font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz: 300g pieczarek Połowa białej kapusty Masło, smalec do smażenia Duża cebula Majeranek, kmin rzymski Sól, świeżo mielony pieprz czarny Olej do smażenia krokietów Przygotowanie; Pieczarki podsmażyć na maśle klarowanym. U mnie(...)część zblendowanych, część w plasterkach. Kapustę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem. Następnie na 2-3 łyżkach smalcu podsmażyć z drobno posiekaną cebulką dołożyć sparzoną kapustę oraz pieczarki, lekko podlać wodą lub bulionem, doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą. Dodać majeranek oraz nieco kminu rzymskiego. Dusić razem do miękkości i odparowania płynu. Wystudzony farsz układać porcjami na naleśnikach. Każdy naleśnik zrolować, maczać
W garach u Gosiczasmi mniej znaczy lepiej Do tego forma podania robi swoje, cieszy oko dużych i małych – specjalnie dla niejadków. SKŁADNIKI : pierś z kurczaka – 2 sztuki ziemniaki – 6 sztuk pieczarki – 8 sztuk bulion grzybowy – 1 szklanka – 200 ml przyprawa do indyka – 1 łyżeczka oliwa z oliwy sól i pieprz mąka pszenna – 2 łyżeczki mleko – 2 łyżki sałata – kilka liści pomidor(...)sztuka cytryna – kilka kropel oregano koperek PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki przesmażyć na małej ilości oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion pieczarkowy. Mąkę połączyć z letnią wodą, mlekiem i szczypta soli. Wymieszać i dodać do pieczarek. Całość zblendować. Piersi z kurczaka posypać solą, pieprzem, przyprawą do indyka. Skropić oliwą z oliwy i piec
kuchniabellissima.wordpress.comSkładniki: 500 g indyka na gulasz 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona) 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków 2 szklanki passaty pomidorowej łyżka przecieru pomidorowego 2/2 szklanki ryżu arborio 3 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki(...)listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia wołowiny. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry , obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę , oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i g dy mięso będzie już prawie
Czerwień i błękitszklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor 1/3 puszki kukurydzy sól i oregano do smaku kilka listków świeżej bazylii ząbek czosnku oliwa do smażenia Dodatkowo: 150 g parmezanu oliwa(...)oregano i wyrobić ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Dodać do podsmażonych pieczarek wraz z wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą i oregano. Smażyć przez chwilę na małym
Bullioherbata albo lepiej ciepły czerwony barszcz A do barszczu oczywiście paszteciki z kapustą i grzybami. Niestety ze względu na ograniczony czas, dzisiaj zaserwowałam dość oryginalną wersję pasztecików. Kapusta z pieczarkami w makaronie cannelloni. Muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment kulinarny. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 10 rurek makaronu cannelloni (użyłam Lubella(...)pieczarek 1 duża cebula 200 g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta kminku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia. Kapustę przelać kilka razy zimną wodą (na sitku). Cebulę i pieczarki drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać kapustę, sól, pieprz i kminek
Bullioobrane i starte) zaręczam , że zrobią się aż ziemiste. Posłuchałam i takkkkkkk mam szare kluchy. Składniki: ziemniaki starte 1.1/2 kg mąka tym 650 ( tyle by ciasto było geste) pieczarki 300 g kiełbaska 300 g sól i pieprz do smaku słonika do smażenia jajko Ziemniaki obieram,myje i ścieram na tarce. Przekładam na gazę i odciskam wodę(...)szybko rzucam ciasto na wodę. Kiedy kluchy wypływają wiemy, że już są dobre. Przemywamy je pod wodą by nie były śliskie i klejące. Przekładam kluchy do miski szklanej. Pieczarki ścieram na tarce i podsmażam na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Kiełbaskę kroje drobno i też podsmażam. Polewam kluchy usmażonymi pieczarkami i kiełbaska ,polewam tłuszczem. Mieszam i nakładam na talerze
Różowa kuchnialaurowe kilka gałązek świeżego tymianku 150 g boczku surowego wędzonego ok. 15 cebulek perłowych (jeśli nie macie świeżych, można wykorzystać marynowane i lekko je przepłukać) ok. 150-200g pieczarek brązowych, jak najmniejszych ok. 200 g marchewek baby sól, pieprz 1 łyżka cukru natka pietruszki Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Cebulę poszatkować, czosnek zmiażdżyć. Mięso pokroić na gulaszowe kawałki(...)wino, liść laurowy, tymianek, doprawić solą, pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny (mięso musi być miękkie). W międzyczasie porządnie umyć pieczarki, osuszyć i odciąć końcówki nóżek (nie obierać); przeciąć na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Boczek włożyć na patelnię, zalać 0,5 litra wody, zagotować; zmniejszyć ogień i delikatnie gotować
Pociąg Do Kuchnitrochę serka śmietankowego i doprawiłam wyrazistymi przyprawami, a teraz co jakiś czas to powtarzam :) Składniki na 2 porcje: 80-100g ugotowanej kaszy jaglanej ½ cukinii 1 czerwona papryka 150g pieczarek 2 łyżki serka śmietankowego (np. Twój smak) 2 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię i paprykę pokroić(...)kostkę, a pieczarki w talarki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cukinię i pieczarki. Smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę (lubię ją lekko al dente, więc daje na koniec). Następnie dodać serek śmietankowy wraz z kilkoma łyżkami wody oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać ugotowaną kaszę. Ponownie całość wymieszać. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówzimno i ponuro, a gdy taka pogoda panuje za oknem ma się ochotę na ciepły i pożywny posiłek. Proponuję więc przygotować na obiad gulasz z karkówki, z dodatkiem papryki, pieczarek i sosu pomidorowego. Z podanej ilości składników wyszedł mi obiad na dwa dni dla dwóch osób, jednego dnia zjedliśmy go z kaszą gryczaną, a drugiego z ryżem i muszę przyznać(...)obie wersje były bardzo smaczne :) Składniki: (inspiracja: " Ulubione przepisy ") 800 g karkówki wieprzowej 1 duża czerwona papryka 2 średnie zielone papryki 400 g pieczarek 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka wody 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżeczki suszonego majeranku 0,5 łyżeczki ostrej papryki szczypta chilli
Simply Foodjest dokonały obiad na to a by się dobrze rozgrzać po powrocie z pracy , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , smak jest super . Składniki ( na 8 porcji ) 10 sztuk średnich pieczarek 4 białe kiełbasy 1 laska kiełbasy zwyczajnej , bądź boczku 1 duża cebula 3 łyżki śmietany do gotowania 1 torebka barszczu białego 3 łyżki majeranku(...)obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę , gotujemy to na małym ogniu . Jak nasza zupka się gotuje , obieramy cebulkę , kroimy w kostkę , i wkładamy na rozgrzaną patelnie , z kiełbasą i pieczarkami także tak postępujemy i wszystko razem przesmażamy około 10 minut od czasu do czasu mieszając , jak już mamy przesmażoną cebulkę z kiełbaską i pieczarkami , to całość dodaję do naszej gotującej
Mój SmakZdrowa SOCZEWICA Z PIECZARKAMI I JARMUŻEM świetnie nadaje się do... Artykuł Soczewica z pieczarkami i jarmużem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESKŁADNIKI: 2 szklanki mleka 30 dag pieczarek 1 cebula 1 papryka ja dałam granatową Łyżka masła 3 łyżki mąki pełnoziarnistej przyprawy:sól, pieprz, bazylia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczarki myję smażę na rumiano na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Następnie drobno kroję cebulkę i dodaję do pieczarek. Dalej smażę. Dodaję pokrojoną drobno granatową paprykę. . Następnie wszystko doprawiam. Dodaję do garnka
Gotowanie PatkiKasza pęczak to źródło wielu witamin, jest jedną z najbardziej wartościowych kasz - idealna na odchudzanie i dla sportowców. Propozycja na dzisiejszy obiad to pęczak z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Zdrowo - pysznie - kolorowo! Składniki na 2 porcje: 200 g kaszy pęczak (2 woreczki) 8 pieczarek 8 kawałków suszonych pomidorów (z zalewy) 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oleju kokosowego(...)pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie 3 gałązki szczypiorku Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu - 15 minut w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry - smażymy na rozpuszczonym oleju kokosowym. Na patelnię dodajemy pomidory (pokrojone w paski) i czosnek (cienkie plasterki). Odcedzoną kaszę dodajemy na patelnię - mieszamy i doprawiamy. Danie wykładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem
Alutka-Gotujetwardo jest bardzo dużo, a każda pyszna i kusząca. Moja wersja, oprócz podstawowej którą uwielbiam i robię od święta (jak mi się kojarzy w rodzinnym domu) jest z pieczarkami w sosie majonezowym z cebulką i lubczykiem posypane pesteczkami granatu. Myślę, że mojej Babci smakowałaby ta wersja;) Możecie je jeść w takiej wersji lub lekko odgrzać w piekarniku lub obtoczyć(...)jajku i bułce i obsmażyć na rumiano chwilę na patelni. Składniki: 10 jajek 250 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka majonezu / jogurtu naturalnego sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka połowa łyżki masła pestki granatu do smacznej ozdoby Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. wystudź, przekrój wzdłuż, wydrąż żółtko, tak by powstała łódeczka do faszerowania. Cebulę i pieczarki
Zasmakuj Kuchnioraz ziołowemu serowi camembert. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną! 250 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa Ostra czerwona papryka Suszona natka pietruszki 1 biała cebula 10 pieczarek 70 g serka topionego Gouda 5 plastrów sera camembert z ziołami 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki wody Sól Pieprz Natka pietruszki do posypania 100 g kaszy gryczanej Olej(...)Doprawiamy przyprawą do gyrosa, ostrą czerwoną papryką i suszoną natką pietruszki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy ją na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy mięso oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dolewamy wodę i śmietanę. Sery dzielimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu i rozpuszczenia serów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
VioletoweKucharzenie