Składniki: ciasto 200 g mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyżki oleju sól farsz 1/2 główki białej kapusty 400 g pieczarek 1 duża cebula olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć(...)naleśniki. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy do miękkości. Ugotowaną kapustę osączyć z wody, przełożyć na patelnię dodać cebulę z pieczarkami i chwilę dusić by odparować wodę z kapusty. Doprawić solą i dużą ilością świeżego pieprzu. Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajko, dodać
magiczna kuchnia Kasisosu dodałam włoszczyznę suszoną od Skworcu , pulpeciki podałam z makaronem żytnim od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 0,5 kilograma pieczarek 1 jajko 3-4 łyżki suszonej włoszczyzny od Skworcu 0,5 szklanki śmietany 30% 2-3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia 1 opakowanie makaronu żytniego rurka(...)miski, wbijamy jako, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron, przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry obsmażamy na patelni po smażeniu mięsa, smażymy do momentu odparowania wody, przekładamy do pulpetów, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso i pieczarki. Dodajemy suszoną
Bajeczna Kuchniamacie pomysłu na obiad to zaprasza dzisiaj na pyszne kotlecik z indyka z pieczarkami i parmezanem , do kotletów użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Eco Blik , zdrowych i ekologicznych . Zapraszam :) Składniki : 500 g mięsa mielonego z indyka 3 jaka 1/2 szklanki startego parmezanu lub żółtego sera 4 pieczarki duże 4 ,5 łyżek bułki tartej 100 ml wody(...)łyżeczki czosnku Eco Blik 1 duża cebula Bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie : Do miski przekładamy zmielone mięso z indyka. Pieczarki i cebulę obieramy i myjemy , ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Do mięsa wbijamy jajka , dodajemy wodę 4,5 łyżek bułki tartej , ser żółty lub parmezan , i przyprawy , dobrze wyrabiamy masę
Sama słodycz i szczypta chiliZostało trochę pieczarek z parówkami, które robiłam do makaronu , więc postanowiłam zrobić bułeczki z takim farszem..wyszły bardzo smaczne..w sumie takie bułeczki można zrobić z innym farszem lub wcale bez farszu. 35 dkg mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 200 ml ciepłego mleka 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych 50 g masła 0,5 łyżeczki soli pieczarki cebula(...)wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wyrabiać około 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę i pieczarki , parówki,kilka minut razem smażyć.Dodać sos , doprawić do smaku.Zagotować i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Każdą część nadziać farszem i formować bułeczki.Następnie układać na blaszce łączeniem
Moje domowe kucharzenieWiększość z nas pamięta tosty z "budki". Przypominamy, proponując wersję troszkę "podrasowaną" wędzonym kurczakiem. Składniki chleb tostowy 200 g pieczarek 200 g sera żółtego 500 g wędzonych pałek z kurczaka 1 cebula Przygotowanie Mięso oddzieliłem od kości, pokroiłem na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem na plasterki, ser starłem na dużych oczkach, cebulę drobno posiekałem(...)kromki chleba tostowego ułożyłem: pieczarki, kurczaka, ser, cebulę i przykryłem kolejną kromką chleba. Grilla rozgrzałem do najwyższej temperatury i piekłem jednocześnie z obu stron przez 4 min. Jeśli nie posiadacie grilla elektrycznego z funkcją opiekania z obu stron jednocześnie, można to zrobić na zwykłym lub patelni do grillowania układając garnek na toście. Opiekamy wtedy przez 2-3 min z każdej
R'n'G KitchenŻółto na talerzu, czyli kalafior z ryżem duszony w kurkumie z odrobiną curry. Możecie podawać to danie w różnych odsłonach np.z mięsem ja akurat zjadłam w tym wykonaniu z pieczarkami do smaku. Z tego co słyszałam kurkuma ma właściwości lecznicze z tego więc powodu dodaje ją do wielu potraw. Bardzo proste w przygotowaniu, ale jakże pyszne i efektowne. Myślę(...)żółty kolor was nie zemdli, lecz zachęci do przyrządzenia tego dania ponownie. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 1/2 dużego kalafiora - 1 opakowanie ryżu - 1 pieczarka (można pominąć) - 1,5 szklanki wody - 2 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 2 łyżki oleju - 2 łyżeczki soku z cytryny - przyprawy: kurkuma, curry, sól Cebulę
Fit & Healthy Lifeostatnio w sklepie to musiałem kupić :) Składniki : 4 plastry schabu 100g kaszy bulgur 1 łyżka sosu sojowego 1/2 marchewki pomarańczowej 1/2 marchewki żółtej 1 pieczarka garść roszponki Przyprawy : pieprz czarny imbir kmin rzymski tymianek Schab myjemy, osuszamy, polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim dokładnie mięso. Przyprawiamy(...)kminem rzymskim i tymiankiem. Po godzinie wkładamy plastry schabu na folii aluminiowej do parowaru i włączamy urządzenie na 25 minut. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paseczki. Pieczarkę kroimy w plastry. Na 13 minut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom w pojemniku do ryżu wkładamy kaszę bulgur i zalewamy pojemnik wrzątkiem. Marchewki i pieczarkę na folii układamy
Parowar FacetaSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 300 g pieczarek 1 łyżeczka każdej z przypraw: bazylia, oregano, papryka ostra mielona, pieprz Mięso mielone mieszamy z jajkiem bułką tartą i wszystkimi przyprawami. Pieczarki podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż cała woda wyparuje. Połowę mięsa mielonego układamy w foremce (ja mam wymiary - 25 cm x 12 cm) wysmarowanej(...)masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczarki podsmażone układamy w foremce na mięsie, przykrywamy resztą mięsa. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 minut (10 minut przed wyciągnięciem można położyć ser na górę). Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 450 g pieczarek 1 cebula 1,5 litra rosołu (przepis tutaj) 4 łyżki śmietanki 18% Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę i podsmażamy na maśle lub margarynie aż woda odparuje z pieczarek. Następnie wrzucamy zawartość patelni do gotującego się rosołu i gotujemy około 20 minut, po tym czasie dodajemy śmietankę. Gotujemy jeszcze 10 minut
Moje-pitraszenie350ml letniego mleka 60g roztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka Farsz 500-600g pieczarek 2 małe cebule olej sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 łyżki masła do rozpuszczenia zioła prowansalskie sól W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy(...)wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy. Ciasto dzielimy
Czerwona Porzeczkaidealnie pasuje do sałatki. Przygotowanie tego dania zaczynam dzień przed planowanym podaniem, żeby później tylko wrzucić całość do piekarnika. Ten karczek natarłam dużą ilością ziół prowansalskich i zapiekłam z pieczarkami i czerwoną cebulą. Mięso wyszło aromatyczne i mięciutkie. Składniki: 1 kg karkówki bez kości płaska łyżka soli 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich łyżka słodkiej papryki 200 g pieczarek(...)czosnkiem, papryką i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i wrzucać mięso, obsmażać je krótko z obu stron na bardzo rozgrzanym tłuszczu. Następnie plastry karczku ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pieczarki i cebulę pokroić, podsmażyć i ułożyć na mięsie. Całość wystudzić, okryć z wierzchu folią aluminiową (błyszcząca stroną do środka) i wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki 20 g drożdży 60 g roztopionego masła 2 jajka 350 ml letniego mleka 2 łyżeczki soli 0,5 łyżki cukru farsz 250 g pieczarek 1 cebula olej 250 g żółtego sera sól i pieprz Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki. Posolić. Smażyć(...)wszystko, aż wyparuje cała woda- popieprzyć do smaku. Do przestudzonych pieczarek dodać starty na tarce ser. Wszystko wymieszać. Ciasto : Drożdże rozpuścić w połowie mleka. Pozostałe mleko, jaja, masło i cukier połączyć . Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Dodać rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieSkładniki 4-6 porcji: 50 dag pieczarek 1 pojedyncza pierś z kurczaka(...)bulionu 2 łyżki śmietany 18% liść laurowy łyżka masła klarowanego sól morska Falksalt pieprz czarny świeżo mielony Prymat natka pietruszki Przygotowanie: Umyte pieczarki smaż na maśle na patelni do momentu aż odparuje woda. W tym czasie gotuj pierś z kurczaka w bulionie około 30 minut. Gdy pierś będzie gotowa wyciągnij i pokrój na drobne kawałki. Do bulionu dodaj
Bike By LifeJest to jednak powód do radości, bo to oznacza, że smakowało. Nagrzany piekarnik trzeba wykorzystać i na obiad powstała zapiekanka makaronowa z pomidorami. Składniki 300 g spaghetti 250 g pieczarek 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml śmietany (dałam 18%) 300 g kiełbasy 1 pomidor 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki masła klarowanego papryka ostra natka pietruszki sól pieprz(...)Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki., doprawić solą i pieprzem Wszystko razem smażyć do odparowania wody. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, a następnie podsmażone pieczarki. Kiełbasę pokroić w plasterki , pomidora w ćwiartki i ułożyć na zapiekance. Śmietanę wymieszać
O kuchni z uczuciemjuż na nią ochotę to robię ją sobie sama i dodaję takie składniki na jakie akurat przyjdzie mi ochota. Tym razem dosyć tradycyjnie, czyli kiełbaska, kabanos, papryka i pieczarki. Dla odmiany zawinęłam kawałki żółtego sera w brzeg mięciutkiego ciasta pizzy. Mniam :) Pizzę podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice" Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka cukru(...)płaska łyżeczka soli łyżka oliwy szkl mleka Dodatki: kawałek kabanosa kawałek kiełbasy wiejskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 pieczarki 1 cebulka 15-20 dag sera żółtego oregano/przyprawa do pizzy Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
Smakołyki Asi