pieczarki - 22435 przepisów (strona:571/1496)

Łososiowy burger z pieczarkami. 110

Składniki: 2 medaliony z łososia sól, pieprz, pieprz cytrynowy 250 g pieczarek 2 bułki grahamki majonez 2 plasterki sera 2 listki sałaty Medaliony rozmrażamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki płuczemy kroimy w talarki i podsmażamy na odrobinie oleju(kiedy już trochę zmiękną doprawiamy solą i pieprzem) do momentu wyparowania całej wody. Bułki przekrawamy na pół(...)połówkę. Łososia smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia, po przewróceniu na drugą stronę kładziemy po plasterku sera. Następnie gotowego łososia przekładamy na bułkę, na łososia kładziemy pieczarki i przykrywamy bułką. Oczywiście można jeszcze położyć pomidora i ogórka, co kto lubi i ma pod ręką. :) Smacznego

Moje-pitraszenie
Pasta jajeczna do kanapek 199

Pasta jajeczna z dodatkiem pieczarek i papryki to mój dzisiejszy pomysł na niedzielne śniadanko. Naprawdę warto - będzie pysznie! Składniki dla 2-3 osób: 3 jajka 1/4 czerwonej papryki 4 pieczarki sól, pieprz szczypiorek - kilka gałązek 1 łyżka majonezu Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo - ostudź, obierz i pokrój w kostkę. W tym czasie obierz i pokrój pieczarki - przesmaż na łyżce masła

Alutka-Gotuje
Kurczak z patelni ekspresowo- roladki z udka faszerowane w kremowym pieczarkowym sosie 131

przygotowanie jest szybkie, proste i smaczne. Tym razem jednak postawiłam na udka kurczaka (choć możemy przygotować to danie również z piersi). Składniki: 6 udek z kurczaka 2 garści pieczarek 1 cebula 2 łyżki oliwy 600 ml bulionu z kurczaka 150 ml śmietanki 18% około 1 -2 łyżki mąki mała garść natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz do smaku,  łyżeczka mielonego(...)ściągnąć (ale pamiętajmy, że w skórce jest dużo tłuszczu, a w efekcie powstały sos będzie bardzo tłusty). Umyte i rozdzielone części kurczaka natrzeć delikatnie przyprawami i ułożyć wewnątrz pokrojone pieczarki. Zwinąć i spiąć wykałaczką. Pozostałe pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oliwie. Dodać zwinięte roladki i smażyć, ciągle odwracając około 7 minut. Następnie podlać całość

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz z pieczarkami 165

Waszych domach. Jeśli chodzi o przyprawy i  inne użyte składniki, można je dostosować do swoich upodobań. U mnie tym razem gulasz jest zrobiony z łopatki wieprzowej i pieczarek, ale w sezonie mogą to być również grzyby leśne. Podanie gulaszu jest również sprawą indywidualną, najczęściej jest podawany z ziemniakami, ale u mnie w domu bardzo lubimy go z kaszami. Świetnie(...)smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub pęczakiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg pieczarek 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego mielony pieprz do smaku

Kuchcik gotuje
Domowa pizza z salami 156

puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano oliwa z oliwek sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli kilka plastrów salami kilka plastrów wędliny 10 pieczarek 4 łyżeczki suszonego oregano 250 g tartej mozzarelli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Świeże drożdże kruszymy, dodajemy szczyptę cukru i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Mieszamy(...)następnie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano do smaku. Całość podsmażamy przez 5 minut, a następnie blendujemy na gładką konsystencję. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kulkę mozzarelli odcedzamy z wody i kroimy w plastry. Wyrośnięte ciasto rozciągamy w dłoniach, pamiętając o zachowaniu

Menmagazine
Faszerowane cukinie z piekarnika. 124

Składniki (3 porcje): 3 małe cukinie - użyłam żółtych 100 g (surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych(...)żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente). 2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także pieczarki, paprykę i koncentrat. Zalej wodą (mniej więcej pół szklanki), dodaj sól, pieprz i paprykę ostrą. Wymieszaj i duś pod przykryciem, aż papryka będzie miękka a z pieczarek odparuje większość wody

Powiedz dietom nie
Pietruszkowy kurczak z marchewką 169

obecna w smaku. Dodatkowej słodyczy nadają słodkie młode marchewki z domowego ogródka. 2 filety z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny 4 marchewki 4 duże pieczarki 1 cebula Pęczek natki pietruszki 2 łyżki świeżego koperku Sól Pieprz 1 szklanka wody 1 łyżeczka Vegety lub Kucharka Olej do smażenia Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski(...)mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut dla przegryzienia smaków. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę, po czym dodajemy kurczaka. Delikatnie przesmażamy. Dokładamy pieczarki i marchewkę. Podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i Vegetą. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka po wiejsku 166

często przyrządzam na różne uroczystości rodzinne, jest bardzo smaczna. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, moja rodzina uwielbia tą zapiekankę. Składniki: 6 plastrów schabu 1 kilogram ziemniaków 0,5 kilograma pieczarek 250 gram żółtego sera 1 cebula Ząbek czosnku 250 ml. bulionu warzywnego 250 ml. śmietany 18 % 40 gram mąki pszennej 40 gram masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa mielona Pół pęczka(...)zagotowania. Zalewamy zimną wodą i obieramy z łupinek, ostudzone kroimy w plastry. Plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odkładamy na talerz. Umyte pieczarki kroimy na pół, obsmażamy na patelni po smażeniu schabu, smażymy do odparowania wody. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle, delikatnie wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy

Bajeczna Kuchnia
SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM 149

Możemy je przygotować podczas rodzinnego grilowania jak również w piekarniku. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, kawałek cukinii, 1 cebula, 1 mała żółta papryka, 1 mała zielona papryka, kilka małych pieczarek, 2 kiełbaski śląskie Marynata do kurczaka: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Dodatkowo: oliwa, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka WYKONANIE Jogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka(...)Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, marynujemy w jogurcie z przyprawą ok. 30 minut. Pieczarki kroimy na połówki. Cebulę w większe piórka, a papryki i cukinię w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Następnie nabijamy wg uznania: pieczarka, cukinia,kurczak, kiełbasa, papryka, cebula, aż do skończenia składników. Całość smarujemy oliwą, posypujemy solą, pieprzem

słodki bratek
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 165

dawno wybraliśmy się na wycieczkę niedaleko Wrocławia. Po drodze zjedliśmy obiad w zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam(...)doskonałe w smaku.            Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju do smażenia     Dodatkowo : sznurek do obwiązania mięsa   Wykonanie: Schab umyłam

Kuchnia u Krysi
Pizza 168

uzyskujemy   wspaniałe ciasto, które po upieczeniu jest doskonałym spodem do pizzy. Ale oczywiście pizzę trzeba obłożyć ulubionymi dodatkami.   Dzisiaj proponuję Wam najłatwiejszą, najpopularniejszą pizzę z dodatkiem szynki, pieczarek i oliwek. Wierzch oczywiście jest przykryty serem... Lubicie taką?           Składniki na 4 szt.: * 600 g mąki pszennej (użyłam luksusową typ 550) + trochę do podsypania(...)ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli               Do obłożenia: 200 g szynki pokrojonej w paseczki 400 pieczarek 200 g twardego sera oliwki 2 cebule 1 oliwy do dekoracji świeże zioła: oregano i bazylia         Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn. W miseczce roztarłam rozkruszone drożdże

Kuchnia u Krysi
Sos tatarski... nie tylko do jajek 136

się nim zajadają. Proponuję więc zrobić go trochę więcej, bo ten sos znika ze stołu bardzo szybko. Sos tatarski to zimny sos, przygotowany na bazie majonezu, z rozdrobnionymi marynowanymi pieczarkami, ogórkami, można dodać kapary, grzybki marynowane... Wszystko oczywiście z dodatkiem domowego chrzanu i smacznie doprawione       Składniki: 2 jaka ugotowane na twardo 3-4 ogórki konserwowe(...)pieczarek konserwowych 1 mała cebula (lub połowę średniej) 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżki śmietany (12 %) 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy (np. miodowej) sól świeżo zmielony pieprz koperek do posypania        Wykonanie: Obrałam jajka, oddzieliłam żółtka od białek. Do blendera włożyłam pokrojone w cząstki: białka jajek, ogórki, pieczarki, cebulę. Do miseczki przełożyłam żółtka jajek, chrzan, śmietanę

Kuchnia u Krysi
Vol Au Vent, czyli...francuskie paszteciki 134

lekkie, że „lot z wiatrem” to bardzo trafna nazwa dla Vol Au Vent.   Składniki na około 10 szt: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 370 g) 250 g pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 180 g   śmietany (12-18%) sól pieprz 1 żółtko do posmarowania ciasta (brak na zdjęciu)       Wykonanie(...)również smarowałam rozmąconym żółtkiem. Blaszkę wstawiłam do piekarnika na około 15 – 20 minut, do momentu kiedy pierścienie pięknie wyrosły tworząc kominki z pustym środkiem i nabrały złocistego koloru.   Pieczarki po oczyszczeniu drobno pokroiłam. Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę. Kiedy się zeszkliła dołożyłam pieczarki. Chwilę się smażyły. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Wsypałam mąkę cały czas

Kuchnia u Krysi
Zupa brokułowo - pieczarkowa ( krem ) 138

przepadamy za zupami kremowymi, ale ta stanowi wyjątek, ponieważ smakuje bardzo dobrze, szczególnie z grzankami.     Składniki: -średni brokuł -30 dkg pieczarek -marchew -cebula -pietruszka -kawałek selera -kawałek pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny(...)odlewamy i pozostawiamy a warzywa i pieczarki blendujemy. Dolewamy bulion, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku powoli dolewamy śmietankę i mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy grzanki i mniam, mniam. Smacznego

Maminek kulinarny
Bakłażan faszerowany 131

Wszystkie przepisy na te faszerowane warzywka znajdziecie tutaj . Może skusicie się na takie danie? Polecam! Składniki: 2 średnie bakłażany 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 150 g pieczarek 1 szklanka kuskusa 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną(...)kostkę, dodać mięso mielone  i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Bakłażana przeciąć wzdłuż i  ułożyć

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania