Składniki: 2/3 szklanki zielonego groszku pół czerwonej papryki ok. 8 średnich pieczarek 150 g sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy Schab umyć, osuszyć, ostrym nożem wyciąć w środku szeroką kieszeń. Posypać solą, ziołami do pizzy, papryką i suszonym czosnkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju(...)Paprykę także pokroić w kostkę, ser zetrzeć na grubej tarce. Paprykę, pieczarki, groszek i ser wymieszać z posiekaną natką, doprawić solą, pieprzem i ziołami do pizzy. Nafaszerowań farszem schab, a brzegi mięsa spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5-2 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym
Czerwień i błękitJedna z naszych ulubionych zup. Składniki: -1/2 kg pieczarek -3 małe marchewki -3 l bulionu warzywnego lub rosołu -10 dkg kaszy pęczak -ok. 50 ml śmietanki 30% -natka pietruszki -sól, pieprz do smaku W bulionie warzywnym gotujemy kaszę. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki i marchewkę. Do garnka z gotującą się kaszą dodajemy pieczarki i marchewkę
Maminek kulinarnyPyszne, sycące, niedrogie danie. Pierś z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Ja przedstawiam Wam kurczaka pod pomidorową pierzynką. Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 250 g pieczarek * 2 mniejsze czerwone cebule * 1 puszka pasty pomidorowej * 2 łyżki oliwy z oliwek * ulubione przyprawy * sól Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż, przyprawić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek(...)Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć i zdjąć z patelni. Następnie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć. Do cebuli dodać pieczarki i pastę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, co chwile mieszając. W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone piersi z kurczaka, na wierzch wyłożyć farsz pomidorowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20 minut. Najlepiej smakuje ciepłe
Zrób to smaczniemyślą, że wystarczy na dwa dni. O naiwności! Już pierwszego dnia została mizerna resztka. Znaczy, że chyba smakowała :) SKŁADNIKI: 1 cebula cukrowa 2-3 łyżki oleju 30 dag pieczarek 50 dag mielonego mięsa z indyka 1 średnia cukinia puszka kukurydzy konserwowej puszka 400 g pomidorów krojonych z papryczką chili sól bazylia suszona oregano czosnek granulowany tymianek mielony kminek(...)grubego szczypioru masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, umytą cukinię w kostkę. W dużym rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu. Dodać mielone mięso i rozbijając łyżką grudki
Kuchenne zapiski Edytymoich synów, którzy uwielbiają wszelakie fast foody. Takie domowe zapiekanki o niebo lepsze ( i zdrowsze) od tych z barów. Składniki: 2 bagietki 1 pierś z kurczaka 10 pieczarek 1 żółta papryka 1 pomidor 1 zielony ogórek typu wąż 2 garści posiekanej drobno kapusty pekińskiej 1 nieduża czerwona cebula 10 dag starkowanego sera żółtego majonez, keczup Wykonanie: Bagietki przekrawamy(...)piekarnika do rozpuszczenia sera. Pomidory i ogórki kroimy w krążki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę.Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w plastry, obsmażamy. Na każdą bagietkę układamy pieczarki, posypujemy kapustę pekińską,układamy pomidory, ogórki, cebulę,paprykę, wykładamy kurczaka całość polewamy majonezem i keczupem
Z Majeczką w kuchniDzisiaj kolejny raz zapraszam do podkarpackiej kuchni. Tym razem proponuję danie jednogarnkowe – podkarpacki kociołek zbójnicki, czyli malutkie klopsiki z mięsa mielonego w towarzystwie duszonych warzyw – ziemniaków, pieczarek, papryki, marchewki, pietruszki i cebuli. Typowym podkarpackim dodatkiem jest tutaj czerwona fasola i majeranek. Składniki: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 2 czerwone papryki(...)pieczarek 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżki majeranku sól i pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Mięso: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku 1⁄2 łyżki majeranku 1 jajko sól i pieprz 4 łyżki mąki do obtaczania Mięso mielone solimy (około 1/2 łyżeczki), dodajemy pieprz, , przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i jajko
Trzeci talerzsprężenie szarych komórek i stworzenie czegoś innego, ciekawego, a zarazem naprawdę smacznego! Bo takie są właśnie te muszle :) Składniki: 150g mielonej wołowiny 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 5 pieczarek 10 muszli makaronowych 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + 1 łyżeczka do gotowania makaronu 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki mielonej 1 ząbek(...)łyżeczka masła + do wysmarowania formy 2 łyżeczki słodkiej 30% śmietanki posiekany drobno szczypiorek Sposób przygotowania: W osolonej wodzie gotujemy na al dente muszle makaronowe (ok 10-12 minut). Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i rumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli i łyżki masła. Mięso mielone wołowe łączymy z odcedzoną kukurydzą, upieczonymi pieczarkami, startym serem, jajkiem, przecierem pomidorowym, przeciśniętym
Kuchnia w czekoladzieKolejna propozycja pieczonych bagietek z dodatkiem kiełbasy, pieczarek i czerwonej papryki. Po przepis na bagietki z mniejszą ilością dodatków zajrzyj tutaj Składniki: * 2 bagietki (użyłam gotowe bagietki do zapiekania w piekarniki * 4 jajka * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach * 1 łyżka majonezu * 1 kiełbasa zwyczajna * 1 mała czerwona papryka * 6-7 pieczarek * sól Wykonanie(...)bagietek wyciąć środki. Jajka rozklepać dodają ser, majonez i sól. Kiełbasę, oczyszczone pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, dodać do jajek, wymieszać. Nałożyć farsz do bułek, ułożyć je na blaszce i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, polane ketchupem. Można też takie bagietki podać jako przekąski, pokrojone
Zrób to smaczniejeszcze żadnej pasty. Dzisiejsza propozycja to schab z ciecierzycą w sosie pieczarkowym i szparagi.Nie mogło ich zabraknąć . Składniki: dla dwóch osób 500 g gotowej z puszki ciecierzycy 200 g pieczarek jedna cebula,średnia 4 cienkie kawałki schabu szparagi ,pęczek sól ,pieprz ,oliwa śmietana 18 % Mięso oprószyć ulubionymi przyprawami i odstawić na 10 minut. Ciecierzycę odsączyć na sicie i odstawić . Cebulkę(...)pokroić ,pieczarki obrać i pokroić w plastry. Na patelni smażymy najpierw mięso ,z dwóch stron na rumiano .Krótko ,bo zrobi się suche i nieapetyczne. Przekładamy na talerz pod przykryciem. Na tej samej patelni z resztkami soków z mięsa smażymy cebulkę ,kiedy się zrumieni dodajemy pokrojone pieczarki . Smażymy je z cebulką około 3 minut .Dodajemy śmietankę , około 150 ml ,sól
Ladylaura.różnych postaciach, z ryżem, naleśnikami, racuchami…. Możliwości jest wiele, a potrawka zawsze pyszna! I do tego jakże prosta! Potrzebne składniki: - 2 piersi z kurczaka - 2 papryki czerwone - 400 g pieczarek - cebule (żeby się nie zapłakać nad ich rozpracowywaniem, polecam obrać cebule najpierw, po czym na kilka minut włożyć do lodówki lub pod bieżącą(...)ketchup łagodny ze słoiczka - zielona pietruszka - szczyptę vegety (wiem, wiem, że niezdrowa, ale używa jej się naprawdę mało) Rozpracować poszczególne składniki: Piersi – w kosteczkę kroimy, jak i czerwone papryki. Pieczarki w plasterki, no i cebula z lodówki wyciągniona, lecz w potrawce niezastąpiona. W kostkę. Pokrojonego kurczaczka na gorący olej do garnka wrzucić, vegety szczyptę dodać i do białości smażyć bądź
Kuchnia smakówpatelni. Wystarczy, że wykorzystacie to, co macie w lodówce;) Warzywka z patelni: fot. Izabela Magdalena 2 cebule 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 300- 400 g pieczarek 1-2 cukinie pomidory (mogą być ze słoika lub z puszki) olej Przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy (rewelacyjny!), ostra papryka w proszku, vegeta (kto ma, to domowej roboty) Cebulę kroimy(...)kostkę, czosnek w kosteczkę, por w paseczki. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, pomidory kroimy w cząstki. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę lub w pół-plastry. Na patelnię wlewamy troszkę oleju, wrzucamy cebulę, por, paprykę, cukinię, czosnek, pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, vegetą. Dusimy ok.15-25 minut pod przykryciem - do miękkości. Na końcu wrzucamy pomidory. I dusimy
Kuchnia smakówprawie do każdego dania, zastępują sól i pieprz. Dziś z dodatkiem sosu sojowego i małej szczypty papryk: ostrej i słodkiej. Cóż: z prostych składników: brokuła, cebuli, papryki, pieczarek, czosnku i pora - powstało danie - jak dla mnie idealne. Pierś z indyka z warzywami z woka kuchniasmakow.blogspot.com filet z piersi indyka ( może być też kurczak) - pokroić w kostkę 3 cebule(...)obrać, pokroić w kostkę 1 por - pokroić w cieniutkie talarki 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka - pokroić w kostkę 300 g pieczarek - umyć, pokroić w paski 1 niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki 2 woreczki ryżu jaśminowego (lub basmanti) 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta masło, odrobina oleju Ryż ugotować, odcedzić, odstawić
Kuchnia smakówBardzo smaczne i szybkie danie jednogarnkowe. Z powodzeniem może stanowić obiad lub ciepłą kolację (bo na śniadanie dla mnie za syte). Brązowe pieczarki nadają daniu lekko orzechowy posmak, ale jeśli zastąpimy je zwykłymi, też wyjdzie smacznie. Składniki: (porcja na 2-3 osoby) 1/2 op. makaronu ryżowego 100g brązowych pieczarek 1 cebula 3-4 jajka sól pieprz słodka papryka(...)olej natka pietruszki Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do zezłoconej cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki (jeśli mamy bardzo małe - nie kroimy). Smażymy 5 minut całość i dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy, smażymy kolejne 5 minut i wlewamy rozbełtane wcześniej jajka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i smażymy
Walijskie PichcenieBardzo syta mięsna zapiekanka przełożona razowymi płatami lasagne. Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna. 12 razowych płatów lasagne 500 g mięsa mielonego 190 g koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Chilli pieprz cayeński Oregano Liść lubczyku 250 g żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)mleka 3,2% 1 łyżeczka suszonego koperku Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz Płaty makaronowe zalewamy wrzątkiem dosłownie na minutę. Układamy pojedynczo na blacie. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone. Gdy lekko zmięknie i zmieni kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
VioletoweKucharzeniecebuli przesmażonych na smalcu i dosyć często z dodatkiem wędzonej słoniny. Polska wersja trochę odbiega od oryginału. Dodaliśmy do niej cukinię, kiełbasę, a i w niektórych wersjach można znaleźć pieczarki czy inne dodatki. Jakby jednak nie robić leczo, to w każdej wersji podstawa jest ta sama. Smalec, papryka, cebula. A dalej jak kto woli. Bo przecież przepisy są po, żeby(...)podać możemy je jako samodzielna potrawa, z dodatkiem ryżu czy ze świeżym pieczywem. Składniki: 150g świeżego boczku 200g kiełbasy 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 150g pieczarek pół cukinii 1 łyżka przecieru pomidorowego 400g pomidorów w puszce sól pieprz cukier suszona papryka czosnek Przygotowanie: Świeży boczek kroimy w cienkie paski i wytapiamy w garnku o grubym dnie
Jacob Tastes