pieczarki - 22435 przepisów (strona:531/1496)

Rolady z mięsa mielonego - wołowego. 960

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku 100 g wędzonego boczku 1 mała czerwona papryka 100 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 kostki pieczeniowej do mięs przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, , papryka wędzona mielona, papryka słodka mielona bułka tarta do obtoczenia roladek Cebulę, boczek, pieczarki oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę(...)Najpierw podsmażamy na odrobinie oleju boczek oraz cebulę, następnie dodajemy pieczarki i paprykę - odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone doprawiamy do smaku, dodajemy jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Dzielimy mięso na 4/5 części i rozpłaszczamy na folii aluminiowej, wykładamy farsz na całej szerokości/ długości i zwijamy, boki zalepiamy formując rolady.  Rolady podsmażamy na rozgrzanym maśle

Moje-pitraszenie
Leczo 168

Leczo, czy ratatuj to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :) Składniki: 1 młoda cukinia 0,5 kg 2 czerwone papryki 2 zielone papryczki chilli 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule(...)ząbki czosnku cukier do smaku olej  Sposób przygotowania: Do garnka o grubym dnie wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i obrane pokrojone w plasterki pieczarki, lekko poddusić. Wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę, dodać  okrojoną w talarki cukinię. Pomidory naciąć delikatnie na krzyż i ułożyć pod warzywami, wyjąć gdy skórka będzie odchodzić, zdjąć skórkę i pokroić

Gosia gotuje
MINI PIZZERINKI FIT (bez drożdży) 122

Gaja 6 łyżek płatków jaglanych dr Gaja 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka tymianku suszonego dr Gaja sól Dodatkowo: 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 duża cebula czerwona 100 g żółtego sera ketchup tymianek suszony dr Gaja Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, płatki gryczane, płatki jaglane, proszek do pieczenia, tymianek oraz(...)Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy składniki: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanki na cieście francuskim z kurczakiem i ajwarem 167

smaku są dość ostre za sprawą ajwaru i ostrej czerwonej papryki. Podane na cieście francuskim wyglądają smacznie! 300 g ciasta francuskiego (1 arkusz) 100 g ostrego ajwaru 4 duże pieczarki 60 g camemberta z ziołami 150 g żółtego sera 250 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę(...)przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Żółty ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na 8 kawałków, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. . Każdy smarujemy ostrym ajwarem. Następnie rozkładamy plastry pieczarek, kawałki kurczaka oraz po kawałku sera

VioletoweKucharzenie
GRILLOWANY SER BRIE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ FASZEROWANY PIECZARKAMI 157

sobie o nas przypomni i w te ostatnie dni wakacji pokaże,że jeszcze może być ładnie. Na przekór pogodzie, ja dziś grilluję. A na ruszt wskoczy ser brie, nafaszerowany pieczarkami, palce lizać!  Składniki: 1 ser brie La Polle classic  MLEKOVITA 2 plastry szynki parmeńskiej 10 dużych pieczarek 1 cebulka sól, pieprz Wykonanie: *Z jednej strony na wysokość(...)Środek wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wydrążony ser możemy zjeść, zostawić do sałatki, lub rozpuścić na patelni, dodać ulubione zioła i przygotować sos np do tego faszerowanego camemberta.  * Pieczarki kroimy w kosteczkę, dodajemy cebulkę drobno posiekaną. Szklimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wkładamy do sera, uciskamy łyżeczką, przykrywamy odłożonym plastrem- wierzchem  sera.  * Szynka parmeńską

Z Majeczką w kuchni
Bogracz z kiszonym ogórkiem i ziemniakami 390

zajrzyjcie na fotki z moich ukochanych Bieszczadów :) Składniki: 70 dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę (u mnie szynka) 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 duża marchewka 10 pieczarek kilka ogórków kiszonych 3 duże ziemniaki 1 puszka pomidorów lub kilka świeżych pomidorów obranych ze skórki sól, pieprz majeranek 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach słodka(...)ewentualnie z puszki. Przykrywam pokrywką, gotuję na małym ogniu i uzupełniam wodę w razie potrzeby. 3. W czasie, gdy mięso się gotuje szykuję pozostałe warzywa - ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, a ogórki kiszone w słupki. Pieczarki obsmażam na patelni, by odparować z nich wodę. 4. Gdy mięso już jest miękkie, dodaję wszystkie pozostałe warzywa

Kuchnia domowa Ani
Sałatka śledziowa 136

Przyznam się, że przepis na tę sałatką powstał ostatnio w czasie robienia zakupów. Ciekawym dodatkiem są tutaj marynowane pieczarki, które oboje z Piotrkiem uwielbiamy. Sałatka jest bardzo szybka, smaczna i można ją przygotować na kilka dni przed podaniem. Wtedy naciągnie przyprawami i będzie jeszcze lepsza. Pamiętajcie, żeby ryba z której przygotowujecie sałatkę była dobrej jakości. Ja osobiście polecam filety Lisnera(...)dobrze oprawione, jędrne i świeże. Składniki: 200g filetów śledziowych Lisner w oleju kilka dużych pieczarek konserwowych 3 ogórki kiszone pęczek koperku pół czerwonej cebuli kawałek papryczki chili oliwa pieprz, sól, biała gorczyca Przygotowanie: Filety kroimy w mniejsze części i przekładamy do miski. Pieczarki przekrawamy na cztery lub osiem części (zależy od wielkości). Ogórki kiszone oraz cebulkę kroimy w bardzo drobną

Życie ze smakiem
Jajecznica z pieczarkami 126

Składniki: 5 jajek, 1 i 1/2 dużej cebuli, 4 duże pieczarki, sól, pieprz, 50g masła Przygotowanie: Cebulę i pieczarki obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plastry. Podsmażamy około 7-10 minut na maśle. Wbijamy jajka, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Lena Gotuje
Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami 140

Składniki: 5 jajek, duży plaster szynki, 4 średniej wielkości marynowane pieczarki, łyżka majonezu, łyżka posiekanego szczypiorku, kiełki rzodkiewki do ozdoby, sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Szynkę i pieczarki drobno siekamy. Po ugotowaniu jajek przekrawamy na pól i wyjmujemy żółtka. Mieszamy je razem z szynką, pieczarkami, majonezem,szczypiorkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Podajemy z kiełkami

Lena Gotuje
Faszerowane jajka - zbiór przepisów 165

Wielkanoc muszą być! Do żurku, do sałatki, z majonezem, ale i z farszami. Poniżej spis pomysłów na farsze do jajek. Jajka faszerowane makrelą Jajka faszerowane oliwkami  Jajka faszerowane pieczarkami i porem   Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. A więcej przepisów na Wielkanocne specjały znajdziecie TUTAJ

Lena Gotuje
Szaszłyki z kurczaka z warzywami na grilla 151

mnie otwarcie sezonu grillowego. Chociaż najchętniej sięgam po tradycyjne kiełbaski, to czasami lubię też zjeść coś innego - jak szaszłyki. Składniki: 2 piersi z kurczaka, 10 pieczarek, papryka czerwona, duża cebula, mieszanka przypraw do grilla (papryka czerwona słodka - 2 łyżeczki, pieprz kolorowy świeżo zmielony - ilość zależy od tego jak bardzo pikantną przyprawę chce się uzyskać, sól-płaska łyżeczka, curry szczypta) Przygotowanie(...)Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na 4 części, cebulę dzielimy na warstwy, które kroimy na większe kawałki, paprykę i kurczaka w większą kostkę. Mięso posypujemy obficie przyprawami. Na patyk nadziewamy kolejno: pieczarkę, cebulę, kurczaka, paprykę,pozostawiając po ok 2 cm z każdej strony patyczka. Posypujemy mieszanką przypraw cały szaszłyk już na grillu. Grilujemy po kilka minut z każdej ze stron

Lena Gotuje
Potrawka z pieczarek 144

Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, ale i jako samodzielnie danie. Proporcje na kilka dużych porcji - można zamrozić. Składniki: 1 kg większych pieczarek , 2 duże cebule, 2 duże marchewki , 2 duże pietruszki, średniej wielkości por, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów krojonych bez skórki, 500 ml bulionu warzywnego, łyżka słodkiej papryki w proszku(...)oczkach na tartce. Dodajemy do cebuli, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy majeranek, sól, pieprz, pomidory oraz przecier i mieszamy. Pieczarki kroimy na 4-6 części i dodajemy do wszystkiego. Delikatnie mieszamy. Dusimy jeszcze przez około 20 minut, aż pieczarki będą miękkie

Lena Gotuje
Sałatka "Król imprezy" 330

zaostrzenia smaku sugeruję dodać do mięsa pół łyżeczki chili. Składniki: pół główki sałaty lodowej, 3 średniej wielkości pomidory, duża cebula, kukurydza konserowowa - puszka, czerwona fasola konserwowa - puszka, 500 g pieczarek, 600 g mięsa mielonego, 100g sera żółtego, nachos, ok 400 g jogutru naturalnego gęstego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżeczka bazyli, łyżeczka oregano, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone(...)smażymy z przecierem pomidorowym, bazylią i oregano. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy osobno. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pomidorów, lekko solimy. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Sałatke szatkujemy, Ser żółty ścieramy na małych oczkach na tartce. Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy szczeptę soli i pieprzu. Na dno miski

Lena Gotuje
Szynka duszona z pieczarkami. 170

ciepło. Tym razem zrobiłam szynkę, ale inne mięso też się sprawdzi. Bardzo dobrze w tej wersji smakuje karczek. Składniki: kawałek szynki (u mnie około 1 kg) 1/2 kg. pieczarek 1 duża cebula ząbek czosnku 750 ml. gorącej wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka wegety na czubku łyżeczki pieprzu(...)Wymieszać. Obsmażoną szynkę zalać wodą z przyprawami. Przykryć i dusić na malutkim gazie. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra, dodać pokrojony drobno czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć razem kilka minut.  Podsmażone pieczarki dodać do szynki. Dusić pod przykryciem w sumie około 1,5 godziny. W między czasie sprawdźcie jak smakuje sos, bo być może trzeba

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania