śniadanie :) Składniki 3 jajka 3 plasterki szynki kilka pieczarek 1/2 cebuli sól, pieprz słodka papryka Sposób przygotowania Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć, dodać pokrojoną w piórka cebulę, … Czytaj dalej Frittata z szynką i pieczarkami
czarrna od kuchniobiadów. nakładam do naczynia, wsuwam do piekarnika i gotowe. A inne moje zapiekanki, których się uzbierało na blogu już bardzo dużo możecie znaleźć tutaj Składniki 6 średnich ziemniaków 250 pieczarek około 300 g pieczonego mięsa (miałam pieczoną łopatkę) 1/2 puszki pomidorów 200 ml śmietany 1 por sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego 50 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa Ziemniaki(...)pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej na szatkownicy) Włożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Na koniec doprawić je solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pora pokrojonego w plasterki. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć jedną cienką warstwę ziemniaków
O kuchni z uczuciemoczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu i taka smakuje mi najbardziej :) Przygotowuje się ją bardzo prosto(...)wszystko :) Z podanych składników uzyskamy całkiem pokaźna porcję, która w zależności od apetytu, wystarczy na kilka dni. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki: 1 kg fasoli „Piękny Jaś” 500 g pieczarek ok. 400 g kiełbasy (dowolnej, Waszej ulubionej) ok. 200 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 czubata łyżka majeranku 1-2 łyżki przyprawy do dań z fasoli pieprz sól Wykonanie: Fasolę
MyCookBook.plPrzy sobocie warto zrobić jakąś fajną sałateczkę. U mnie dzisiaj na tapecie sałatka warzywna z pieczarkami. Pycha! Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoiczek marynowanych pieczarek DAGOMA 1 por 4 jajka na twardo 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu Wykonanie: Pora kroimy w półplasterki , cebulę w kosteczkę. Do salaterki przekładamy osączony groszek, kukurydzę(...)fasolę. Dodajemy osączone pieczarki, pora,cebulę oraz pokrojone w kostkę jajka.Doprawiamy solą, dodajemy majonez, mieszamy
Z Majeczką w kuchnipyszne warzywa zapiekane z beszamelem i serem sałatkowym. Składniki 1 brokuł 1/2 opakowania marchewki z groszkiem (mrożonej) 1 garść fasolki zielonej ciętej (mrożonej) 1 mała cukinia 350-400 g pieczarek (najlepiej małych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 0,5-1 szkalnka białego wina 200 g sera sałatkowego typu feta (ja kupiłam na wagę, może być(...)łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę po chwili dodajemy pokrojoną w plastry i na ćwiartki cukinie, smażymy chwilę razem dodajemy pieczarki i podsmażamy całość na dużym ogniu. Jak pieczarki zaczną stawać się bardziej miękkie dorzucamy papryczkę chilli drobno posiekaną oraz czosnek. Doprawiamy całość wszystkimi przyprawami. Dolać wina i smażyć wszystko
Piekielna Kuchnia Patibyła jako droga sola. No cóż. Rybę podsmażyłam i zapiekłam. Wyszło pysznie. Składniki: Kilka filetów ryby ( bez skóry ) Mąka Sól Olej do smażenia 1 opakowanie mrożonego szpinaku 200 gram pieczarek Niewielka ilość sera fety 100 ml mleka 1-2 jajka Pieprz 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Ser typu gouda lub mozzarella Wykonanie: Rybę ( rozmrażamy i odsączamy ) przyprawiamy solą(...)obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron. Wykładamy do naczynie do zapiekania. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy pieczarki razem ze szpinakiem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku. Pozostawiamy do przestudzenia. Do kubka wlewamy mleko, wbijamy jajka i masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do przestudzonego szpinaku razem z niewielką ilością
Smaki Ewymozzarelli ª 2-3 ząbki czosnku ª 1 duża cebula ª ok. 100 g pieczarek ª 500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª mała śmietanka 12% (słodka(...)wpłynęło to bardzo na smak zapiekanki, ziemniaki po prostu nie wchłonęły śmietanki i musiałam czekać aż nieco jej odparuje w piekarniku. Przygotowujemy czosnek i cebulkę . Kroimy je drobno, pieczarki kroimy na szóstki lub ćwiartki jeśli są drobne. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia na oliwie lub maśle, dodajemy mięso i podsmażamy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pieczarki i czekamy aż zmniejszą objętość
Bazując na smakuSkładniki: 500 g pieczarek 1 duża cebula 1/2 szklanki śmietany 12% olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki dokładnie oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na 2-3 łyżkach oleju podsmażamy pieczarki na złoty kolor, na koniec wrzucamy cebulę i smażymy do momentu, aż cebula nabierze złotego koloru. Wszystko podlewamy 100 ml wody i gotujemy na małym ogniu
magiczna kuchnia Kasipizza , znika w kilka minut. Pizza Składniki Ciasto mąka - 4 szkl drożdże - 50 g olej - 4 łyżki woda ciepła - 1 szkl. sól Dodatki : kiełbasa cienka - 1,5 pętka pieczarki -500 g ogórki korniszony - 3 szt większe cebula - 3 szt większe ser żółty - 230 g sól i pieprz koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek oregano tłuszcz do podsmażenia keczup(...)PRZYGOTOWANIE CIASTO Do miski pokruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wymieszać. Wsypać mąkę, sól, olej i dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w półplastry, razem podsmażyć na tłuszczu. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem, u mnie blacha z piekarnika, posmarować ciasto koncentratem
Kuchnia DanusiSałatki mają to do siebie, że można spokojnie wymieszać kilka składników, doprawić i zawsze "jakoś" smakują :) Ja tym razem przygotowałam na szybko taką z kolorowym ryżem, selerem i pieczarką. Znalazło się tam też kilka innych składników, ale o tym już w opisie ;) Tak podane walentynkowe śniadanie na pewno spodoba się Waszej drugiej połowie :) Przecież nikt nie powiedział, że musi być(...)kolorze czerwonym, choć dodatki w postaci wyciętej w serduszko szynki na pewno będą miłym akcentem ;) Składniki: 1 woreczek kolorowego ryżu 1 mały słoiczek marynowanego selera 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 7 jajek 1/2 dużego słoika marynowanej papryki 200g szynki konserwowej 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy
Kuchnia w czekoladziebyły wielkim hitem - dziś obiektem hejtu. Szkoda..., bo są smaczne, proste i tanie. Dają duże pole do popisy - w kwestii dodatków. 250g mortadeli (użyłam z papryką) 5 pieczarek 4 plastry żółtego sera 1 jajko mąka bułka tarta olej sól pieprz Mortadelę pokroić w grubsze plastry i obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku (z solą i pieprzem) oraz bułce(...)tartej. W międzyczasie usmażyć pieczarki (pokrojone w plastry). Kotlety smażyć z obu stron na rumiano. Po przełożeniu na drugą stronę na każdym kotlecie położyć po odrobinie żółtego sera i kawałki pieczarek. (Ser powinien się rozpuścić
Di gotujepropozycja wspaniałej, szybkiej, prostej sałatki, jaka szybka, taka i smaczna, polecamy! Składniki: 200 g pieczarek 1 puszka tuńczyka w oleju 3 jajka 1 cebul a czerwon a 2 łyżki kukurydzy sól i pieprz do smaku kilka oliwek do dekoracji Wykonanie: Pieczarki kroimy w plasterki, blanszujemy około 2 minut we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i cukru. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia(...)Jajka gotujemy na twardo studzimy, obieramy ze skorupki. Do miski wkładamy przestudzone pieczarki, pokrojone w kostkę jajka, obraną i pokrojoną w piórka cebulę, 2 łyżki kukurydzy i kawałki tuńczyka z puszki, przyprawiamy wszystko solą i pieprzem świeżo mielonym. Delikatnie mieszamy dekorujemy oliwkami. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: 1 pierś z indyka 250 g pieczarek 250 g sera ricotta papryka ostra mielona, sól, pieprz Pierś z indyka płuczemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy tłuczkiem (grubość około 5 mm) solimy i pieprzymy. Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni, kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda z pieczarek wyparuje dodajemy ricottę, posypujemy
Moje-pitraszenieciecierzycy ( może być z puszki , ja użyłam suchej ale trzeba cierpliwości bo powoli się gotuje ) 1 mała cukinia 2 marchewki średniej wielkości 1 duża cebula lub dwie mniejsze kilka pieczarek około 8 szt 1 papryka słodka -czerwona , najlepiej w typie Ramiro garść kiełków rzodkiewki 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek 400 ml jogurtu greckiego około 150 g żółtego sera(...)zrobi się miękka , ale nie rozpadająca ( najlepiej po prostu sprawdzać – ziemniak na zdjęciu nie był do tej potrawy ) . O dcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą . Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni na złoty kolor . Marchewkę kroimy w cieniutkie paski ( dobrze sprawdza się temperówka do warzyw ) , paprykę i cukinię, kroimy w średniej wielkości kawałki . W formie do pieczenia
Ogrodnik w podróżysłodko- kwaśnym sosie dodają fajnego smaku. Mimo, że nie należę do fanów karkówki ta wersja bardzo mi smakuje ;-) Zapraszam!!! Składniki: 1,5 kg karkówki, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule ( średniej wielkości), słoik ogórków konserwowych ( pojemność 0,75 lub 1 l), 200 ml ketchupu, oliwa/ olej do smażenia + 4 łyżki do zalewy, mąka pszenna, sól, pieprz Wykonie(...)grubości ok. 1 cm. Nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. W między czasie kroimy ogórki i pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka. Zalewę od ogórków przecedzamy przez sitko, dodajemy do niej ketchup i olej lub oliwę. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę, cebulę
Passion of Cooking