ciecierzycy ( może być z puszki , ja użyłam suchej ale trzeba cierpliwości bo powoli się gotuje ) 1 mała cukinia 2 marchewki średniej wielkości 1 duża cebula lub dwie mniejsze kilka pieczarek około 8 szt 1 papryka słodka -czerwona , najlepiej w typie Ramiro garść kiełków rzodkiewki 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek 400 ml jogurtu greckiego około 150 g żółtego sera(...)zrobi się miękka , ale nie rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski ( dobrze sprawdza się temperówka do warzyw ) , paprykę i cukinię, kroimy w średniej wielkości kawałki . W formie do pieczenia
Ogrodnik w podróżysłodko- kwaśnym sosie dodają fajnego smaku. Mimo, że nie należę do fanów karkówki ta wersja bardzo mi smakuje ;-) Zapraszam!!! Składniki: 1,5 kg karkówki, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule ( średniej wielkości), słoik ogórków konserwowych ( pojemność 0,75 lub 1 l), 200 ml ketchupu, oliwa/ olej do smażenia + 4 łyżki do zalewy, mąka pszenna, sól, pieprz Wykonie(...)grubości ok. 1 cm. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. W między czasie kroimy ogórki i pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Zalewę od ogórków przecedzamy przez sitko, dodajemy do niej ketchup i olej lub oliwę. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę, cebulę
Passion of Cookingostatnio. Przepis podpatrzyłam w jakiejś gazecie, później poszukałam trochę w necie i tak oto powstała rolada. Składniki 1 kg schabu (lepiej żeby był dłuższy niż grubszy) 300 g pieczarek 100 g boczku wędzonego 1 garść startego na drobnych oczkach sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chilli 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra(...)soli. Do garnka wkładamy mięso i trzymamy w lodówce 2-5 dni, codziennie obracając mięso na 2 stronę. Sposób przygotowania rolady W pierwszej kolejności robimy farsz. Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i czekamy aż puści trochę tłuszczu wówczas dodajemy cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy i na koniec dodajemy posiekany
Piekielna Kuchnia Patibuchtami w wydaniu wytrawnym, lecz w formie podłużnego bochenka jest o wiele bardziej zaskakujący. Można go nadziać wszystkim na co akurat mamy ochotę, w mojej wersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak(...)przykrywamy ściereczką i całość znów przekładamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. NADZIENIE: 2 łyżki oleju 2 małe cebule (lub 1 duża) pokrojone w średnią kostkę 6-8 pieczarek pokrojonych w grubą kostkę (do 1 cm) 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz bazylia i rozmaryn lub inne ulubione zioła Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy
Rozpustne gotowaniewarzywami. Składniki: 0,5 kg schabu sól i pieprz do przyprawienia kotletów papryka słodka do przyprawienia kotletów mąka do obtoczenia kotletów oliwa lub olej do podsmażenia kotletów 500 g pieczarek 3 papryki: żółta, zielona i czerwona 3 cebule 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Schab w warzywach robię w dużej, wysokiej patelni-rondlu z pokrywką(...)Schab kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane mięso solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. W tym czasie kroimy warzywa. Pieczarki kroimy na plasterki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę w półplasterki. Kotlety, po okresie leżakowania, obtaczamy w mące i krótko obsmażamy, z obu stron, na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Kotlety przekładamy na talerz
Smak mojego domukolejny pyszny smalczyk na kanapeczki- dopóki jeszcze zimno na dworze to sprawdza się super,a to połączenie z pieczarkami jest na prawdę udane Składniki: 1 kg słoniny 25-30 dag pieczarek 1 duża cebula kostka smalcu sól, pieprz Przygotowanie: Słoninę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do garnka i topimy na średnim ogniu. osobno na smalcu podsmażamy cebulkę pokrojoną również(...)kostkę i jak skwareczki będą już prawie gotowe(wysmażone) dodajemy do stopionej słoninki ,pieczarki również kroimy drobniutko i zrumieniamy na smalczyku,i dodajemy do słoninki,dodajemy jeszcze resztę smalcu ,doprawiamy solą i pieprzem i wyłączamy,przelewamy do słoiczków,jak wystygnie to wstawiamy do lodówki. Smacznego
Swojskie jedzonkoSkładniki: ciasto: 750g mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 125g margaryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 50g świeżych drożdży farsz: 1kg kapusty kiszonej 250g pieczarek 3 średnie cebule 2 łyżki oleju sól PIEPRZ TURECKI firmy RAFEX dodatkowo: MIESZANKA BABKI PŁESZNIK I JAJOWATEJ firmy RAFEX 2 żółtka Sposób przygotowania: ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, cukru(...)miejsce aby podwoiło swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze części, u mnie ok. 20. farsz: Kapustę gotujemy, odcedzamy, odciskamy z wody i kroimy na drobno. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na tłuszczu, gdy odparują dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy. Do pieczarek i cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 średnie, pieczarki 6 średnie, cebula 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, parmezan starty 20 dag MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, rozmaryn suszony 3 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki ząbki czosnku 1 główka(...)marynatę z olejem rzepakowym i z podanych składników w tym czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze wymieszać, każdą pierś wzdłuż pokroić na 3 plastry, cebulę pokroić i posypać cukrem, pieczarki pokroić na pół plasterki na blaszkę wsypać pieczarki, cebulę i parę łyżek marynaty, zamieszać wsypać pokrojone ziemniaki, parę łyżek marynaty i zamieszać, poukładać piersi natarte marynatą, jeśli marynata została
W Mojej Kuchni Lubiędanie proste i niezwykle smaczne. składniki dla czterech osób 4 kotlety wykrojone ze schabu każdy o wadze ok 200 g 3 duże pory 300 g pieczarek 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 3 łyżki oleju 7-10 łyżek wody sól, pieprz sposób przygotowania Ładnie wykrojone kotlety, przekładamy do miski, oprószamy pieprzem, solimy i odstawiamy na dwie(...)godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie dokładnie myjemy pory i pieczarki. Warzywa kroimy w cienkie krążki ( tylko białe części) , a grzyby kroimy w plastry. Na dno rozgrzanego dużego, garnka ( z przykrywką) wlewamy trzy łyżki oleju i dodajemy pokrojone pory. Warzywa lekko solimy ( szybciej puszczą sok) i smażymy przez pięć minut. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła
Miód i pieprzDziś zapraszam Was na zupę pieczarkową, ja uwielbiam! A Wy? Składniki; 3 skrzydełka kurze 1 pietruszka 2 marchewki 30 dag pieczarek sól, pieprz, ostra papryka 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie, liść laurowy natka pietruszki makaron ( u mnie kokardki) 10 dag 1 łyżka masła Przygotowanie; Mięso umyć a następnie zalać wodą. Dodać warzywa w całości(...)ziele, liść laurowy i gotować rosół do miękkości. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, następnie poddusić je na maśle kilka minut. Rosół przecedzić. Warzywa pokroić w kostkę, dodać podduszone pieczarki i gotować jeszcze kilka minut. Wrzucić pokrojone warzywa. W osolonej wodzie ugotować makaron. Zupę zabielamy śmietaną oraz doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem . Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 pomidor 1 cebula (mniejsza) 1/2 cukinii 3 duże pieczarki papryka ostra mielona, czosnek granulowany Pierś z kurczaka kroimy w paski i smażymy na odrobinie oliwy (doprawiamy solą, pieprzem). Cukinię przekrawamy na pół i wydłubujemy środek (tą część z nasionami), następnie kroimy w paski, cebulę w półksiężyce, pieczarki kroimy w cząstki a pomidora w kostkę(...)Kiedy kurczak już nam się zezłoci dodajemy cukinię i cebulę. Gdy cebula się zeszkli a cukinia zmięknie dodajemy pieczarki i pomidora. Doprawiamy papryką i czosnkiem - solimy, dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy aż wszystkie warzywa nam zmiękną - pomidory się właściwie rozpadną. Można podać z kaszą lub ryżem. Smacznego
Moje-pitraszenieoliwy ok. 1 szkl. ciepłej wody ( tyle ile mąka zabierze) Dodatkowo; 2 pomidory ser mozzarella 2 kulki lub inny żółty ser wędlina pokrojona w paseczki ( ok 20 dag) kilka pieczarek (ok. 25 dag) 2 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, bazylia lub zioła prowansalskie łyżka masła do podsmażenia pieczarek Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, wsypujemy(...)skórki ( kroimy krzyżyk na czubku pomidora, zalewamy wrzątkiem i po kilku sekundach odcedzamy a następnie obieramy) Kroimy na półplasterki, odsączamy z nadmiaru soku na sitku. Wędlinę kroimy w paseczki. Pieczarki obieramy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy na patelni aby nieco zmiękły do czasu odparowania wody. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkiem lub ręcznie formujemy kształt koła ( wielkości naszej foremki
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 5-6 plastrów karkówki 3 średnie cebule 300g pieczarek przyprawa do karkówki SOS KIELECKI CYGAŃSKI firmy WSP SPOŁEM ok. 500ml bulionu 1 łyżka masła Sposób wykonania: Karkówkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą i odstawiamy na ok. 1h. W tym czasie kroimy w talarki pieczarki i podsmażamy na tłuszczu. Cebulę kroimy w piórka. SOS CYGAŃSKI mieszamy z bulionem. Wszystkie składniki układamy(...)warstwowo w naczyniu żaroodpornym: I podsmażone pieczarki II cebula III mięso i tak do skończenia się składników. Całość zalewamy sosem i pieczemy w 180 stopniach C przez 1 - 1,5h. Do przyrządzenia tego przepisu wykorzystałam SOS KIELECKI CYGAŃSKI od firmy WSP SPOŁEM . Sos swój niepowtarzalny smak zawdzięcza specjalnie opracowanej kompozycji ziół i warzyw. C harakterystyczne dla sosu są kawałki
Prosto i Smacznie z Anetąciepłej wody 1 jajo opakowanie drożdży instant 7 g płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru pozostałe składniki: suszone oregano i bazylia 10-12 plasterków salami 250 g pieczarek + tłuszcz do podsmażenia słoiczek ogórków kiszonych 500 ml słoiczek papryki konserwowej 500 ml dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego) sól i pieprz 1 jajo(...)około 40 minut. Powinno podwoić soją objętość. W czasie kiedy ciasto będzie rosło, przygotować potrzebne składniki. Odsączyć z zalewy ogórki i paprykę. Ogórki poszatkować natomiast paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić na plastry i zrumienić na patelni, posolić dopiero kiedy będą miękkie. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć ze sobą. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części
Poezja Smaków - blog kulinarnyjuż tam całkiem sporo i pewnie jakąś dla siebie wybierzecie. A dzisiaj polecam Wam zapiekankę z bułki Składniki 4 kajzerki 2 łyżki masła 2 duże pomidory 4-5 pieczarek (takie dość spore) 200 ml śmietany 30% 3 jajka 50 g sera żółtego pęczek szczypiorku sól pieprz Kajzerki pokroić w poprzeczne kawałki i każdy posmarować masłem. Pomidory i pieczarki pokroić(...)grubsze plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plaster bułki, pomidora i pieczarki. Tak wyłożyć całe naczynie. Śmietanę wymieszać z jajkami , doprawić solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę i posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem. zapiekanka z bułki
O kuchni z uczuciem