pieczarki - 22435 przepisów (strona:544/1496)

parówki w cieście francuskim... 121

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 5 sztuk, cebula 1 większa, pieczarki 5 sztuk, oregano - ile potrzeba, keczup pikantny - ile potrzeba, ser żółty 10 dag, kmin rzymski - ile potrzeba ciasto francuskie pokroić na 5 porcji, z parówek dobrej jakości usunąć osłonki, ser pokroić na 5 porcji na każdej porcji ciasta położyć parówkę, dodać pokrojone pieczarki z cebulą, porcę sera(...)żółtego posypać oregano, polać keczupem, zawinąćwszystko, położyć na blasze z papieremj do pieczenia, posmarowaćciasto wodą i posypać czarnym kminem rzymskim, jesli zostanie cebula z pieczarkami to dodać do ciasta na blachę piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, następnie na termoobiegu na 160 C dopiec 8 minut - najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśnikowe szlafroczki 121

ochotę na szybkie danie, smażę naleśniki i robię   „szlafroczki”   z wymyślnym farszem. Często są to kiełbaski z szynki, koniecznie kukurydza i... co mi podpowie fantazja. Dzisiaj dołożyłam pieczarki, kukurydzę i koniecznie ser   Składniki: 6 szt.   naleśników tradycyjnych ( z tego przepisu ) 6 małych   kiełbasek z szynki 3 oczyszczone i posiekane pieczarki mała puszka   kukurydzy(...)żółty (ulubiony) starty na tarce jarzynowej sos pomidorowy Wykonanie: Naleśniki posmarowałam 1 łyżką przecieru pomidorowego. Na środek każdego naleśnika układałam po jednej kiełbasce,   po łyżeczce kukurydzy i pieczarek. Na wierzchu rozłożyłam starty ser. Naleśniki złożyłam w chusteczkę. W ten sposób utworzyły się „szlafroczki” z pyszny farszem. Naleśnikowe szlafroczki włożyłam do naczynia do zapiekania i wstawiłam do nagrzanego

Kuchnia u Krysi
Zupa pieczarkowa z kluseczkami 162

jeszcze coś innego oprócz zupek.Na początek pyszna zupka pieczarkowa z ziemniakami, ale i z kluseczkami lanymi..nawet dla mojej córki ,która nie przepada za grzybami posmakowała. 0,5 kg pieczarek 2 marchewki 4 -5 ziemniaki 0,5 szkl.śmietany sól, pieprz liście laurowe, ziele koperek 1-2 łyżki masła Kluski 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk suszony Pieczarki , marchewkę(...)zetrzeć na tarce.Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucić do garnka zalać wodą , dodać przyprawy oraz pieczarki i marchewkę.Gotować prawie  do miękkości ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać i gotować jeszcze około 2 minuty. Pod  koniec dodać masło

Moje domowe kucharzenie
Sos do makaron z soczewicy 125

warto spróbować, na pewno pozytywnie się zdziwicie ;) Jeżeli szukacie przepisów na więcej dań z soczewicy, polecam spróbować również: Gulasz z soczewicy Składniki  1/2 szklanki soczewicy 1/2 pora 5 pieczarek mała cebula 300 ml pomidorowej passaty 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę moczymy w wodzie na przynajmniej 3 godziny. Następnie płuczemy, nalewamy świeżej wody i gotujemy przez 20 minut(...)patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony  w plasterki por i pieczarki. Ciecierzycę odsączamy wodę jeżeli jest jej za dużo, ale powinna się wygotować w czasie 20 minut dodajemy passatę, wyciskamy czosnek, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym oregano i bazylią. Gotujemy przez około 10 minut, na koniec dodajemy por z pieczarkami i mamy gotowy sos do makaronu

Delusional Trine
Bitki wieprzowe w pieczarkach 119

potrawę lub bardzo podobną. Danie proste w wykonaniu a jakże smaczne. Nie macie pomysłu na obiad, zapraszam do skorzystanie z przepisu. Składniki: Szynka lub łopatka wieprzowa ok. 800 gram Pieczarki 500 gram 1 cebula Masło klarowane Mąka Śmietana 18% 100 ml Mąka Sól Pieprz Papryka słodka Liść laurowy Ziele angielskie Olej Bulion 300 ml maggi Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki(...)małe kotleciki ). Rozbijamy jak kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Na patelni wykładamy łyżkę masła i niewielka ilość oleju. Mięso delikatnie otaczamy w mące i smażymy w obu stron. Wykładamy do naczynia w którym będziemy używać do duszenia. Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki i cebulę. Dodajemy do mięsa. Podlewamy bulionem

Smaki Ewy
kuskus z warzywami i orientalnym kurczakiem 176

powietrza smaku nie weźmie. Bulion, rosół, pomidory, sos wytworzony podczas gotowania - to sposoby na dobry kuskus.  Składniki: - pojedyncza pierś z kurczaka - 1,5 szklanki kuskusu - 6 średnich pieczarek - 1 czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - średnia cebula - papryka wędzona - sól morska - 2 łyżki sosu sojowego - 1,2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) - oliwa do smażenia  marynata: - 2 łyżki sosu(...)grube paski.  Składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią kurczaka. Wkładamy do miski, szczelnie zamykamy i pozostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Pieczarki oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewam oliwę. Dodaję cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli

Cook&Love
Ciasto francuskie nadziane pikantnym mięsnym farszem z warzywami 145

cholerstwo ładnie i zwięźle nazwać?! (pisząc to- nadal nie wiem, liczę na jakieś objawienie). Owszem, mogę napisać: łódeczki z ciasta francuskiego zapiekane z farszem z mielonego mięsa, bakłażana, papryki, pieczarek i pomidorów zapiekane z serem i sadzonym jajkiem . Ale nie zamierzam zdobyć pierwszego miejsca w kategorii 'żenada roku na blogu kulinarnym'. (zabieram się więc za pisanie przepisu i ciągle liczę(...)objawienie) Składniki (na dwie porcje): - arkusz gotowego ciasta francuskiego - papryka czerwona - dwie średnie cebule - 4 duże pieczarki - 3 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - mały bakłażan - 300 g mielonej łopatki - 150 g ulubionego żółtego sera - 2 jajka - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, bazylia suszona,cukier - oliwa do smażenia Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Wrzucamy na rozgrzana na patelni oliwę

Cook&Love
Roladki z kurczaka z orzechami 134

orzechów włoskich (opcjonalnie) farsz: 100 g łopatki wieprzowej 50 g podgardla 20 g słoniny 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki majeranku do podania: 4 szalotki 5,6 małych pieczarek oliwa do skropienia Przygotowanie: Udka posypujemy z obydwu stron solą, pieprzem oraz lekko papryką. Mięso wieprzowe (łopatkę,podgardle i słoninę) mielimy w maszynce do mielenia dodając ząbek czosnku oraz pół(...)wrzącą wodą. Gotujemy od 20-30 minut (w zależności od wielkości roladek). Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i chwilę studzimy i kroimy w plastry. Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami i szalotkami. Pieczarki i szalotki obieramy i przecinamy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut

Bon appetit mon amie
Jajka faszerowane pieczarkami 131

Wyraziste, pikantnie doprawione pieczarki z nutą cytryny świetnie współgrają z delikatnymi w smaku jajkami. Całość dopełnia lekko ostra rukola. Sk ł adniki: 4 jajka 200g pieczarek łyżka masła 1 ma ł a cebula 1 ł y ż ka soku z cytryny Sól, ś wie ż o zmielony czarny pieprz, papryczka chilli Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie(...)Studzimy, obieramy i rozkrawamy na pół. Pieczarki oczyszczamy i siekamy w plasterki. Na łyżce masła przesmażamy grzyby z drobno posiekana cebulką i dodatkiem soku z cytryny. Doprawiamy do smaku sola , świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami chilli. Całość miksujemy ręcznym blenderem. Na każdą połówkę jajka nakładamy porcje farszu. Oraz listki świeżej rukoli. Posypujemy płatkami chilli

Pyry na Gaz
Makaron z sosem śmietanowym. 135

bardzo lubię wszelkiego rodzaju sosy śmietanowe, dlatego na pewno jeszcze nie raz dodam jakiś przepis na taki właśnie sos. Składniki: 200 g boczku 150g szynki wędzonej 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml śmietany 18% w kartoniku przyprawy (sól,pieprz,czosnek granulowany,oregano) ser żółty utarty (do posypania na wierzch) Makaron spagetti. Sposób przygotowania: Boczek ,szynkę,cebulę(...)czosnek i pieczarki pokroić w kostkę.Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw boczek,jak się trochę wytopi dodać szynkę,po kilku minutach dodać cebulkę,czosnek i pieczarki. Smażyć kilka minut często mieszając.Można delikatnie podlać wodą. Na koniec wlać śmietanę i przyprawić. Uważajcie z przyprawami bo boczek i szynka są dość słone. Gotować jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron

Agusiowe smakołyki
Grzybowe risotto ze szpinakiem i kurczakiem 182

szklanka ryżu do risotto (najlepszy jest arborio) 100 ml wytrawnego białego wina 1 l ciepłego bulionu drobiowego 1 cebulka 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku 3-4 pieczarki lub grzyby 1 duża pierś z kurczaka oregano sól pieprz świeża bazylia kilka pomidorków koktajlowych olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu i oliwie. Odstawiamy(...)powstałym płynie, przykrywamy, aby nie wystygło.  Szpinak wrzucamy na odrobinę oliwy, aby się rozmroził. Dodajemy do niego odrobinę soli, co przyspieszy ten proces. Odstawiamy na bok. Pieczarki lub grzyby kroimy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy chwilę.  Przede wszystkim wszystkie składniki ustawiamy w zasięgu ręki, znacznie ułatwi nam to pracę Na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę, po chwili

Kuchnia od dwojga
Kaszotto z pstrągiem 113

Bardzo przyjemne danie. Szybkie w wykonaniu i niebanalne w smaku. Polecam z cieknącą ślinką ;) 2 porcje: 300 g pstrąga 150 g kaszy orkiszowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 100 g pieczarek 125 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka oleju kokosowego przyprawy: sól, suszona włoszczyzna, oregano Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy krótko na patelni. Kaszę gotujemy w szklance wody(...)kasza wchłonie wodę dodajemy wino, pieczarki i groszek. Mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Rybę doprawiamy, grillujemy na patelni lub w piekarniku. Podajemy z kaszą

Kucharzyca
POTRAWKA Z JAJEK 107

kokosowego 1 jogurt naturalny 2 szklanki bulionu Sól i pieprz 2 łyżki rzeżuchy 1-2 łyżki soku z cytryny ********************************* Jajka włożyć do zimnej wody, posolić, gotować 8 minut, wystudzić.Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Olej rozgrzać na patelni, zrumienić pieczarki , odłożyć na talerzyk.Bulion zagotować wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody, wymieszač , zagotować, zmniejszyć płomień ,wlać jogurt(...)podgrzewać 8 minut, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem​.Jajka obrać, pokroić na cząstki.Jajka i pieczarki włożyć do sosu, podgrzewać jeszcze 5 minut, posypać rzeżuchą.Potrawkę podawać z puree ziemniaczanym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
WOLOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM 99

buraczkami z chrzanem.  Smacznego ! ------------------------------------------------------------------------ Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 3,5 godziny ------------------------------------------------------------------------ SKŁADNIKI: 800 g wołowiny bez kości 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 300 g pieczarek 300 g szalotek lub małych cebulek 3 duże cebule 3 marchewki 2 duże pomidory 1 pietruszka (korzeń) 3 liście laurowe 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka mąki(...)sól cukier pieprz kilka gałązek tymianku i rozmarynu 2-3 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE:                   Krok 1. Przygotowujemy warzywa : marchew, korzeń pietruszki, pieczarki, szalotki oraz czosnek obieramy, myjemy. Pomidory parzymy, obieramy, kroimy , oddzielamy pestki z sokiem, który przecieramy przez sito. Krok 2. Mięso wołowe płuczemy i kroimy w kostkę o boku

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania