już tam całkiem sporo i pewnie jakąś dla siebie wybierzecie. A dzisiaj polecam Wam zapiekankę z bułki Składniki 4 kajzerki 2 łyżki masła 2 duże pomidory 4-5 pieczarek (takie dość spore) 200 ml śmietany 30% 3 jajka 50 g sera żółtego pęczek szczypiorku sól pieprz Kajzerki pokroić w poprzeczne kawałki i każdy posmarować masłem. Pomidory i pieczarki pokroić(...)grubsze plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym ułożyć plaster bułki, pomidora i pieczarki. Tak wyłożyć całe naczynie. Śmietanę wymieszać z jajkami , doprawić solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę i posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem. zapiekanka z bułki
O kuchni z uczuciemwystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) W szczególności polecam przepisy na chili con carne , karkówkę w sosie cebulowym i gulasz wieprzowy . 1. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili con carne 3. Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 4. Polędwiczka wieprzowa z marchewka i cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka(...)Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 16. Klopsy w sosie pomidorowym 17. Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym 18. Gulasz z serduszek drobiowych (z pieczarkami) 19. Gulasz wieprzowy w sosie śmietanowo-pieczarkowym 20. Gołąbki z piekarnika
Ugotowaćwyjęcie kości jeśli się nie ma wprawy ( ja jej nie mam ;-) ) ale warto poświęcić ten czas bo efekt jest naprawdę fajny! Polecam! Składniki; 3 podudzia z kurczaka 4 pieczarki pół czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula przyprawa do kurczaka sól, pieprz, ok pół łyżeczki rozmarynu olej Mięso dokładnie umyć a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Przy(...)pomocy noża wyjąć wszystkie kości.( ja robiłam to rękami, tak było mi najwygodniej) Należy robić to delikatnie aby nie ponacinać i nie przerwać skóry. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, cebulę i paprykę także. Czosnek zetrzeć na tarce. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i rozmarynem. Następnie dodać pieczarki i paprykę, smażyć do momentu odparowania płynu. Farsz doprawić
Radość kipiąca uśmiechem.gram świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 duży oscypek 300 gram kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora Hańderek 4-5 pieczarek 1 cebula czerwona Kilka kawałków papryki konserwowej Ketchup pikantny Zioła do pizzy Mąka do podsypania Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut(...)zagniatamy, dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy formując dwie podłużne zapiekanki. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oscypka, kiełbasę żywiecką i umyte pieczarki kroimy w cienki plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, paprykę kroimy w kostkę. Zapiekanki smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, układamy kolejno plasterki oscypka, kiełbasy, pieczarek, krążki cebuli oraz pokrojoną
Bajeczna KuchniaDuszone w pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy(...)zawijamy do środka tworząc kopertę a następnie zwijamy w roladkę. Na średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od pożądanej gęstości sosu
Pyry na GazSzybka, bardzo pożywna i sycąca kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami. Doskonale smakuje także bez pulpecików. Składniki: Zupa: 2,5 l bulionu drobiowego 2 duże marchewki 1/2 kg pieczarek 1 zupa pieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej(...)Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło. Bulion zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy oba serki topione i mieszamy żeby się rozpuściły. Zupę pieczarkową rozpuszczamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do bulionu z serkami i zagotowujemy
Na Ciasteczkowych PapierachBrokuły to warzywa posiadające wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawierają wiele cennych witamin i wartości odżywczych. Tym razem wykorzystałam je do przygotowania pysznej sałatki. Połączenie brokuła z pieczarkami, kurczakiem i majonezem Roleski jest połączeniem doskonałym. Warto przygotować tę sałatkę. SKŁADNIKI: 250g pieczarek, 1/2 brokuła, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Tradycyjnego ROLESKI , oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i dzielię na różyczki. Pieczarki kroję w plasterki. Podsmażam 5 minut na oliwie. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę 10 minut na oliwie. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasikuleczek, możemy przygotowywać je na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na pożywne, smaczne i oryginalne danie, idealne na szybki obiad czy gorącą kolację. składniki: 500 g brukselki 300 g pieczarek 300 g kiełbasy chorizo cebula 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy jajka (po jednym na porcję) pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz do smaku Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko(...)osolony wrzątek, gotować ok 10 minut. Osączyć, przelać zimną wodą. Cebulę, pieczarki i czosnek obrać, pokroić kolejno w piórka, plasterki i kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dodać pieczarki następnie chorizo. Smażyć wszystko razem ok 7 minut, dodać brukselkę, wsypać kminek, smażyć kolejne 5 minut. Na koniec zawartość patelni rozsunąć, wbić jajka, oprószyć całość solą
6nieboSkładniki: 300 g pieczarek 3 średnie ziemniaki 800 ml rosołu (przepis tutaj) 1 cebula estragon, pieprz, sól, czosnek granulowany Pieczarki płuczemy i kroimy w talarki, ziemniaki obieramy - płuczemy i kroimy w plasterki a następnie szatkujemy na mniejsze kawałki (patrz zdjęcie). Cebulę kroimy w kostkę. Kiedy już wszystkie składniki mamy pokrojone, cebulę podsmażamy na maśle, kiedy nam się zeszkli dodajemy pieczarki
Moje-pitraszeniemąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: Farsz Cebulę drobno kroimy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy starte na dużych oczkach(...)pieczarki razem z kostkami rosołowymi. Całość smażymy. Przestudzone pieczarki dodajemy do mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią
Kulinarne życiepizzerek) Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej Graham (ok. 240g), - 10 g drożdży suszonych , - 2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 20g), - 3/4 szklanki wody, - ½ łyżeczki soli. Nadzienie: - 400 g pieczarek, - 1 cebula (ok. 60g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g) - kulka Mozarelli (ok. 125g), - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 20g) - oregano. Sposób przygotowania 1. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, następnie przekładamy(...)Ciasto wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 3. Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na oleju. 4. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Całość dusimy aż odparuje cała woda. 5. Mozarellę kroimy na drobne kawałki. 6. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy i pozostawiamy do wyrośniecia na ok. 15 min. 7. Nakładamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 10 porcji) - ½ kg pieczarek, - 3 łyżki orzechów włoskich (ok. 30g), - 3 łyżki słonecznika (ok. 30g), - 1 cebula (ok. 80g), - łyżka sosu sojowego, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki 2. Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Do cebuli dodajemy pieczarki i całość dusimy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 2 papryki (ok. 400g), - ½ woreczka ryżu brązowego (ok. 50g), - 1 cebula (ok. 40g), - 5 pieczarek (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy cebulę na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone pieczarki i dusimy ok. 10 min. 3. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. 4. Ryż mieszamy(...)pieczarkami. 5. Paprykę faszerujemy przygotowanym farszem, owijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 40 min. w 180⁰C. Faszerowana papryka jest bogata w: - witaminę C (pochodzącą z papryki) która jest antyoksydantem, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednego burgera: Porcja waży: ok. 325 g Energia: 195,2 kcal Białko: 6,0 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Składniki na farsz: 250 g pieczarek 200 ml koncentratu pomidorowego starty ser kilka plastrów polędwicy sopockiej kilka plastrów salami oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól, papryka ostra mielona Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki i sypiemy do niego(...)obficie wszystkie przyprawy (uważać żeby nie przesolić, uważać z papryką jeśli nie lubimy ostrego). Wszystko dokładnie mieszamy. Polędwicę i salami kroimy w paski, pieczarki myjemy - kroimy w talarki. Na przygotowane i przełożone na blachę ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i kładziemy pieczarki, polędwicę, salami i sypiemy ser (można dodać inne składniki które akurat lubimy). Pizzę zapiekamy w nagrzanym
Moje-pitraszeniedobrać wino, które napra wdę nam smakuje (nie przy padkowe), bo całe danie zyskuje jego smak i aromat. 2 duże piersi z kurczaka 2 cebule 30 dag pieczarek puszka pomidorów (400g) 3 ząbki czosnku szklanka białego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki olej, masło sól, pieprz, papryka ostra, papryka ostra, zioła prowansalskie 1. Piersi z kurczaka(...)cebulę w kostkę, następnie smażymy ją. Dodajemy sól i pieprz do smaku. 3. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso i dalej smażymy do czasu, aż mięso będzie zarumienione. 4. Ścieramy pieczarki na dużych oczkach tarki. Dodajemy je do potrawy. 5. Pomidory z puszki wrzucamy do miski i ugniatamy je do gładkości. Gdy sok z pieczarek wyparuję dodajemy pomidory i zioła prowansalskie
Szefowa kuchni