Składniki 400 g wędzonego boczku 100 g wędzonej słoniny 1 marchew 1 por (biała część) 1 mały seler 600 g ziemniaków 1,4 l bulionu warzywnego 100 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i smażymy(...)seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle. Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenszklanka) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 1 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu większa szczypta pieprzu ziołowego Skworcu Farsz: 12 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki czerwonej cebuli Stovit (nadała wspaniałego smaku) kilka półplasterków kiełbasy krakowskiej 2 szczypty soli czosnkowej Skworcu Dodatkowo: dobrej jakości żółty ser Przygotowanie: W szklance z ciepłą(...)bardzo pięknie już wyrosło). Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom 200 stopni). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki (bez ogonków), doprawione solą czosnkową. Osobno podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i pokrojoną w kostkę paprykę, pod koniec dodając na patelnię 3 łyżki czerwonej cebuli ze słoiczka. Dosłownie chwilę podsmażamy mieszając
Słodkie okruszkiFaszerowane pieczarki :) nie każdy lubi a szkoda bo są pyszne :) Nie potrzeba wcale wielkiego zachodu, żeby przygotować takie przekąski... ...oprócz pieczarek, potrzebujemy cebulę, trochę przypraw i żółty ser... Pieczarki pozbawiamy nóżek i kroimy razem z cebulą w kostkę... Na patelni smażymy kapelusze i farsz... ...potem przyprawiamy i napełniamy grzyby farszem... ...następnie przykrywamy żółtym serem i wykładamy na blachę
chleba naszegoniesamowitego...Kmin, kolendra i garam masala to jedne z moich ulubionych przypraw. Nadaj ą potrawie naprawdę rewelacyjnego aromatu. Dzisiaj te aromatyczne przyprawy połączyłam z ciecierzyc ą i pieczarkami, które po dałam z kuskusem. Łatwe i szybkie do przygotowania danie, tylko trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej namoczyć ciecierzyce. Smacznego :-) Składniki: ciecierzyca 2 szklanki, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki(...)odcedzamy . Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe i wszystkie przyprawy, smażymy przez chwilkę, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli wraz z ugotowan ą ciecierzyc ą i posiekanym chili. Dodajemy pół szklanki wody, pomidory z puszki i dusimy
kulinarne odsłony patiuwielbiam, smaczny soczysty i łatwy w przygotowaniu. Marynowany w zalewie z miodu, musztardy, oliwy i czosnku smakuje po upieczeniu rewelacyjnie. Do steku przygotowałam potrawkę z ciecierzycy i pieczarek. Danie podajemy z miksem sałat. SKŁADNIKI : 500 g karczku wieprzowego 3 plastry centymetrowej grubości 1 puszka ciecierzycy 200 g pieczarek 1 cebula 100 ml śmietany(...)plastry, solimy z każdej strony. W miseczce mieszamy składniki marynaty, kiedy dobrze się połączą nacieramy nią plastry mięsa z każdej strony. Karczek odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Przekładamy do garnka i podpiekamy na maśle, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Po około 10 minutach wlewamy śmietanę i gotujemy na bardzo małym
Kulinarne Fantazje Mariolitowarzystwie kurczaka z warzywami. Składniki na 1 porcję: 1 mała pierś z kurczaka - pojedyncza (ok. 150 g) 1 średni batat ok. 150 g mrożonych warzyw na patelnię 2 średnie pieczarki sól, pieprz zioła prowansalskie słodka papryka - 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa - duża szczypta 1 łyżeczka masła olej kokosowy - 1 łyżka Przygotowanie: Mięso z kurczaka umyj i oczyść z błonek(...)pokrój w kostkę. Batata obierz i pokrój na mniejsze kawałki - wrzuć do garnka z zimną wodą i gotuj ok. 15 min. (od momentu zagotowania wody). W tym czasie obierz pieczarki i czosnek - pokrój w plasterki. Na "nieprzywierającą" patelnię wrzuć (rozmrożone) warzywa, dodaj pieczarki i olej - smaż ok. 5 minut. Teraz dodaj kurczaka, czosnek, pieprz i zioła - wszystko razem wymieszaj
Alutka-Gotujeinne przepisy możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu 100 ml oleju 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól pieprz cukier Wykonanie(...)Płaty śledziowe pokroiłam na 3 – 4 części. Cebulę pokroiłam w piórka a ogórki w talarki. Malutkie pieczarki zostawiłam w całości a większe przekroiłam na pół. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Do miski przełożyłam śledzie, ogórki, cebulę i pieczarki. Do drugiej miseczki przełożyłam składniki sosu. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Połączyłam ze śledziami, ogórkami... Przełożyłam do słoika i wstawiłam
Kuchnia u KrysiSłynny francuski gulasz z długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego(...)pieprzu, kilka gałązek świeżego lub łyżeczkę suszonego tymianku. Zamieszać i doprawić solą. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika lub dusić na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Pieczarki pokroić na ćwiartki, a szalotkę w piórka. Podsmażyć razem na maśle, przyprawiając solą i pieprzem. Dodać do gulaszu i piec/gotować jeszcze około pół godziny, aż mięso będzie kruche
wyzwania kuchennekońcu mogą się znudzić. Tym razem postawiłam więc na kotlety. Zastanawiałam się tylko,czym je ożywić, by nie były za suche. Do głowy przyszły pieczarki, bo akurat miałam w domu, a zawierają w sobie trochę wody i żółty ser, który doskonale je spoił. Kotleciki wyszły mięciutkie,pulchne i naprawdę smaczne. Polecam, zwłaszcza jeśli także macie w zanadrzu gotowane mięso(...)Składniki na ok 14 kotletów: 700g drobiowego mięsa gotowanego (u mnie "rosołowego") 1 większa pierś z kurczaka 300g pieczarek 1 łyżka masła 1 czerwona cebula 1 kajzerka 100g sera żółtego w kawałku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej do farszu + do panierowania sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Pieczarki umyć i pokroić. Usmażyć na rozgrzanym maśle
Kuchnia w czekoladziemeksykańska jest strzałem w dziesiątkę, dla osób lubiących tą kuchnie! Składniki; makaron cannelloni czerwona fasola puszka kukurydzy puszka pomidorów bez skórki 500g mielonej karkówki/szynki 2 duże cebule 300g pieczarek 300g sera żółtego 2 łyżki oleju sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie ostra papryka, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek) sos beszamelowy (poprzedni post) Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy warstwami(...)Odstawiamy do ostygnięcia. 2.Przygotowujemy farsz: rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy cebule na złoty kolor. 3. Między czasie kroimy pieczarki i gotujemy ok 5 min. 4. Do cebuli dodajemy mielone mięso i przyprawiamy do smaku. 5. Odcedzoną kukurydze, fasole i pieczarki dodajemy na patelnie. 6. Całość zalewamy pomidorami z puszki i posypujemy połową żółtego, startego sera. 7. Cannelloni faszerujemy
FITBUuKtakim śniadaniu człowiek dostaje ogromny zastrzyk energii na przynajmniej połowę dnia. Całkiem serio mówię. Zbliża się godzina 13 a ja czuję się niesamowicie po śniadaniu pełnym warzyw zielonych, pieczarek, smażonych w kaszy gryczanej jajek. Pełnowartościowy posiłek, który rozgrzeje i pozytywnie nastroi na resztę dnia! Składniki (na 2 -3 porcje): 4-5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 4-5 mrożonych szparag zielonych(...)kilka różyczek brokuł 4-5 łyżek mrożonego groszku 4 pieczarki szczypta soli, pieprzu, chili i kolendry mielonej 2 jaja 1 łyżka oleju rzepakowego 2-3 łyżki tartego sera Szparagi i groszek rozmrażam. Rozgrzewam na patelni olej i smażę na nim posiekane szparagi zielone oraz umyte i obrane pieczarki. Brokuł kroją na mniejsze kawałki i podsmażam z resztą warzyw. Dodaję ugotowaną
Mango Papajatylko wzięłam sałatkę z bakłażana z sosem jogurtowym. Pomyślałam, że ten smak już znam, więc w domu zaczęłam sobie robić coś podobnego z różnych warzyw. A dzisiaj cukinia z pieczarkami i sos jogurtowy czosnkowo-ziołowy :) Pychota! Składniki: 1 mała cukinia 4 duże pieczarki 2 łyżki przyprawy grillowej ziołowej 8 łyżek jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 2 ząbki czosnku(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku Nagrzałam piekarnik do 160 stopni Cukinię umyłam i pokroiłam w plastry o grubości ok. 0,5 cm Pieczarki obrałam, opłukałam i pokroiłam w plastry Przełożyłam do płaskiego naczynia żaroodpornego o posypałam obficie przyprawą grillową ziołową (ok. 2 łyżek) Wstawiłam do piekarnika i piekłam 30 minut W tym czasie zrobiłam sos: jogurt
Szczęśliwa kuchniatylko wzięłam sałatkę z bakłażana z sosem jogurtowym. Pomyślałam, że ten smak już znam, więc w domu zaczęłam sobie robić coś podobnego z różnych warzyw. A dzisiaj cukinia z pieczarkami i sos jogurtowy czosnkowo-ziołowy :) Pychota! Składniki: 1 mała cukinia 4 duże pieczarki 2 łyżki przyprawy grillowej ziołowej 8 łyżek jogurtu naturalnego (może być typu greckiego) 2 ząbki czosnku(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku Nagrzałam piekarnik do 160 stopni Cukinię umyłam i pokroiłam w plastry o grubości ok. 0,5 cm Pieczarki obrałam, opłukałam i pokroiłam w plastry Przełożyłam do płaskiego naczynia żaroodpornego o posypałam obficie przyprawą grillową ziołową (ok. 2 łyżek) Wstawiłam do piekarnika i piekłam 30 minut W tym czasie zrobiłam sos: jogurt
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsami… SKŁADNIKI : bagietka – 2 średnie sztuki lub jedna duża cukinia – 1 sztuka szynka lub boczek – 10 – 12 plasterków ser żółty (najlepiej cheddar) – 4 plasterki cebula – 1 sztuka pieczarki – 8 sztuk oliwa z oliwy sos tatarski lub czosnkowy – 2 łyżki keczup sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Bagietki naciąć wzdłuż boku, żeby zrobić dziurę. Uważać, żeby nie przeciąć za bardzo(...)wszystko się będzie rozpadać. Obrać pieczarki i posiekać. Obrać cebulę i drobno pokroić. Przesmażyć na oliwie z solą i pieprzem. Umyć cukinię. Pokroić w paski i również przesmażyć na oliwie do miękkości. Do środka bagietki włożyć plastry cukini, szynkę lub boczek. Dodać przesmażone pieczarki. Pokroić drobno ser i posypać górę bagietki. Zapiekać w piekarniku przez 8-12 minut w temperaturze
kuchniabellissima.wordpress.comprzypadła mi do smaku pizza z grzybami i owczym serem. Pizza nietypowa, bez sosu, a ser wędruje na spód pizzy pierwszy. Jakie grzyby używacie do pizzy? Zimą zadowalam się pieczarkami. Bardzo lubię dzikie pieczarki i takie usmażyłam do pizzy. Tak, tak usmażyłam je na maśle z czosnkiem i doprawiłam balsamicznym octem. Bardzo mi smakują tak przyrządzone grzyby. Poza pizza(...)najlepszej strony…bo jest pyszna i koniecznie musicie wypróbować przepis ! Pizza z grzybami Składniki: na 2 duże pizze Spód do pizzy, tutaj przepis 500 g leśnych pieczarek 2 ząbki czosnku 1 ½ łyżki masła 3 łyżki balsamicznego octu 100 g owczego sera typu feta 200 g dyni 2 łyżki świeżego tymianku ½ łyżeczki płatków chili 150 g mozzarella 1 czubata łyżka
codojedzenia