pieczarki - 22435 przepisów (strona:590/1496)

Tarta z mięsem 162

Jest to wersja obiadowa z mięsem mielonym. Nam bardzo smakowała a robiłam ją pierwszy raz. Zakupy: - mąka pszenna - masło lub margaryna - mięso mielone - papryka czerwona - kostka sera żółtego - jajko - pieczarki - koncentrat pomidorowy - cebula - sól, woda, przyprawy, olej do smażenia Przygotowanie: 250 g mąki i 150 g masła mieszam ze sobą Najlepiej do mąki dać masło zimne i troszkę je rozdrobnić(...)nożem. Dodajemy 1 żółtko, szczyptę soli i łyżkę wody i zagniatamy wszystko razem. Odstawiamy ciasto do lodówki na 30 min. Mięso mielone, paprykę, pieczarki i cebulę podsmażam troszkę na patelni a potem wrzucam do garnka i dusze wszystko razem. Można dodać troszkę wody, żeby się to nie przypaliło i co jakiś czas mieszam. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy

Tanio smacznie i prosto
Kapusta z grzybami 116

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów 250 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki kminku (można pominąć) sól, pieprz Wykonanie: Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się moczyły. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę(...)garnka, wlać wywar z grzybów, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek, dolać wody tyle by przykryła kapustę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę. Cebulę, pieczarki pokroić   w kostkę, usmażyć do miękkości. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać, aż zrobi się zasmażka. Do ugotowanej kapusty, dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, grzyby, zasmażkę i dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Z Pieczarkami i serem żółtym 176

Znakomita sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem sera żółtego, pora, selera naciowego, kukurydzy. Idealna na Wigilie.    SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek  10 dag sera żółtego 4 czerwone papryki konserwowe 4 ogórki konserwowe 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego natka pietruszki  3 łyżki Majonezu Kieleckiego 3 łyżki Jogurtu Naturalnego 0 % sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczarki obieram, myję

Gotowanie Patki
Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną 154

Składniki: Na sałatkę: v   1 woreczek kaszy jaglanej v   50 g chorizo v   ¼ papryki v   ¼ opakowania sera typu feta* v   garść pieczarek v   1 średni ogórek kiszony v   (garść czarnych oliwek) Na dressing: v   2 ząbki czosnku v   1 łyżka soku z cytryny v   1 i ½  łyżeczki musztardy Dijon(...)przepisie na tę zupę . Kiełbaskę wrzucamy na nierozgrzaną patelnię i na małym ogniu wytapiamy z niej tłuszczyk. Na tym tłuszczu, po zdjęciu chorizo, smażymy pokrojone na ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają być większe, wyczuwalne kawałki). Kiedy nieco odparują, pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy na paski, a następnie w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem . Ser również kroimy na kawałeczki

Bazując na smaku
Sałatka z kucharkiem 249

Bardzo smaczna sałatka, którą często robię w domu i na różne imprezki, bo nigdy nie podchodzi wodą. Składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych (600 ml) 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego (280 ml) 1 por 5 jajek 10 dkg żółtego sera majonez kielecki około 200 gram kucharek pieprz Pieczarki kroimy w paseczki. Por kroimy w półtalarki. Kukurydzę i selera odsączamy(...)Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Jajka i żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sałatkę układamy warstwowo i każdą warstwę posypujemy lekko kucharkiem. Pierwsze dajemy pieczarki, potem kukurydzę, następnie seler, por, potem jajka i żółty ser, na samej górze rozsmarowujemy majonez. Na drugi dzień sałatkę mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku kucharkiem, pieprzem i jeżeli trzeba

Kuchnia u Bietki
Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną 621

łatwe do przygotowania. Z powodzeniem można je przygotować na obiad, podając je z ziemniakami i surówką.  SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 150g kapusty kiszonej, 4 pieczarki, 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 jajka, rozmaryn suszony, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w małą kostkę. Z kapusty kiszonej odciskam sok. Kapustę(...)drobno kroję. Cebulę oraz pieczarki obieram i kroję w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno siekam. 2. Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przekładam do miski. Dodaję jajka oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone placuszki. 3. Placuszki smażę na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami 134

delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice .    5 plastrów schabu Farsz: 30 dag kapusty kiszonej 4-5 pieczarek cebulka łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty mąka do panierki olej do smażenia Farsz: Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć(...)minut. Kapustę opłukać, odcisnąć i poszatkować. Dodać do smażących się pieczarek, wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat nakładać porcję farszu, zwijać roladki. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące a następnie w szerokim rondlu o grubym dnie smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Podlać

Smakołyki Asi
Mini Pizza – Pizzerinki 148

przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju lub oliwy duża szczypta oregano duża szczypta bazylii sól , pieprz na górę pizzerinek kładziemy to co lubimy ja użyłam : salami lub szynki pieczarki ser żółty mozzarella oliwki Foremka lub szklanka o średnicy około 10 cm Link do filmu z przygotowania : Mini pizza - pizzerinki  https://www.youtube.com/watch?v=V8FK3Vu_wK0 Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże(...)dodatków na mini pizza : Do miseczki wlewam przecier pomidorowy , olej , dodaję przyprawy : oregano , bazylię , dużą szczyptę pieprzu , szczyptę soli . Całość dokładnie mieszam , sos jest gotowy . Umyte i osuszone pieczarki drobno kroję . Wędlinę kroję na mniejsze kawałki tak samo oliwki . Ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach . Po około 60 minutach : Ciasto ładnie wyrosło , teraz wykładam je na blat lekko

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Marynowane pieczarki do słoików 182

lubię jeść je same,tylko skropione odrobiną maggi,no i wykorzystam je do sosiku tatarskiego, polecam bardzo szybko się je robi i są naprawdę pycha!!! SKŁADNIKI: 1 kg malutkich pieczarek Zalewa: 1 szklanka octu 10%, 3 szklanki wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli Słoiczki: listek laurowy, 1 łyżeczka gorczycy, 3-4 ziarenka pieprzu, 1/2 plastra cebuli PRZYGOTOWANIE: Na początek(...)garnku zagotowuję wodę(1,5 l) z dodatkiem łyżki octu. Do takiej gotującej się octowej wody wrzucam umyte pieczarki i gotuję 5 minut. Następnie odcedzam. Do umytych i wyparzonych słoiczków wrzucam po pół plastra cebuli, liść laurowy, pieprz i gorczycę. Następnie wkładam pieczarki. W garnku zagotowuję wszystkie składniki zalewy i wypełniam nią słoiczki. Dobrze zakręcam i pasteryzuję około 15 minut

Swojskie jedzonko
Pieczone gryczano-gryczane pierogi czyli wege święta 107

farsz: (trochę mi zostało, ale sam w sobie jest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego pęczek koperku (nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało(...)zimnego z lodówki) Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (minimum godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz. Cebulę i pora poszatkuj w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam cały czas wodą aż będzie

greenscarf
Fasolka Szparagowa w Śmietanie z Warzywami 94

łyżka soku z cytryny szczypta soli szczypta cukru około 1,5 litra wody oraz: 3 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 1 cebula (około 100 g) 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 6 łyżek śmietany 12% lub 18% sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Fasolka szparagowa w śmietanie https://www.youtube.com/watch?v=HsSnpQaph1Q Przygotowanie: Najpierw przygotuję fasolkę szparagową(...)dodaję do czosnku. Umytego selera naciowego kroją na mniejsze kawałki (około 1 cm). Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do selera. Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do selera. Końcowe przygotowanie dania: Jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni to możemy danie przygotować w rondlu. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę

Uwaga Babcia Gotuje
Rozgrzewająca zupa gulaszowa . 136

Dzisiaj postanowiłam przygotować tylko jedno danie  i jest to   rozgrzewająca zupa gulaszowa  z kukurydzą i fasolką czerwoną od firmy Bonduelle , pieczarkami , marchewką i mięsem . Do zupy dodałam wyśmienite  przyprawy  od Skworcu  .  Zupa jest pyszna i pożywana w sam raz na zimowe dni moja rodzinka za nią przepada :) Zapraszam :) Składniki : około 6oo g mięsa(...)szynki 6 ziemniaków 4 duże pieczarki  1 papryka czerwona 1 malutka puszka kukurydzy Bonduelle 1 malutka puszka fasolki czerwonej Bonduelle 1 łyżka przyprawy staropolskiej od Skworcu 1 łyżka oregano od  Skworcu   1/2 papryczki jalapeno ( ostra ) vegeta domowa do smaku  pieprz do smaku około 2  litry bulionu  3 marchewki  1 łyżka czerwonej papryki słodkiej

Sama słodycz i szczypta chili
Łazankowe kule zapiekane z serem 114

przygotowanie takiej wersji łazanek. Nie wymagają nakładu pracy, a efekt końcowy na pewno lepiej smakuje niż wygląda ;) Składniki: Dla 5 osób: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) 300g pieczarek 300g kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku 150g chudego wędzonego boczku 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 400g makaronu typu wstążki 1 jajko 3 łyżki majonezu 250g sera żółtego w kawałku(...)Dodatkowo: Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Grzyby namaczamy w wodzie na minimum 7 godzin. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie opiekamy. Dodajemy umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki oraz 2 łyżki oleju. Kapustę przelewamy zimną wodą by zmyć nadmiar kwasu. Siekamy wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodajemy do podpieczonego z pieczarkami boczku. Wgniatamy 2 ząbki czosnku

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 326

usunięciu kości z kurczaka doprawić go solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, majerankiem i oregano. Odstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować farsz. Cebulkę i pieczarki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę z grzybkami, doprawić solą. Smażyć, aż cebulka się lekko zarumieni, a nadmiar wody z pieczarek wyparuje. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać(...)cebulkę i pieczarki, majeranek, jajko, sół i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Kurczaka wyjąć z lodówki i do środka nałożyć farsz, dokładnie zamknąć kurczaka. Używając do tego celu wykałaczek. Skropić kurczaka oliwą i włożyć do rękawa foliowego. Wlać trochę wody i dokładnie zamknąć. Piec kurczaka w 180 C, godzinę. Jeżeli kurczak będzie trochę większy to troszeczkę dłużej piec. Zostawić

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania