Wiosennego charakteru nadaje zieleń brokułu, natki pietruszki i szczypiorku. Z razowym makaronem potrawa staje się jeszcze bardziej syta. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 10 dużych pieczarek ½ puszki kukurydzy ½ świeżego brokułu 1 pęczek szczypiorku ½ pęczka natki pietruszki 100 g kremowego serka topionego 1 szklanka wody Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 1 szklanka makaronu penne razowego(...)Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pieczarki kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy kurczaka i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pieczarki, brokuł oraz kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz wkładamy kawałki serka topionego. Wsypujemy szczypiorek i natkę pietruszki
VioletoweKucharzenieMoje ulubione zawijańce, dziś z mięsa wieprzowego z przyprawą gyros i dodatkami warzywnymi:) Składniki: 60 dag schabu 6 - 8 pieczarek ½ papryki czerwonej ser żółty wędzony szczypiorek przyprawa gyros sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić w plastry, posypać pieprzem i solą do smaku, po czym utłuc. Następnie posypać przyprawą do gyrosa i odstawić. Pieczarki, paprykę(...)oczyścić, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić przez 25 minut na małym ogniu. Tak przygotowany farsz, ostudzić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Następnie nadziewać mięso, serem i przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami. Smażyć bardzo powoli na rozgrzanej oliwie z każdej strony na rumiano
Tradycyjna Kuchniadopełnieniem, czymś co daje tą rozkosz jedzenia. Mam dla Was szybki i smaczny przepis, który pasuje do każdego mięska. Ja zazwyczaj robię go do piersi z kurczaka. Składniki: kilka pieczarek duża papryka garść suszonych grzybów duża śmietana przyprawy - zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieperz zwykły, sól Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kosteczkę, jako pierwszą wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)zrobiła się miękka. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Chwilkę smażymy. Kruszymy grzybki suszone. Wlewamy jedną dużą śmietanę 12%, wszystko razem mieszamy. Jeżeli sos jest dla nas za gęsty, dolewamy odrobinkę przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku. Sos gotowy. Szybko i smacznie
My World by Dagmara Rekzapiekanka "na winie", czyli.. to co się nawinie to do zapiekanki. Składniki: makaron kokardki Lubella pierś z kurczaka po jednej papryce: czerwona, żółta i zielona 10 pieczarek 1 cebula mozzarella 1 mały brokuł Sos: 1 mała śmietana 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka, zioła prowansalskie 2-3 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie(...)żaroodporne posmarować masłem. 2. Makaron ugotować 2-3 minuty mniej niż na opakowaniu. 3. Piersi z kurczaka pokroić na małe kosteczki, doprawić do smaku, a następnie podsmażyć. 4. Pieczarki oraz cebule pokroić w kosteczkę, Podsmażyć na patelni, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. 5. Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą pokroić w kostkę. 6. Ugotować brokuły. W naczyniu
My World by Dagmara Rekniedrogi i łatwy w wykonaniu pasztet. Doskonały na zbliżające się Święta i na co dzień. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 4 udka z kurczaka - 30 dkg pieczarek - 1 większa marchewka lub dwie mniejsze - duża cebula - 3 ząbki czosnku - mała czerstwa bułeczka - 2 jajka - 5 dag masła - łyżka oleju - pół łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku Dodatkowo - bułka tarta(...)wraz z obraną marchewką i cebulą gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy mięso jest miękkie wyjmuję je z wywaru, studzę ( marchew i cebulę też ) i oddzielam od kości. Pieczarki kroję na ćwiartki i smażę na łyżce oleju, chwilę do odparowania wody. Obrane mięso, marchewkę, cebulę i usmażone pieczarki, oraz namoczoną w pozostałym wywarze czerstwą bułkę mielę w maszynce
Kuchnia z widokiem na ogródmąki 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki oleju szczypta cukru świeża natka pietruszki sól świeżo mielony czarny pieprz Dodatkowo: 1 jajko czarnuszka do posypania sól gruboziarnista do posypania Przygotowanie: Ciasto: na początek(...)godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: Kapustę kiszoną drobno kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości razem z marchewką startą na drobnych oczkach. Odcedzamy i studzimy. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Do cebuli z pieczarkami dodajemy dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Składamy kapuśniaczki: Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, wałkujemy
Życie zaczyna się w kuchnipietruszka z rosołu (jak najbardziej można dodać inne rosołowe warzywa, ja dość się ograniczyłam, aby dodać jeszcze inne, lubiane przez moje dzieci) mięso z rosołu 5 różyczek brokuła 6 pieczarek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 jajka 100 g serka twarogowego, np. „Mój ulubiony” (notabene mój ulubiony, bo zupełnie pozbawiony zbędnych konserwantów) 2 łyżki drobno startego parmezanu bądź(...)minut. Usunąć ryż wraz z folią i ostudzić. W głębszej patelni rozgrzać olej. Szalotkę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię i zeszklić. Różyczki brokuła i pieczarki drobno posiekać, dodać na patelnię, wymieszać i dusić ok. 10 minut Wybraną z rosołu włoszczyzną zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Mięso z rosołu drobno pokroić. Wszystko dodać do podduszonych brokułów
gutfutPyszna,swojska mieloneczka na kanapki,dodałam pieczarki marynowane i smak jest naprawdę wyjątkowy-polecam gorąco!! Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500g szynki b/z kości 20 dag słoniny pieczarki marynowane(mały słoik,lub pół dużego) łyżeczkę soli peklowej ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej płaska łyżeczka pieprzu białego 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny ok 70 ml zimnej wody(...)sitku(ale nie koniecznie),słoninę na drobnym. dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i mieszamy ok 5 min żeby składniki dobrze się połączyły. mięso wkładamy do szynkowaru na przemian z pieczarkami,dociskamy ,zamykamy szynkowar i gotujemy ok 1,5 godz w temp 80 stopni(czyli na małym ogniu). Rada:jak nie mamy szynkowaru można zrobić taką mieloneczkę w słoiku z szerokim
Swojskie jedzonkoBardzo efektowna i pyszna sałatka wielowarstwowa. Przypomina torcik tyle że wytrawny.Inspiracją do powstania dania była życzliwość firmy Ole . Składniki: • 1 duży słoik marynowanych pieczarek Ole • 3 jajka • 3 ogórki konserwowe • 2 średnie marchewki • 2 piersi z kurczaka około 300 g • olej do smażenia • pieprz czarny • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 4-5 łyżek majonezu Wykonanie: Pierś kurczaka myjemy, kroimy(...)kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoty kolor. Studzimy. Marchew kroimy w paseczki gotujemy, aż będzie miękka, . Resztę składników: kukurydzę, groszek i pieczarki osączamy z zalewy. Jajka gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Obręcze wykładamy folią spożywczą. Na dnie formy układamy usmażone i ostudzone kawałki kurczaka. Następnie wykładamy groszek, jajka
Podróż w kulinarianaleśników burrito będziemy potrzebować: - 3 placki tortilli - 200 g tartego żółtego sera (u mnie pół na pół parmezan i mozzarella) Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 1 pierś z kurczaka - 4 pieczarki - 1 czerwoną paprykę - kilka zielonych oliwek - 1 łyżkę masła - 2 łyżki śmietany 18% - po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, kminu oraz granulowanego czosnku - szczyptę chili - sól i pieprz(...)niewielką kosteczkę. 2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nią pokrojonego w kostkę kurczaka, a następnie odstawiamy na pół godziny do lodówki. 3. W tym czasie kroimy pieczarki w paski, a paprykę w kostkę. 4. Zamarynowanego kurczaka smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok. 7 minut, a następnie przekładamy na talerz
Bez CebuliPyszne naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą to moja propozycja na obiad. Naleśniki w takiej formie są bardzo syte, podsmażone na patelni stają się chrupiące. Doskonała odmiana dla tradycyjnych naleśników. Do wykonania farszu użyłam kukurydzy konserwowej od Jamar . Użyłam również przypraw Skworcu . Składniki na farsz: * 1 kg piersi z kurczaka * 1 cebula * około 10 pieczarek * 1 puszka(...)kukurydzy konserwowej * 1/2 szklanka wody * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * sól, pieprz, przyprawy Potrzebne będą również naleśniki- przepis tutaj . Wykonanie: Usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, natomiast cebulę w cienkie plasterki. Wszystko umieścić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami. Smażyć do momentu odparowania wody z patelni. Następnie dodać
Zrób to smacznieŁatwe Tanie Przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami, kiełbasą i żółtym serem. Składniki 0,5 kg makaronu 4 laski ulubionej kiełbasy (u mnie śląskiej) 0,5 kg pieczarek ulubiony żółty ser 1 cebulka tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa do kiełbasy i masło do pieczarek) 1 łyżka gęstej śmietany i 1 łyżka majonezu, oregano, […] Artykuł Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
PysiaGotuje.plwalorami odżywczymi ryb,dla mnie równie ważna jest szybkość ich przygotowywania. A to, dla żyjących w biegu "młodych bogów" jest nader ważne, prawda? Składniki: filety z sandacza 500 g pieczarek 2 cebule tymianek suszony sól, pieprz olej roślinny Przygotowanie: Filety z sandacza dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Osolić i odstawić, aż sól wchłonie pozostałą wilgoć. Pieczarki umyć albo obrać(...)Doprawić solą i pieprzem. Natomiast rybkę podsmażamy po ponownym jej osuszeniu ręcznikiem i oprószeniu tymiankiem i pieprzem. Ryba nie musi być długo smażona, ponieważ teraz dodamy do niej podduszone pieczarki z cebulą i tak razem będą się jeszcze dusić, aż do przeniknięcia smaków z 10-15 minut, na małym ogniu. Smacznego
Karczma Honoriettyjest bogatym źródłem kwasów omega 6 i omega 3 , którego brakuje w naszej diecie * babki wielkanocne z olejem rzepakowym są przepyszne. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 10 dużych pieczarek sól, pieprz, słodka papryka kilka gałązek natki pietruszki 1 jajko sucha bułka olej rzepakowy do smażenia gniazdek Wykonanie: Obrane pieczarki gotujemy w całości w osolonej wodzie ok 10 minut(...)mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku bułkę, oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dobrze mieszamy. Bierzemy małą porcje mięsa, otulamy nim pieczarkę, formujemy kuleczki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy z ulubionymi sosami
Z Majeczką w kuchniulubione warzywa. W zależności od rodzaju warzyw, gotuj przez czas określony poniżej: 1 minuta – cebula, szpinak. 1-3 minuty – kalafior, brokuł, bób. 2 minuty – cukinia, brukselka, pieczarki. Po upływie tego czasu przełóż warzywka do miski z bardzo zimną wodą z lodem. Warzywa mocz nie dłużej niż 2-3 minuty. Szokowe schłodzenie spowoduje, że warzywa nie będą się(...)warzywa na parze, proces poddawania ich obróbce cieplnej trwa tutaj o 1,5 raza dłużej niż w przypadku wrzątku. Warzywa w większości blanszujemy od 2-4 minut. Do blanszowania pieczarek użyj wody z dodatkiem soku z cytryny. W przypadku pieczarek i innych grzybów, lepiej sprawdzi się blanszowanie na parze. Artykuł Blanszowanie – co to jest i jak się robi? pochodzi
PysiaGotuje.pl