już poszło jak z płatka. Przekonajcie się i Wy .... Składniki: 500 g fileta z ryby (ja użyłam łososia) 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek 3–4 sztuki średnich ziemniaków sól Ponadto: oliwa z oliwek Składniki nas marynatę: 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka(...)lodówki na przynajmniej pół godziny. Ziemniaki obrałam, ugotowałam w osolonej wodzie. Różyczki brokuła po umyciu wrzuciłam do garnka z osolonym wrzątkiem. Po zagotowaniu, gotowały się jeszcze 5 minut. Odcedziłam. Pieczarki oczyściłam, opłukałam i wrzuciłam na rozgrzaną na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek. Podgrzałam na średnik ogniu, żeby się lekko zarumieniły. Warzywa odstawiłam do wystudzenia. Piekarnik włączyłam
Kuchnia u Krysidużą ilość, ze względu na to, że jest to dość pracochłonne. Składniki 1 jajko 0,5 l mleka 0,5 szklanki mąki 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 mała cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone drobniutko pieczarki. Można je zetrzeć na tarce lub tak jak ja posiekać(...)patelnię aby nie przywierały. Smażymy cieniutkie naleśniki na złoty kolor, po około 1 - 2 minut z każdej strony. Ostudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody i kroimy drobno, dodajemy do pieczarek i mieszamy. Na ostudzone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy, panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineSkładniki: 6 plastrów karkówki 1/2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki przyprawy do karkówki sól 6 łyżek oliwy 500 g pieczarek 1 cebula Pieczarki kroimy w kosteczkę/ małe kawałeczki i podsmażamy do momentu wyparowania całej wody posypujemy przyprawą. Karkówkę płuczemy i delikatnie rozbijamy - solimy z każdej strony. Oliwę, musztardę oraz 2 łyżeczki przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy i nacieramy plastry mięsa(...)Przekładamy do rękawa do pieczenia, na górę wykładamy przestudzone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę cebulkę, podlewamy odrobiną wody i zamykamy rękaw. Pieczemy w 190 stopniach przez półtorej godziny. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami, sosik możemy sobie zagęścić i podać razem z mięsem. Smacznego
Moje-pitraszeniegryczaną. KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: klopsiki: 500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu 1 jajko 3 pieczarki oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki(...)Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni. sos: Bulion Krakus rozrabiamy z wodą i koncentratem pomidorowy i mieszanką
Bon appetit mon amieduża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki 1 łyżka przyprawy gulaszowej w proszku (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka pasty paprykowej śmietana sól, pieprz mąka smalec(...)zalewamy płynem. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe, co najmniej przez godzinę . W międzyczasie na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę i pieczarki. Do garnka dorzucamy podsmażona cebulę i pieczarki marchewkę, paprykę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy wędzoną papryką, pastą, pieprzem i solą, dodajemy
Kulinarne przygody Gatitywołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego(...)teaspoon olive oil pinch of salt Na początku wszystko kroimy. Mięso na cienkie plastry koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy
Martyna Cooksjogurt grecki. Wtedy danie będzie w wersji dietetycznej. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną, chilli. Dokładnie wymieszać. Ząbek czosnku posiekać, cebulkę obrać i pokroić drobno, pieczarki przekroić na pół. Jak pieczarki są bardzo małe to zostawić całe. Na patelni rozgrzać olej i masło wrzucić cebulkę i smażyć do momentu aż straci kolor surowizny. Dodać pieczarki
Kuchnia PokoleńTuńczyk podany w tej wersji smakuje wybornie. Można podać go z ryżem. Składniki 1 słoik (250 g ) filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek 250 g pieczarek 125 ml śmietany 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy natka pietruszki sól pieprz Przygotowanie Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem(...)plasterki. Posiekałem natkę pietruszki. Pieczarki pokroiłem na ćwiartki. Wymieszałem śmietanę z musztardą Rozgrzałem oliwę z oliwek na dużej patelni ( użyłem również oliwę ze słoika z filetami ). Dodałem cebulę i czosnek oraz natkę pietruszki. Podsmażyłem na wolnym ogniu do zezłocenia cebuli. Dodałem w całości filety z tuńczyka. Pozostawiłem na patelni przez 2 minuty na wolnym ogniu. Dodałem zmieszaną wcześniej śmietanę
R'n'G KitchenILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 300 g makaronu tagliatelle (lub podobnego), 130 g sera Grana Padano, opakowanie śmietanki 30% (200 g), duża garść posiekanej natki pietruszki, 5 średniej wielkości pieczarek, 50 g masła, sól, pieprz świeżo mielony. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Ser ścieram na tarce o małych oczkach. Pieczarki obieram i kroję w małą kostkę. Na dużej(...)patelni roztapiam masło, podsmażam pieczarki z odrobiną soli do momentu zarumienienia się. Następnie wlewam śmietankę, wsypuję ser, dodaję odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Gotuję na małym ogniu często mieszając około 7-9 minut (aż sos zgęstnieje). Na koniec wrzucam natkę pietruszki i łączę z ugotowanym makaronem
JejKuchniaprzyprawienia sałatki użyłam produktów, które otrzymałam od SKWORCU . Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 2 jajka pół łyżeczki soli Sałatka: 20 dag marynowanych pieczarek pół puszki zielonego groszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól do smaku biały pieprz mielony do smaku Dodatkowo: olej rzepakowy Wykonanie: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy(...)zrumienienia. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Gdy babeczki się upieką uchylamy lekko piekarnik na na chwilę pozostawiamy w nim babeczki. Po tym czasie wyjmujemy je. 4. Sałatka: Groszek i pieczarki odsączamy dokładnie z zalewy, pieczarki drobno kroimy. Mieszamy z majonezem, natką pietruszki i przyprawiamy solą i pieprzem. 5. Babeczki podajemy z sałatką. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników
Izabelawkuchniblachę keksową Składniki: 3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 200 g żółtego sera 2 szklanki bułki tartej 1 duża cebula 4 łyżki oleju 200 g pieczarek obranych 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pierz do smaku pęczek pietruszki Przygotowanie: Cebule posiekaj i podduś na oleju, następnie dodaj(...)pieczarki i podsmażaj, aż odparuje woda. W misce wymieszaj cukinię,ser starty na dużych oczkach z bułka tartą i podsmażonymi pieczarkami z cukinią i tłuszczem. Dodaj posiekaną pietruszkę, żółtka, posiekany czosnek, dopraw do smaku i wymieszaj. Na koniec dodaj białka ubite na sztywna pianę i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej
Niezły MłynekSkładniki dwa kotlety schabowe kilkanaście pieczarek 100 g suszonych borowików ogórek kiszony czosnek, sól, pieprz sos sojowy Przygotowanie Kotlety rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i nasmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem (z dwóch stron). Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Następnie przełożyć na kotlety (ok łyżkę) dodać ćwiartkę ogórka i plasterek sera(...)Zawinąć i podsmażyć na mocno brązowy kolor. Suszone grzyby zalać wodą, dodać odrobinę soli i zagotować (kiedy już będą miękkie pokroić je na mniejsze kawałki). Dodać resztę podsmażonych pieczarek, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym do smaku, włożyć rolady i dusić ok 45 min na wolnym ogniu. Na koniec lekko zagęścić sos i gotowe.... Smacznego
Gaździnka warzymusztardowo-warzywna na pewno przypadnie Wam do gustu! Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki ostrej musztardy 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso mielone(...)łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. Odcedzamy. 2. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy marchewkę, cebulę i pieczarki. Zalewamy 1/2 litra wody, dusimy do zmięknięcia warzyw. Zabielamy śmietaną, dodajemy mąkę
Szefowa kuchnibogactwo cennych składników odżywczych. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do pizzy. Dzięki pieczeniu, zachowują one swoją chrupkość i wzbogacają smak włoskiego dania. 3. Pieczarki (lub inne grzyby) Pizza z pieczarkami to już klasyk nad klasykami. Nie da się jednak ukryć, że podawana właśnie z tym dodatkiem jest nisko kaloryczna. Jeżeli jednak smak pieczarek już
W kuchennym oknie EwySzybkie i smaczne śniadanie. Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło i obsmażyć na nim pieczarki. Nadmiar płynu z grzybów musi wyparować. Jajka wbić do miski i za pomocą trzepaczki lekko ubić. Wylać masę jajeczną na podsmażone grzybki. Smażyć jajecznicę tak długo aż jajka się zetną. Co jakiś czas zamieszać. Oczywiście doprawić solą i pieprzem. Podawać
Kuchnia Pokoleń