użyłam firmy CIRIO) ząbek czosnku łyżka oliwy oregano, bazylia, sól morska i pieprz do smaku cukier Dodatkowo: duża kulka mozzarelli do pizzy 100-150 g tartej mozzarelli kilka-kilkanaście pieczarek papryka cebula kukurydza szynka/salami Drożdże przekładamy do szklanki i zalewamy niewielką ilością letniej wody, mieszamy, aż do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier oraz sól, wlewamy olej(...)tartą mozzarellą i rozkładamy pozostałe dodatki – u mnie to pokrojona w piórka cebula, pokrojona na paseczki papryka, szynka pokrojona na szerokie paski, plastry salami, pokrojone na plastry surowe pieczarki, garść kukurydzy oraz plastry mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy drugą pizzę. Uwagi: Z podanych proporcji przygotowałam dwie pizze. Jedną
Smaki Na TalerzuFARSZ : 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 2 cebule 200 g krojonej szynki 200 g żółtego sera 100 g kukurydzy z puszki oliwki(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie. Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju. Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Kulinarne Fantazje Marioligorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami(...)włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą
Moja smaczna kuchniagotowanie z Jamar! Do przygotowania mojej zapiekanki wykorzystałam passatę tej polskiej firmy. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym zapiekana pod serem w sosie beszamelowym. Dużo ziół, wyczuwalne pomidory, świeże warzywa - pieczarki, pomidory, papryka, cebula, delikatny aromat gałki muszkatołowej, ostrej papryczki i curry. Jest sycąco, prosto, smacznie, tak jak lubimy. Zapiekankę podaję ze świeżo skrojoną natką pietruszki, pasuje także rukola(...)przygotowania lasagne, wystarczy zamienić makaron na płaty do lasagne. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 400 g makarony świderki, zamiennie kokardki, kolanka, makaron krótki 1 cebula 2 duże pieczarki 3 ząbki czosnku połowa ostrej papryczki 1 pomidor 1 czerwona papryka 400 ml passaty, przecieru pomidorowego sól, pieprz, tymianek, oregano, curry, lubczyk, słodka papryka do posypania tarty żółty
Zasmakuj Kuchnimufinek postanowiłam spróbować. Opłacało się – mufinki są pyszne, mięsko z kurczaka soczyste, takie jak lubię. Zdecydowanie polecam :)). Mufinki z kurczaka Składniki piersi z kurczaka żółty ser papryka pieczarki cebula natka pietruszki majonez przyprawy wg uznania Pieczarki z cebulą pokroić, usmażyć no i oczywiście przyprawić. Paprykę i ser pokroić w kostkę a natkę pietruszki posiekać. Mięso podzielić na kawałki(...)roztłuc tłuczkiem tak, aby brzegi były cieńsze a środek grubszy. Doprawić i powkładać do foremek mufinkowych. Nafaszerować usmażonymi pieczarkami z cebulką, papryką, serem i natką pietruszki. Pozakładać brzegi mięsa na siebie i posmarować wierzch majonezem. Piec w temp 180 stopni przez 30-40 minut. Najfajniejsze w tym daniu jest to, że tak naprawdę jako farsz posłużyć nam może wszystko
Pieguskowa Kuchniagrzybów, tak aby cały dom wypełniony był tymi specyficznymi zapachami, które pamiętam ze swojego rodzinnego domu. Leczo (moja wersja): 1 cukinia lub kabaczek, 2 cebule, 4 papryki, 30 dag pieczarek, 4 pomidory, podwójne pęto kiełbasy lub kawałek boczku (albo jedno i drugie), sól, pieprz, ewentualnie koncentrat pomidorowy. Cukinię i cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę i pieczarki pokroić wedle(...)upodobania. Podsmażyć cebulkę i kiełbasę, dodać cukinię, paprykę, pieczarki, doprawić i chwilkę poddusić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. W razie potrzeby można dodać odrobinę koncentratu aby zaostrzyć kolor i smak. Dusić do miękkości. Kilka razy byłam w lesie i udało mi się ususzyć nieco grzybków i zamarynować słoiczek malutkich prawdziwków
Pieguskowa Kuchniateż na wigilijny stół :). Polecam z czystym sumieniem bo nie znam osoby której nie posmakowała. SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 4 jajka 1 czerwona cebula 1 mały słoik pieczarek marynowanych 200 g wędzonego łososia majonez pieprz, sól Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę(...)łososia w cienkie paseczki. W misce układać kolejno warstwami: białka, sól i pieprz, majonez, cebula, sól i pieprz, pieczarki, majonez, łosoś, majonez i żółtka. Udekorować wedle uznania. Artykuł SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniawagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek), doprawić solą(...)pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje odcedzić ją, porządnie odcisnąć i poszatkować. Pieczarki i boczek pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić boczek, dodać pieczarki i krótko obsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać przygotowany farsz, lekko przestudzić. Plastry karkówki posmarować musztardą, nałożyć łyżkę farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczką. Gotowe roladki smażyć
Pieguskowa KuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 3 nieduże cukinie, 15 dag mięsa mielonego, 5 większych pieczarek, 1/2 średniej papryki czerwonej, 15 dag tartego sera żółtego, 5 łyżek pomidorów krojonych z puszki, curry, sól, papryka słodka, bazylia, łyżka oleju. Przygotowanie: Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną(...)kostkę. Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni dodaję wydrążony środek z cukinii i pieczarki. Smażę na średnim ogniu często mieszając do momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaję 2/3 tartego sera żółtego, mieszam i trzymam
JejKuchniaketchupem (klasyka!), sosem pomidorowym z fetą i ziołami, śmietanowym, ziołowym, pesto czy grzybowym. Zawsze smakują obłędnie gorące i chrupiące! Składniki: 1 bagietka kilka łyżek passaty mała cebula 2 pieczarki 1 pomidor pieprz, oregano do posypania tarty ser i szczypior Przygotowanie: Bagietkę kroję wzdłuż, smaruję passatą, posypuję oregano. Cebulę i pomidora kroję w cienkie krążki, pieczarki trę na tarce(...)dużych oczkach. Na bagietkę układam kolejno: cebulę, tarte pieczarki i ser. Na wierzchu układam plastry pomidora, posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Piekę w temp. 200C grzaniem góra-dół, bez termoobiegu około 10 minut. Gotowe posypuję szczypiorem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnilubi pizzy :) Chyba każdy przynajmniej raz w zyciu ją jadł. Dziś zapraszam na pyszne Domowe Mini Pizze z Pieczarkami w towarzystwie Łagodnego Ketchupu Jamar. Polecam i zapraszam również do odwiedzenia strony Zapraszam również do odwiedzenia strony Firmy http://jamar.pl/ oraz FP https://www.facebook.com/JamarZdrowoWKuchni/ . SKŁADNIKI NA CIASTO ( ok 12 sztuk): 🍕 310 g mąki pszennej + dodatkowo 1 łyżka mąki 🍕1 łyżeczka(...)cukru np.trzcinowego 🍕20 dag drożdży najlepiej świeżych 🍕3/4 szklanki ciepłego mleka 🍕szczypta soli i pieprzu 🍕1 łyżka oleju rzepakowego SKŁADNIKI NA WIERZCH : 🍕20 dag tartego sera żółtego 🍕10 pieczarek 🍕2 cebule 🍕1 łyżka oleju rzepakowego 🍕sól i pieprz do smaku 🍕1 łyżeczka czosnku mielonego 🍕Ketchup JAMAR ŁAGODNY 🍕 PRZYGOTOWANIE: 1. Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier i łyżkę
Gotowanie Patkigłowy pomysł, aby nafaszerować camemberta. Długo zastanawiałam się jak i czym to zrobić, aby było smacznie, po czym zrobiłam zakupy, zaszyłam się w kuchni i oto jest. Szynka, pieczarki, roztopiony ser i chrupka panierka. Wierzcie mi, że już nie trzeba nic więcej ;) Składniki: 1 ser Camembert Classic la Polle MLEKOVITA 10 sporych pieczarek 2 grube plastry szynki sól pieprz(...)jajko bułka tarta do panierowania Wykonanie: *Z sera ścinamy z jednej strony wierzch, tworząc przykrywkę. *Pieczarki kroimy w kostkę, tak samo szynkę, zrumieniamy na patelni. Doprawiamy do smaku. *Tak przygotowany farsz wkładamy do sera. Dociskamy wierzch sera jak najrówniej się da. * Panierujemy w jajku, bułce, znów w jajku, znów w bułce. Smażymy na głębokim oleju na rumiano
Z Majeczką w kuchnizdawałam sobie sprawy jaki smaczny może być seler naciowy. Zdecydowanie częściej będę go używać. I Was również zachęcam. Składniki: Seler naciowy ( połowa ) Papryka czerwona słodka ( najlepiej podłużna ) Pieczarki Cebula ( 1/2 małej ) Pieczarki w zalewie naturalnej Sos sałatkowy ogrodowy knorr ( oliwa, woda ) Wykonanie: Paprykę i cebulę kroimy w plasterki. Seler na kawałki ok. 1,2 cm a pieczarki na 4 części
Smaki Ewyindyka, czyli handlowa nazwa podudzi po usunięciu 1/2-1/3 kości piszczelowej – świetnie sprawdzają się do duszenia . Szczególnie z piwem, warzywami i z dodatkiem kolendry. Oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem pieczarki – kroimy je w plasterki i odkładamy do miski. Obieramy marchew, seler myjemy. Małe i wąskie marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, większe i grubsze – w półplasterki. Seler naciowy tniemy na kawałki grubości(...)kolor a seler stanie się lekko szklisty, 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Partiami, na trzy razy, smażymy na tej samej patelni pieczarki – do lekkiego skarmelizowania. Po usmażeniu przekładamy je do garnka z mięsem. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem. Przy dużych golonkach u mnie zajęło to dwie godziny z kawałkiem
Karo in the KitchenSkładniki na spód: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła szczypta soli 1 małe jajko Składniki na farsz: 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy lub oleju 300 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej 160 g startego żółtego sera np gouda Przygotowanie: Ciasto - mąkę z solą przesiać. Schłodzone masło podzielić na małe(...)średniego i co jakiś czas mieszając dusimy przez ok.15-20 minut. Cebula powinna stać się miękka i skarmelizowana, słodka w smaku. Tak przygotowaną zdejmujemy z patelni i wkładamy do miski. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, wkładamy na patelnię po cebuli i smażymy 4 minut, aż woda odparuje, a pieczarki staną się miękkie. Dodajemy masło, solimy i smażymy jeszcze
Ciastka - domowe słodkości