SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 200 g makaronu spaghetti 500 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 20 dag pieczarek 1 szalotka Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki bazyli, 1/2 łyżeczki natki pietruszki 10 dag sera żółtego PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso. Smażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam(...)Pieczarki myję i drobno siekam. Kiedy mieso będzie usmażone dodaję pieczarki i cebulę i dolewam ok 50 ml wody, zmniejszam ogień, duszę. Nastepnie wlewam koncentrat pomidorowy oraz przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty. Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem na dwa sposoby. Pierwszy sosem polewam makaron i posypuję
Gotowanie PatkiPyszna rybka. Ostatnio bardzo często ją robię. Nam bardzo smakuje. Filet pstrąga umyć i osuszyć. Doprawić rybę solą i czarnym pieprzem. Rozłożyć rybę na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pieczarki. Smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Na patelnię wlać śmietanę, wymieszać. Śmietanę razem z pieczarkami wylać na ryby. Obsypać posiekanym koperkiem
Kuchnia PokoleńSchab zapiekany w serze żółtym i winie, w towarzystwie pieczarek... Pycha! Składniki: 1 kg schabu 25 dag wędzonki 30 dag pieczarek 30 dag sera żółtego 11/2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie: Schab pokroić w plastry o grubości 2 cm, rozbić tłuczkiem i obsmażyć na oliwie z obu stron na złoto. Posypać solą(...)pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć wędzonką, posypać drobno posiekanymi pieczarkami. Ser zetrzeć i podgrzać z winem na wolnym ogniu do rozpuszczenia (lecz nie zagotować). Zalać zapiekankę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20-25 minut
Tradycyjna Kuchniadzisiejszy obiad przygotowywałam między innymi sos pieczarkowy i okazało się, że przesadziłam z ilością pieczarek. Trzeba było je wykorzystać i tak powstały te pyszne zraziki. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa mielonego 2-3 marchewki z rosołu 1/3 szkl. wody 1 jajko 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i wyciśnięte 2 ząbki czosnku 2 szalotki 3 łyżki masła klarowanego bułka tarta(...)przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk suszony 30 dag. pieczarek WYKONANIE: 1 szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, pieczarki obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli usmażyć, czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, bułki, przyprawy i zeszkloną cebulę z czosnkiem, wodę, a następnie dobrze
Kuchnia Beatyjeszcze zanim przyszliśmy na świat 😀 Poniżej przepis na Boeuf strogonow w oryginalnym brzmieniu, a w nawiasach kwadratowych moje dopiski. W tym przepisie zaskoczyła nas duża ilość śmietany oraz brak pieczarek i kiszonych ogórków. Zdecydowaliśmy się więc na mały eksperyment - jedną cześć przygotowaliśmy trzymając się ściśle receptury z 1963 roku, a drugą doprawiliśmy po swojemu dodając ogórki kiszone, musztardę, Vegamite(...)szklanki wywaru mięsnego (można nieco więcej, można nieco mniej, w zależności od tego jak gęsta ma być potrawa) 2 ogórki kiszone pokrojone w cienkie paseczki 30 dag pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki i podsmażonych na oleju 1 łyżeczka musztardy (w naszym wypadku Colmans ) 1 niepełna łyżeczka Vegamite , która doskonale podkreśla smak wszelkich dań mięsnych (Vegamite możecie zastąpić Marmite
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest kwestia smaku, można tu dodać to co tylko się lubi :) U mnie pizzerinki były z pozostałym od obiadu sosem pomidorowym z mięsem mielonym (przepis tutaj) , pieczarkami i serem. Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki pszennej * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody+ pół szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól(...)łyżeczka cukru Dodatkowo: * sos pomidorowy z mięsem mielonym * pieczarki drobno pokrojone i podsmażone na oliwie z oliwek * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać by płyn był letni (nie gorący!!!). W misce wymieszać drożdże z cukrem, zalać połową płynu, wymieszać. Zasypać to łyżka mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce
Zrób to smacznieSKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por 380 g ciasta kruchego przyprawy:sól i pieprz, chilli, pietruszka, bazylia koncentrat pomidorowy 15 dag tartego sera żółtego np. Cheddar PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję i kroję w plastry. Pora obieram i myję kroję drobno. Na patelni rozgrzewam masło dodaję pieczarki i pora, doprawiam i smażę. Po upływie ok 2 min zaczynam
Gotowanie PatkiCiasto: - szklanka mąki - 2 dkg drożdży - łyżka oleju - 1/3 szklanki letniej wody - 1/2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru Farsz: - dwa udka z kurczaka - 200 g sera mozzarella w kawałku - 2 pieczarki - pół małej cebuli - mała puszka kukurydzy - przyprawa gyros -olej do smażenia Sos pomidorowy: - karton przecieru pomidorowego - ząbek czosnku - oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku Przygotowania zaczynamy od ciasta(...)czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz do smaku. Udka z kurczaka obrać ze skóry, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z przyprawą gyros. Pieczarki pokroić w plasterki, cebule w krążki. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po 30 minutach ciasto jest gotowe do rozwałkowania. należy rozwałkować je na bardzo cienki, okrągły placek. Przenieść
Cook&LoveZapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :) Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki(...)polędwiczki wieprzowej (w temperaturze pokojowej) 100 g wędzonego boczku w plasterkach 200 g malutkich pieczarek 2 czerwone cebule 6 łyżek oleju 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 gałązka rozmarynu 6 łyżek oleju WYKONANIE: Polędwiczki obierz z błonek i pokrój w 2 - 3 cm kawałki i wrzuć do miski. Dodaj
Słodko-Słony Świat Ilonyzbytnio przykładać do obiadu,ale chcemy smacznie zjeść polecam taką wersję kurczaka....pierwsza moja myśl była by zrobić je z samą cebulką,też byłoby smacznie,ale my ubóstwiamy pieczarki,gdyż nadają one daniu niesamowitego smaku i aromatu. Składniki: ok 10 sztuk podudzi z kurczaka 2 duże cebule ok 30-40 dag małych pieczarek 2-3 liście laurowe(...)podudzia.Odstawić do lodówki,najlepiej na całą noc. Następnego dnia rozgrzać olej na patelni i obsmażyć podudzia na średnim ogniu na złoty kolor. Cebulę obrać i pokroić w pióra,pieczarki oczyścić,ale nie myć,gdyż stracą swój smak. Wszystko wrzucić na patelnię i zeszklić,doprawić solą i pieprzem.Dodać podsmażone podudzia,podlać 1/2 szkl bulionu,dorzucić liście laurowe,ziele angielskie
Niespełnione zdolności kulinarneSKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 20 dag makaronu penne 100 ml śmietany 18% Przyprawy: pieprz i sól, suszona pietruszka, czerwona papryka masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję kroję w kostkę lub plastry. Szalotkę obieram i drobno kroję. Czosnek drobno kroję. Na patelni rozgrzewam masło wkładam szalotkę i czosnek a następnie pieczarki. Doprawiam
Gotowanie Patkigoście podczas świąt będą się zajadać wegańskimi, bezglutenowymi krokietami. Polecam! Składniki: Naleśniki z TEGO przepisu. Farsz na 5 krokietów: 1/2 główki małej kapusty, 5 sztuk pieczarek, 1 cebula, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 3/4 łyżeczki majeranku, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 4 ziarna(...)himalajskiej lub kamiennej. Panierka: 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych). Wykonanie: Naleśniki smażymy według TEGO przepisu. Część ciasta naleśnikowego odkładamy do panierowania. Kapustę, pieczarki i cebulę drobno kroimy. Kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni, a następnie dusimy z kapustą
Jeść, by żyć w zdrowiuleniwca zróbmy szybki i tani obiad , gotowy już w godzinkę Składniki:4-6 osób 2.5 kg ziemniaków 300-400 g boczku w plastrach 2 duże cebule 2 garście pieczarek -wedle uznania 3-4 garście żółtego tartego sera 1 szczypior drobno posiekany pieprz,i odrobina soli garść natki pietruszki Sposób: Ziemniaki obieramy ,kroimy w większe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie(...)obieramy i kroimy wpół piórka ,smażymy na tłuszczu który uzyskaliśmy z boczku . Cebuli nie szklimy tylko podsmażamy tak by była krucha dodając troszkę pieprzu.- Odkładamy do miseczki Pieczarki oczyszczamy z ziemi i myjemy .Kroimy na 4 -6 części i prażymy na czystej patelni bez dodatku tłuszczu. Od kładamy Gdy ziemniaki są półtwarde ,nagrzewamy nasz piekarnik do temp 180C
Viola cooks with passionBiałe kiełbaski z pieczarkami i cebulą ... dzięki tym 3 składnikom wyczarujesz pyszne danie. Idealny pomysł na niedzielne śniadanie a już obowiązkowo to jedna z potraw na Wielkanoc :) Składniki na 4 porcje: ok. 10 szt. cienkich białych kiełbasek - u mnie surowe ok. 200g pieczarek 1 czerwona cebula sól, pieprz ostra lub słodka papryka - większa szczypta 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżki masła(...)dodatkowo: kilka gałązek cienkiego szczypiorku do dekoracji Przygotowanie: W garnku gotujemy wodę - kiełbaski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 30 minut. Odstawiamy i parzymy pod przykryciem ok. 15 minut. Pieczarki obieramy i kroimy w pół-plasterki a cebulę w piórka. Na dużej patelni roztapiamy masło - warzywa smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut. W tym czasie przekrawamy kiełbaski na pół
Alutka-Gotujebardzo prosta do przygotowania i smaczna, możemy ją przygotować w każdej chwili. Do zapiekanki użyłam makaronu od firmy Malma . Składniki: 250 gram makaronu Penne Rigate Malma 150 gram pieczarek 1 papryka czerwone 150 gram kiełbasy wiejskiej 1 cebula 100 gram sera żółtego Olej do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według(...)przepisu na opakowaniu. Pieczarki i kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę i paprykę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy do ugotowanego makaronu i dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się ze sobą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika
Bajeczna Kuchnia