pieczarki - 22435 przepisów (strona:569/1496)

Placki ziemniaczane z pieczarkami i kurkumą 108

Dziś naszła mnie straszna ochota na placki ziemniaczane, uwielbiam placki ziemniaczane na różne sposoby , na słodko,na słono . Ale dziś zaproponuje wam kochani placki ziemniaczane z pieczarkami , są świetne znikają tak szybko że nie nadążam ze smażeniem ich  , nawet moja druga połowa je uwielbia w takim wydaniu , a za plackami nie przepada , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania takiej propozycji(...)placuszków . Składniki          4 duże ziemniaki       2 jajka        1 duża cebula czerwona        4 pieczarki        kilka gałązek  natki pietruszki        pół małej łyżeczki kurkumy        sól        pieprz czarny

Mój Smak
Boeuf Strogonow (Stroganow) 146

polędwicy wołowej (może być też inna część, ja użyłam zrazówkę) 1 spora cebula 330 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka - do smaku 1 łyżka mąki i pół szklanki śmietany do zagęszczenia sosu Mięso pokroić(...)Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu aż będzie prawie miękkie. U mnie zajęło to 60 minut. W razie potrzeby podlewać bulionem lub wodą. W międzyczasie pokroić pieczarki w półplasterki, paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć

Posadzone i zjedzone
Kotleciki z ziemniaków z sosem pieczarkowym 146

ziemniaki 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 duża cebula lub 2 mniejsze sól, pieprz 1 łyżka masła do przysmażenia cebuli bułka tarta do obtoczenia kotlecików Sos 30 dag pieczarek 1 mała cebula 0,5 szkl. wody 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz Kotleciki Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i zdjąć skórkę, lub użyć ziemniaków np. z poprzedniego dnia(...)bułce tartej. Włożyć do lodówki na czas robienia sosu. Smażyć na rumiano z obu stron. Można też przygotować je poprzedniego dnia i usmażyć następnego dnia bezpośrednio przed obiadem. Sos Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę.  Na maśle usmażyć cebulę, dodać pieczarki, posolić, żeby puściły sok i usmażyć. Gdy cały płyn odparuje, dodać wodę i dusić

Posadzone i zjedzone
Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień 183

przepisów: Dania obiadowe: Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak z frytkami z batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem   Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane  Inne: Domowe mleko kokosowe(...)Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej A jakie Wy macie plany, nie tylko kulinarne

Cooking Monster
Przepis na bardzo szybką sałatkę z pieczarkami. 159

Bardzo szybki przepis, bo przygotowanie sałatki zajmie nam tylko tyle czasu, ile potrzeba go na pokrojenie warzyw i ich doprawienie. Sałatka jest bezmięsna ale mamy tutaj pieczarki konserwowe, które w bardzo smaczny sposób dopełniają całość nadając sałatce wyrazistości. Przyznam się szczerze, że nie planowałam publikować tego przepisu na blogu, bo do samej sałatki wrzuciłam to co miałam aktualnie pod ręką(...)był to przemyślany przepis. Ale... tak nam wszystkim smakowało, że szkoda byłoby nie podzielić się z Wami tą prostą recepturą :-)  Składniki: 250 g malutkich pomidorków np. koktajlowych słoik pieczarek marynowanych - około 400 ml nieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka

Poezja Smaków - blog kulinarny
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 158

pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 40 min 1 h (czekanie) 6 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ piekarnik blaszka patelnia Składniki Koszt bakłażan – 1 średni (300g) 2zł pieczarki (100g) 0,50 zł marchewka – 1 średnia (50g) 0,20 zł cebula czerwona – 1 szt. (80g) 0,30 zł grzyby suszone (podgrzybki) – kilka(...)cytryny. Po tym czasie płuczemy środek bakłażana pod bieżącą wodą, tak samo robimy z wydrążonym miąższem. Odciskamy miąższ z nadmiaru wody. 3. KROJENIE (10 min) Oczyszczamy warzywa oraz pieczarki i kroimy je w średnie kawałki (wszystko powinno mieć miarę równą wielkość). Odsączony miąższ bakłażana i grzyby siekamy. 4. SMAŻENIE (10 min) Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy posiekane podgrzybki

Nerds Kitchen
LAZANIA Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 190

Lazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się  z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na ciepło. Ja osobiście przepadam za lazanią bo ją uwielbiam(...)SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie makaronu do lazanii 500 g Lubella  1 puszka pomidorów  1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz, papryka słodka do smaku 2 łyżki oleju 200 g sera żółtego tartego

Kulinarne Fantazje Marioli
kiełbaski duszone z pieczarkami 105

kombinować, wystarczy zrobić bigos, albo lesco. na tę okoliczność część kiełbasy trafiła do zamrażalnika, jeszcze przyjdzie na nią kolej. wolałam ją lekko poddusić w bardzo smacznym towarzystwie pieczarek i oliwek. kiełbasa duszona w sosie pomidorowym 0,5 kg kiełbasy,  2 ząbki czosnku,  400 g pomidorów, 100 g czarnych oliwek bez pestek, 500 g pieczarek 1 łyżka oleju(...)łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz Kiełbaski pokrój w grubsze plastry i zrumień na oleju. Pieczarki przekrój na ćwiartki i dodaj do kiełbasy. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj pokrojone: w plasterki oliwki i czosnek, pomidory w kawałki. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Duś przez 15 minut. Podawaj z ziemniaczanym puree

Eksperyment sobotni
MAKARON PO TOSKAŃSKU 147

wydobyć najpiękniejsze tony instrumentu muskając go opuszkami palców,lekko,lekko przechodząc w mocniejsze uderzenia.Tak jest z jedzeniem .To danie tak najprostsze jakie można wymyślać zawiera w sobie cudowny smak pieczarek i kremówki,najpierw porusza nam zmysły dotyku , kremowe i wilgotne przechodząc do konkretnych smaków pieczarek i wędzonego boczku,cudowna gra trzech produktów,subtelnych i zmysłowych.Takie Dania najlepiej lubię.Zapraszam(...)biały pieprz Szczypta GAŁKI muszkatolowej *************************************** BOCZEK ZWINĄĆ W RULONIKI I POKROIĆ NA CIENKIE PASECZKI. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNĄ KOSTKĘ,PRZYRUMIENIĆ Z BOCZKIEM NA MAŚLE. DODAĆ POKROJONE W GRUBĄ KOSTKĘ PIECZARKI,DOPRAWIĆ. ZALAĆ ŚMIETANKĄ,DUSIĆ CHWILKĘ.MAKARON UGOTOWAĆ AL DENTE,ODCEDZIĆ,POLAĆ GORĄCYM SOSEM

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę. 175

prawie tradycja, że w ten dzień robimy domową pizzę. Dziś polecam Wam przepis na pizzę na cienkim cieście. Dodatki na pizzę dostosujcie dowolnie według własnych upodobań. U nas dziś pieczarki, papryka, kiełbaska… I do tego domowy sos czosnkowy. Pyszna pizza, którą aż chce się jeść. Polecam Wam ten przepis. Składniki: 300 g mąki typ „00” na pizzę(...)Młyny Stoisław ) 10-12 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Ulubione dodatki: np. kilka pieczarek, cebula, czerwona papryka, kawałek kiełbasy podwawelskiej, ser, sos pomidorowy (u mnie sos madziarów), zioła włoskie Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek. W szklance ciepłej wody

Słodkie okruszki
ZAPIEKANE NALEŚNIKI SZPINAKOWE Z PIECZARKAMI I BESZAMELEM 99

Lubicie sos beszamelowy i pieczarki?Ja za nimi przepadam.Wszystko co jest związane z tymi grzybami bardzo mi smakuje , w jakiej by nie było postaci.Świetny przepis na konkretny obiad rodzinny , jestem pewna że wszystkim one zasmakują. 1O DAG.SZPINAKU-ROZDROBNIĆ BLENDEREM 12,5 DAG.MĄKI 450G.MLEKA 1 JAJKO 1 pełna łyżeczka GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ 1 ŁYŻKA OLEJU SÓL,PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ZROBIĆ CIASTO NALEŚNIKOWE(...)SZPINAKIEM I USMAŻYĆ NALEŚNIKI. NADZIENIE:  ~~~~~~~~~~~~ 6 DAG.MASŁA 10 DAG.MĄKI 25 DAG.POKROJONYCH W PLASTERKI PIECZARKI. 20DAG.STARTEGO ŻÓŁTEGO SERA 2 pełne łyżeczki GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ROZTOPIĆ MASŁO,WRZUCIĆ PIECZARKI I SMAŻYĆ NA MAŁYM OGNIU OK.3MIN.CZĘSTO MIESZAJĄC.WYMIESZAĆ MĄKĘ Z MLEKIEM I WLAĆ DO GRZYBÓW.DOPROWADZIĆ DO WRZENIA,MIESZAJĄC PODGRZEWAĆ NA MAŁYM OGNIU 0K.4MIN.DODAĆ POŁOWĘ SERA I GAŁKĘ,,SÓL

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gulasz wieprzowy z papryką i bakłażanem 318

moich propozycji na jednogarnkowy obiad...  Składniki: 700 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 papryki, np. żółta i czerwona 2 niewielkie bakłażany 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków łyżka słodkiej papryki w proszku kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu(...)kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry , obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę , oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i g dy mięso będzie już prawie

Czerwień i błękit
Pizza na cienkim cieście. Przepis na domową pizzę. 216

prawie tradycja, że w ten dzień robimy domową pizzę. Dziś polecam Wam przepis na pizzę na cienkim cieście. Dodatki na pizzę dostosujcie dowolnie według własnych upodobań. U nas dziś pieczarki, papryka, kiełbaska… I do tego domowy sos czosnkowy. Pyszna pizza, którą aż chce się jeść. Polecam Wam ten przepis. Składniki: 300 g mąki typ „00” na pizzę(...)Młyny Stoisław ) 10-12 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Ulubione dodatki: np. kilka pieczarek, cebula, czerwona papryka, kawałek kiełbasy podwawelskiej, ser, sos pomidorowy (u mnie sos madziarów), zioła włoskie Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek. W szklance ciepłej wody

Słodkie okruszki
PYSZNA SAŁATKA Z PIECZARKAMI MARYNOWANYMI 116

Uwielbiam takie sałatki, szybka w przygotowaniu a do tego znakomita w smaku. Idealny dodatek do pieczywa a także jako poczęstunek dla gości.  Do przygotowania sałatki użyłam pieczarki marynowane firmy  Dagoma . Składniki podane na ilość sałatki widocznej na zdjęciu: * 2 jajka ugotowane na twardo * 2 łyżki groszku konserwowego * 2 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki żółtego sera startego na tarce(...)grubych oczkach * słoiczek pieczarek marynowanych (u mnie 170 g) * 3-4 gałązki szczypiorku * łyżeczka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę odsączyć z nadmiaru wody. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce

Zrób to smacznie
FRANCUSKIE PIZZETKI Z PARMEZANEM 147

Bardzo prosty i szybki przepis na świetną przekąskę dla amatorów pizzy.   1 ciasto francuskie sos chili słodki oregano bazylia czosnek w palsterkach  10dag ok. pieczarek w plasterkach 10dag. startego sera żółtego plasterki kiełbasy chorizo 2 pomidory plasterki starty parmezan sól morska pieprz czarny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto francuskie rozmrażamy,smarujemy sosem słodkim chili dość obficie,posypujemy ziołami i czosnkiem,układamy plasterki(...)pomidorów,pieczarek,kiełbasy chorizo,solimy i pieprzymy,posypujemy startym ,żółtym serem,zwijamy w roladę ,schładzamy w lodówce żeby nam się nie rozpadała przy krojeniu.Kroimy w plastry gr. ok 2-3 cm.,układamy na wyłożoną papierem blachę i zapiekamy w 200st. na złoty kolor.Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy parmezanem.Podajemy  z keczupem.Smacznego.   Komentarze: mam apetyt na te pizzetki no muszę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania