pieczarki - 22435 przepisów (strona:557/1496)

Klopsy w sosie pieczarkowym 138

jutro, ponieważ dziś publikuję pierwszy raz robione przeze mnie klopsy. Rozpływały się w ustach! Składniki na klopsy w sosie pieczarkowym (3 porcje): mięso mielone wieprzowe około 500 g pieczarki około 500 g jajko 2 cebule sól pieprz kostka grzybowa śmietana 30% łyżka mąki 3 łyżki bułki tartej Cebulę pokroić w małą kostkę, a pieczarki w paski i podsmażyć na maśle(...)drugą połowę dokładnie zmieszać z mięsem i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 łyżki bułki tartej i formować średniej wielkości kulki. Smażyć z każdej strony do zarumienienia. Do pieczarek z cebulą, pozostałych na patelni dodać szklankę bulionu grzybowego, śmietanę (6 łyżek) i mąkę. Dokładnie wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Zagotować

Karola gotuje
Leczo z cukinią i kiełbasą 171

Ciąg dalszy zabaw kulinarnych z cukinią :) Składniki na leczo z cukinią i kiełbasą (7 porcji): 2 cukinie 3 czerwone papryki 2 cebule 2 puszki krojonych pomidorów pieczarki ok. 500 g brązowa kiełbasa - 4 sztuki sól pieprz majeranek Pokroić kiełbasę w pół plastry i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na tej samej patelni, dorzucić(...)pokrojone w paski i ćwiartki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Pokroić paprykę w dużą kostkę i wrzucić na patelnię do pieczarek z cebulą. Smażyć 5 minut. Wrzucić usmażone składniki do garnka z kiełbasą i wlać pomidory (już na włączonym palniku), dokładnie wymieszać. Cukinię wyszorować, odciąć końcówki i wydrążyć zbędny środek z pestkami. Pokroić część warzywa w pół plastry i mniejsze

Karola gotuje
Szynka w sosie śmietanowym z pieczarkami 290

Coś dobrego dla każdego :) Gorąco zachęcam. Składniki na szynkę w sosie śmietanowym z pieczarkami (4 porcje): szynka wieprzowa 500 g pieczarki 500 g cebula śmietana 30 % 250 ml 3 łyżki posiekanej natki pietruszki mąka do oprószenia mięsa woda około 150 ml sól pieprz Mięso podzielić na kawałki, delikatnie rozbić, a następnie doprawić solą i pieprzem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć(...)mące i podsmażyć do zarumienienia. Przełożyć do innego garnka. Na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i plastry pieczarek. Smażyć do miękkości i odparowania wody. Na patelnię ponownie wrzucić mięso i zalać śmietaną. Dusić 30 minut od momentu zagotowania. Podlewać wodą, kiedy widać, że sos robi się zbyt gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec na talerzu posypać posiekaną

Karola gotuje
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami 168

zajął się tata. Efekt fenomenalny. Mam kilka tematów w zanadrzu, którymi podzielę się z Wami już niedługo :) Nie mogę się już doczekać! Składniki na gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami (około 7 porcji): mięso wieprzowe ok. 1 kg 2 czerwone papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku pieczarki 300 g 4 liście laurowe 4 ziela angielskie kminek papryka chili pieprz sól(...)wielkości kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Wrzucić do około litra gotującej się wody i dusić. W tym czasie pokroić drobno cebulę i czosnek, podsmażyć. Pokroić w paski pieczarki, a paprykę w słupki. Dorzucić na patelnię i smażyć. Podsmażone składniki przełożyć do garnka. Przyprawić wedle uznania. Dusić 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając, aby mięso się

Karola gotuje
Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą 189

Kolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe(...)mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 1 szklanka kapusty kiszonej 250 gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek Najlepsze ciasto drożdżowe

Mango Papaja
Pizza z bakłażanem 137

pszennej typ 500 150 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 1 bakłażan 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie kulki mozzarella 8 pieczarek 3 plastry szynki 1 cebula czerwona 30 oliwek czarnych 1 garść rukoli bazylia świeża 1 łyżka przyprawy do pizzy 250 ml sosu pomidorowego 8 suszonych pomidorów sól, pieprz Do miski(...)pizze duże. Ciasto rozciągam rękoma układam na blaszce. Smaruję sosem pomidorowym. Bakłażana kroję na plastry cienkie i solę odstawiam na 30 minut. Zmywam sól i grilluję na patelni grillowej. Pieczarki i cebulę kroję na plastry. Szynkę na paski, pomidorki na pół. Bakłażana, pieczarki, cebulę, szynkę, pomidorki układam na pizzy, posypuje przyprawą do pizzy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 240 stopni

wesoła kuchnia
Dyniowe leczo z boczniakami 122

Leczo które pachnie malizną. Dynia z cukinią w duecie, do tego kolejny duet pieczarek i boczniaków. Leczo stworzone z duetów. Dodałam do niego aromatyczne kabanosy. Można dodać boczek, kiełbaskę co kto lubi i ma. 1/2 cukinia małej 1/3 dyni hokkaido 15 dkg kabanosów 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 pomidorów lima 10 dkg pieczarek 40 dkg boczniaków olej sól, pieprz(...)Dodaję do cebuli i przesmażam. Dynię obieram i kroję w kostkę, cukinię też kroję. Dodaję do pomidorów i smażę aż warzywa będą miękkie ale nie rozpadające się. Boczniaki i pieczarki kroję i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do leczo. Kabanosy kroję na kawałki i przesmażam chwilę. Dodaje do lecza, doprawiam solą, pieprzem, papryką. Posypuje bazylią

wesoła kuchnia
Zupa z pieczarkami 98

Zupa którą zrobimy w 20 minut. Jest lekka, pożywna z pieczarkami i warzywami. Polecam do niej grzanki domowe. Moja wersja na ostro bo taką lubię. 250 g pieczarek 1 por biała część 1 marchewka 1 papryka żółta 2 ziemniaki duże 0,75 litra bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 żółtko 1/2 szklanki śmietany 30 % chili(...)masło klarowane koper świeży Por kroję w krążki, przesmażam na maśle. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchewkę kroję w talarki. Dodaję do pora, i przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę. Pieczarki myję, kroję. Przesmażam na patelni osobno, na końcu solę, pieprzę. Dodaję do warzyw, wlewam bulion, dodaję chili i gotuję zupę około 10 minut. Żółtko wbijam do miseczki, dodaję śmietanę. Zupę

wesoła kuchnia
Zapiekanka z pieczarkami 116

tego co miałam w lodówce. Zatopiona w sosie pomidorowym który powstał z domowego przecieru. 150 g makaronu penne 2 szklanki przecieru pomidorowego 3 cebule 2 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 100 kabanosów 3 łyżki sera żółtego 1/2 papryki żółtej sól, pieprz czubrica czerwona papryka czerwona koper i bazylia świeżą olej Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dwie cebule przesmażam(...)oleju, dodaję przecier pomidorowy i dalej przesmażam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem, czubricą, papryką. Trzecią cebulę kroję drobno przesmażam osobno i dodaję pieczarki pokrojone i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Na dnie naczynia do zapiekania układam sos pomidorowy, następnie makaron, na to pieczarki, posypuję startym serem, plasterkami kabanosa, i dodaję pokrojoną paprykę. Naczynie wstawiam do nagrzanego

wesoła kuchnia
Dorsz w cieście z porem 276

drożdży ciasto: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej typ 500 zaczyn 1/3 łyżeczki soli farsz: 40 dkg filetu z dorsza 1 por biała część 15 dkg pieczarek sól, pieprz, przyprawa do ryby 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki masło klarowane do posmarowania 1 jajko 1 ziele(...)nakryte ściereczką. farsz: Rybę sole, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Por kroję drobno i przesmażam na maśle. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na cienkie paseczki. Do pieczarek dodaję por i doprawiam. Filet dorsza pozbawiam skóry i kroję na małe kawałki. Przekładam do miski, dodaję płatki owsiane, bułkę tartą, jajko, natkę, sól

wesoła kuchnia
Rolada z indyka 162

przygotuje się samemu,dlatego na naszym świątecznym stole nie ma miejsca na kupne wędliny i gotowe potrawy.    ok. 1,5 kg udźca z indyka 200 g pieczarek  5-6 plasterków żółtego sera 150 ml oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku sól mielony biały pieprz suszone zioła prowansalskie mielona ostra papryka Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i zblanszować. Udziec(...)marynatą zrobioną z oleju,rozgniecionego czosnku,ziół prowansalskich i mielonej papryki. Owinąć talerz folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki. Na zamarynowane mięso rozłożyć plastry sera i pieczarki,zwinąć roladę i spiąć ją w kilku miejscach wykałaczkami. Roladę włożyć w rękaw do pieczenia,polać resztą marynaty,rękaw szczelnie zapiąć klipsami.  Piec 60 minut w temp. 200 stopni

Kolorowa kuchnia Elki
Wegański bigos lub kapusta z grzybami inaczej. 141

fotografii, bo zaraz zje wszystko! Czy muszę jeszcze jakoś inaczej reklamować danie? Nie? Dziękuję! ;) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 średnia cukinia 2 cebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony pieprz 2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego(...)olej Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno. Prawdziwki zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 1 godzinę. Pieczarki pokroić w plasterki a cebule w ćwierćplasterki. Jabłka pokroić na ćwiartki i odzrzucić gniazda nasienne, a następnie w plasterki. Cukinię obrać i pokroić w około 5 cm słupki. Umieścić kapustę w wolnowarze na pozycji low lub w dużym garnku

zadanie-gotowanie
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORIENTALNYM FARSZEM 132

pszennej ½ szklanki ciepłego mleka 1 kostka drożdży szczypta cukru ½ łyżeczki  Soli Cebulowej EVITA ½  łyżeczki  Pieprzu Seczuańskiego  (mielonego) EVITA  ½ łyżki oleju rzepakowego Farsz: 20 dag pieczarek ½ pora 1 szalotka 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki  Soli Cebulowej EVITA ½ łyżeczki  Kozieradki mielonej  EVITA ½ łyżeczki Czubricy czerwonej  EVITA(...)łyżeczka Estragonu EVITA  PRZYGOTOWANIE: Do miski wkładam wszystkie składniki ciasta a następnie zagniatam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 min.  Międzyczasie robię farsz. Pieczarki myję, obieram, kroję w drobną kostkę.     Pora myję, obieram i kroję drobno.  Szalotkę obieram i kroję drobno.  Paprykę myję i kroję w drobną kostkę

Gotowanie Patki
Mielone z pieczarkami z dodatkiem soli himalajskiej Swojska Piwniczka. 125

Witajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznych kotletów mielonych z pieczarkami. Do kotletów użyłam soli himalajskiej Swojskiej Piwniczki , zainteresowanych ekologicznymi produktami zapraszam do https://swojskapiwniczka.pl/ Składniki na kotlety: 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 1 duża cebula 2 jajka 2 namoczone w wodzie kajzerki pieprz i sól do smaku   Farsz:   12  pieczarek pieprz do smaku(...)gesta możecie dodać około 1/2 szklanki wody, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dobrze wyrabiamy.  Cebulę i czosnek obrać , zeszklić na maśle, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki, oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć.Ręce maczamy w wodzie, nabieramy porcję mięsa i formujemy w nim dołek, następnie nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego i dobrze zlepiamy, obtaczamy w bułce tartej

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania