ciepło, na zimno, czyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety(...)Składniki: • 3 filety z kurczaka Farsz • 500 g pieczarek • 200 g sera żółtego • 1 cebula • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy Wykonanie: Farsz • Cebulę posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. • Po przestudzeniu i odlaniu płynu zmielić farsz
To co kochamZaczyna się czas, kiedy będziemy przyrządzać dania sycące i rozgrzewające. Taka jest też moja zupa rozgrzewająca z pieczarkami i makaronem ryżowym, o smaku curry. Składniki: • 4 marchewki • 1 pietruszka • 2 cebule • po 3 liście laurowe i szałwii, kilka igiełek rozmarynu • 2 łyżeczki przyprawy curry • sól, pieprz do smaku • 3 kostki rosołowe warzywne(...)łyżki oliwy • 500 g pieczarek • 250 g makaronu ryżowego nitki Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zalać 1,5 litra wody i gotować 30 minut z dodatkiem kostek rosołowych i ziół. • Zupę po ugotowaniu zmiksować na gładki krem, po uprzednim wyjęciu liści
To co kochamKurczak z pieczarkami w formie rolady to moja propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso kurczaka jest kruche i aromatyczne dzięki pieczeniu w folii. Rolada łądnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka połączone ze sobą • 150 g pieczarek(...)się rozłożyć jak największy płat. • Posypać solą i pieprzem, rozłożyć na wierzchu pokrojone suszone pomidory. • Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. • Dodać pieczarki pokojone w kostkę, poddusić aż woda odparuje, przyprawić solą i pieprzem. • Farsz nałożyć na przygotowany filet z kurczaka. • Na farszu położyć ser camembert pokrojony
To co kochamomlet, ni to pizza, ale z pewnością jest to bardzo smaczny posiłek na kolację w zdrowej wersji. Dodatki na wierzch możemy dobrać wg własnych upodobań smakowych. Ja postawiłam na pieczarki, które akurat miałam w lodówce. Inspirację zaczerpnęłam od Eweliny . Składniki na 3 sztuki dla 1 osoby: 3 białka jaj 1,5 łyżki mąki kukurydzianej sól pieprz oregano bazylia Dodatki: przecier(...)pomidorowy (kilka łyżek) lub koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki) plaster sera żółta lub mozzarella 2 pieczarki Przygotowanie: Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dodać mąkę i przyprawy, delikatnie wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, spryskać oliwą. Z masy formować placki w kształcie koła. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wierzch posypać
Fabryka pomysłówłyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonej mięty, warzywa: 1 duża marchew, 3 białe cebule, 1 duża czerwona cebula, ½ małego pora, 2 garście jak najmniejszych brukselek, 250 g jak najmniejszych pieczarek, 1 czerwona papryka, ½ główki cebuli, ponadto: świeży tymianek, świeży rozmaryn, sól do smaku, 1 szt. trawy cytrynowej, ½ cytryny, 1 łyżka masła klarowanego, 100 ml wody, pieprz czarny do smaku(...)30/25 cm) wkładamy pokrojone warzywa: cebule w ósemki, paprykę w na mniejsze części po długości, marchew w talarki i pora w paski lub krążki. Dodajemy obrane ząbki czosnku, pieczarki w całości i brukselkę (jeśli pieczarki i brukselka są duże można je przekroić na połowę). Całość oprószamy solą, pieprzem, mieszamy, dodajemy duże gałązki rozmarynu. Wlewamy ok. 100 ml wody. Na warzywach
Moniki Smakołykimogą być mrożone (tylko wyciągamy z 2 godziny przed planowanym gotowaniem) sok z połowy limonki 1/2 limonki pokrojona w trójkąty 1/2 papryki czerwonej i żółtej pokrojone metodą "Julienne" garść pieczarek pokrojone na 4 części podpieczone na patelni bez tłuszczu 1/2 cebuli opalonej na patelni bez dodatku tłuszczu garść drobno pokrojonego szczypiorku i natki pietruszki 250ml sosu Sweet Chilli 1 łyżeczka(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nadziewamy na patyk drewniany do szaszłyków. Skrapiamy krewetki sokiem z liomonki i oprószamy solą. Zostawiamy na kilka chwil. Zajmujemy się warzywami . Papryką, cebulą i pieczarkami . Papryka na talerzu ma być surowa , pieczarki i cebula podpieczona . W dużym garnku musimy zagotować wodę , dodajemy oliwę truflową i kładziemy wzdłuż linii brzegowej możemy drugi patyk położyć
Viola cooks with passionlepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty 600 gramów pieczarek sól pieprz Kapustę ugotować Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na oliwie z oliwek Ugotowaną kapustę wymieszać z pieczarkami i doprawić Ciasto rozwałkować i wycinać
Szczęśliwa kuchniabrokułem. Dawno nie jadłam, a chodziły za mną warzywa. A, że dodatkowo, nie jadłam już dawno dania z makaronem, to powstała zapiekanka :) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 6 pieczarek 1 cebula 250 gramów makaronu farfalle (kokardki) 2 jajka 200 gramów śmietanki kremówki 30% 1 kulka sera mozzarella (ale mogą być też dwie) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gałązka pomidorków(...)minut Nagrzewamy piecyk do 180 stopni Śmietankę i jajka mieszamy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piec zapiekankę Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Cebulkę drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki Cebulę z pieczarkami wrzucamy na patelnię i na małym ogniu chwilę dusimy Paprykę kroimy w kwadraciki i przekładamy na patelnię - wszystko jeszcze chwilę podduszamy Do utrzepanej śmietanki
Szczęśliwa kuchniaswoich domach i w każdym przypadku dostałam zwrotkę o treści "Dziękuję, to było pyszne!". Tak więc idź proszę do sklepu po mięso, przy okazji zgarnij z półki pudełko pieczarek i przygotuj obiad, który praktycznie sam się robi :) Składniki: 800 g łopatki wieprzowej sól grubo zmielony pieprz 1 łyżka imbiru mielonego 50 g słoniny do smażenia pokrojonej w kostkę 2 łyżki(...)mąki pszennej 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 cebule, pokrojone w kostkę (1 x 1 cm) 2 kiszone ogórki, pokrojone w kostkę (1 x 1 cm) 300 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 3 łyżki masła 500 ml ciemnego piwa woda 3 goździki 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki miodu akacjowego 1 szklanka kaszy pęczak Sposób
Blondynka Gotujeszklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieczarki 1/2 kg, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 2 łyżki, makaron muszelki - ile potrzeba na robot kuchenny nałożyć maszynkę do mięsa z sitkiem(...)drobnych oczkach, zmielić chude mięso łopatki, następnie do osobnej miski zmielić na tym sitku obrane pieczarki mięso zmielone wymieszać dokładnie z jajkami, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem zmielonym, startą włoszczyzną z porą na tarce grubsze oczka, wodą gazowaną,pokrojoną drobno cebulą formować klopsy średniej wielkości, obtaczać je w mące pszennej wodę zagotować w większym garnku, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wkładać
W Mojej Kuchni Lubięsoczysty o zupełnie innym smaku. Miła odmiana na pierś z kurczaka. Drukuj Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Podwójna pierś z kurczaka 200 g pieczarek skórka z pomarańczy sok z pomarańczy sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 1/2-1 szkl. rosołu masło klarowane 2/3 szkl. śmietany natka Sposób przygotowania Pierś dzielimy na mniejsze kawałki(...)soli i pieprzymy. Na maśle klarowanym podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Kurczaka wyjmujemy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plastry. Na tłuszcz po kurczaku wrzucamy pieczarki. Smażymy 3 min. Dodajemy rosół, sok z pomarańczy i startą skórkę. Dodajemy musztardę i przeciśnięty czosnek. Zagotowujemy i dusimy ok 10min., aż zacznie się redukować ilość płynów. Dodajemy śmietanę i kurczaka. Podgrzewamy
Mieszam w Garnkuszklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 150g tartej mozzarelli 1 filet z kurczaka 4 pieczarki 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 papryki czerwonej 1 mała cebula czerwona sól, pieprz, przyprawa kebab/gyros olej 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem(...)solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokr ojonego w kostkę kurczaka obsypanego przypraw ą kebab/gyros. Pieczarki, paprykę i ogórki kroimy w plastr y, cebulę w piórka. 2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, kurczaka, pieczarki, kukurydzę, ogórki, paprykę i cebulę. 3. Pieczemy
Szefowa kuchnisobie polski jadłospis. Jak kraj długi i szeroki pyrki, kartofle, grule, ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. A oto jeden z nich: Składniki: -8 ziemniaków jednakowej wielkości -30 dag pieczarek -jedna duża cebula -łyżka masła -20 dag sera zółtego -folia aluminiowa -olej do wysmarowania Sos: -pół kostki serka kanapkowego typu Favita -małe opakowanie śmietany 12 % -pół czerwonej papryki -posiekana(...)olejem folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 minut. W tym czasie podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy również pokrojone w kostkę pieczarki, dusimy do odparowana wody. Upieczone ziemniaki studzimy. Najlepiej upiec je dzień wcześniej. Przekrawamy na pół i delikatnie łyżką wydrążamy środek, tak aby powstała łódeczka. Wydrążony miąższ drobno siekamy
Kulinarne przemysleniaSmaczny gulasz z idealnie kruchą polędwicą wieprzową, marchewką, papryką oraz pieczarkami na jasnym piwie z dodatkiem sosu pomidorowego. Proste danie do przygotowania na obiad dla całej rodziny, które świetnie komponuje się z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Standardowe połączenie łatwo dostępnych składników w jedno, pyszne danie. Składniki (na 4 porcje): 500 gram polędwicy wieprzowej 500 gram pieczarek(...)posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso oraz przyprawy i całość smażę na dużym ogniu 3-4 minuty. Następnie dodaję pokrojoną paprykę w kostkę, pieczarki w ćwiartki oraz marchew w plastry. Całość smażę kilka minut, po czym wlewam piwo i redukuję ilość płynu o połowę. Wlewam bulion i gotuję gulasz na wolnym ogniu przez godzinę
Mango PapajaSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam(...)Pieczarki myję i drobno siekam. Kiedy mieso będzie usmażone dodaję pieczarki i cebulę i dolewam ok 50 ml wody, zmniejszam ogień, duszę. Nastepnie wlewam koncentrat pomidorowy oraz przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty. Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby. Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję
Gotowanie Patki