kwietniu, że śnieg za oknem leży... A czy wśród Was są tacy makaronoholicy jak ja?! Składniki dla 2 osób: 100g makaronu np. kokardki ½ brokułu ½ papryki czerwonej 100g pieczarek 1 czerwona cebula 125ml słodkiej 30% śmietanki 60g sera pleśniowego Lazur 30g tartego parmezanu Pieprz do smaku Szczypta soli ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy(...)dente w lekko osolonej wodzie. Na łyżce oleju podsmażamy pieczarki, posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Delikatnie solimy. Gdy pieczarki puszczą odrobinę wody, dodajemy malutkie różyczki umytego brokułu, przykrywamy i dusimy do momentu aż będą lekko chrupiące. Dodajemy śmietankę, oba sery i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Gotowy sos doprawiamy szczyptą pieprzu i suszonym tymiankiem. Łączymy z makaronem
Kuchnia w czekoladziekwaśnej śmietany z kubeczka 12 lub 18% - 2 jajka Farsz ( przykładowy ) - 70-80 dag mięsa ( u mnie jak pisałam wyżej kilka gatunków upieczonych i gotowanych mięs ) - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - sól, pieprz do smaku Dodatkowo - papier do pieczenia - posypka do pasztecików np. roztarty majeranek, ziarna sezamu itp. ( opcjonalnie ) Wykonanie Ciasto: Mąkę przesypuję do większej miski, do mąki(...)ugotować w wywarze z włoszczyzną i przyprawami co najmniej dwa gatunki mięsa np. kurczak i wieprzowina ( łopatka ). Po ugotowaniu ostudzić. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojona w kostkę cebulę, chwilę smażę aż do odparowania nadmiaru wody. Ostudzone pieczarki wraz z mięsem mielę w maszynce do mielenia mięsa, do farszu dodaję jajko, mieszam i doprawiam
Kuchnia z widokiem na ogródszklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 marchewka ½ pęczka szczypiorku 1 szklanka letniej wody 20 g świeżych drożdży Farsz: 10 pieczarek 200 g sera (np.. korycińskiego) Sos: 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki szczypiorku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Pieczarki kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce(...)minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (około 25*35 cm). Na środku ciasta rozkładamy ser. Na nim układamy pieczarki i ponownie rozsypujemy ser. Boki kroimy w cienkie paseczki i naprzemiennie zaplatamy do środka. Tak zwinięty warkocz przekładamy na blaszkę. Pieczemy w 200*C przez 25 minut. Jeszcze ciepły kroimy w plastry
VioletoweKucharzeniepraskę łyżeczka przyprawy gyros Składniki na pizze: pierś z kurczaka (około 40 dag) przyprawa gyros 3 ogórki kwaszone lub korniszony słodka papryka nieduża puszka kukurydzy konserwowej 250 g pieczarek 40 dag sera mozzarella sól oliwa do podsmażenia. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto włożyć do dużego naczynia i zagnieść na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli swobodnie przeciska(...)zostawić, aby przeszły swoimi zapachami. W czasie, gdy ciasto będzie rosło, przygotowujemy pozostałe składniki. Pierś kroimy w drobną kostkę, z dodatkiem przyprawy smażymy do miękkości - musi być pikantne. Pieczarki kroimy w plastry i także podsmażamy z dodatkiem soli, by straciły smak surowizny, a następnie odsączamy. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, natomiast kukurydzę tylko odsączamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiaj zapraszam was na pyszne kotleciki ziemniaczane z boczkiem i pieczarkami. Można oczywiście zrobić w wersji wegetariańskiej, ale my zrobiliśmy takie i wyszło pyszne. Składniki na ok 12 kotletów: - 0,5kg ziemniaków - 250g boczku - 5 pieczarek - mała cebula - 3 jajka - pieprz, sól do smaku - smalec lub olej kokosowy - mąka i bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Ugotować osolone ziemniaki, przecisnąć przez(...)praskę i wystudzić. Boczek pokroić na drobne skwareczki, podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i pod koniec smażenia dodać do boczku, ostudzić. Połączyć składniki i wbijać tylko żółtka, mieszać. Obtaczamy najpierw w mące później w białku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu. Smacznego
Tanio szybko zdrowomoże tak na rozgrzanie gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek i warzywa konserwowych. Wyszedł pyszny, sycący można go jeść łyżkami. Mięsożercy będą zachwyceni. Do tego pajda chleba i obiad mamy gotowy. 50 dkg wołowiny 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 5 plastrów papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 15 dkg pieczarek małych oregano świeże sól, pieprz 2 lisćie laurowe 2 ziela(...)Wołowinę obtaczam a mące i dodaję do cebuli i przesmażam razem około pięć minut. Dolewam bulion, dodaję liście, ziele, oregano i gotuję na wolnym ogniu aż wołowina będzie miękka. Pieczarki przesmażam na osobnej patelni. Dodaję pod koniec gotowania do wołowiny, razem z papryką i korniszonami pokrojonymi. Chwile jeszcze razem duszę, doprawiam solą, pieprzem, papryką, czubricą. Gulasz podaję z oregano
wesoła kuchniaMoje propozycja na "Wielkanocne przepisy SEKO" to rolmopsy z ogórkiem i pieczarkami Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la Matjas Seko , 1 ogórek kiszony, 4 pieczarki marynowane kilka gałązek koperku, oliwki zielone, ziarenka czerwonego pieprzu. Przygotowanie: Filety odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Na każdym filecie kładziemy kawałek ogórka i pieczarki. Zawinięte filety układamy i dekorujemy koperkiem. Posypujemy
Aga w kuchniłyżeczka cukru szczypta soli i pieprzu do ciasta 3 czubate łyżki prażonej cebulki Fanex ketchup Fanex – na spód pizzy i do podania 1 czerwona papryka 7-8 większych pieczarek około 150 g wędzonego filetu z piersi kurczaka 2 ogórki kwaszone starty ser Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy opakowanie drożdży instant*. Następnie wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą!), dodajemy łyżeczkę(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *świeże drożdże należy najpierw rozrobić w szklance wody wraz z łyżeczką cukru Ciasto podczas wyrastania W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki na pizze. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę, całość podsmażamy przez chwilę na patelni. Przygotowujemy również kurczaka – kroimy go w kostkę lub paseczki. Gdy ciasto na pizze wyrośnie
Słodkie okruszkiPieczarki z serem pleśniowym to idealna przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Możesz zrobić je zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Ich przygotowanie jest nieziemsko łatwe i błyskawiczne. Są bardzo smaczne. Znikają w mgnieniu oka :). Składniki: 10 większych pieczarek 120 g (1 opakowanie) sera pleśniowego Camembert 10 dag wędliny koperek lub szczypiorek lub ulubione suszone zioła do dekoracji Zamiast sera(...)pleśniowego możesz użyć ser żółty. Pieczarki oczyścić z nożek. W ich miejsce ułożyć pokrojoną w drobną kostkę wędlinę (dowolną). Całość przykryć plastrami sera camembert (Turek, Chocholand, President itp.). Piec 25-30 minut w temp. 180 st. Smacznego
Mojewlasne.plSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 5 sztuk, cebula 1 większa, pieczarki 5 sztuk, oregano - ile potrzeba, keczup pikantny - ile potrzeba, ser żółty 10 dag, kmin rzymski - ile potrzeba ciasto francuskie pokroić na 5 porcji, z parówek dobrej jakości usunąć osłonki, ser pokroić na 5 porcji na każdej porcji ciasta położyć parówkę, dodać pokrojone pieczarki z cebulą, porcę sera(...)żółtego posypać oregano, polać keczupem, zawinąćwszystko, położyć na blasze z papieremj do pieczenia, posmarowaćciasto wodą i posypać czarnym kminem rzymskim, jesli zostanie cebula z pieczarkami to dodać do ciasta na blachę piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, następnie na termoobiegu na 160 C dopiec 8 minut - najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia
W Mojej Kuchni Lubięochotę na szybkie danie, smażę naleśniki i robię „szlafroczki” z wymyślnym farszem. Często są to kiełbaski z szynki, koniecznie kukurydza i... co mi podpowie fantazja. Dzisiaj dołożyłam pieczarki, kukurydzę i koniecznie ser Składniki: 6 szt. naleśników tradycyjnych ( z tego przepisu ) 6 małych kiełbasek z szynki 3 oczyszczone i posiekane pieczarki mała puszka kukurydzy(...)żółty (ulubiony) starty na tarce jarzynowej sos pomidorowy Wykonanie: Naleśniki posmarowałam 1 łyżką przecieru pomidorowego. Na środek każdego naleśnika układałam po jednej kiełbasce, po łyżeczce kukurydzy i pieczarek. Na wierzchu rozłożyłam starty ser. Naleśniki złożyłam w chusteczkę. W ten sposób utworzyły się „szlafroczki” z pyszny farszem. Naleśnikowe szlafroczki włożyłam do naczynia do zapiekania i wstawiłam do nagrzanego
Kuchnia u Krysijeszcze coś innego oprócz zupek.Na początek pyszna zupka pieczarkowa z ziemniakami, ale i z kluseczkami lanymi..nawet dla mojej córki ,która nie przepada za grzybami posmakowała. 0,5 kg pieczarek 2 marchewki 4 -5 ziemniaki 0,5 szkl.śmietany sól, pieprz liście laurowe, ziele koperek 1-2 łyżki masła Kluski 4 łyżki mąki 2 jajka sól lubczyk suszony Pieczarki , marchewkę(...)zetrzeć na tarce.Ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucić do garnka zalać wodą , dodać przyprawy oraz pieczarki i marchewkę.Gotować prawie do miękkości ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać i gotować jeszcze około 2 minuty. Pod koniec dodać masło
Moje domowe kucharzeniewarto spróbować, na pewno pozytywnie się zdziwicie ;) Jeżeli szukacie przepisów na więcej dań z soczewicy, polecam spróbować również: Gulasz z soczewicy Składniki 1/2 szklanki soczewicy 1/2 pora 5 pieczarek mała cebula 300 ml pomidorowej passaty 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę moczymy w wodzie na przynajmniej 3 godziny. Następnie płuczemy, nalewamy świeżej wody i gotujemy przez 20 minut(...)patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki por i pieczarki. Ciecierzycę odsączamy wodę jeżeli jest jej za dużo, ale powinna się wygotować w czasie 20 minut dodajemy passatę, wyciskamy czosnek, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym oregano i bazylią. Gotujemy przez około 10 minut, na koniec dodajemy por z pieczarkami i mamy gotowy sos do makaronu
Delusional Trinepotrawę lub bardzo podobną. Danie proste w wykonaniu a jakże smaczne. Nie macie pomysłu na obiad, zapraszam do skorzystanie z przepisu. Składniki: Szynka lub łopatka wieprzowa ok. 800 gram Pieczarki 500 gram 1 cebula Masło klarowane Mąka Śmietana 18% 100 ml Mąka Sól Pieprz Papryka słodka Liść laurowy Ziele angielskie Olej Bulion 300 ml maggi Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki(...)małe kotleciki ). Rozbijamy jak kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Na patelni wykładamy łyżkę masła i niewielka ilość oleju. Mięso delikatnie otaczamy w mące i smażymy w obu stron. Wykładamy do naczynia w którym będziemy używać do duszenia. Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki i cebulę. Dodajemy do mięsa. Podlewamy bulionem
Smaki Ewy