koktajlowych lub śliwkowych – 1kilka liści świeżego szpinaku – łyżeczka soku z cytryny – 5 pieczarek – sól i pieprz – 1 mała cebulka – świeży szczypiorek do posypania – kapary (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidorki i szpinak myjemy. Pomidorki kroimy na pół. Układamy wraz ze szpinakiem(...)talerzach. Opcjonalnie dodajemy kapary. Cebulkę obieramy i kroimy drobno. Wrzucamy na patelnie i podsmażamy chwilę. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do cebulki. Smażymy, aż pieczarki będą mocno przyrumienione. Układamy na talerzach. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.Bagietkę kroimy na kawałki i opiekamy w tosterze lub na patelni ( wtedy smarujemy lekko masłem lub oliwą). Awokado myjemy obieramy, rozdrabniamy
I LOVE LIFEodejścia ciasta od ręki. Odstawiliśmy do ponownego wyrośnięcia. Następnie dużą blachę z piekarnika delikatnie natłuściliśmy olejem i równomiernie ułożyliśmy spód do naszej pizzy. Składniki na pizzę: polędwica sopocka salami pieczarki papryka cebula kukurydza sos boloński żółty ser mozzarella Pieczarki umyliśmy, skroiliśmy w plasterki i zarumieniliśmy na patelni. Podobnie zrobiliśmy z papryką oraz cebulą. Polędwicę zakupiliśmy w plasterkach więc dużo(...)odsączyliśmy od wody, ser został starty na tarce o grubych oczkach i przystąpiliśmy do tworzenia kompozycji. Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarowałyśmy gotowy sos boloński. Następnie układaliśmy kolejno: polędwice, pieczarki, paprykę, cebulę, kukurydzę i wstawiliśmy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20-25minut. Chwilę przed upieczeniem całość zwieńczyliśmy żółtym serem oraz mozzarellą i czekaliśmy do momentu
Sprawni w smakuobiad w pół godziny dla 4 osób. . Potrzebne Ci będą gotowe gołąbki (w opakowaniu są dwie sztuki, więc ja miałam dwa), około 1,5 kg ziemniaków i 400 g pieczarek. dodatkowo: pół gałki muszkatołowej, koperek (może być suszony), sól, 2 łyżki mleka (u mnie było kokosowe). Nie wiem czy wiecie, bo mnie dopiero na stare lata Gabi uświadomiła, że ziemniaki(...)ziemniaków 1,5 litra wody wystarczy. Wrzuć obrane i pokrojone pyry do garnka, zalj wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli, przykryj garnej pokrywką i gotuj (25 minut). W międzyczasie pokrój pieczarki. rozgrzej 2-3 łyżki oleju na dużej patelni i wrzucaj partiami pieczarki, smaż prze obracania 3 minuty z jednej storny, przemieszaj po tym czasie, smaż 2 minut i dodaj kolejną partię
greenscarfGołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami Jeżeli masz ochotę przyrządzić gołąbki z kaszą jaglaną to musisz zaopatrzyć się w : 1 główka młodej kapusty 150 gram kaszy jaglanej 200 gram pieczarek 2 małe cebule Szczypta curry Szczypta chili Sól Oliwa 2 ząbki czosnku Pomysł zawinięcia jedzenia w liście zrodził się w ludzkiej głowie bardzo dawno, prawdopodobnie idea ta zaiskrzyła w głowie(...)delikatnie zgrubienia znajdujące się u nasady. Tak przygotowane liście odkładamy na bok. Następnie kroimy drobno cebulę i obsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i całość obsmażamy ok. 5 min. Jeżeli kasza jest już miękka dodajemy ją do zawartości na patelni, doprawiamy curry i chili i na małym ogniu chwilkę jeszcze podsmażamy, dokładamy przeciśnięty
Markowy smakSokołów, a na końcu będziecie mogli przeczytać moją opinię. Także zapraszam do dalszego czytania... 1. Gołąbki z warzywami w sosie pomidorowym. To wegetariańskie gołąbki z farszem na bazie ryżu, pieczarek oraz podgrzybków i smacznym sosem pomidorowym. Całość jest doprawiona naturalnymi przyprawami. Gołąbki świetnie sprawdzą się jako pożywny oraz szybki obiad, ponieważ wystarczy je tylko odgrzać i... już! 2. Gołąbki(...)warzywami w sosie grzybowym. Kolejne gołąbki z farszem na bazie ryżu, pieczarek oraz podgrzybków. Tym razem całość została uzupełniona aromatycznym sosem grzybowym i odpowiednią, naturalną mieszanką przypraw. 3. Bigos warzywny. Przygotowany został z kapusty kwaszonej i w połączeniu z pieczarkami, soczewicą oraz warzywami tworzy naprawdę smakowitą propozycję, która może przypaść do gustu nie tylko wegetarianom, czy weganom, ale również miłośnikom
Di gotujektóra chroni przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok. Składniki: 300g razowego makaronu penne, ugotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu 200g zielonego groszku – ja użyłam mrożonego 6 większych pieczarek, pokrojonych w plastry łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz świeżo mielony, 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego koperku oliwa do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy(...)niej pieczarki wraz z dodatkiem soli, pieprzu oraz przeciśniętego czosnku. W drugim garnku dotujemy mrożony groszek. Do dużej miski przekładamy ugotowany makaron, podsmażone pieczarki oraz groszek. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę by lekko ostygło – nie dodajemy jogurtu do gorących produktów, ponieważ sie zważy i całość będzie wyglądała niesmacznie, a przede wszystkim będzie źle smakować. Następnie dodajemy łyżkę jogurtu
Życie ze smakiemłyżeczka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka mieszanki greckich ziół (lub samo oregano) 1 płaska łyżeczka miodu lub innego słodzika sól do smaku Farsz: 1 duża cebula 500 g pieczarek 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól do smaku, łyżeczka greckich ziół, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego Sery: 40 g sera cheddar(...)międzyczasie przygotuj pozostałe elementy pizzy: FARSZ - na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj przez kilka minut pokrojoną w półtalarki cebulę. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki średniej grubości pieczarki. Duś przez 15 minut. Kolejno dodaj przyprawy, sól i smaż na największej mocy, od czasu do czasu mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły, a powstała woda odparowała. SOS POMIDOROWY
Zdrowie na języku :PPyszny pomysł na sycący i kolorowy obiad. Doskonała propozycja dla niejadków, ponieważ w kotlecikach możemy przemycić troszkę warzyw. SKŁADNIKI 1 pierś kurczaka, 10 pieczarek, ½ papryki czerwonej, 10 dag sera żółtego, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka słodka papryka, olej WYKONANIE Pieczarki ścieramy na tarce, podsmażamy na oleju(...)dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Paprykę czerwoną i mięso kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy ostudzone pieczarki, jajko, mąki, przyprawy, majonez oraz ser starty na tarce o grubych oczkach. Mieszamy dokładnie. Na rozgrzaną patelnie posmarowaną olejem nakładamy łyżką placuszki, smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami
słodki bratekKrokiety z nadzieniem kiełbasiano , paprykowo , pieczarkowym Krokiety z pysznym nadzieniem . Są proste do zrobienia , a niesamowicie smaczne . W końcu farsz zawiera wszystko co tylko można sobie wymarzyć , pieczarki , pyszną kiełbachę i dodatek papryki . Po prostu niebo w gębie . Taki krokiet jest świetną propozycją obiadową lub kolacją . Doskonałe solo lub jako dodatek do zupy pomidorowej , czy jakiekolwiek innej Tani , szybki(...)stołu , a wręcz je przy nim przytrzyma Nawet mój młodszy niejadek ,zjadł z apetytem taki obiadek Składniki : ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mąki woda szczypta soli nadzienie : 0,5 kg pieczarek 3 średnie śląskie kiełbasy 1 duża cebula 1 czerwona papryka spiczasta 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej śmietany kremówki 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej dodatkowo
Ogrodnik w podróżyKurczak na ryżu z pieczarkami Niedziela to jest pora, abyśmy mogli sobie odpocząć od codziennych obowiązków i stania przy garach. Mam więc super przepis na obiad, który prawie robi się sam, jedzonko jest przepyszne. Składniki : udka -1 kg przyprawa do kurczaka - 1 łyżka cebula -2 szt pieczarki -0,5 kg ryż -2 szkl sól i pieprz Marynata : masło(...)chłodne miejsce. Pokrojone udka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, podsmażyć na złoty kolor. Podsmażonego kurczaka wyłożyć na suchy ryż. Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, wyłożyć na cebulę. Następnie przygotować marynatę: Do garnka wlać wodę, dodać sól i pieprz, oraz pozostałe składniki marynaty, zagotować. Gorącą zalewą polać kurczaka, wstawić
Kuchnia Danusi