pieczarki - 22920 przepisów (strona:569/1528)

Co jeść w pracy? Zupa tajska z kurczakiem, pieczarkami i makaronem. 888

nasze tygodniowe menu. Dzieci zajadają ze smakiem. Mój tato cichaczem wyjada prosto z garnka. A ja ją pokochałam. I to z wielu powodów. Po pierwsze - jest naprawdę bardzo dobra. Pieczarki, papryka, czosnek podsmażone i zalane bulionem, doprawione orientalnymi przyprawami a sam smak podniesiony według tajskiej tradycji - mlekiem kokosowym. Idzie się najeść ze smakiem do syta i patrzeć jeszcze dokładki(...)porcji: 6 gniazd nitek makaronu Lubella nr 49 olej do podsmażania (najlepiej kokosowy ale można użyć innego) podwójna pierś z kurczaka - około 65 dag 30 dag dużych pieczarek 1 czerwona papryka słodka płaska łyżka kurkumy ząbek czosnku kawałek świeżego imbiru  około 2 cm (trzemy i dodajemy tyle ile uważamy za koniecznie, łatwo przesadzić bo świeży imbir jest dość pikantny

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pizzerinki z cukinii 197

każdy znalazł coś dla siebie na stole :) Składniki na 7 sztuk: Kawałek grubej cukinii (u mnie 200g) 150g passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 2 plastry szynki 2 większe pieczarki ½ kulki mozzarelli Bazylia Oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię pokroić w grube plastry ok 1,5 cm (ewentualnie gdy macie cienką cukinię pokrójcie ją wzdłuż).  Czosnek posiekaj i dodaj do passaty(...)pomidorowej. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Duś do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia sosu.  Pieczarki pokrój w plastry. Podduś lub usmaż.  Plastry cukinii posmaruj sosem pomidorowym. Na to ułóż pieczarki oraz pokrojoną w paski szynkę. Posyp startym serem.  Piecz w 180 stopniach ok. 15-20 minut do roztopienia sera. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami 207

Ponieważ łopatka wieprzowa jest dla mnie za tłusta zrobiłam go z chudej szynki, mój dodatek do niego to papryka oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak. Jedno z dań jednogarnkowych które warto zrobić w jesiennym sezonie. Składniki: 1 kg chudej szynki wieprzowej 60 dag kiszonej(...)kapusty z marchewką 4 średnie cebule 6 małych pieczarek 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki tortowej ½ łyżeczki ziarenek kminku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1 litr rosołu 4 liście laurowe 1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 ziela angielskie ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso z szynki myję

Wanilia i Kardamon
Zupa pieczarkowa 182

świeże warzywa, ani o to, że źle dobierzecie proporcje przypraw. Nie ma takiej opcji. Potrzebujemy: 700 g części z kurczaka, najlepiej skrzydełka/ nóżki 3 l wody 0.5 kg pieczarek 4 łyżeczki "kostki rosołowej"  (bądź więcej, zależy od Waszych kubków smakowych, na początku lepiej dać mniej) 2 garście makaronu Do zimnej wody wkładamy mięso i gotujemy, od momentu zagotowania przez(...)około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso i wrzucamy do wywaru pieczarki pokrojone na czwórki, bądź w talarki, jak wolicie. W międzyczasie, kiedy pieczarki nam się gotują dodajemy naszą kostkę rosołową i mięso jakie udało nam się oddzielić od kości. Do naszej zupy dodajemy makaron i gotujemy wedle wskazówek producenta, po czym zupę ściągamy z palnika. Jeśli zupa wymaga

MamaOskarka
Zapiekanka z lat 90 tych 174

podobną zapiekankę ,smakowała dobrze ,ale to nie to co w latach 90 które bardzo uwielbiałam mając 6 lat wszystko wyglądało i smakował szczególnie . Składniki  1 duża bagietka 8 pieczarek  wędlina jak ktoś lubi  ketchup sól pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 20 dag sera żółtego  Wykonanie  Bagietkę kroimy na pół następnie obieramy pieczarki i ścieramy(...)tarce i smażymy na oliwie doprawiając solą i pieprzem a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni  bagietki układamy na blaszce i nakładamy przesmażone pieczarki wędlinę według uznania można położyć ,następnie posypujemy serem i wkładamy do piekarnika, pieczemy z 10 minut i gotowe  Polewamy ketchupem i pyszne jedzonko z super wspomnieniami  Smacznego

Mój Smak
Karkówka z warzywami 138

odwiedziliśmy pewną karczmę w której skosztowaliśmy super pysznego gulaszu z karkówki z papryką , smakowała nam rewelacyjnie więc postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu lekko zmodyfikowany , dodałam kilka pieczarek i wyszedł naprawdę smaczny i polecam go spróbować , doskonale pasuje z każdego rodzaju kaszą . Składniki  1 kg karkówki  2  papryki czerwone  10 pieczarek  sól pieprz do smaku(...)osuszamy ,kroimy na kostkę i wkładamy na rozgrzaną głęboką patelnie bądź wysoki garnek i smażymy na złoty kolor . Paprykę obieramy ze skóry obieraczką do warzyw i kroimy w paski ,pieczarki także obieramy i kroimy w ćwiartki i dodajemy razem z papryką do smażonego mięsa . Cebulę obieramy i kroimy w talarki i także dodajemy do mięska i przesmażamy z 10 minut

Mój Smak
Kaszotto 173

Kasza gryczana , u  jednych lubiana u drugich już mniej ,ale ja uwielbiam kaszę i tu proponuję bardzo proste kaszotto z pieczarkami ,fajne aromatyczne jedzenie ,można podać także w wersji z mięsem jak i bez ,to już według uznania ,ale gwarantuje ze smakuje bez mięsa tak samo pysznie jak z mięsem .        Składniki(...)torebka kaszy gryczanej        5 pieczarek        1 cebula        1 marchewka        1 kostka rosołowa        6 łyżeczek śmietany  Wykonanie  Cebulę obieram i przesmażam na patelni ,marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaje do cebuli oraz obieram pieczarki i kroję

Mój Smak
Placki ziemniaczane z pieczarkami i kurkumą 138

Dziś naszła mnie straszna ochota na placki ziemniaczane, uwielbiam placki ziemniaczane na różne sposoby , na słodko,na słono . Ale dziś zaproponuje wam kochani placki ziemniaczane z pieczarkami , są świetne znikają tak szybko że nie nadążam ze smażeniem ich  , nawet moja druga połowa je uwielbia w takim wydaniu , a za plackami nie przepada , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania takiej propozycji(...)placuszków . Składniki          4 duże ziemniaki       2 jajka        1 duża cebula czerwona        4 pieczarki        kilka gałązek  natki pietruszki        pół małej łyżeczki kurkumy        sól        pieprz czarny

Mój Smak
Boeuf Strogonow (Stroganow) 176

polędwicy wołowej (może być też inna część, ja użyłam zrazówkę) 1 spora cebula 330 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka - do smaku 1 łyżka mąki i pół szklanki śmietany do zagęszczenia sosu Mięso pokroić(...)Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie prawie miękkie. U mnie zajęło to 60 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem lub wodą. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć

Posadzone i zjedzone
Kotleciki z ziemniaków z sosem pieczarkowym 186

ziemniaki 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 duża cebula lub 2 mniejsze sól, pieprz 1 łyżka masła do przysmażenia cebuli bułka tarta do obtoczenia kotlecików Sos 30 dag pieczarek 1 mała cebula 0,5 szkl. wody 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz Kotleciki Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i zdjąć skórkę, lub użyć ziemniaków np. z poprzedniego dnia(...)bułce tartej. Włożyć do lodówki na czas robienia sosu. Smażyć na rumiano z obu stron. Można też przygotować je poprzedniego dnia i usmażyć następnego dnia bezpośrednio przed obiadem. Sos Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę.  Na maśle usmażyć cebulę, dodać pieczarki, posolić, żeby puściły sok i usmażyć. Gdy cały płyn odparuje, dodać wodę i dusić

Posadzone i zjedzone
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 219

przepisów: Dania obiadowe: Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak z frytkami z batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem   Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane  Inne: Domowe mleko kokosowe(...)Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej A jakie Wy macie plany, nie tylko kulinarne

Cooking Monster
Przepis na bardzo szybką sałatkę z pieczarkami. 214

Bardzo szybki przepis, bo przygotowanie sałatki zajmie nam tylko tyle czasu, ile potrzeba go na pokrojenie warzyw i ich doprawienie. Sałatka jest bezmięsna ale mamy tutaj pieczarki konserwowe, które w bardzo smaczny sposób dopełniają całość nadając sałatce wyrazistości. Przyznam się szczerze, że nie planowałam publikować tego przepisu na blogu, bo do samej sałatki wrzuciłam to co miałam aktualnie pod ręką(...)był to przemyślany przepis. Ale... tak nam wszystkim smakowało, że szkoda byłoby nie podzielić się z Wami tą prostą recepturą :-)  Składniki: 250 g malutkich pomidorków np. koktajlowych słoik pieczarek marynowanych - około 400 ml nieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka

Poezja Smaków - blog kulinarny
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 209

pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 40 min 1 h (czekanie) 6 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ piekarnik blaszka patelnia Składniki Koszt bakłażan – 1 średni (300g) 2zł pieczarki (100g) 0,50 zł marchewka – 1 średnia (50g) 0,20 zł cebula czerwona – 1 szt. (80g) 0,30 zł grzyby suszone (podgrzybki) – kilka(...)cytryny. Po tym czasie płuczemy środek bakłażana pod bieżącą wodą, tak samo robimy z wydrążonym miąższem. Odciskamy miąższ z nadmiaru wody. 3. KROJENIE (10 min) Oczyszczamy warzywa oraz pieczarki i kroimy je w średnie kawałki (wszystko powinno mieć miarę równą wielkość). Odsączony miąższ bakłażana i grzyby siekamy. 4. SMAŻENIE (10 min) Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy posiekane podgrzybki

Nerds Kitchen
LAZANIA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 228

Lazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się  z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na ciepło. Ja osobiście przepadam za lazanią bo ją uwielbiam(...)SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie makaronu do lazanii 500 g Lubella  1 puszka pomidorów  1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, papryka słodka do smaku 2 łyżki oleju 200 g sera żółtego tartego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę. 238

prawie tradycja, że w ten dzień robimy domową pizzę. Dziś polecam Wam przepis na pizzę na cienkim cieście. Dodatki na pizzę dostosujcie dowolnie według własnych upodobań. U nas dziś pieczarki, papryka, kiełbaska… I do tego domowy sos czosnkowy. Pyszna pizza, którą aż chce się jeść. Polecam Wam ten przepis. Składniki: 300 g mąki typ „00” na pizzę(...)Młyny Stoisław ) 10-12 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Ulubione dodatki: np. kilka pieczarek, cebula, czerwona papryka, kawałek kiełbasy podwawelskiej, ser, sos pomidorowy (u mnie sos madziarów), zioła włoskie Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek. W szklance ciepłej wody

Słodkie okruszki