jajko -szczypta soli -zimna woda Farsz: -opakowanie mrożonego szpinaku -200 g sera feta -100 ml śmietany 30% -1 jajko -1 łyżka masła -2 pojedyncze piersi z kurczaka -300 g pieczarek -100 g boczku wędzonego -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -pieprz -125 g mozzarella -pomidor do dekoracji Posiekać mąkę z miękkim masłem, jajkiem i solą, dodać wody, ile ciasto zabierze(...)Odstawić na bok. W oddzielnej patelni na masełku udusić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poddusić jeszcze chwilkę, dodać wcześniej usmażoną pierś i doprawić pieprzem do smaku. Umyte pieczarki, pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na maśle razem z cebulą. Połączyć ze szpinakiem i kurczakiem, dodać pokrojony w kostkę ser feta i dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Śmietanę wymieszać
Kulinarne przemysleniaPropozycja na obiad - łazanki lub inny gruby makaron z mięsem, pieczarkami i papryką. 1 opakowanie łazanek (np. Lubella) 80 dag szynki wieprzowe bez kości 50 dag pieczarek 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula olej pieprz, sól,Vegeta lub Kucharek, czosnek granulowany Łazanki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na oleju(...)Przyprawić solą, pieprzem i Vegetą. Dodać posiekaną cebulę. Dusić pod przykryciem do miękkości, podlewając co jakiś czas lekko wodą. Pod koniec duszenia dodać obrane i pokrojone pieczarki oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Posypać odrobiną czosnku granulowanego. Dusić wszystko razem jeszcze kilkanaście minut, następnie połączyć z łazankami. W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i Vegetą
Praktyczna plzasmażką. Moim zdaniem wyszła smaczna i syta, a kiedyś zrobię wersję zaprawioną mlekiem kokosowym i wtedy będę miała porównanie. Składniki: mieszanka warzyw chińskich (mrożonka Hortex) 300 g pieczarek 300 g mielonego mięsa 2 cebule sól, pieprz imbir papryka słodka i ostra masło około 2 łyżek około 1 łyżki mąki Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć(...)rozgrzanym maśle. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, dodać na patelnię do cebuli i chwilę dusić razem. Pieczarki z cebulą przełożyć do garnka i zalać 2 litrami wody i gotować. W tym czasie na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone, przyprawić. Gotowe mięso dodać do gotującego się wywaru, a po chwili dodać mieszankę warzyw. Gotować razem około 20 minut, doprawić
talerz przyjemnościKocham pasty, te z mięsem, rybami, warzywami czy owocowe. Zawsze smakują dobrze i pasują prawie do wszystkiego. Dziś zapraszam na pastę z pieczonym kurczakiem, jajkami oraz pieczarkami marynowanymi ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/pieczarka-marynowana-315-ml . Pastę tą robi się bardzo szybko. Ja bardzo lubię podawać ją z pieczywem na śniadanie czy np. na krakersach jako przystawka. Zapraszam również do odwiedzenia strony ORZECH(...)www.orzech.com.pl/pl . SKŁADNIKI: 1 upieczone udko z kurczaka bez skóry 3 jajka ugotowane na twardo 1 ogórek kiszony 8 pieczarek marynowanych ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/pieczarka-marynowana-315-ml Sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Ugotowane jajka obieram, kroję w kostkę. Przekładam do miseczki. Ogórki kiszone kroję w kostkę przekładam do miseczki. Mięso z kurczaka drobno kroję
Gotowanie Patkipodałam z zapiekaną bagietką z masłem czosnkowy. Pycha. Składniki: 1 kg mięsa wołowego 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 cebula 3-4 ogórki konserwowe 250 g pieczarek 0,5 papryki czerwonej 1 łyżka suszonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu(...)mięsny Do zagęszczenia: mąka pszenna Przygotowanie: Mięso włożyć na godzinę do zamrażarki, żeby się lekko zmroziło dzięki czemu łatwiej będzie nam je kroić. Mięso pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego. Paprykę i ogórki pokroić w słupki. Rozgrzać masło klarowane i lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone mięso, drobno pokrojony
Ala piecze i gotujeinne, a są tak smakowite, że trzeba je robić częściej :) Pomysł na takie placki...z bloga dolcevitainmykitchen.blogspot.com Oczywiście moje są inne, bo zawsze coś tam dorzucę :) np. pieczarki... Potrzebujemy: 1/2 kg kapusty, 1 szkl. mąki, 1 szkl.mleka, kilka pieczarek, przyprawy, coś zielonego, patelnię, tłuszcz i już. Grzyby podsmażamy, kapustę odsączamy i kroimy, .... Do miski wrzucamy kapustę, przyprawy(...)pieczarki, czosnek, zielone... podlewamy mlekiem i dosypujemy mąkę- mieszamy łyżką żeby wyszło nam ciasto na placki. ...rozgrzewamy patelnię i smażymy na złoto-brązowy kolor :) Po usmażeniu placki na chwilę układamy na papier, żeby odsączyć je z tłuszczu. Podajemy na gorąco lub na zimno :) Smacznego
chleba naszegoMoja ulubiona zupa, w wersji z pieczarkami i królikiem który jest dietetyczny. Zupa jest pikantna dzięki papryczce chili ale jak ktoś nie lubi można ją pominąć. Idealna zupa na rozgrzanie. 1 comber królika 1 łata brzuszna królika skoki przednie królika 3 marchewki 1/3 selera 1 por biała część 4 ziemniaki 1 kg ogórków kiszonych 1/3 szklanki śmietany 30 % sól(...)ziela angielskie masło klarowane 1/2 papryczki chili 15 dkg pieczarek Mięso królika, przekładam do garnka, dodaję ziele angielskie , wlewam dwa litry wody i gotuję Marchew, seler, ziemniaki obieram i dokładnie myję. Ziemniaki kroję w kostkę, marchew w talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej, por tez kroję. Na maśle klarowanym przesmażam na patelni por, seler i marchewkę. Warzywa przekładam do garnka
wesoła kuchniaBardzo zdrowy i aromatyczny gulasz z pomidorami, cukinią i pieczarkami. Mięso z kurczaka jest dobrze doprawione i rozpływa się w ustach. 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki ½ czerwonej papryki 1 cebula 1 młoda cukinia 10 pieczarek 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 0,5 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 g sera(...)kurczaka oraz słodka czerwoną papryką. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na patelni lub w garnku. Dokładamy mięso, mieszamy. Gdy zmieni kolor dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Pomidory oraz cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekana natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz , chilli. Podajemy
VioletoweKucharzenietaki, od zwyczajnego ciasta różni je to, że zamiast wody dodaje się do nich maślankę, ciasto pięknie wyrasta i do tego jest bardzo chrupiące, nadzienie do nich zrobiłam z pieczarek i czarnej fasoli. Wypróbujcie koniecznie. Składniki (ok 35-40 pierożków) 300g mąki orkiszowej (lub innej im bardziej pełnoziarnista mąka tym więcej wchłonie płynu) 4-5 g suchych aktywnych drożdży(...)maślanki (więcej lub mniej w zależności od mąki) szczypta soi łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 roztrzepane jajko do posmarowania pestki dyni, sezam do ozdób Farsz : 300g pieczarek i puszka czarnej fasoli Przygotowanie : Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski (pozostałe na sitku otręby dodać do przesianej mąki) dodać drożdże, sól, cukier, kurkumę, maślankę podgrzewamy z olejem
zdrowa vege kuchniaTylko kilka składników i mamy pyszną misę ciepłych chrupkich warzyw. Można potraktować ją jako sałatkę na ciepło lub dodatek do obiadu. 2 marchewki kilka ciemnych pieczarek szpinak baby czosnek sól i pieprz oliwa sezam lub czarnuszka Marchew obierz i potnij w plastry a plastry w paseczki ( wzdłuż warzywa), pieczarki w plasterki. Rozgrzej oliwę i wrzuć na mocno rozgrzaną marchew(...)smaż krótko, dodaj pieczarki i czosnek pocięty w plasterki. Dodaj sól. Na koniec wrzuć wypłukany szpinak i wyłącz już palnik. Mieszaj. Posyp sezamem lub czarnuszką
AZgotuj!Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, keczup pikantny - ile potrzeba, oregano 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, szpinak baby 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka czerwona 1 większa, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ser kozi 200 gram, ser żółty 15 dag na oleju podsmażyć pokrojone cebule i pieczarki(...)solić, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając, teraz dopiero dodać kucharka i wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na paieprze na blaszce z piekarnika, polać keczupem, posypać papryką słodką, oregano rozsmarować pieczarki ze szpinakiem, posypać pokrojoną cebulą posypaną cukrem posypać pokrojoną czerwoną papryką, dodać kawałeczki sera koziego dodać starty żółty ser, użyłam morski, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni LubięPyszne i efektowne domowe danie.Najlepszą paprykę zjemy we wrześniu, jednak polecam żeby robić częściej :) Paprykę można kupić przez cały rok i tak też zrobiłem :) Skład: papryka 6 szt., pieczarki 6 szt., cebula, czosnek 4-5 ząbków, mięso 500 g, kasza 300 g, sól, pieprz, papryka, coś zielonego :) Kaszę gotujemy, cebulę czosnek, pieczarki podsmażamy, mięso smażymy, ... i dodajemy pieczarki
chleba naszegoprzepisem i wymyśliłam takie oto nadzienie. Składniki 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g drożdży 250 g mąki 1/4 szklanki letniego mleka kilka plasterków chorizo 5 pieczarek 3 łyżki pomidorowej passaty łyżka cukru 1 i 1/2 łyżki suszonego oregano pół małej cebuli łyżeczka sproszkowanego czosnku pół mozzarelli 1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży(...)mleka, cukru i łyżki mąki robimy zaczyn, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie w małym rondelku podsmażamy pokrojone pieczarki z drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, masło i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W małej miseczce mieszamy passatę z oregano i czosnkiem
Delusional Trinepołączenia moich dwóch ulubionych składników powstała taka oto pizza. Składniki 10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody 100 g szpinaku 150 g sera ricotta 5 pieczarek pół małej cebuli szalotki pół mozzarelli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, połowy wody, łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Szpinak gotujemy(...)rondelku przez około 5 minut, zostawiamy do ostygnięcia. W rondelku podsmażamy pieczarki z drobno pokrojoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, resztę wody i zagniatamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Do szpinaku dodajemy ricottę, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy całość dokładnie. Ciasto rozkładamy na blaszce, nakładamy szpinak z serem. Na to układamy pieczarki
Delusional TrineProste danie obiadowe. Gęsty sos pieczarkowo-koperkowy. Proponuję podawać z makaronem lun kopytkami. Z przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe. 200 g pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 5 dużych plastrów wędliny z indyka 200 g śmietany 18% szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego estragonu pęczek koperku olej do smażenia Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić w cienkie, długie(...)plastry. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę. Następnie dodać wędlinę. Również podsmażyć. Dodać pieczarki i smażyć, co jakiś czas mieszając, do momentu odparowania wody. Dodać sól i pieprz i zamieszać. Na patelnię dodać śmietanę oraz suszony estragon. Całość smażyć na małym ogniu jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać drobno posiekany koperek. W razie potrzeby doprawić
Bullio