pieczarki - 22435 przepisów (strona:589/1496)

Tosty pieczarkowe z wędzonym kurczakiem 138

Większość z nas pamięta tosty z "budki". Przypominamy, proponując wersję troszkę "podrasowaną" wędzonym kurczakiem.    Składniki chleb tostowy 200 g pieczarek 200 g sera żółtego 500 g wędzonych pałek z kurczaka 1 cebula     Przygotowanie   Mięso oddzieliłem od kości, pokroiłem na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem na plasterki, ser starłem na dużych oczkach, cebulę drobno posiekałem(...)kromki chleba tostowego ułożyłem: pieczarki, kurczaka, ser, cebulę i przykryłem kolejną kromką chleba. Grilla rozgrzałem do najwyższej temperatury i piekłem jednocześnie z obu stron przez 4 min. Jeśli nie posiadacie grilla elektrycznego z funkcją opiekania z obu stron jednocześnie, można to zrobić na zwykłym lub patelni do grillowania układając garnek na toście. Opiekamy wtedy przez 2-3 min z każdej

R'n'G Kitchen
Kalfior i ryż w żółtej odsłonie 167

Żółto na talerzu, czyli kalafior z ryżem duszony w kurkumie z odrobiną curry. Możecie podawać to danie w różnych odsłonach np.z mięsem ja akurat zjadłam w tym wykonaniu z pieczarkami do smaku. Z tego co słyszałam kurkuma ma właściwości lecznicze z tego więc powodu dodaje ją do wielu potraw.  Bardzo proste w przygotowaniu, ale jakże pyszne i efektowne. Myślę(...)żółty kolor was nie zemdli, lecz zachęci do przyrządzenia tego dania ponownie. Potrzebujemy (na 2 porcje):  - 1/2 dużego kalafiora  - 1 opakowanie ryżu  - 1 pieczarka (można pominąć)  - 1,5 szklanki wody  - 2 ząbki czosnku  - 1/2 cebuli   - 2 łyżki oleju   - 2 łyżeczki soku z cytryny  - przyprawy: kurkuma, curry, sól Cebulę

Fit & Healthy Life
Schab z kaszą bulgur z parowaru 202

ostatnio w sklepie to musiałem kupić :) Składniki :  4 plastry schabu 100g kaszy bulgur 1 łyżka sosu sojowego  1/2 marchewki pomarańczowej  1/2 marchewki żółtej  1 pieczarka  garść roszponki   Przyprawy :  pieprz czarny  imbir kmin rzymski  tymianek    Schab myjemy, osuszamy, polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim dokładnie mięso. Przyprawiamy(...)kminem rzymskim i tymiankiem. Po godzinie wkładamy plastry schabu na folii aluminiowej do parowaru i włączamy urządzenie na 25 minut. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paseczki. Pieczarkę kroimy w plastry. Na 13 minut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom w pojemniku do ryżu wkładamy kaszę bulgur i zalewamy pojemnik wrzątkiem. Marchewki i pieczarkę na folii układamy

Parowar Faceta
Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami. 141

Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko  2 łyżki bułki tartej 300 g pieczarek 1 łyżeczka każdej z przypraw: bazylia, oregano, papryka ostra mielona, pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem bułką tartą i wszystkimi przyprawami. Pieczarki podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż cała woda wyparuje. Połowę mięsa mielonego układamy w foremce (ja mam wymiary - 25 cm x 12 cm) wysmarowanej(...)masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczarki podsmażone układamy w foremce na mięsie, przykrywamy resztą mięsa. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut (10 minut przed wyciągnięciem można położyć ser na górę). Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa pieczarkowa. 99

Składniki: 450 g pieczarek 1 cebula 1,5 litra rosołu (przepis tutaj)  4 łyżki śmietanki 18% Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę i podsmażamy na maśle lub margarynie aż woda odparuje z pieczarek. Następnie wrzucamy zawartość patelni do gotującego się rosołu i gotujemy około 20 minut, po tym czasie dodajemy śmietankę. Gotujemy jeszcze 10 minut

Moje-pitraszenie
Pieczone paszteciki do barszczu 859

350ml letniego mleka  60g roztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka  Farsz 500-600g pieczarek 2 małe cebule olej sól, pieprz   Dodatkowo: 3-4 łyżki masła do rozpuszczenia zioła prowansalskie sól W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy(...)wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy. Ciasto dzielimy

Czerwona Porzeczka
karkówka zapiekana z czerwoną cebulą 161

idealnie pasuje do sałatki. Przygotowanie tego dania zaczynam dzień przed planowanym podaniem, żeby później tylko wrzucić całość do piekarnika. Ten karczek natarłam dużą ilością ziół prowansalskich i zapiekłam z pieczarkami i czerwoną cebulą. Mięso wyszło aromatyczne i mięciutkie.  Składniki: 1 kg karkówki bez kości płaska łyżka soli 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich łyżka słodkiej papryki 200 g pieczarek(...)czosnkiem, papryką i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucać mięso, obsmażać je krótko z obu stron na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Następnie plastry karczku ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pieczarki i cebulę pokroić, podsmażyć i ułożyć na mięsie. Całość wystudzić, okryć z wierzchu folią aluminiową (błyszcząca stroną do środka) i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paszteciki drożdżowe 155

mąki  20 g   drożdży 60 g roztopionego masła 2  jajka 350 ml letniego  mleka 2 łyżeczki soli 0,5 łyżki cukru farsz  250 g pieczarek 1 cebula olej 250 g żółtego sera sól i pieprz Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.  Do  cebuli dodać oczyszczone i pokrojone  pieczarki. Posolić. Smażyć(...)wszystko, aż wyparuje cała woda- popieprzyć do smaku. Do  przestudzonych pieczarek dodać starty na tarce ser. Wszystko wymieszać. Ciasto : Drożdże rozpuścić w połowie mleka. Pozostałe mleko, jaja, masło i cukier połączyć . Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.  Dodać rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto.  Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  Wyrośnięte ciasto podzielić

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Zupa krem z pieczarek z kawałkami kurczaka 261

Składniki  4-6 porcji: 50 dag pieczarek 1 pojedyncza pierś z kurczaka(...)bulionu 2 łyżki śmietany 18% liść laurowy łyżka masła klarowanego sól morska  Falksalt pieprz czarny świeżo mielony Prymat natka pietruszki Przygotowanie: Umyte pieczarki smaż na maśle na patelni do momentu aż odparuje woda. W tym czasie gotuj pierś z kurczaka w bulionie około 30 minut.  Gdy pierś będzie gotowa wyciągnij i pokrój na drobne kawałki. Do bulionu dodaj

Bike By Life
Zapiekanka makaronowa z pomidorami 290

Jest to jednak powód do radości, bo to oznacza, że smakowało. Nagrzany piekarnik trzeba wykorzystać i na obiad powstała zapiekanka makaronowa z pomidorami. Składniki 300 g spaghetti 250 g pieczarek 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml śmietany (dałam 18%) 300 g kiełbasy 1 pomidor 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki masła klarowanego papryka ostra natka pietruszki sól pieprz(...)Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki., doprawić solą i pieprzem Wszystko razem smażyć do odparowania wody. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, a następnie podsmażone pieczarki. Kiełbasę pokroić w plasterki , pomidora w ćwiartki i ułożyć na zapiekance. Śmietanę wymieszać

O kuchni z uczuciem
Pizza wiejska z serowym brzegiem 152

już na nią ochotę to robię ją sobie sama i dodaję takie składniki na jakie akurat przyjdzie mi ochota. Tym razem dosyć tradycyjnie, czyli kiełbaska, kabanos, papryka i pieczarki. Dla odmiany zawinęłam kawałki żółtego sera w brzeg mięciutkiego ciasta pizzy. Mniam :) Pizzę podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice" Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka cukru(...)płaska łyżeczka soli łyżka oliwy szkl mleka Dodatki: kawałek kabanosa kawałek kiełbasy wiejskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 pieczarki 1 cebulka 15-20 dag sera żółtego oregano/przyprawa do pizzy Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość

Smakołyki Asi
Wołowina po burgundzku 159

idealnie komponujące się kluski kładzione z ziemniaków. Polecam absolutnie każdemu. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 600 gram pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej, 200 gram mąki pszennej, 1 jajka(...)niej 12 obranych ząbków czosnku w całości, 5 przekrojonych na połówki szalotek oraz 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smażyłem około minuty, po czym dodałem na patelnię pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość delikatnie posoliłem i smażyłem, aż pieczarki zaczęły się lekko zarumieniać, wówczas całość przełożyłem go garnka z wołowiną. Do garnka dodałem również 3 pokrojone w półcentymetrowe plasterki marchewki oraz litr

Wyprawy kulinarne
Zapiekane mięsa ze szpinakiem i pieczarkami pod wędzonym boczkiem 158

oryginalne. Tak miało być. Zaskoczyłam wszystkich.  Zresztą sami oceńcie. Składniki: 500 gram mielonej piersi z kurczaka 1 opakowanie wołowiny na tatara 250 gram mrożonego szpinaku 250 gram pieczarek Plasterki boczku wędzonego 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Do mielonej piersi z kurczaka dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy(...)jednolitą masę. Szpinak odparowujemy i przyprawiamy solą oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Pieczarki kroimy w plasterki a następnie przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ( ja mam żaroodporną formę jak do keksa )układamy na dnie plasterki boczku wędzonego. Na boczek wykładamy połowę masy z piersi na nią szpinak, wołowe mięso mielone ( tatarowe, przyprawione ), pieczarki

Smaki Ewy
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 141

wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego(...)teaspoon olive oil pinch of salt Na początku wszystko kroimy. Mięso na cienkie plastry koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy

Martyna Cooks
Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką 265

granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta papryki ostrej Dodatki: 1/2 kulki mozzarelli (najlepiej light) Kilka plastrów szynki 10 małych pieczarek 1/2 papryki czerwonej 10 zielonych oliwek 1 łyżka kukurydzy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy razem z solą. Drożdże zalawamy 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Gdy na zaczynie pojawi(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min i przykrywamy ściereczką.  Składniki na sos mieszamy. Dolewamy odrobinę wody aby struktura była lekko lejąca.  Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Pieczarki, paprykę i szynkę kroimy według uznania. Oliwki przekrawamy na pół. Po upływie czasu ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy aż będzie cieńkie. Brzegi zawijamy. Podpiekamy na blaszce wyłożonej papierem

Czarnawisienka