pieczarki - 22435 przepisów (strona:587/1496)

Jajecznica z pieczarkami (na wędzonej słoninie z tostami) 192

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   (Nie) zwykła jajecznica, która podana w niecodzienny sposób może smakować bardziej niż zazwyczaj.    (2 małe porcje) 4 kromki chleba tostowego 3 jajka 3 pieczarki wędzona słonina (ilość wg uznania) 1-2 łyżki masła sól, pieprz   Chleb zarumienić na rozgrzanym maśle (z obu stron). (Serduszka wycięłam foremką do ciastek.) Na patelni podsmażyć plasterki słoniny(...)dodać pieczarki. Rozbite jajka rozmieszać w miseczce i przelać na patelnię (gdy pieczarki zmiękną). Mieszać do ścięcia się jajek. Posypać solą i pieprzem (uważać na sól, ponieważ słonina jest już doprawiona). Jajecznicę podawać z ciepłymi tostami i opcjonalnie z ketchupem, majonezem lub innymi dodatkami

Di gotuje
Krem z pieczarek 94

Składniki: 1 kg pieczarek 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1/4 kostki masła 100 ml śmietanki 30% 50 ml mleka 2-3 listki laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 2 kostki rosołowe sól, pieprz Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę.  Cebulę posiekać, podsmażyć na 1 łyżce masła. Dodać pozostałe masło(...)pieczarki, smażyć kilka minut. Następnie dodać ziemniaki i marchewkę, całość wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa zalać 4 szklankami gorącej wody, dodać kostki rosołowe, listki i ziele. Gotować 15 minut, co jakiś czas mieszając.  Po tym czasie z zupy usunąć listki i ziarna ziela, całość zmiksować blenderem. Śmietankę wymieszać z mlekiem, dodać łyżkę wazową zupy, połączyć. Przelać

kulinarnyswiatdomi
Schab faszerowany pieczarkami 215

Oprócz kotletów schabowych najczęściej ze schabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :)   Składniki:    1,5 kg schabu bez kości,  300g pieczarek,  cebula,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  sól, pieprz,  1/2 łyżeczki majeranku,  1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,  łyżka octu jabłkowego,  szczypta mielonego(...)końca - tak, by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć z obu stron obficie solą i pieprzem, owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać. Mięso rozłożyć wzdłuż

Z miłości do słodkości
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 196

roszponki , pomidorów, mrożonego bobu i prażonego słonecznika (mniej więcej  taka  :) ), - sałatka z selera w zalewie, orzechów włoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie   tego  przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie(...)czosnkowy ze słonecznika do "gyrosa sojowego" (przepis   tutaj ), - frytki i ziemniaczki z piekarnika. GORĄCA KOLACJA 2 -  PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i  krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam o nie dopiero teraz, kiedy piszę ten tekst

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
12 pysznych sylwestrowych przekąsek 165

znajduje się opis, klikając w niego zostaniecie przeniesieni do posta z przepisem :) #1 Brokuły w cieście __________________________________ #2 Pieczywo czosnkowe __________________________________ #3 Pieczone ziemniaczki __________________________________ #4 Szaszłyki z kurczaka i indyka z pieczarkami i papryką __________________________________ #5 Pieczarki faszerowane __________________________________ #6 Mini tortille __________________________________ #7 Sałatka z brokułem i kalafiorem __________________________________ #8 Muffinki z serem i szynką __________________________________ #9 Sałatka gyros __________________________________ #10 Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem(...)brokułami __________________________________ #11 Krokiety z serem i pieczarkami __________________________________ #12 Tortilla

Kolejny blog o gotowaniu
Frytki inaczej 126

Składniki: ziemniaki (2 szt. średniej wielkości) cukinia (1/3 szt.) pieczarki (5 szt.) pomidor (2 szt.) por (1/5 szt.) fasolka szparagowa konserwowa (1 garść) sól pieprz papryka ostra oregano lub natkę pietruszki (w zależności od preferencji) woda olej Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Myjemy ziemniaki. Nie obieramy. Kroimy na frytki. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju. Wyjmujmy, kiedy będą(...)nieco rumiane. Myjemy i kroimy pieczarki i pora. Smażymy na patelni. Kiedy pieczarki będą usmażone dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy. Kiedy woda wyparuje dodajemy fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy. Podgrzewamy żeby pomidory trochę się rozpuściły. Zawartość patelni mieszamy z usmażonymi frytkami. Wykładamy na talerze

Weganka gotuje
Uszka pieczone 175

Uszka zawsze kojarzą się nam z gotowaniem. Dlatego dzisiaj trochę odmiany, propozycja uszek z pieczarkami wykonanych z kruchego ciasta. Jest to doskonała przekąska do czerwonego barszczyku. Zapraszam. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 kilograma mąki 1 margaryna 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli  jedno jajko Farsz: 1/2 kilograma pieczarek,  2 cebule olej do smażenia WYKONANIE Mąkę siekamy z margaryną , dodajemy jajko(...)śmietanę sól i cukier.  Zagniatamy ciasto. Pieczarki płuczemy ( jak są świeże nie ubieram) siekamy drobniej, smażymy na maśle  z pokrojoną w kostkę cebulką. Z ciasta rozwałkowujemy paski , następnie kwadraty, nakładamy farsz, sklejamy po skosie.     Układamy na blaszce smarujemy jajkiem. Pieczmy w temperaturze ok. 200 stopni do zarumienienia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Boeuf Bourguignon 145

treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku dwa liście laurowe 24 małe perłowe cebulki (ja użyłam tych ze słoika) 0,4 kg pieczarek Boczek kroimy na paski i smażymy z jedną łyżką oliwy lub oleju. Boczek przekładamy do naczynia, które potem powędruje do piekarnika, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Wołowinę kroimy na kwadraty(...)bulionu zostawiamy). Dodajemy koncentrat, liść laurowy, tymianek, czosnek i skórkę z boczku. Przykrywamy naczynie i wsadzamy do piekarnika na 3 – 4 godziny. Podczas gdy wołowina dochodzi, szykujemy cebulki i pieczarki. Cebulki gotujemy w pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy na maśle. Dodajemy do mięsa pół godziny przed końcem i dokładnie mieszamy. Gotową wołowinę podajemy z chlebem, ziemniakami lub jak sugeruje Julia

ladykitchen
Babeczki wytrawne z mielonym, bakłażanem i pieczarkami 109

fareast-language:EN-US;} Ciasto: 180 g mąki 70 g kostki zimnego masła 60 ml piwa Farsz: 200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej) 1/2 bakłażana 6 dużych pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego suszony imbir, chilli, słodka papryka, oregano, bazylia sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego ser mozzarella Przyrządzamy farsz. Bakłażana kroimy w plasterki 0,5 cm. solimy i odkładamy(...)dokładnie podsmażyć można podlewać wodą- nie stosuje żadnych tłuszczów, dodać przyprawy i koncentrant. Przełożyć do miski. Na suchą patelnie wrzucamy drobno pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, na wolnym ogniu podsmażamy do odparowania wody, która znajduje się w pieczarkach. Wyłożyć do miseczki z mielonym. Na tej samej patelni wlewamy oliwe z oliwek ok. 2 łyżek rozprowadzamy

Kubki smaku
Roladki z kurczaka w sosie serowo musztardowym 222

serowym sosie lekko ostrym. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 roladki w piekarniku po połowie czasu najlepiej przewrócić na drugą stronę Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 300 g. pieczarek cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka sól,pieprz Składniki na sos serowy: 1 ząbek czosnku 100g sera pleśniowego typu błękitny lazur 200g serka topionego 1 szkl. mleka 1/2 szkl(...)wytrawnego białego wina 4 łyżeczki musztardy francuskiej z całą gorczycą sól  pieprz Etapy przygotowania Filety poprzekrawać tak by powstał większy płat. Opruszyć przyprawami z obydwu stron. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać pieczarki i smażyć chwilke, aż płyn odparuje. Dodać koncentrant i przyprawy. Farsz nakładać na płat, następnie zwinąć

Kubki smaku
Smaczne Mielone z cukinią, pieczarkami i płatkami owsianymi. 127

wybornie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 płatki owsiane bez problemu zmiękną w mięsie, a zamiast nich można dodać otręby pszenne Składniki: 500 g. mięsa mielonego wieprzowego 1 cukinia 200 g. pieczarek 3 całe jajka 3 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka musztardy np. rosyjskiej odrobinę lub więcej  soli, pieprzu, pieprzu(...)ziołowego, papryki słodkiej, Do obtoczenia: bułka tarta Do smażenia: olej rzepakowy 1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsmażamy na suchej patelni do wyparowania wody. 2. Cukinię obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach -środek wyrzucam-solimy i odstawiamy na 15 min. 3. Do mielonego wrzucamy odsączone pieczarki - można je wcześniej umieścić na sitku jeśli nie pozbyły

Kubki smaku
Karp z pieczarkami 147

Składniki: 2 płaty karpia ( u mnie ok. 1 200 kg) 50 dag pieczarek 1/4 kostki masła mąka do panierowania tłuszcz do smażenia tłuszcz do wysmarowania naczynia sól, pieprz Sposób przygotowania : Płaty karpia lekko solimy  z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy do smaku solą(...)pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Wykładamy karpia. Na wierzch kładziemy pieczarki. Posypujemy wiórkami masła (najlepiej zmrożonego). Zapiekamy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. źródło: przepis od znajomej Ilość porcji: 4 Czas wykonania: ok. 1 h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Spaghetti z pieczarkami 190

Przedstawiam nieco inną wersję spaghetti. Bardz iej gęste niż tradycy jny sos , z dodatkiem pieczarek. Niezmie nny p ozostał fa kt, że najlepej smakuje z makaronem, posypane obficie żółtym serem, koniecznie o ostrym s maku. :-) 500g mięsa mielonego 300g pieczarek 2 cebule 200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz olej ser do posypania(...)Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obsypane przyprawami mięso, smażymy do zarumienienia. Pieczarki kroimy w półplastry, smażymy wraz z mięsem i cebulą do odparowania wody.  2. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat. Gotujemy jeszcze około 10 minut. 3. Podajemy z makaronem

Szefowa kuchni
Paszteciki z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym 148

opakowania ciasta francuskiego, 1 szklanka mielonych migdałów, 50 g masła, 200 g pieczarek (bardzo drobno posiekanych), sól, tymianek, biały pieprz, 1/2 szklanki wody. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko, ziarna sezamu do posypania. Idealnym dodatkiem do świątecznego barszczyku są paszteciki. Dzisiaj zaproponuję paszteciki z ciasta francuskiego, w kształcie gwiazdek z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym. Na patelni rozgrzać 50 g masła i wrzucić(...)posiekane pieczarki. Chwilę podsmażyć, doprawić przyprawami. Smażyć do momentu aż pieczarki będą lekko brązowe. Dodać wodę. Ponownie chwilę podsmażyć. Dodać mielone migdały. Dokładnie wymieszać składniki i zestawić patelnię z ognia. Rozwinąć dwa płaty ciasta francuskiego. Wyciąć z nich (foremką) maksymalnie dużą ilość gwiazdek. Na połowie z nich nałożyć po łyżeczce przygotowanego wcześniej farszu. Przykryć je drugą połową gwiazdek bez farszu

Świat Domowej Kuchni
Sałatka leśna polana 2580

Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia za to pięknie wygląda i pysznie smakuje. Można ją zrobić na święta jak i na rodzinne imprezy. Składniki: 1 duży słoik marynowanych pieczarek 3 jajka 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 100g żółtego sera  2 piersi z kurczaka około 300 g olej do smażenia sól himalajska pieprz czarny słodka papryka(...)łyżki posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek majonez Kielecki 1-2 łyżki śmietany 18% gęsta Przygotowanie: Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować na miękko, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piersi oczyścić, pokroić

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania