pieczarki - 22435 przepisów (strona:544/1496)

Schab pod pierzynką 197

pierzynką Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka świeżo posiekana natka pietruszki Wykonanie: Schab oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, nacieramy oliwą. Odstawiamy(...)lodówki na minimum godzinę.  Cebulę i czosnek drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półtalarki, pieczarki kroimy w plasterki. Na łyżce masła podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze

Smak mojej kuchni
Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami 110

Dzisiaj danie bezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam! Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami Składniki: opakowanie makaronu cannelloni (zużyłam 3/4 opakowania) Na farsz: 0,5 kg mrożonego szpinaku 1 cebula ząbek czosnku 4 suszone pomidory, pokrojonych w kosteczkę(...)pieczarek, pokrojonych w kosteczkę garść orzechów włoskich, posiekanych opakowanie sera feta, pokruszonego przyprawy: sól, pieprz Na sos pomidorowy: 0,5l przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki przyprawy: sól. pieprz, cukier, oregano Dodatkowo: opakowanie mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku

Smak mojej kuchni
Gulasz z indyka z warzywami 161

gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 pęczka(...)olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele

magiczna kuchnia Kasi
Sznycle grzybowe – kuchnia podkarpacka 179

Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka Sznycle grzybowe to bardzo smaczny pomysł na urozmaicenie obiadu. Przygotowuje się je z drobno pokrojonego mięsa drobiowego, pieczarek, cebuli, żółtego sera i jajek. Przepis na sznycle grzybowe pochodzi z Głogowa Małopolskiego, a znaleźć go można w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki (na 4 porcje): 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka 1 cebula(...)dużych pieczarek 100 g startego żółtego sera 3 łyżki mąki ziemniaczanej olej do smażenia sól, pieprz Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę również kroimy w kostkę, po czym wszystko przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, mięso oraz roztrzepane jajka, połączone z mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy

Trzeci talerz
Podudzia zapiekane w cebuli i pieczarkach 171

Drób zawsze na czasie ;)   Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 200 g brązowych pieczarek 3 cebule 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżki pieprzu mielonego 1 łyżeczka suszonego czosnku 70 ml oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżki sambal oelek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Udka myjemy(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy wraz z olejem, mieszamy. Pieczarki kroimy na plasterki, cebule w piórka. Mięso, przyprawy, sambal oelek, cebule i pieczarki mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem 20 min w temperaturze 180°C (góra, dół), następnie 10 min bez przykrycia (termoobieg). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Francuskie gniazdka 153

następny dzień zostało mi jeszcze 5 sztuk na obiad i w zupełności mi to wystarczyło. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag sera żółtego w kostce 5-6 sztuk pieczarek 1-2 sztuk pomidorów 1/2 piersi z kurczaka 1 cebula przyprawa do kurczaka u mnie moja ulubiona bez konserwantów :) 1 jajko Sos 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku zioła(...)niż ja to zrobiłam:) W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki razem, by smaki się przegryzły.  Potem, kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, cebulę oraz pomidory w kostkę, pieczarki w plastry, a ser żółty trzemy na tarku. Następnie podsmażamy kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka, potem cebulkę i na końcu pieczarki. Nastawiamy piekarnik na około 180 stopni.  Ciasto francuskie

Justa próbuje gotować
Jajka sadzone z pieczarkami, papryką i serem 141

Pyszna odmiana tradycyjnych sadzonych jajek. Wzbogacone o pieczarki, paprykę i ciągnący ser są bardzo smaczne i syte.  6 jajek 5 pieczarek 1/3 czerwonej papryki ½ natki pietruszki 50 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do smażenia Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy warzywa. Gdy zmiękną kolejno i delikatnie wbijamy po jednym jajku. Smażymy

VioletoweKucharzenie
Roladki schabowe faszerowane 196

Jestem zdecydowanym miłośnikiem roladek. Zarówno wieprzowych jak i drobiowych! Dziś z farszem z papryki, cebuli i pieczarek. Składniki na roladki: 2 kotlety schabowe wieprzowe ½ papryki czerwonej 10 dag pieczarek ½ białej cebuli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku szczypiorek jajko bułka tarta do panierki Wykonanie roladek: Kotlety rozbić bardzo cienko, posypać solą i pieprzem i odstawić do lodówki. Pieczarki

Tradycyjna Kuchnia
Przepis: Makaron penne z sosem pieczarkowym 158

Składniki : 1 opakowanie makaronu penne 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku (jak mały to 2) 4 łyżki gęstej śmietany 18% 0,5 l wody 4 łyżki mąki tłuszcz do smażenia majeranek sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Cebulę obrać i drobno pokroić, a następnie lekko podsmażyć na patelni. Obrane i pokrojone pieczarki dodajemy do cebulki(...)dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie wlać do pieczarek i jeszcze chwilę pogotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu rozłożyć na talerze, polać sosem, a po wierzchu posypać zieleninką (pietruszką lub szczypiorkiem według własnego uznania). Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Przepis na pieczeń z łopatki 151

Składniki: 1,5kg łopatki wieprzowej 2 cebule 5 dużych pieczarek 0,5 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczkę rozmarynu 1 łyżkę czosnku granulowanego sól 6 łyżek oliwy lub oleju Przygotowanie: Cebulę kroimy w cienkie plastry, pieczarki obieramy i dzielimy na cztery części. Paprykę, majeranek, kminek, rozmaryn, czosnek, oliwę i sól (każdy doda(...)łatwo nam wchodzi, czy z oporem) w 180-200 stopniach Celsjusza, co jakiś czas podlewając wodę aby mięso się nie wysuszyło. Na ok. pół godziny przed końcem pieczenia wrzucamy pieczarki. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Faszerowana pierś kurczaka 440

ręką, w lodówce, spiżarni... 😆 A ile frajdy można tym sprawić domownikom... 😄 tylko oni to wiedzą!😋 Potrawa w ramach wigilii Walentynek 😙 Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka ok. 300g pieczarek 1 cebula 2-3 jajka 2 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki natki pietruszki tłuszcz do smażenia  Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na dwie połówki. Każdą połówkę rozcinamy(...)mięso solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem i zostawiamy na godzinę w lodówce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy drobno pokrojone pieczarki i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Jak pieczarki lekko przestygną dodajemy ugotowane i pokrojone jajka, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy naszą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Papryka faszerowana 119

zastosować ser wegański lub nie zastosować żadnego sera żółtego. Akurat w temacie faszerowanej papryki nie musimy jej traktować jako zapiekankę, tylko danie duszone. Składniki: 4 papryki 400-500g pieczarek (w zależności od wielkości papryki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g serka tofu 2 łyżki natki pietruszki 150g sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy na patelni. Gdy cebula jest prawie miękka dodajemy obrane i drobno pokrojone pieczarki i wszystko razem dusimy. Do uduszonej cebuli i pieczarek dodajemy przeciśnięty czosnek, pokruszony tofu, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i dokładnie mieszamy. Trzymamy jeszcze ze dwie minuty na ogniu i zestawiamy. Papryki myjemy, odcinamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Przepis: Kurczak w sosie musztardowym z pieczarkami 129

porcja wystarcza, dla całej rodziny! Więcej  o tym w następnym poście już jutro: "Jak jeść by się najeść w pół kotleta?" Składniki: 1 kg udzików z kurczaka 250g pieczarek (najlepiej małe) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki musztardy  2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz Przygotowanie(...)Udziki myjemy i osuszamy. Musztardę, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek plus przyprawy: paprykę, sól, pieprz dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy kurczaka (zostawiamy na godzinę w lodówce). Pieczarki czyścimy i obieramy, jesli są małe to zostawiamy w całości, a duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy cebulę, na nią

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Paszteciki z nadzieniem szpinakowo-pieczarkowym 130

minut w 180 stopniach (w zależności od piekarnika może to być i 25 minut, jeśli paszteciki są rumiane to znaczy, że są upieczone). Składniki na farsz: paczka szpinaku 350g pieczarek  2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany pół lyżeczki bazyli pół łyżeczki oregano tłuszcz do smażenia sól pieprz  Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i obieramy, a następnie drobno kroimy(...)niewielkiej ilości tłuszczu smażymy z 5 minut na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy 10 minut. Szpinak myjemy i kroimy, a następnie dokładamy do pieczarek. Wszystko razem dusimy aż będzie miękkie i odparuje nadmiar wody. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do naszego farszu, doprawiamy przyprawami: bazylia, oregano, sól i pieprz. Trzymamy jeszcze z 5 minut na kuchni

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Dobre śniadanie na dobry dzień 139

plasterki ogórki, pomidor, rzodkiewki. Udekorować roszponką i posiekanym szczypiorkiem. Takie kanapki do ugotowanego jajka smakują rewelacyjnie! Jajecznica na kanapkach Składniki: ulubione pieczywo Rama Classic 2 jajka 2 średnie pieczarki sól i pieprz do smaku szczypiorek odrobina oleju rzepakowego Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, obsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Jajka wbić do miseczki, dodać sól i pieprz do smaku, lekko rozbić(...)Wlać na patelnię do pieczarek i mieszając usmażyć do odpowiedniego stopnia ścięcia. Podawać z pieczywem posmarowanym Ramą Classic i obsypanym posiekanym szczypiorkiem. Kanapki z jajkiem i majonezowym sosem chrzanowym Składniki: pieczywo Rama Classic jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Pieczywo posmarować Ramą Classic i ułożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania