pieczarki - 22435 przepisów (strona:553/1496)

Zapiekanka z cielęciną pod beszamelem 276

łyżki mąki jaglanej około 60 g mozarelli 3 łyżki parmezanu olej sól, pieprz biały mięso z warzywami: 500 g mięsa mielonego cielęcego 200 g fasolki szparagowej 3 pieczarki 1 duża marchewka 3/4 cukinii 1 duża cebula 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki passaty pomidorowej sól, pieprz na wierzch: około 120 g mozarelli Przygotowanie: Kasza gryczana z beszamelem: Ugotować(...)Połączyć sos z kaszą gryczaną. Ma powstać bardzo gęsty krem. Warzywa z cielęciną: Pokroić fasolkę szparagową na 3 części i ugotować. Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę zetrzeć na tartce . Pieczarki posiekać. Cebulę i czosnek pokroić bardzo drobno. Rozgrzać olej na patelni. Wsypać czosnek i cebulę, chwilę smażyć następnie dodać pieczarki, marchewkę i mięso mielone. Dodać passatę, sól, pieprz i posiekaną

Jaglusia
Tarta z twarogiem i bazylią 129

żytniej - 150 g margaryny - 1 jajko - sól i pieprz nadzienie - 250 g sera białego - 1/2 pęczka bazylii - 100 g śmietany 18 % - 5 jajek - 2 ząbki czosnku - 1/2 kg pieczarek - 1 średnia cebula - sól, pieprz Przygotowanie: Mąki łączymy i siekamy z margaryną. Dodajemy jajko, przyprawy i zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Cebulę(...)kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy, aż woda odparuje. Listki bazylii myjemy i miksujemy ze śmietaną. Twaróg rozcieramy z czosnkiem, dodajemy masę bazyliową i podsmażone z cebulką pieczarki. Masę łączymy z jajkami i doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem i wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Hot dog w cieście drożdżowym 227

mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka  1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru   Nadzienie: 300g pieczarek 12 parówek z szynki 12 plasterków sera żółtego 2 cebule czerwone ok 6 łyżek ketchupu szczypta soli 1 łyżka masła   Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka ziarna sezamu ziarna(...)sól, zaczyn drożdżowy, olej oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiamy łyżką, a następnie podsypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod bawełnianą ściereczką. 2 . Pieczarki myjemy, kroimy na półplasterki i obsmażamy na maśle z dodatkiem cebuli drobno posiekanej i szczypty soli. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 12 części i każdą wałkujemy mniej więcej na prostokąt

Kuchnia w czekoladzie
TARTALETKI Z PIECZARKAMI 140

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 pieczarek 1 cebula czerwona 15 dag sera żółtego Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz Oregano PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwijam następnie wycinam kwadraty ok 9 szt. Każdy kwadrat smaruję koncentratem pomidorowym a następnie doprawiam solą i pieprzem oraz oregano. Pieczarki myję i kroję w większą kostkę. Cebulę czerwoną obieram i kroję w piórka. Kwadraty posypuję serem(...)żółtym tartym, kładę pieczarki i cebulę. Mini tarty wykladam na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piekę ok 20 min w 200 stopniach

Gotowanie Patki
CHOW MEIN Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI 150

CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: około 25 dag polędwicy wieprzowej, 80 g makaronu chow mein, ząbek czosnku, łyżka posiekanego imbiru, 1/2 papryki czerwonej, 3 większe pieczarki, mały, cienki por, 1/2 pęczka szczypiorku, olej, 2 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki wody, 2 łyżeczki oleju sezamowego, szczypta cukru, świeżo mielony pieprz. Przygotowanie: Mięso kroję w cienkie paski(...)Czosnek i szczypiorek drobno siekam. Paprykę kroję w paski, pora i pieczarki w cienkie plasterki. Makaron sparzam we wrzątku 4 minuty, odcedzam, przelewam zimną wodą. Rozgrzewam olej, podsmażam posiekany czosnek i imbir około pół minuty. Dodaję mięso, smażę kolejne 2 minuty, następnie wrzucam warzywa (paprykę, pora i pieczarki) i smażę kolejne 3 minuty. Dorzucam ugotowany makaron, doprawiam pieprzem i szczyptą

JejKuchnia
Drobiowy gulasz z batatami i pieczarkami 137

lepszych dań z batatami jakie jadłam. Wszystkie smaki są świetnie wyważone, a słodycz batatów się tutaj doskonale uzupełnia. Składniki na 4 porcje: 2 bataty 500g piersi z kurczaka 500g pieczarek 1 cebula duża sól, pieprz 1 łyżeczka papryki mielonej 1łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki mąki pszennej 700 ml bulionu drobiowego Opcjonalnie natka(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju, dodać pokrojonego kurczaka i dalej przesmażyć.  Kurczaka przełożyć na talerz i podsmażyć pokrojone na ćwiartki pieczarki na kolejnej łyżce oleju, które posolić i popieprzyć w trakcie smażenia.  Bataty obrać, pokroić w większą kostką. Bataty wrzucić na patelnię, zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu aż będą

Fabryka pomysłów
Barszcz z krokietami 122

majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 250 ml kwasu z kiszonych ogórków 2 liście laurowe sól, pieprz Farsz: 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka masła natka pietruszki suszony lubczyk sól, pieprz   Naleśniki: 2 jajka 5-6 łyżek mąki 150 ml mleka 100 ml wody gazowanej Dodatkowo(...)doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny. Farsz: Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie odciskamy z płynu i siekamy. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy. Razem z posiekaną cebulą, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Mieszamy z posiekaną natką. Kapustę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy

R'n'G Kitchen
Sos pieczarkowy. Klasyczny, szybki, prosty w wykonaniu. 185

pieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie   Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju(...)odparowania wody. Solę. W małym garnuszku mieszam śmietanę z mąką i wodą. Mieszaninę przelewam do pieczarek, Doprawiam do smaku sosem sojowym. Mieszam i gotuje na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Sos podaję na gorąco. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety z indyka z pieczarkami i pieczonymi batatami 138

mięsa z indyka z dodatkiem pieczonych batatów z sosem czosnkowym. Polecam :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 339 kcal) 500 g mięsa mielonego z indyka  150 g pieczarek 1 pęczek pietruszki  1 jajko 2 łyżki mąka pszennej 2 duże bataty 200 ml jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz suszony tymianek , zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE(...)słupki. Skrapiamy łyżką oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30-35 minut. Pieczarki ścieramy na tarce, pietruszkę siekamy. Mieszamy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i mąkę. Formujemy 4 kotlety i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoto

Moje Kuchenne Rewelacje
Potrawka z kurczaka z białymi warzywami 152

kremowym sosie z białymi warzywami. Taki obiad możemy podać z ryżem lub ziemniakami. 500 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna typu Kucharek 2 cebule 10 pieczarek 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 10 różyczek kalafiora 100 g kremowego serka topionego 4 łyżki śmietany 18% 1 szklanka bulionu drobiowego Olej do smażenia Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę(...)doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w pół plasterki.  Różyczki kalafiora dzielimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę oraz seler z pietruszką. Dodajemy filet z kurczaka, pieczarki oraz kalafior. Mieszamy. Gdy całość zmięknie dolewamy bulion oraz kawałki topionego serka

VioletoweKucharzenie
Sałatka z wędzonym kurczakiem, groszkiem i pieczarkami 102

Prosta sałatka z wędzonym kurczakiem. Zamiast jogurtu naturalnego można dodać majonez. 500 g pieczarek 250 g filetu wędzonego z kurczaka pół puszki groszku 3 jajka 1 mała cebula łyżeczka oliwy 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy szczypta pieprzu pół łyżeczki soli Pieczarki posiekać w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Gdy będą już lekko przesmażone dodać sól i smażyć jeszcze(...)przez chwilę. Zostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu posiekać w kostkę. Wymieszać z pieczarkami i groszkiem. Cebulę i kurczaka również pokroić w kostkę i dodać do reszty. Jogurt wymieszać z musztardą i pieprzem. Polać sałatkę i dokładnie wymieszać

Bullio
Ryż z pieczarkami i warzywami w sosie pomidorowym 137

używam brązowego ry ż u, ale dzisiaj wyjątkowo gościł u mnie biały ry ż, który był równie pyszny.  Smacznego 😊💗 Składniki: ry ż  3 torebki, pieczarki 350 g, papryka czerwona pół szt, papryka żółta pół szt, papryka zielona pół szt, pomidory z puszki 1 szt, kukurydza pół puszki, fasolka czerwona pół puszki, cebula biała(...)łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, pieprz, sol do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebule siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebulki. Chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem. Dodajemy przyprawy, a gdy papryki będą

kulinarne odsłony pati
PARÓWKI W NALEŚNIKACH Z SOSEM POMIDOROWYM 147

szklanki mleka, 0,5 szklanki wody, 2 jajka, szczypta soli, większa szczypta majeranku, 2 łyżki oleju. Składniki na sos: 500 g przecieru pomidorowego,  3 duże pomidory, 40 dag pieczarek, łyżka masła, tymianek, sól, bazylia, 15 dag tartego sera żółtego. Dodatkowo: 11 parówek (najlepiej cienkich), 5 dag tartego sera żółtego, 4 jajka (rozmącone i wymieszane z tymiankiem, solą i ostrą(...)mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę jedenaście naleśników. Każdy naleśnik posypuję odrobiną sera, zawijam w niego parówkę, następnie obtaczam w jajku i bułce tartej, smażę. Przygotowuję sos: pieczarki kroję w kostkę, podsmażam na maśle, dodaję przyprawy. Pomidory sparzam, siekam, dodaję do pieczarek wraz z przecierem. Mieszam i chwilę gotuję na małym ogniu. Dodaję ser żółty, ewentualnie przyprawiam

JejKuchnia
PASZTET JAJECZNO-PIECZARKOWY 90

ILOŚĆ PORCJI: 8 Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo + 2 surowe, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 100 g tartego sera żółtego, sól, pieprz, papryka w proszku, 200 g pieczarek, duża cebula, łyżka masła. Przygotowanie: Pieczarki obie ram, ścieram na tarce o grubych oczkach.  Cebulę siekam, podsmażam wraz z pieczarkami na maśle.  Jajka kroję na mniejsze kawałki, miksuję blenderem

JejKuchnia
ŁOPATKA W KREMOWYM SOSIE 98

ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: 1 kg m ięsa z łopatki, ostra papryka, sól, lubczyk, majeranek, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 40 dag pieczarek, około 800 ml bulionu, 2 małe cebule, 100 g topionego serka kremowego, 3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki mąki łyżka masła. Przygotowanie: Mięso kroję w większe kawałki, cebulę siekam. Podsmażam na odrobinie(...)oleju z dodatkiem ostrej papryki, soli, szczypty lubczyku oraz majerankiem.  Pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na łyżce masła z dodatkiem soli.  Mięso wraz z pieczarkami przekładam do garnka, dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie).  Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania