nadawał się do zamrożenia. Składniki: (na 2 foremki): - 0,5 kg czerstwego chleba (użyłam pszenno - żytniego), - mleko sojowe (ok 0,5 l), - 4 łyżki mąki pszennej, - 4 bardzo duże pieczarki, - 2 duże cebule, - olej do smażenia, - śliwki suszone, - garść słonecznika, - przyprawa do kurczaka, - majeranek, czosnek, - sól, pieprz. Wykonanie: Chleb o ile nie jest krojony pokroić na kromki, zalać go mlekiem(...)trzeba docisnąć żeby cały był zamoczony), odstawić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć je na oleju. Chleb lekko wycisnąć, zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulą (gdy nie mamy maszynki, możemy użyć malaksera - ja tak zrobiłam, bo zagubił mi się nożyk od maszynki :( ) do masy dodać słonecznik, przyprawy, spróbować, ew. jeszcze przyprawić, dodać mąkę. Masę przełożyć do natłuszczonej
Co na wege obiad?tego podałam Remuladę duńską Folwark. Pysznie i troszkę inaczej :) Zapraszam :) Składniki : gotowe tortille 3 podwójne piersi z kurczaka 1 cebula czerwona 1 woreczek warzyw chińskich na patelnię 6 pieczarek sól, pieprz,szczypta chili do smaku sałata lodowa pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta suszonego tymianku Do polania Remulada duńska Folwark. Wykonanie : Piersi myjemy(...)kroimy w paseczki lub dużą kostkę.Następnie nacieramy papryką, tymiankiem,ziołami prowansalskimi,solą i pieprzem,dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy cebulę, pieczarki i chwilę smażymy, następnie dodajemy kurczaka i dusimy na małym ogniu aż mięso zmięknie.Na drugiej patelni
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne mięsko.... pod taką nazwą znalazłam to danie tutaj i po spróbowaniu przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja(...)mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek, - kilka łyżek keczupu - olej Wykonanie Mięso kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaje
Kuchnia z widokiem na ogródkolację w chłodny, zimowy weekend. Być może danie to sprawi, iż poczujemy się lepiej, a zza rogu mrugnie do nas wiosna ? Zapraszam. Składniki: 1/2 polędwicy wołowej 400 g pieczarek 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 200 ml słodkiej(...)śmietany 25 ml koniaku sól pieprz świeży koperek dobry olej do smażenia 1 plaster masła Wykonanie: Oczyszczone i osuszone mięso pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek posiekać, pieczarki w dowolne plastry. Na patelni rozgrzać olej z masłem dorzucić obtoczone w mące mięso, chwilę smażyć, podlać koniakiem, flambirować. Przełożyć mięso do rondla . Do patelni dodać trochę oleju, dorzucić cebulę
Wino Francja Kuchniajajkiem w roli głównej. Postanowiłam odtworzyć stary przepis z rodzinnego domu i zaprezentować jajka podane w sosie tatarskim. Klasyka na wielkanocnym stole. Składniki: 8-10 jajek słoik marynowanych pieczarek słoik marynowanych szalotek 5-6 korniszonów 2 łyżki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki majonezu sól i pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać, przeciąć na połówki. Cebulkę, korniszony i pieczarki odcedzić(...)zalewy. Ogórki pokroić w grubą kostkę. Razem z cebulką i pieczarkami rozdrobnić w malakserze na małe kawałeczki. Wymieszać z majonezem, śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Na półmisek wyłożyć sos tatarski. Na wierzch ułożyć połówki jajek żółtkiem w dół. Podawać schłodzone
Czerwień i błękitskładniki: 1 główka brokuła 8 jajek 300 g szynki 400 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Brokuł dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie (po ugotowaniu powinien być lekko twardy). Odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Przekrawamy wzdłuż i oddzielamy białka od żółtek. Pieczarki oraz cebulę siekamy w drobną(...)kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na maśle, aż woda wyparuje. Odstawiamy do wystudzenia. Szynkę roimy w małą kostkę. W salaterce układamy warstwowo: pieczarki, białka starte na tarce o grubych oczkach. Szynkę, następnie brokuły wymieszane z jedną łyżką majonezu i doprawione solą oraz pieprzem. Na końcu wykładamy żółtka roztarte widelcem, wymieszane z dwiema łyżkami majonezu i doprawione. Wierzch posypujemy
Domowy Smak Jedzeniabyć smaczne. Mogę powiedzieć, że to mielone bo podobnie się je robi. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 duża cebula 200 g pieczarek 200 g kiszonej kapusty 2 jajka sól pieprz kolendra kminek 1 łyżka lnu papryka ostra masło bułka tarta Ryż, kaszę i soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę(...)przesmażamy na maśle dodajemy pokrojone pieczarki, sól pieprz i razem smażymy. Kapustę gotujemy do miękkości. Do ugotowanego: ryżu, soczewicy i kaszy dodajemy pieczarki i kapustę. Przyprawiamy resztą składników, dokładnie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączyło. Foremki smarujemy masłem wysypujemy bułką tartą i wkładamy masę. Pieczemy ok 40 minut. Ja do kotlecików podałam barszcz czerwony
harrisajajek 6 pieczarek 2 łyżki majonezu sól i pieprz masło do smażenia Jajka ugotować na twardo. Za pomocą długiego, ostrego noża jednym szybkim cięciem przepołowić jajka wraz ze skorupkami na pół. Łyżeczką wyjąć ze skorupek żółtko wraz z białkiem, drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na odrobinie oleju. Wystudzone drobno poszatkować. Pieczarki połączyć
Atlas Smakówprzyjęcia jak najbardziej warto się pokusić o jej zrobienie. Efekt murowany! Składniki: sałata lodowa puszka kukurydzy czerwona cebula 3 pomidory 300 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli 300 g pieczarek 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego opakowanie nachos sól, pieprz ostra papryka 2 łyżki oleju Mięso podsmażyć z przyprawami, lekko posolić. Cebulę posiekać. Pieczarki podsmażyć z odrobiną soli. Jogurt(...)wymieszać z majonezem. Sałatę lodową posiekać. Kukurydzę i fasolę przepłukać. Z pomidorów usunąć miękki środek, resztę pokroić w dużą kostkę. Na dnie miski ułożyć pomidory, następnie cebulę, sałatę, pieczarki, mięso, kukurydzę, fasolę i sos majonezowy. Na wierzchu sałatki ułożyć pionowo nachosy obkładając nimi miskę wokół na kształt korony. Resztę połamać i wysypać na wierzch sałatki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProponuje połączenie takie jako idealny zamiennik ziemniaków, kluch itp. Zdrowo lekko i smacznie :) Składniki 1/2 brokuła 200-250 g pieczarek 1/2 cukinii 100- 150 g sera bałkańskiego lub feta 2- garści roszponki sól, świeżo mielony pieprz do polania sos sałatkowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach(...)oliwę z octem balsamicznym i dokładanie potrząsając zmieszamy) Brokuły gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cukinię, podsmażamy i dorzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki będą gotowe. Na talerzu układamy roszponkę rozkładamy warzywa z patelni i brokuła. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokruszonym serem i przed podaniem polewamy sosem
Piekielna Kuchnia PatiChyba każdy je zna. Idealna przystawka na wszelkie przyjęcia, święta i na co dzień. Farsz, który nam pozostał idealnie nadaje się na kanapki. Składniki: 1/2 kg pieczarek pęczek natki pietruszki 10 jajek 3-4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Pieczarki umyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Przekroić(...)pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać wystudzone pieczarki, pokrojoną natkę pietruszki, majonez, sól i pieprz do smaku. Farszem napełnić połówki jajek
Cukiernia Pychotkipopularnego schabu. Tym razem małe kulinarne oszustwo czyli schab a'la strogonow. (Dla przypomnienia w oryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy wołowej). Pyszne, treściwe danie jednogarnkowe. Duuużo mięcha, pieczarki, pomidory i przełamujący smak - ogórek. Do tego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne. Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g sch abu 2 cebule 1 ząbek czosnku(...)200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej puszka pomidorów w sosie własnym Wykonanie: Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz paprykę. Smażyć
Walijskie PichceniePyszna roladka na świąteczny obiad lub na zimno do chlebka ;) Składniki: około 1kg schabu 400 gr mięsa mielonego 1 jajo 300 gr pieczarek 1 cebula kawałek sera żółtego sól czosnkowa, pieprz do smaku 1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową i pieprzem i chowamy do lodówki(...)robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;) 2. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki bądź ścieramy na tarce i przesmażamy razem z cebulka i sola oraz pieprzem na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety. 4. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielona, a na nie ścieramy ser, a na to wszystko
Gotowanie...to proste !osób zna ciągnący się ser z ziemniaka, ale o serze z fasoli chyba jeszcze nie słyszeliście? Jest szybki do zrobienia i pyszny. Użyłam go do zapiekanek na chlebie (z pieczarkami i cebulą). Składniki: - 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli (lub z puszki), - 1 szklanka gorącej wody, - 1/4 szklanki płatków drożdżowych, - 2 łyżki mąki z tapioki, - 1 łyżka białego miso. Wykonanie: Wszystkie(...)przez ok 2 minuty. Nasz pyszny ciągnący się ser do zapiekanek, pizzy czy innych dań na ciepło jest gotowy :) Jeśli chcecie zrobić ekspresowe zapiekanki z jego użyciem wystarczy pokroić pieczarki w grube plastry, podsmażyć. Chleb posmarować cienko fasolowym serem, ułożyć na nim plastry pieczarek, pokrojoną cebulę i na wierzch dać dużo sera :) Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni
Co na wege obiad?parę dni później to ja zajadałam się jej wypiekiem :D Składniki: 2/3 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki konopnej 100g zimnego masła klarowanego 1 jajko Szczypta soli ½ kg pieczarek 2 średnie cebule 250g boczku 200g chorizo 1 szklanka mleka kokosowego 2 jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania Przygotowanie: Mąkę(...)ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C i pieczemy 15 minut. W czasie gdy spód tarty nam się podpieka zabieramy się za nadzienie. Kroimy cebulę w piórka i pieczarki na plasterki, boczek i chorizo jak nam się podoba :) Cebulkę podsmażamy aż się zeszkli na maśle klarowanym, potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż woda wyparuje (można też jej trochę odlać
Jak gotować i nie zwariować