pieczarki - 22435 przepisów (strona:570/1496)

SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM 152

Możemy je przygotować podczas rodzinnego grilowania jak również w piekarniku. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, kawałek cukinii, 1 cebula, 1 mała żółta papryka, 1 mała zielona papryka, kilka małych pieczarek, 2 kiełbaski śląskie Marynata do kurczaka: 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Dodatkowo: oliwa, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka WYKONANIE Jogurt mieszamy z przyprawą do kurczaka(...)Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, marynujemy w jogurcie z przyprawą ok. 30 minut. Pieczarki kroimy na połówki. Cebulę w większe piórka, a papryki i cukinię w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Następnie nabijamy wg uznania: pieczarka, cukinia,kurczak, kiełbasa, papryka, cebula, aż do skończenia składników. Całość smarujemy oliwą, posypujemy solą, pieprzem

słodki bratek
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 169

dawno wybraliśmy się na wycieczkę niedaleko Wrocławia. Po drodze zjedliśmy obiad w zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam(...)doskonałe w smaku.            Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju do smażenia     Dodatkowo : sznurek do obwiązania mięsa   Wykonanie: Schab umyłam

Kuchnia u Krysi
Pizza 171

uzyskujemy   wspaniałe ciasto, które po upieczeniu jest doskonałym spodem do pizzy. Ale oczywiście pizzę trzeba obłożyć ulubionymi dodatkami.   Dzisiaj proponuję Wam najłatwiejszą, najpopularniejszą pizzę z dodatkiem szynki, pieczarek i oliwek. Wierzch oczywiście jest przykryty serem... Lubicie taką?           Składniki na 4 szt.: * 600 g mąki pszennej (użyłam luksusową typ 550) + trochę do podsypania(...)ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli               Do obłożenia: 200 g szynki pokrojonej w paseczki 400 pieczarek 200 g twardego sera oliwki 2 cebule 1 oliwy do dekoracji świeże zioła: oregano i bazylia         Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn. W miseczce roztarłam rozkruszone drożdże

Kuchnia u Krysi
Sos tatarski... nie tylko do jajek 139

się nim zajadają. Proponuję więc zrobić go trochę więcej, bo ten sos znika ze stołu bardzo szybko. Sos tatarski to zimny sos, przygotowany na bazie majonezu, z rozdrobnionymi marynowanymi pieczarkami, ogórkami, można dodać kapary, grzybki marynowane... Wszystko oczywiście z dodatkiem domowego chrzanu i smacznie doprawione       Składniki: 2 jaka ugotowane na twardo 3-4 ogórki konserwowe(...)pieczarek konserwowych 1 mała cebula (lub połowę średniej) 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżki śmietany (12 %) 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy (np. miodowej) sól świeżo zmielony pieprz koperek do posypania        Wykonanie: Obrałam jajka, oddzieliłam żółtka od białek. Do blendera włożyłam pokrojone w cząstki: białka jajek, ogórki, pieczarki, cebulę. Do miseczki przełożyłam żółtka jajek, chrzan, śmietanę

Kuchnia u Krysi
Vol Au Vent, czyli...francuskie paszteciki 137

lekkie, że „lot z wiatrem” to bardzo trafna nazwa dla Vol Au Vent.   Składniki na około 10 szt: 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 370 g) 250 g pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 180 g   śmietany (12-18%) sól pieprz 1 żółtko do posmarowania ciasta (brak na zdjęciu)       Wykonanie(...)również smarowałam rozmąconym żółtkiem. Blaszkę wstawiłam do piekarnika na około 15 – 20 minut, do momentu kiedy pierścienie pięknie wyrosły tworząc kominki z pustym środkiem i nabrały złocistego koloru.   Pieczarki po oczyszczeniu drobno pokroiłam. Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę. Kiedy się zeszkliła dołożyłam pieczarki. Chwilę się smażyły. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Wsypałam mąkę cały czas

Kuchnia u Krysi
Zupa brokułowo - pieczarkowa ( krem ) 141

przepadamy za zupami kremowymi, ale ta stanowi wyjątek, ponieważ smakuje bardzo dobrze, szczególnie z grzankami.     Składniki: -średni brokuł -30 dkg pieczarek -marchew -cebula -pietruszka -kawałek selera -kawałek pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny(...)odlewamy i pozostawiamy a warzywa i pieczarki blendujemy. Dolewamy bulion, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku powoli dolewamy śmietankę i mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy grzanki i mniam, mniam. Smacznego

Maminek kulinarny
Bakłażan faszerowany 133

Wszystkie przepisy na te faszerowane warzywka znajdziecie tutaj . Może skusicie się na takie danie? Polecam! Składniki: 2 średnie bakłażany 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 150 g pieczarek 1 szklanka kuskusa 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną(...)kostkę, dodać mięso mielone  i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Bakłażana przeciąć wzdłuż i  ułożyć

O kuchni z uczuciem
Leczo z kabaczka 160

niech trwa <3 coś jeszcze pokombinujemy ;) Idealne z bułką lub ryżem <3   Składniki 1 duża cebula 4 pętka kiełbasy śląskiej drobiowej 2 łyżki oleju 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 kabaczek (ok 1 kg) 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielona wędzona papryka sól, pieprz   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy. Kiełbasę kroimy(...)plasterki (takie po 5 mm). Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę razem z cebulą. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paski. Kabaczka kroimy w kostkę (bez skóry i pestek). Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pieczarki, paprykę, kabaczka i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dolewamy 100 ml wody, dusimy na małym ogniu około 20 min. Do smaku doprawiamy wędzoną papryka

R'n'G Kitchen
Spaghetti bolognese 158

Aromatyczny mięsno - pomidorowy sos z dodatkiem wielu ziół, świeżych pomidorów i pieczarek. Oprócz makaronu spaghetti możecie podawać go z różnymi innymi makaronami. Sos pasuje do wielu różnych makaronów. Możecie także wykorzystać ten sos dodając sos beszamelowy i zrobić lasagne. Sposobów na spaghetti bolognese jest wiele. Niektórzy dodają śmietankę, samo mięso mielonego, inni dodają do mięsa kiełbasę, seler naciowy, wino(...)gustu. Smacznego!:) Składniki (na 4 osoby): 500 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 150 g boczku pokrojonego w kostkę 2 średnie cebule 1 marchewka 5 pieczarek puszka pomidorów w puszcze 2 średnie pomidory 2,5 szklanki bulionu mięsno-warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru oliwa z oliwek parmezan do posypania sól, pieprz, oregano Wykonanie

Zasmakuj Kuchni
Kotlety schabowe po sztygarsku 294

pochodzi od Kasi [*], która była wielbicielką kuchni śląskiej. Kotlety są niesamowicie pyszne, soczyste i oczywiście bardzo sycące. Koniecznie spróbujcie.   Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 150 g pieczarek 1 cebula 1 jajko bułka tarta mąka smalec do smażenia sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kotlety rozbijamy cienko, solimy i wstawiamy do lodówki(...)czasie na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę i pokrojone na plasterki pieczarki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wyjmujemy z lodówki. Na połowie każdego kotleta układamy farsz z pieczarek, przykrywamy drugą połową mięsa. Brzegi spinamy wykałaczkami. Kotlety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką (pół na pół). Smażymy na smalcu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Lazania wegetariańska 258

szybko, nie gotuje się makaronu i można przemycić trochę warzyw jakimś ortodoksyjnym wielbicielom schabowego z kapustą. Składniki: szklanka zielonego groszku 0,5 kg marchewki 1 cebula 0,3 kg pieczarek 1 cukinia 1 bakłażan 2 kulki mozzarelli szklanka tartego parmezanu, oscypka bądź innego, twardego sera opakowanie 400 ml jogurtu naturalnego 4 jajka pęczek szczypiorku opakowanie makaronu do lasagne. Cukinię, cebulę(...)oraz pieczarki drobno kroimy i przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Bakłażana kroimy w plastry i lekko solimy. Jogurt i jajka łączymy na gładką konsystencję oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarelle kroimy w plastry. Dno formy do pieczenia wykładamy suchymi płatami makaronu. Para i zawartość mokrych składników same ugotują nam makaron. Makaron zalewamy sosem z jajka

ladykitchen
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 179

gryczanki wprasza się na talerze! Gdy zobaczyłam przepis na szczypta-wege.pl wiedziałam, że to coś dla mnie. Zachęcam, bo smakuje obłędnie! ;) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 100g kaszy gryczanej 100g pieczarek 2 nieduże czerwone buraki pół papryki mała cebula 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie ser żółty do posypania Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół(...)godziny, myjemy a następnie podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut.  Kaszę gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Buraki gotujemy lub pieczemy al dente, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pieczarki, buraki i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy, aż odparuje nadmiar

Czerwona Porzeczka
KOKARDKI Z WARZYWAMI NA SPOSÓB GRECKI 152

żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka.   SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1 pierś z kurczaka, jogurt typu greckiego, przyprawa do kurczaka, sól morska drobnoziarnista o'Sole, pieprz, 1 ząbek czosnku, słodka papryka WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, odstawiamy na 30 min do lodówki.  Pieczarki obieramy, kroimy na 8 części. Cukinię kroimy w kostkę.  Mięso smażymy na złoto na 3 łyżkach oleju, następnie zdejmujemy z patelni.  Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki i cukinię, solimy, a następnie dusimy do miękkości

słodki bratek
ZUPA PIECZARKOWA - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 184

pietruszce  1/2 selera 1 cebula 60 dag.pieczarek  koperek olej sól pieprz 4 ziemnia 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej śmietana lub jogurt naturalny ********************************************************** Cebulkę obrać ,drobno posiekać.Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki.Marchewkę , seler z pietruszką obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Natkę ,koperek drobno posiekać.Cebulę wrzucić na rozgrzany olej na patelni , zeszklić.Dodać pieczarki(...)posolić i dobrze popierzyć.Jak pieczarki puszcza już wodę i się lekko ze zlocą , przełożyć  do garnka z wywarem z kości .Na patelnię z oliwą wsypać warzywa i mięso, udusić warzywa  razem z mięsem mielonym,wszystko włożyć do zupy.Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę , dodać do zupy i gotować do miękkości.Przyprawić do smaku.Zagęšcić zupę mąką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegańskie i bezglutenowe grillowane burgery z quinoą 126

duże cebule 2 łyżki mielonego siemienia lnianego  3 łyżki oliwy z oliwek pół pęczka natki pietruszki pół pęczka świeżej kolendry maka z ciecierzycy do obtoczenia burgerów 10 -12 pieczarek 2-3 pomidory malinowe kilka ogórków małosolnych szczypiorek kwiaty czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) słoiczek chrzanu (koniecznie sprawdźcie skład) 5-6 łyżek pasty tahini  sałata kumin pieprz sól Wykonanie: Fasolę odcedzamy(...)Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, a następnie formujemy burgery, obtaczamy w mące z ciecierzycy i układamy na grillu, opiekamy je z obu stron, aż się lekko zrumienią.  Pieczarki obieramy, odcinamy im ogonki i również grillujemy. Sos przygotowujemy mieszając chrzan z pastą tahini i pieprzem. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy na plastry, a liście sałaty myjemy i osuszamy

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania