Ciasto? Owoce? Pozory mylą:). Filety z pieczarkami zapiekane pod paprykowo-serową kruszonką robią prawdziwą furorę. Świetne na imprezę, bo całość można przygotować wcześniej a przed podaniem wrzucić do piekarnika. Zachwyt gości gwarantowany:). 2 filety z kurczaka 500g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, chilli 1/2 pęczka natki pietruszki olej Kruszonka: 1/2 szklanki startego sera cheddar 150g mąki 100g masła(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1. Filety kroimy na kawałki. Przyprawiamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na duże cząstki. Podsmażamy na oleju pozostałym po smażeniu filetów. Układamy na filetach w naczyniu żaroodpornym. 3. Składniki na kruszonkę umieszczamy w miskę, rozcieramy do powstania grudek. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego. 4. Zapiekamy
Szefowa kuchniobiad gotowy. Najadłam się po uszy, dostarczając każdego z makroskładników (w postaci tej "dobrej") bez zbędnych kalorii. Składniki: 1 średnia cukinia 1 pierś z kurczaka 5 pieczarek 3 garście makaronu świderki Pełne ziarno z orkiszem Lubelli 4 łyżki ketchupu (bez cukru, soli, konserwantów) 1 łyżeczka przyprawy garam masala (kupiona lub z tego przepisu) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki(...)piri lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki startego sera cheddar Sól himalajska Przygotowanie: Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć środek (ja robiłam to przy pomocy łyżeczki). Pierś z kurczaka, pieczarki i środek cukini kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Solimy całość aby pieczarki puściły wodę (dzięki temu nie musimy używać dodatkowego tłuszczu). Dodajemy ketchup, paprykę słodką, sos piri
Czarnawisienkacóż, wyszło mega smacznie <3 Składniki 300 g żołądków drobiowych 2 liście kaffiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki 150 g makaronu chow mein 150 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 szalotka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu ostrygowego 1 mały pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie(...)liście kaffiru i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Następnie mieszamy z mąką i sosem sojowym. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy na paski. Czosnek kroimy w drobną kostkę, szalotkę w piórka. Na oleju, na małym ogniu, podsmażamy czosnek i szalotkę, tak by puściły aromat
R'n'G KitchenSpaghetti z chilli czyli danie na ostro! Dzisiaj przepis na obiad składający się z makaronu, mięsa mielonego, pieczarek, oliwek i dużej pikanterii :) Składniki na 3 porcje: 250 g mięsa mielonego (z łopatki) 200-250 g makaronu spaghetti (ilość wg uznania) Fix Pikantne Bolognese z chili 8 pieczarek 2 szt. papryki Piri-Piri 2 ząbki czosnku 10 szt czarnych oliwek sól(...)tartej - wszystko razem mieszamy (rękoma) i formujemy małe kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron - przekładamy do miski/pojemnika. W tym czasie kroimy pieczarki w plastry, czosnek i paprykę drobno siekamy a oliwki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym maśle - dorzucamy do kotletów. Fix wymieszaj z 250 ml wody - podgrzewaj (w średnim garnku
Alutka-Gotujebędę się wdawała w szczegóły) 3 długie i cienkie parówki (ugotowane w wodzie) 3-4 ogórki konserwowe 0,5 dużej czerwonej papryki 1 nieduża cebula 2-3 duże pieczarki kilka plastrów żółtego sera Ogórki pokroić w długie słupki, podobnie paprykę i żółty ser. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w półplasterki. Na środku każdego naleśnika położyć pół parówki, kilka(...)kawałków ogórka, papryki, cebuli, sera oraz pieczarek. Naleśnika złożyć tak, aby farsz był zamknięty w środku, czyli najpierw prawy i lewy bok do środka, następnie góra i dół jak kopertę. Tak złożone naleśniki podsmażyć na natłuszczonej patelni. Podawać na ciepło, np. z dodatkiem keczupu
Simply Foodszybko się go przygotowuje i można go komponować na wiele sposobów w zależności od tego na co mamy w danej chwili ochotę. Tym razem postawiłam na sos serowy z pieczarkami i brokułami i może nie było to zbyt dietetyczne danie, ale na pewno pyszne. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu (u mnie penne) ok. 250 g brokuła pojedyncza pierś(...)kurczaka 1 średnia cebula ok. 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego typu Gouda bez dodatków 150 ml śmietanki 30% przyprawy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do shoarmy natka pietruszki do posypania Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć
Simply Foodmąki ok. 600 g przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych lub kilka świeżych (sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka kilka dużych pieczarek 2 garście startego żółtego sera suszone zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka natka pietruszki do posypania Makaron ugotować al dente(...)solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć do zeszklenia i zdjąć wszystko z patelni. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki, podsmażyć na tej samej patelni. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę, szczyptę soli, cynamon i wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć garnek z ognia
Simply Fooddanie robi się ekspresowo. Składniki na 8 tortilli: 500 g mięsa mielonego (u nas wieprzowe) 1 woreczek kaszy gryczanej 1 duża cebula 1 średnia papryka czerwona 250 - 300 g pieczarek 1 puszka czerwonej fasoli 550 g sosu meksykańskiego sól, pieprz, ostra papryka mielona, przyprawa do mięsa mielonego 8 placków tortilli Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Mięso usmażyć(...)rozgrzanym oleju, doprawić przyprawą do mięsa mielonego. Cebulę pokroić w dość dużą kostkę i dodać do podsmażonego mięsa, smażyć aż się zeszkli. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Najpierw na patelnię wrzucić pieczarki, posolić i przykryć patelnię, aby puściły sok, gdy zaczną się kurczyć dorzucić paprykę. Chwilę smażyć pod przykryciem, a potem odkryć, aby nadmiar płynu mógł wyparować. Następnie dodać
Simply Fooddanie makaronowe z kurczakiem w sosie śmietanowym.Pyszne, aromatyczne w sam raz na obiad. Do mięsa użyłam przyprawy PLENUS NATURA . Zapraszam :) Składniki : 2 piersi z kurczaka 7 pieczarek 1 cebula 1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka Plenus Natura sól, pieprz,do smaku 1 łyżka suszonej bazylii 1/2 papryczki(...)chili 3 łyżki masła 500 ml śmietanki słodkiej 12 % 1/2 szklanki startego parmezanu makaron rurki 1/2 paczki Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.Pieczarki, cebulę obieramy, myjemy i kroimy w pół plasterki. Z papryczki wyciągamy nasionka i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy: mięso, pieczarki,suszone pomidory
Sama słodycz i szczypta chilimnóstwem ziół, sera i typowych dla pizzy dodatków. 300g makaronu 300g szynki dobrej jakości, u mnie Szynka ze wsi Buczkowice od Hańderek 1 puszka kukurydzy 100g czarnych oliwek 500g pieczarek 2 cebule 500g przecieru pomidorowego 150g mozzarelli 10 pomido rków kok tajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz olej(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Szynkę kroimy w kostkę, również podsmażamy. 3. W misce mieszamy ze sobą makaron, szynkę, kukurydzę, oliwki, pieczarki z cebulą, przecier pomidorowy, startą mozzarellę i przyprawy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez
Szefowa kuchnipieczone filety z kurczaka jest banalnie prosty:). Robi się je szybko i smakują jak pizza! 2 duże filety z kurczaka 150g żółtego sera 3-4 pieczarki koncentrat pomidorowy zioła prowansalskie pieprz, sól 1. Filety kroimy na 3-4 mniejsze kawałki i rozbijamy. 2. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, pieczarki kroimy w plastry. 3. Każdy kawałek fileta posypujemy(...)solą i pieprzem, smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi. Obsypujemy obficie serem a na wierzch układamy pieczarki. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchniascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Polenta z pieczarkami, bobem i fasolką szparagową Składniki – 4 porcje: Kaszka kukurydziana – 100g Parmezan – 3 łyżki startego Masło – 1 łyżka Pieczarki – 10 sztuk Bób – dowolna ilość Fasolka szparagowa Sól, pieprz Olej rzepakowy – 1 łyżka(...)Następnie zmniejszyć ogień, dodać masło, parmezan i gotować przez 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W między czasie obrać i pokroić w grube plastry pieczarki, a następnie usmażyć je na oleju i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy kasza będzie już gotować przełożyć ją do naczynia, ułożyć na niej usmażone grzyby i bób. Podawać
Kuchnia Bon AppetitPlacek ziemniaczany z gulaszem, tak bardziej po mojemu, bo dla dziecka musi być bardziej delikatnie, a on chętny bardzo, to zrobiłam właśnie tak. Mięso z indyka, do tego pieczarki, papryka czerwona, cebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow , który robiłam tutaj - klik , tylko z dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli(...)godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3 łyżki
kruche babeczkikiedy zapomniało się o obiedzie . Lekkie , smaczne i niebanalne , może stać się kolacją lub przystawką do obiadu zamiast ziemniaków . Składniki : kawałek dyni ( mniej więcej 0,5 kg ) 5-6 pieczarek 2 słodkie, bardzo dojrzałe, pomidory malinowe 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 płaskiej ,łyżeczki cukru sól , chilli do smaku kolendra lub natka pietruszki do dekoracji(...)obieramy ze skóry i oczyszczamy z nasion i miękkiego środka . Kroimy w średniej wielkości kostkę ( taką 2 x 2 cm ) . Cebulę obieramy , kroimy w piórka , raczej grubsze niż cieńsze . Pieczarki kroimy w plastry , także niezbyt cienkie . Na patelni , na odrobinie oleju podsmażamy cebule z dynią i zmiażdżonym czosnkiem . Jak już będą łapały kolorek , dodajemy pieczarki i ponownie smażymy , do momentu
Ogrodnik w podróżyKolejna propozycja na pyszne śniadanko lub przekąska na imprezę. Rolada mocno serowa z dodatkiem papryki, szynki i pieczarek. Składniki: 0,5 kg sera Gouda (w kawałku) 200 g serka topionego z papryką 1/2 pęczka szczypiorku 1/3 czerwonej papryki 6 plasterków szynki konserwowej 6 pieczarek sól, pieprz Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę. Ser zawiń (bardzo dokładnie) w folię spożywczą i włóż(...)garnka - gotuj na małym ogniu 30 min. W tym czasie obierz i pokrój pieczarki w kostkę - podsmaż na 1 łyżce masła i wrzuć do miski. Dodaj serek topiony, drobno posiekaną paprykę i szczypiorek oraz szynkę pokrojoną w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Ser wyjmij z garnka i odwiń z folii - rozwałkuj na "prostokąt" (najlepiej wysmarować wałek
Alutka-Gotuje