pieczarki - 22435 przepisów (strona:533/1496)

Klopsiki z wołowiny z pieczarkową wkładką 162

gryczaną.    KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ    Składniki: klopsiki:   500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu 1 jajko 3 pieczarki  oliwa do smażenia mąka do obtoczenia sos: 1/2 szkl koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 1 szkl  wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: klopsiki(...)Małe pieczarki kroimy na ćwiartki i obsmażamy na oliwie. Mięso mielone wołowe łączymy w misce z jajkiem i namoczoną lekko bułką tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z mięsa robimy kulki do których do środka wkładamy po ćwiartce obsmażonej pieczarki i obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy na patelni. sos: Bulion Krakus rozrabiamy z wodą i koncentratem pomidorowy i mieszanką

Bon appetit mon amie
Węgierska zupa gulaszowa 139

duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki 1 łyżka przyprawy gulaszowej w proszku (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka pasty paprykowej śmietana sól, pieprz mąka smalec(...)zalewamy płynem.  Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkawe,  co najmniej przez godzinę . W międzyczasie na patelni po smażeniu mięsa  podsmażamy cebulę i pieczarki.  Do garnka dorzucamy podsmażona cebulę i pieczarki marchewkę, paprykę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy wędzoną papryką, pastą,  pieprzem i solą, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 108

wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego(...)teaspoon olive oil pinch of salt Na początku wszystko kroimy. Mięso na cienkie plastry koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy

Martyna Cooks
Piersi kurze w pysznym sosie 122

jogurt grecki. Wtedy danie będzie w wersji dietetycznej. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną, chilli. Dokładnie wymieszać. Ząbek czosnku posiekać, cebulkę obrać i pokroić drobno, pieczarki przekroić na pół. Jak pieczarki są bardzo małe to zostawić całe. Na patelni rozgrzać olej i masło wrzucić cebulkę i smażyć do momentu aż straci kolor surowizny. Dodać pieczarki

Kuchnia Pokoleń
Filety z tuńczyka w sosie śmietanowo – pieczarkowym 107

Tuńczyk podany w tej wersji smakuje wybornie. Można podać go z ryżem.  Składniki 1 słoik (250 g ) filetów z tuńczyka w oliwie z oliwek 250 g pieczarek 125 ml śmietany 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy natka pietruszki sól pieprz     Przygotowanie   Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem(...)plasterki. Posiekałem natkę pietruszki. Pieczarki pokroiłem na ćwiartki. Wymieszałem śmietanę z musztardą Rozgrzałem oliwę z oliwek na dużej patelni ( użyłem również oliwę ze słoika z filetami ). Dodałem cebulę i czosnek oraz natkę pietruszki. Podsmażyłem na wolnym ogniu do zezłocenia cebuli. Dodałem w całości filety z tuńczyka. Pozostawiłem na patelni przez 2 minuty na wolnym ogniu. Dodałem zmieszaną wcześniej śmietanę

R'n'G Kitchen
MAKARON ZE SŁODKĄ ŚMIETANKĄ I GRANA PADANO 170

ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 300 g makaronu tagliatelle (lub podobnego), 130 g sera Grana Padano, opakowanie śmietanki 30% (200 g), duża garść posiekanej natki pietruszki, 5 średniej wielkości pieczarek, 50 g masła, sól, pieprz świeżo mielony. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Ser ścieram na tarce o małych oczkach. Pieczarki obieram i kroję w małą kostkę. Na dużej(...)patelni roztapiam masło, podsmażam pieczarki z odrobiną soli do momentu zarumienienia się. Następnie wlewam śmietankę, wsypuję ser, dodaję odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Gotuję na małym ogniu często mieszając około 7-9 minut (aż sos zgęstnieje).  Na koniec wrzucam natkę pietruszki i łączę z ugotowanym makaronem

JejKuchnia
Babeczki Yorkshire pudding. 113

przyprawienia sałatki użyłam produktów, które otrzymałam od  SKWORCU . Zapraszam:)   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 2 jajka pół łyżeczki soli Sałatka: 20 dag marynowanych pieczarek pół puszki zielonego groszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól do smaku biały pieprz mielony do smaku Dodatkowo: olej rzepakowy Wykonanie: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy(...)zrumienienia. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Gdy babeczki się upieką uchylamy lekko piekarnik na na chwilę pozostawiamy w nim babeczki. Po tym czasie wyjmujemy je. 4. Sałatka: Groszek i pieczarki odsączamy dokładnie z zalewy, pieczarki drobno kroimy. Mieszamy z majonezem, natką pietruszki i przyprawiamy solą i pieprzem. 5. Babeczki podajemy z sałatką. Smacznego. Rady:  Szklanka do odmierzania składników

Izabelawkuchni
Pasztet z cukinii 268

blachę keksową Składniki:  3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 200 g żółtego sera  2 szklanki bułki tartej  1 duża cebula 4 łyżki oleju 200 g pieczarek obranych 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pierz do smaku pęczek pietruszki  Przygotowanie: Cebule posiekaj i podduś na oleju, następnie dodaj(...)pieczarki i podsmażaj, aż odparuje woda. W misce wymieszaj cukinię,ser starty na dużych oczkach z bułka tartą i podsmażonymi pieczarkami z cukinią i tłuszczem. Dodaj posiekaną pietruszkę, żółtka, posiekany czosnek, dopraw do smaku i wymieszaj. Na koniec dodaj białka ubite na sztywna pianę i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszaj.  Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej

Niezły Młynek
Rolada z grzybami i serem pleśniowym 142

Składniki dwa kotlety schabowe kilkanaście pieczarek 100 g suszonych borowików ogórek kiszony czosnek, sól, pieprz sos sojowy Przygotowanie Kotlety rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i nasmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem (z dwóch stron). Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Następnie przełożyć na kotlety (ok łyżkę) dodać ćwiartkę ogórka i plasterek sera(...)Zawinąć i podsmażyć na mocno brązowy kolor.  Suszone grzyby zalać wodą, dodać odrobinę soli i zagotować (kiedy już będą miękkie pokroić je na mniejsze kawałki). Dodać resztę podsmażonych pieczarek, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym do smaku, włożyć rolady i dusić ok 45 min na wolnym ogniu. Na koniec lekko zagęścić sos i gotowe.... Smacznego

Gaździnka warzy
Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i marchewką 124

musztardowo-warzywna na pewno przypadnie Wam do gustu!  Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki ostrej musztardy  3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki  sól, pieprz, papryka słodka  olej 1. Mięso mielone(...)łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. Odcedzamy.  2. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy marchewkę, cebulę i pieczarki. Zalewamy 1/2 litra wody, dusimy do zmięknięcia warzyw. Zabielamy śmietaną, dodajemy mąkę

Szefowa kuchni
Lekka alternatywa dla tłustych dodatków na pizzy? Zobacz propozycje. 156

bogactwo cennych składników odżywczych. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do pizzy. Dzięki pieczeniu, zachowują one swoją chrupkość i wzbogacają smak włoskiego dania. 3. Pieczarki (lub inne grzyby) Pizza z pieczarkami to już klasyk nad klasykami. Nie da się jednak ukryć, że podawana właśnie z tym dodatkiem jest nisko kaloryczna. Jeżeli jednak smak pieczarek już

W kuchennym oknie Ewy
Jajecznica z pieczarkami 125

Szybkie i smaczne śniadanie. Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni roztopić masło i obsmażyć na nim pieczarki. Nadmiar płynu z grzybów musi wyparować. Jajka wbić do miski i za pomocą trzepaczki lekko ubić. Wylać masę jajeczną na podsmażone grzybki. Smażyć jajecznicę tak długo aż jajka się zetną. Co jakiś czas zamieszać. Oczywiście doprawić solą i pieprzem. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Bitki Schabowe W Sosie Pieczarkowym 120

Propozycja na pyszny jesienny obiad z mięskiem i pieczarkami :) Składniki na 2-3 osoby: 5 plastrów schabu 1/2 dużej cebuli około 150 g pieczarek 2-3 łyżki mąki pszennej 1 mały ząbek czosnku 1/2 szkl śmietany 30 % około 3 szkl wody 1/2 korzenia pietruszki natka pietruszki sól, pieprz, domowe lub kupne warzywko 1. Schab myję, wycieram i rozbijam tłuczkiem(...)się garnka z wodą, warzywkiem i korzeniem pietruszki. 2. Na tej samej patelni (o ile się nadaje ;) przesmażamy cebulę a następnie dodajemy ząbek czosnku i starte na grubych oczkach pieczarki lub pokrojone w pasterki ( ja zazwyczaj robię pół na pół )  Przesmażone przekładam do garnka z gotującym się mięsem, doprawiam solą, pieprzem i gotuję do miękkości mięsa około

Gotowanie...to proste !
MAKARON W 15 MINUT - Z SZYNKĄ I SOSEM ŚMIETANOWYM 119

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250 g makaronu, 5-6 plastrów szynki, 1/2 małej papryki czerwonej, 1/2 średniej papryki zielonej, 3 duże pieczarki, 4 czubate łyżki śmietany, pieprz świeżo mielony, sól, curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, garść posiekanego szczypiorku, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Papryki kroję w małe(...)paseczki, pieczarki w plasterki, szynkę w paski. Na dużej patelni podsmażam paprykę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu około 5 minut. Dodaję szynkę, smażę jeszcze przez chwilę. Następnie wrzucam ugotowany makaron, dodaję śmietanę i przyprawy - papryki, bazylię, curry, odrobinę soli. Mieszam. Na koniec dodaję posiekany szczypiorek, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję świeżo mielonym pieprzem

JejKuchnia
Pieczarkowa zupa krem 104

Zapraszam na smaczną zupę pieczarkową. Dzięki wykorzystaniu koncentratu bulionu drobiowego Krakus, zupa powstała bardzo szybko. Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 1 kg pieczarek 4 średnie ziemniaki 1,2 l wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 szkl kremówki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę oraz koncentrat bulionu i wstawiamy na mały gaz. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy(...)kostkę. Pieczarki oczyszczamy. Do gotującego się bulionu wkładamy ziemniaki i gotujemy je na małym ogniu. W tym czasie kroimy pieczarki i dodajemy je do gotujących się ziemniaków. Gotujemy razem przez ok. 5-10 minut. Kremówkę hartujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania