pieczarki - 22435 przepisów (strona:510/1496)

Pizzerinki 128

Przekąska imprezowa lub dobry pomysł na obiadokolację. Dużo opcji do wyboru. Ja zdecydowałam się na trzy warianty. Pierwszy to podstawowy: sos pomidorowy, mozzarella i bazylia. Drugi: sos, pieczarki i mozzarella. Trzeci: sos, szynka parmeńska i parmezan. Trzeci należy zmodyfikować. Najlepiej użyć zwykłej szynki do charakterystycznego już smaku parmezanu. Pizzerinki (8 sztuk): Ciasto: 3 szklanki mąki łyżka cukru łyżka soli przyprawy(...)słodkiej papryki, oregano i bazylii) szklanka ciepłej wody 50 g drożdży 3 łyżki oleju Sos: pomidory w puszce ząbek czosnku sól pieprz oregano bazylia Dodatki: 2 kulki mozzarelli kilka pieczarek 3 - 4 plastry szynki 3 łyżki startego parmezanu kilka listków bazylii Pokruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą. Połączyć z olejem i szczyptą cukru, a następnie wymieszać. W misce połączyć składniki sypkie

Karola gotuje
Zupa z piekarnika 96

chilli. Całe danie miało właśnie taki słodko-kwaśno-pikantny posmak. Polecam:) ok. 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3-4 duże cebule 1 duży lub 2 małe słoiki pieczarek marynowanych 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów krojonych 1 słoik (350ml) marynowanej papryki 1 szklanka ketchupu ok. 3 łyżeczki curry ok. 1/2 szklanki sosu chili 300g kwaśnej(...)Obsmażamy na rumiano na patelni na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec oprószamy solidną porcją soli i pieprzu. Podsmażone mięso przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki marynowane odcedzamy z zalewy i kroimy na plasterki (lub w drobną kostkę – wg uznania). Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę – zalewę zachowujemy. Paprykę kroimy w kostkę, zalewę zachowujemy

Smaki Na Talerzu
Paszteciki (nie tylko) wigilijne z kapustą i pieczarkami 218

ciągu roku, to że w nazwie pojawiło się słowo wigilijne, czy świąteczne, nie oznacza, że nie możemy cieszyć się ich smakiem przykładowo w maju ;) PASZTECIKI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Farsz: 70 dag pieczarek 60 dag do kilograma kiszonej kapusty (jeśli ktoś woli bardziej pieczarkowy smak dodaje mniej kapusty, jeśli lubicie kwaśny farsz kilogram kapusty będzie(...)contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Kapustę przepłukać, rozdrobnić i ugotować w wodzie do miękkości, a potem odcedzić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Dodać do niej starte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kapustę i smażyć, aż odparuje woda. Po ostudzeniu farszu dodać jajko i bułkę tartą i dobrze wymieszać.  Drożdże posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem

Co w głowie piszczy
,,Paszteciki z kapustą i grzybami’’ 98

ciasto: 450 g mąki 30 g drożdży 2 żółtka 200 g ciepłego mleka 1oo g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 500 g pieczarek 50 g podgrzybków 500 g kiszonej kapusty 2 cebule pieprz, sól, chili do smaku 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam biały , czarny(...)drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. formujemy kulę, wkładamy do miski , przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę, pieczarki i podgrzybki szatkujemy drobno. Cebule przesmażamy na roztopionym maśle, następnie dodajemy oliwę, podgrzybki i pieczarki. Dusimy aż grzyby zmiękną. Dodajemy przyprawy i drobno poszatkowaną odcedzoną kapustę, smażymy około 30 minut

Podróż w kulinaria
Wigilijne uszka 153

wcześniej i zamrozić. Przepis na pyszny domowy barszcz znajdziecie np. tutaj Wigilijne uszka – przepis Składniki: Na farsz: 20 g suszonych grzybów – u mnie dziś borowiki 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki bułki tartej świeżo mielony pieprz i sól do smaku około 3 łyżki masła do podsmażenia składników + woda do moczenia i gotowania grzybów Na ciasto(...)moczymy w wodzie (powinna je przykryć), najlepiej zostawić je na godzinę (ale można krócej). Następnie gotujemy je w tej wodzie około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy resztę farszu. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Podsmażamy cebulę na łyżce masła. Następnie dodajemy resztę masła i nasze pieczarki. Chwilę smażymy po czym dodajemy ugotowane grzyby. Całość doprawiamy świeżo mielonym

Słodkie okruszki
Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym 261

porcje): 1 podwójna pierś z kurczaka (około 800g) Sól Pieprz Słodka papryka w proszku Rozmaryn suszony 1 cebula 200ml słodkiej śmietanki 30% 200ml bulionu drobiowego Oliwa z oliwek 300g Pieczarek 1 łyżka mąki pszennej Eskalopki drobiowe Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, płuczemy i kroimy w jednocentymetrowe plastry, które(...)czym gotowe kotleciki układamy na talerzu. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i smażymy do momentu, aż się zeszkli, potem dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy kolejne 10 minut. Następnie dolewamy 200ml bulionu drobiowego i 200ml słodkiej śmietanki, w której wcześniej rozmącamy jedną łyżkę mąki pszennej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu

Księga-Smaku
Pizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii 259

świeży Na prosty sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonej mielonej bazylii Skworcu 2 ząbki czosnku pół łyżki oleju sól i pieprz do smaku Dodatki: 4 duże pieczarki 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki kilka plasterków salami kawałek grubego kabanosa szczypta mielonej suszonej bazylii ulubiona mieszanka ziół – u mnie przyprawa do pizzy Skworcu (około 2 szczypty) około(...)mnie czas wyrastania jest naprawdę krótki, w tym czasie przygotowuję resztę składników. Piekarnik rozgrzewamy do 240-250 stopni (grzanie góra-dół, najlepiej z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne). Pieczarki obieramy i kroimy  w plasterki lub półplasterki. Papryki kroimy w paseczki, a kabanosa w cienkie plasterki. Składniki odstawiamy na bok. Przygotowujemy prosty sos: mieszamy przecier pomidorowy ze startymi ząbkami

Słodkie okruszki
Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami 902

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Składniki:   Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g  masła extra 100ml mleka   Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula(...)jest gotowe.   2. Farsz: Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli i całość smażyć na wolnym ogniu przez 8 - 10 minut. Następnie przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić solą oraz pieprzem (jeżeli w farszu

Szalona Kuchnia Eweliny
Krokiety z kaszą jaglaną i pieczarkami 133

Składniki : ok. 1/2 szklanki kaszy jaglanej ok. 20-30 dag pieczarek cebula pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia jajko i bułka tarta Naleśniki usmażyć wg tego przepisu . Przygotowanie : Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu ( można gotowanie podejrzeć  tu ) Umyte pieczarki pokroić drobno i przesmażyć z pokrojoną cebulą, do odparowania soku z grzybów Przestudzone pieczarki i ugotowaną

Proste Potrawy
PIECZEŃ Z KARKÓWKI Z PIECZARKAMI 156

glutaminianu sodu. Ogromny wybór produktów. Ja polecam z własnego doświadczenia. Linki do produktów i sklepu poniżej: Zapraszam :)  A u Mnie dziś na Mikołajkowy Obiad ---Pieczeń z Karkówki z Pieczarkami , duszona i marynowana w przyprawie Cygańskiej   Mięso jest aromatyczne i soczyste. Moja rodzina była bardzo mile zaskoczona . Mięso zniknęło w kilka minut. Polecam.  SKŁADNIKI(...)porcji :  1.5 kg Karkówki  20 dag Pieczarek  2 Marchewki obrane i pokrojone w kostkę  5 łyżek Przyprawy Cygańskiej  3 łyżeczki Przyprawy Naturalnej 1 łyżeczka Pieprzu Ziołowego Dziadunia i Babuni 4 łyżki wody  PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, nakłuwam , nacieram przyprawami . Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego . Pieczarki myję i kroję w plastry. Marchewkę obieram i kroję

Gotowanie Patki
Studencka patelnia z łopatką konserwową 111

Studencka patelnia z udziałem konserwy to był mój szybki posiłek na ciepło . Reszta rodziny już zjadła, a dla siebie samej nie warto było robić nic szczególnego . Tym bardziej że pieczarki i szpinak razem z zagubionym kawałkiem dyni , gdzieś w kąciku lodówki , też już prosiły o akt łaski . Posiłek wyszedł na tyle smaczny, że polecam Wam kiedyś to wypróbować Składniki(...)puszka łopatki konserwowej 5 pieczarek kawałek dyni ( dowolny ) mała garść świeżego szpinaku mała garść kiszonej kapusty z papryką ( można dać zwykłą , miałam taką resztkę na dnie słoika , stąd ta 1 mała cebula 1 papryczka chilli , czerwona 1 płaska, łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy , pokrojoną cebulę , pieczarki, kiszoną

Ogrodnik w podróży
Wytrawny tort naleśnikowy z pieczarkami 146

kęsie to niebo w gębie. Składniki (na 2-3 porcje): 2 jajka szklanka mleka szklanka wody 2-2,5 szklanki mąki szczypta soli łyżka oleju Na farsz pieczarkowy: 500g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie serka śmietankowego 50g masła duży kubek śmietany 18% sól i pieprz do smaku łyżeczka drobno posiekanej, świeżej pietruszki Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego(...)miski mąkę oraz sól i mieszamy wszystko na gładkie, jednolite ciasto konsystencji śmietanki. Nagrzewamy dobrze teflonową patelnię i smażymy naleśniki. Upieczone, przykrywamy folią aby zbytnio nie wystygły.   Pieczarki obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić wrzucamy na niego cebulę i podsmażamy przez 5-7 minut

Smaczna Strona
Omlet z szynką, pieczarkami i kukurydzą 129

Angielski przygotowywany najpierw na patelni, a potem przekładany do piekarnika i francuski, gdzie początkowo smażymy samą masę jajeczną, a dopiero później nakładamy dodatkowe składniki. Składniki na omlet z szynką, pieczarkami i kukurydzą (1 duża porcja): 3 jajka mała cebula ząbek czosnku dwie pieczarki filet z kurczaka wędzony 30 - 40 g kopiata łyżka kukurydzy sól pieprz Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)czosnek posiekać. Podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w paski pieczarki. Po zdjęciu z kuchenki dodać pokrojoną w średnią kostkę szynkę oraz kukurydzę i dokładnie wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Te drugie ubić. Połączyć delikatnie masę tak, aby pozostała puszysta. Dodać do niej także podsmażone składniki i doprawić. Na patelni rozpuścić pół łyżki masła. Wylać masę i smażyć. Kiedy spód zaczyna

Karola gotuje
Kociołek z kapustą i mięsem 161

łopatka) 75 dag boczku 75 dag kiełbasy (np. zwyczajna) 1 l kapusty kiszonej w woreczku 1 główka kapusty  1 słoik (ok. 200g) koncentratu pomidorowego masło do smażenia pieczarek 30 dag pieczarek liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek Kapustę kiszoną opłukać w wodzie, pokroić i wrzucić do garnka. Główkę kapusty poszatkować i dodać do kapusty z woreczka. Całość zalać(...)kawałki i dodać do kapusty. Kiełbasę i boczek także kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Tak gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Międzyczasie pokroić na mniejsze kawałki pieczarki i podsmażyć na maśle na patelni. Dodać do garnka z kapustą i wędliną. Dodać cały słoiczek koncentratu pomidorowego i przyprawy. Gotować jeszcze chwilę, aż się zagotuje, cały czas mieszając. Podawać

Gotuję Testuję
PIZZA Z PATELNI (BEZ DROŻDŻY) Z KIEŁBASĄ I SEREM 123

patelni bez dodatku drożdży, czyli nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, ani też do jej upieczenia nie potrzebny jest piekarnik. Chrupiący spód, sos pomidorowy, farsz z kiełbasy i pieczarek oraz ser, dużo sera ;) Doskonałe rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu bądź kolacji. Polecam :) Składniki:  Z podanych składników wychodzi jedna pizza na grubym cieście lub dwie rozwałkowane cieniej(...)mąki pszennej * 3/4 szklanki wody * 1 łyżka oliwy * pół łyżeczki proszku do pieczenia * pół łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szczypta soli Dodatki: * solidna garść sera mozzarella * 5-6 większych pieczarek * 2 kiełbasy śląskie (użyłam  Maestro Henryk Kania ) * sos do pizzy ( przepis tutaj ) Wykonanie: Podane składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i dobrze dłońmi wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odłożyć

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania