grzybów, tak aby cały dom wypełniony był tymi specyficznymi zapachami, które pamiętam ze swojego rodzinnego domu. Leczo (moja wersja): 1 cukinia lub kabaczek, 2 cebule, 4 papryki, 30 dag pieczarek, 4 pomidory, podwójne pęto kiełbasy lub kawałek boczku (albo jedno i drugie), sól, pieprz, ewentualnie koncentrat pomidorowy. Cukinię i cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę i pieczarki pokroić wedle(...)upodobania. Podsmażyć cebulkę i kiełbasę, dodać cukinię, paprykę, pieczarki, doprawić i chwilkę poddusić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. W razie potrzeby można dodać odrobinę koncentratu aby zaostrzyć kolor i smak. Dusić do miękkości. Kilka razy byłam w lesie i udało mi się ususzyć nieco grzybków i zamarynować słoiczek malutkich prawdziwków
Pieguskowa Kuchniateż na wigilijny stół :). Polecam z czystym sumieniem bo nie znam osoby której nie posmakowała. SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 4 jajka 1 czerwona cebula 1 mały słoik pieczarek marynowanych 200 g wędzonego łososia majonez pieprz, sól Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę(...)łososia w cienkie paseczki. W misce układać kolejno warstwami: białka, sól i pieprz, majonez, cebula, sól i pieprz, pieczarki, majonez, łosoś, majonez i żółtka. Udekorować wedle uznania. Artykuł SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniawagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek), doprawić solą(...)pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje odcedzić ją, porządnie odcisnąć i poszatkować. Pieczarki i boczek pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić boczek, dodać pieczarki i krótko obsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać przygotowany farsz, lekko przestudzić. Plastry karkówki posmarować musztardą, nałożyć łyżkę farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczką. Gotowe roladki smażyć
Pieguskowa KuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 3 nieduże cukinie, 15 dag mięsa mielonego, 5 większych pieczarek, 1/2 średniej papryki czerwonej, 15 dag tartego sera żółtego, 5 łyżek pomidorów krojonych z puszki, curry, sól, papryka słodka, bazylia, łyżka oleju. Przygotowanie: Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną(...)kostkę. Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni dodaję wydrążony środek z cukinii i pieczarki. Smażę na średnim ogniu często mieszając do momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaję 2/3 tartego sera żółtego, mieszam i trzymam
JejKuchniaketchupem (klasyka!), sosem pomidorowym z fetą i ziołami, śmietanowym, ziołowym, pesto czy grzybowym. Zawsze smakują obłędnie gorące i chrupiące! Składniki: 1 bagietka kilka łyżek passaty mała cebula 2 pieczarki 1 pomidor pieprz, oregano do posypania tarty ser i szczypior Przygotowanie: Bagietkę kroję wzdłuż, smaruję passatą, posypuję oregano. Cebulę i pomidora kroję w cienkie krążki, pieczarki trę na tarce(...)dużych oczkach. Na bagietkę układam kolejno: cebulę, tarte pieczarki i ser. Na wierzchu układam plastry pomidora, posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Piekę w temp. 200C grzaniem góra-dół, bez termoobiegu około 10 minut. Gotowe posypuję szczypiorem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnilubi pizzy :) Chyba każdy przynajmniej raz w zyciu ją jadł. Dziś zapraszam na pyszne Domowe Mini Pizze z Pieczarkami w towarzystwie Łagodnego Ketchupu Jamar. Polecam i zapraszam również do odwiedzenia strony Zapraszam również do odwiedzenia strony Firmy http://jamar.pl/ oraz FP https://www.facebook.com/JamarZdrowoWKuchni/ . SKŁADNIKI NA CIASTO ( ok 12 sztuk): 🍕 310 g mąki pszennej + dodatkowo 1 łyżka mąki 🍕1 łyżeczka(...)cukru np.trzcinowego 🍕20 dag drożdży najlepiej świeżych 🍕3/4 szklanki ciepłego mleka 🍕szczypta soli i pieprzu 🍕1 łyżka oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA WIERZCH : 🍕20 dag tartego sera żółtego 🍕10 pieczarek 🍕2 cebule 🍕1 łyżka oleju rzepakowego 🍕sól i pieprz do smaku 🍕1 łyżeczka czosnku mielonego 🍕Ketchup JAMAR ŁAGODNY 🍕 PRZYGOTOWANIE: 1. Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier i łyżkę
Gotowanie Patkigłowy pomysł, aby nafaszerować camemberta. Długo zastanawiałam się jak i czym to zrobić, aby było smacznie, po czym zrobiłam zakupy, zaszyłam się w kuchni i oto jest. Szynka, pieczarki, roztopiony ser i chrupka panierka. Wierzcie mi, że już nie trzeba nic więcej ;) Składniki: 1 ser Camembert Classic la Polle MLEKOVITA 10 sporych pieczarek 2 grube plastry szynki sól pieprz(...)jajko bułka tarta do panierowania Wykonanie: *Z sera ścinamy z jednej strony wierzch, tworząc przykrywkę. *Pieczarki kroimy w kostkę, tak samo szynkę, zrumieniamy na patelni. Doprawiamy do smaku. *Tak przygotowany farsz wkładamy do sera. Dociskamy wierzch sera jak najrówniej się da. * Panierujemy w jajku, bułce, znów w jajku, znów w bułce. Smażymy na głębokim oleju na rumiano
Z Majeczką w kuchnizdawałam sobie sprawy jaki smaczny może być seler naciowy. Zdecydowanie częściej będę go używać. I Was również zachęcam. Składniki: Seler naciowy ( połowa ) Papryka czerwona słodka ( najlepiej podłużna ) Pieczarki Cebula ( 1/2 małej ) Pieczarki w zalewie naturalnej Sos sałatkowy ogrodowy knorr ( oliwa, woda ) Wykonanie: Paprykę i cebulę kroimy w plasterki. Seler na kawałki ok. 1,2 cm a pieczarki na 4 części
Smaki Ewyindyka, czyli handlowa nazwa podudzi po usunięciu 1/2-1/3 kości piszczelowej – świetnie sprawdzają się do duszenia . Szczególnie z piwem, warzywami i z dodatkiem kolendry. Oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem pieczarki – kroimy je w plasterki i odkładamy do miski. Obieramy marchew, seler myjemy. Małe i wąskie marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, większe i grubsze – w półplasterki. Seler naciowy tniemy na kawałki grubości(...)kolor a seler stanie się lekko szklisty, 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Partiami, na trzy razy, smażymy na tej samej patelni pieczarki – do lekkiego skarmelizowania. Po usmażeniu przekładamy je do garnka z mięsem. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem. Przy dużych golonkach u mnie zajęło to dwie godziny z kawałkiem
Karo in the KitchenSkładniki na spód: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Składniki na farsz: 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy lub oleju 300 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej 160 g startego żółtego sera np gouda Przygotowanie: Ciasto - mąkę z solą przesiać. Schłodzone masło podzielić na małe(...)średniego i co jakiś czas mieszając dusimy przez ok.15-20 minut. Cebula powinna stać się miękka i skarmelizowana, słodka w smaku. Tak przygotowaną zdejmujemy z patelni i wkładamy do miski. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wkładamy na patelnię po cebuli i smażymy 4 minut, aż woda odparuje, a pieczarki staną się miękkie. Dodajemy masło, solimy i smażymy jeszcze
Ciastka - domowe słodkościinny składnik. Więc dziś zapraszam Was na leczo z mojego domu... Składniki; 4 pomidory 1 mała cukinia 3 cebule 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 20 dag pieczarek 3-4 parówki 2 łyżki przecieru pomidorowego sól cebulowa Skworcu do smaku pieprz bałkański Skworcu do smaku pół łyżeczki bazylii Skworcu 2 łyżki masła klarowanego Skworcu pół łyżeczki papryki słodkiej(...)Skworcu Przygotowanie; Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Cebule obrać i pokroić w piórka, parówki pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę oraz pieczarki, podsmażyć aż cebula zmięknie a parówki lekko się zarumienią. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, również dodać do warzyw. Paprykę oczyścić, pokroić
Radość kipiąca uśmiechem.całym świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże blaszki: ciasto: mąka pszenna 2,5 szklanki, mąka pełnoziarnista 2 szklanki, oliwa(...)oliwek 5 łyżek, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 1,5 szklanki, sól 1 płaska łyżka, nadzienie: pieczarki 350 g, oliwki czarne 1 mały słoik, papryka czerwona 1 szt, cebula czerwona pół szt, kukurydza konserwowa pół puszki, suszone pomidory 1 mały słoik, pierś z kurczaka 3 szt+olej do smażenia+sól,pieprz,papryka słodka, ser mozzarella 300 g, dodatkowo
kulinarne odsłony patisera żółtego startego na tarce o grubych oczkach (użyłam sera Edam Rycki ale może być na przykład parmezan) 1 jajko (L) sól do smaku oraz datki: sos pomidory pieczarki pomidory ser mozzarella lub inny to o lubimy.. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Pizza na cieście z kalafiora Przygotowanie: Najpierw przygotuję kalafior i spód pizzy: Umyty(...)piekę około 25 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu. Końcowe przygotowanie pizzy: Na upieczony, gorący spód nakładam dodatki, sos, pieczarki, pomidory, listki bazylii, itp.. (na pizze możemy położyć, to o lubimy). Sos przygotowałam z kilku łyżek przecieru pomidorowego (passaty), doprawionego suszoną bazylią, oregano, ostra papryką i szczyptą soli. Na placek
Uwaga Babcia Piecze ChlebSezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się nadmiaru cukinii z ogródka. W tej wersji jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Jedna tylko uwaga-gdy mamy małą cukinię omijamy etep podpieczenia w piekarniku, w tym przypadku nadziewamy surową i zapiekamy, starsze sztuki(...)lepiej zapiec. Polecam. Składniki: 1 duża cukinia lub dwie średnie ½ kg mielonego mięsa od szynki 2 cebule 30 dag pieczarek 1 łyżka masła Jarzynka do smaku lub sól Pieprz świeżo mielony gruboziarnisty do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa Kruszonka: 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek startego parmezanu Sposób przygotowania: Cukinię umyć przekroić wzdłuż na połowę, miąższ
Wanilia i KardamonDlatego w tym przepisie gramatury podawać nie będę, bo to już można dobrać do własnych potrzeb:) Tak więc potrzebujemy : Kilka plastrów schabu Cebula Oliwa z oliwek (lub olej) Kilka pieczarek Sól, pieprz, majeranek (lub poprostu wszystkie przyprawy ktore dajecie do sosu pieczarkowego) Jogurt grecki Schab lekko rozklepujemy, posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwa/olejem (odrobina!) podsmażamy i zalewamy woda. Dusimy(...)Cebule szklimy, także na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pieczarki i także chwile dusimy. Kiedy schaby będą miekkie dodajemy pieczarki z cebulką. Dopiero wtedy solimy i doprawiamy tym co lubimy:) na koniec dodajemy kilka łyżek jogurtu. Ja nie lubię "wodnistych" sosów, wiec na koniec odlałam go do innego garnka i redukowałam gotując koło 20min. Jogurt oczywiście się zważył
Mamuśka wraca do formy