razie potrzeby podgrzać . Doskonała na obiad czy kolację , taki jednogarnkowiec zawsze pod ręką Składniki na 3 -4 osoby: 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 5-6 pieczarek 5-6 ziemniaków 1 mała cukinia 2-3 pomidory tarty , żółty ser do posypania śmietana kremówka ( 0,4 l ) można w wersji odchudzonej zastąpić mlekiem 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonej(...)kebabu 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki sól do smaku masło lub oliwa do posmarowania wierzchu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę obieramy , kroimy i podsmażamy na patelni z pieczarkami pokrojonymi w plasterki . Doprawiamy solą do smaku. Dodajemy mięso z łopatki pokrojone w mega cienkie paseczki i wymieszane z całym opakowaniem przyprawy do kebabu, pieprzem cayenne . Smażymy wszystko aż się
Ogrodnik w podróżyPolecam. Idealne danie na imprezy rodzinne i nie tylko. Ziemniaki ugotować w skórkach prawie do miękkości. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Marchew gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. bardzo szybko tylko żeby straciło kolor surowizny. Dodać(...)pieczarki i cebulkę i smażyć chwilkę aż wszystko się przesmaży. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, położyć obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. Na to pieczarki, mięso i marchewka. Śmietanę wymieszać z połową sera i żółtkami. Polać tym warzywa i mięso. Na górę pokruszyć pozostały ser. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec
Kuchnia Pokoleńpodsmażone . Do tego żeby było bardziej treściwie ,dołożyłam gotowany makaron , jakaś resztka dnia poprzedniego i gotowe . Wszystkim smakowało , nikt nie narzekał tylko Miki pieczołowicie odłowił na bok wszystkie wrogie pieczarki .Bo one jak wiadomo bywają agresywnie niesmaczne , bynajmniej w mniemaniu mojego młodszego syna ,atakują podniebienie znienacka i dotkliwie Osobiście uwielbiam pieczarki ale o gustach się nie dyskutuje ..;) Składniki: 2 szklanki(...)ugotowanego makaronu dowolnego kształtu 5-6 pieczarek 1 cebula 2 średniej wielkości bardzo mięsiste pomidory 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku mały kawałek cukinii 1 papryka zielona lub czerwona , najlepiej obie 1 świeże chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystko szybko kroimy w kawałki najlepiej nie większe od makaronu , tylko
Ogrodnik w podróżypiekarnika. Możemy przygotować wszystko dzień wcześniej a kolejnego dnia po pracy tylko wstawić danie do piekarnika:). 2 filety z kurczaka 100g szynki 100g tartej mozzarelli 4-5 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Przygotowujemy farsz: szynkę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę(...)czosnek i pieczarki do odparowania wody. Przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy z szynką i serem. 2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i papryką. Do kieszonek wkładamy farsz. 3. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchniteż praktyczne danie. Możemy przygotować ją bowiem na bazie świeżo przygotowanych produktów, ale równie dobrze możemy zrobić tzw. przegląd lodówki: wykorzystując do niej kawałki mięs, kiełbas, pozostałe podsmażone pieczarki, itp. U mnie zwykle wszystko przygotowywane jest na świeżo, ale makaron wykorzystuję ten, który pozostaje z dnia poprzedniego. Po prostu dzień wcześniej gotuję go więcej i w ten sposób(...)zająć się resztą ;-) Moja forma ma wymiary (dół): 24x17cm Składniki: - 440g ugotowanego makaronu (u mnie orkiszowy) - ok.400g cukinii - 1/2 strąka papryki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 150g małych pieczarek - 100g wędzonego boczku (nie trzeba) - słoik domowej passaty ok.400ml (można wykorzystać także dobre pomidory z puszki) - ok.150g startej mozzarelli - 1-2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub innego tłuszczu
Smaczne Zdrowetwarogu przypadło domownikom do gustu, więc dzielę się tym, co znalazło się w środku i jak to przygotować. Składniki (na 2 osoby): 6 średnich pomidorków 4 jajka 3 pieczarki 3 plasterki boczku wędzonego 50g twarogu kilka oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Jajka należy ugotować na twardo. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy(...)skóry. Boczek kroimy w cienkie paski i wrzucamy na zimną patelnię. Przesmażamy go na wolnym ogniu, aż się wytopi i będzie chrupiący. Pokrojone w plasterki pieczarki również przesmażamy na suchej, gorącej patelni na brązowo. Z majonezu, jogurtu i startego ząbka czosnku robimy sos mieszając wszystko ze sobą. Na głęboki talerz wykładamy pokrojone w ćwiartki pomidory, ćwiartki jajka na twardo
Jacob Tastesjako przekąskę do piwa lub przystawkę do obiadu . Co tu wiele pisać są genialne i nie trudne do zrobienia . Polecam , ubierzcie pyry w gajerek i włóżcie im w kieszeń pieczarki Składniki na 3 osoby : 9 zgrabnych, małych ziemniaków 9 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 9 plastrów szynki szwardzwaldzkiej ( ja użyłam paczkowanej , szerokie plastry , można przeciąć wzdłuż(...)smaku olej rzepakowy dodatkowo : wykałaczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki gotujemy w mundurkach . Tak żeby były lekko twarde . Studzimy , obieramy , przekrawamy na pół i robimy małe miseczki na farsz . Pieczarki , cebule i czosnek siekamy . Podsmażamy na smalcu , doprawiając solą i pieprzem do smaku . Jak wszystko będzie pięknie złociste , przekładamy do miseczki . Rozdrabniamy blenderem , żeby uzyskać w miarę jednolity farsz. Każdą połówkę
Ogrodnik w podróżySzybka w przygotowaniu, idealna na imprezowy stół i drugie śniadanie sałatka z zakręconego makaronu, pachnących wędzonką kabanosów, wyrazistych marynowanych pieczarek i kolorowych warzyw szybko skradnie serca naszych gości, a jeszcze szybciej zniknie z ich talerzy. Składniki: 150 makaronu świderki 300g kabanosów 200g marynowanych pieczarek 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 2 pęczki szczypiorku 2 łyżki(...)ketchupu 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, a szczypiorek posiekać. 3. Kabanosy pokroić w kawałki o grubości około 0,5 cm. 4. Kukurydzę, fasolę i groszek odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać ketchup, majonez, doprawić solą, pieprzem i całość
Szalona Kuchnia Ewelinyjako burger. Dodatkowo możecie do nich zaserwować pieczone frytki. Burgery z fasoli podałam trochę na styl grecki, do środka przygotowałam delikatny sos tzatziki, a jako dodatki wybrałam pieczarki, pomidora i sałatę. Składniki na 4 sztuki: Kotlety: 250g suchej czarnej fasoli * 1 jajko ½ szklanki płatków owsianych (zwykłe lub bezglutenowe) lub więcej (służy do zagęszczenia, moja masa była dość sucha(...)proszku ¾ łyżeczki wędzonej papryki w proszku ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu czarnego Olej do smażenia Dodatkowo: 4 bułki 1 pomidor Kilka liści sałaty 5 pieczarek Sos tzatziki 200g jogurtu greckiego 1 ogórek gruntowy 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku Sól i pieprz do smaku *Możecie zastąpić fasolą z puszki (2 puszki). Fasolę czarną można zastąpić
Fabryka pomysłówbardzo prosty do zrobienia. Proporcje i ilość możecie dobierać według gustu. Składniki: 1/2 opakowania makaronu (lo mein, linguini albo spaghetti) 2 marchewki 1 średniej wielkości cukinia 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 mała cebula lub szczypior: zielona i biała część 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki nasion sezamu Sos 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka(...)instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 2 W międzyczasie umyj i obierz warzywa. Marchewki, cukinię i paprykę pokrój w cienkie plastry lub przy pomocy wycinarki pokrój w warzywne spaghetti. Pieczarki i cebulkę pokrój w plastry. Krok 3 Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju sezamowego. Wrzuć na niego cebulę i smaż mieszając aż zmięknie – około 5 minut. Następnie dodaj pieczarki
Niedzielny kucharzpodałam posiekany szczypiorek, ale można oczywiście dodać np. ulubiony ser żółty (w końcu to spaghetti! :) Składniki: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 średnia cukinia ok. 300 g pieczarek ok. 400 g filetu z piersi indyka 400 g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta ostrej papryki bazylia, oregano(...)sól, pieprz ulubiony makaron lub kasza Wykonanie: Indyka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cukinię również pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek z cebulą na złoty kolor. Wrzucić pieczarki i smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Dorzucić cukinię
Healthy food explorerrównież na kolację, albo jako posiłek do lunchboxa :) Składniki (2 porcje): 150 g makaronu (u mnie bezglutenowy) ok. 400 g filetu z piersi indyka ok. 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 średnia cukinia 1 mały brokuł ok. 200 g mrożonego szpinaku kilka pomidorków koktajlowych przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku(...)delikatnie podać go wodą). Brokuł podzielić na różyczki, przepłukać zimną wodą i gotować przez około 8 minut na małym ogniu pod przykryciem. Makaron ugotować i odsączyć. Czosnek drobno posiekać, pieczarki i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić czosnek i podsmażyć przez około minutę, dodać szpinak i smażyć aż zmięknie, po tym czasie dodać pieczarki, cukinię oraz
Healthy food explorermoże warto czasem odczarować naszego kotleta i podać go w formie roladek? Pomysłów na farsz do takich roladek jest co nie miara. U mnie dziś - farsz z pieczarek, marchewki i cebuli z odrobiną czosnku. Polecam 😊 Składniki: kilka plastrów schabu 7-8 pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 mała marchewka 2-3 jajka (do panierowania(...)łyżki mąki bułka tarta olej sól pieprz ziołowy Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki kroimy drobniutko. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i startą na małych oczkach marchewkę. Dusimy całość, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Schab rozbijamy na cienkie plastry. Każdy plaster solimy i pieprzymy. Na każdy z nich nakładamy przygotowany farsz. Zwijamy
Walijskie PichcenieSmaczne mięsko w gęstym sosie pomidorowym z papryką i pieczarkami. Można je podać z ziemniakami lub kaszą. Nada się na codzienny obiad jak i taki niedzielny, rodzinny, bo porcja z przepisu wychodzi całkiem słuszna :) Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1 kg schabu 2 cebule 2 czerwone papryki ok. 400 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 dojrzałe(...)dusić na małym ogniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, na której smażyło się mięso. Następnie dorzucić do niej pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki. Posolić je i smażyć aż odparuje puszczony przez nie sok. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Do duszącego się schabu przełożyć zawartość patelni oraz paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Simply FoodPostanowiliśmy zrobić z niego nową, równie pyszną potrawę. \ Składniki 1 cukinia (400-500 g) 1 kabaczek (400-500 g) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 250 g pieczarek 250 g fasolki szparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża marchew 500 g pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4 krople sosu tabasco(...)łyżka mielonej słodkiej papryki 400 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie więcej) 4 ziemniaki średniej wielkości sól, pieprz Przygotowanie Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę. Papryki w paski. Pieczarki na plasterki. Fasolkę na 2- 3 cm kawałki. Parówki na plasterki. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory parzymy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew
R'n'G Kitchen