pieczarki - 22435 przepisów (strona:320/1496)

Makaron z pieczarkami i zielonym groszkiem 79

zrezygnowałam z dodatku serka. Danie jest więc bardzo minimalistyczne, ale w tym tkwi jego sekret. Aromatyczne przyprawy i czosnek wystarczą by całość mała bogaty smak.  MAKARON Z PIECZARKAMI I ZIELONYM GROSZKIEM Czas przygotowania 25 minut 300 g pieczarek Świeży rozmaryn Ząbek czosnku Mała cebula Zielony groszek Pieprz, sól, majeranek Pieczarki oczyścić, umyć i posiekać w plasterki Cebulę posiekać drobno(...)zeszklić na patelni z odrobiną oleju Na patelnię dorzucić kilka listków świeżego rozmarynu Ząbek czosnku zmiażdżyć i wrzucić na patelnię Po chwili dorzucić posiekane pieczarki, przykryć patelnię pokrywką i dusić około 10-15 minut Po tym czasie dodać zielony groszek (rozmrożony, nie z puszki), zostawić na ogniu jeszcze kilka minut Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem Podawać z pełnoziarnistym makaronem

HealthyCreations
Tort naleśnikowy z mięsnym ragù i pieczarkami (Torta di crepes con ragù di carne e funghi champignon) 111

gronie rodzinnym; nie tylko wybornie smakuje, ale również efektownie ozdabia stół. Tort, którym chciałam się dziś z Wami podzielić, skomponowałam z kilku warstw naleśników przełożonych mięsnym ragù z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Proste w wykonaniu danie, przypominające smak włoskiej lasagne z sosem bolońskim. A wegetarianom przypominam o moim wcześniejszym przepisie na tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami . Polecam serdecznie ;):) **** Oggi vorrei(...)come possono essere le lasagne. Non posso quindi che consigliarVi la ricetta… e nell’occasione buon appetito :)   SKŁADNIKI Mięsne ragù 500 g passaty pomidorowej 450 g pieczarek 400 g mięsa mielonego wołowego 300 g mięsa mielonego wieprzowego 10 suszonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 2 szalotki oliwa z oliwek

La grande e la piccola cuoca
Zupa grzybowa krem 124

Zupa grzybowa krem Wigilijna zupa grzybowa Podczas Wigilii nie może zabraknąć na stole aromatycznej tradycyjnej zupy grzybowej. Prosta i szybka do zrobienia zupa grzybowa krem z grzybów leśnych i pieczarek, udekorowana smażonym porem i creme fraiche jest nie tylko bardzo smaczna, ale też pięknie i apetycznie się prezentuje. Krem grzybowy z kilku gatunków grzybów świeżych i suszonych, na który przepis(...)kilkoma kroplami oliwy truflowej. A Wy jakie zupy grzybowe przygotujecie na Wigilię? Zupa grzybowa krem   składniki - proporcje dla 6 do 10 osób 1,25 kg oczyszczonych pieczarek 1 kg mrożonych grzybów, najlepiej podgrzybków 2 średnie cebule drobno posiekane 100g suszonych grzybów (jeśli to możliwe to najlepiej całych kapeluszy podgrzybków) 1 pęczek włoszczyzny 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa pieczarkowa z ryżowymi knedelkami 128

Jedna z zup, do których z przyjemnością wracam. Nie licząc krojenia pieczarek, nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Jeśli chcemy jeszcze bardziej zaoszczędzić na czasie, zamiast knedelków możemy zupę podać po prostu z ugotowanym ryżem. ok 400 g pieczarek 1-1,5 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie kilka łyżek śmietanki 30% sól, pieprz posiekana natka(...)woreczek ryżu 2 kajzerki 1 szkl. bulionu 1 małe jajko ok 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz posiekana natka pietruszki Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Pieczarki kroimy na półplasterki. Pokrojone grzyby wkładamy do garnka i zalewamy je bulionem. Dodajemy liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około

Smaki Na Talerzu
Pierogi z pudrem grzybowym 91

łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej 2 łyżki pudru z grzybów leśnych/ garść grzybów suszonych zmieliłam w młynku do kawy/ Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek małych 1 łyżeczka pudru z grzybów sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżka masła Farsz: Kapustę przekładam do garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, wlewam(...)wody tyle żeby przykryła kapustę i gotuje na wolnym ogniu aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzam kapustę. Pieczarki myję, kroję i przesmażam na maśle na patelni. Kapustę kroję drobno nożem, przekładam do pieczarek i chwile przesmażam razem. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję puder grzybowy. Ciasto: Do miski przesiewam mąkę, dodaję puder, sól, olej, wodę gorącą wlewam stopniowo i mieszam składniki. Zagniatam

wesoła kuchnia
Risotto z borowikami, brązowymi pieczarkami i tymiankiem 106

jestem wielką fanką grzybów, najbardziej lubię pieczarki i rydze, resztę zaledwie toleruję... ale gdy poczułam niesamowity zapach suszonych borowików i koncentratu z grzybów leśnych to musze przyznać, że nabrałam ogromnej ochoty na danie, które wyeksponowałoby ten niezwykły aromat. Zdecydowałam się na klasyczne włoskie danie, czyli risotto. Do borowików dodałam brązowe pieczarki, tymianek, a całość wykończyłam Grana Padano... ambrozja! I fantastyczna(...)Risotto: ok. 1l bulionu drobiowego lub warzywnego ( domowego lub z ekologicznej kostki rosołowej) ok. 60-80ml białego wytrawnego wina lub wermutu 1 cebula 1 ząbek czosnku 250g brązowych pieczarek ok. 50g suszonych borowików Devaldano 250g ryżu do risotto (arborio, ja użyłam jaśminowego) 5-6 łyżek masła 2 łyżeczki koncentratu grzybowego Devaldano (opcjonalnie) ok. 50-80g Grana Padano

Cooking Monster
PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY 160

wersja dietetyczna. Piekłam w 2 metalowych, ciemnych formach- keksówkach, o wym. 27x8cm (dół formy) Składniki: - ok.1350-1400g pieczonych, gotowanych i/lub smażonych mięs - 100g wędzonej słoniny lub boczku - 4 jajka - 300g pieczarek - 500g surowej wątróbki - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 1 ugotowana marchew - kawałek ugotowanego korzenia pietruszki - ok.10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki) - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka mielonego(...)masło klarowane, kremówkę, itp., ilość dowolna) - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba, ostatnio zapomniałam i wyszedł super...) - 1 łyżka roztartego w dłoniach aromatycznego majeranku (nie trzeba) - tłuszcz do smażenia: pieczarek, wątróbki, cebuli, czosnku i ewentualnie mięsa, gdy mamy surowe Mięso wyjmuję wcześniej z zamrażarki, rozmrażam, następnie kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mięsa. Tylko raz przepuszczam przez

Smaczne Zdrowe
Gwiazdkowa sałatka śledziowa 290

Zjawiskowo wyglądająca, ciekawie podana i świetnie smakująca sałatka ze śledziem w roli głównej, którego smak idealnie komponuje się z tradycyjnymi warzywami, marynowanymi pieczarkami i delikatną słodkością jabłek. Składniki: 350g śledź 3 marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 małe buraki 1 jabłko 1 czerwona cebula 450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy 2 pęczki natki z pietruszki sól pieprz majonez Wykonanie(...)również ugotować ale w osobnym naczyniu, obrać i pokroić w kostkę.  3. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę, a pieczarki odsączyć z zalewy.  Natkę z pietruszki drobno posiekać. 4. Tortownicę o kształcie gwiazdki o wymiarze 23 x 23 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy układać sałatkę warstwami: marynowane

Szalona Kuchnia Eweliny
Galareta z dorszem i grzybami 395

jeść osoby dbające o linię. Warto zaskoczyć gości czymś nowym i fajnie podanym. Na pewno będzie im smakować. 3 marchewki 60 dkg dorsza filet 1/3 brokuła 500 g pieczarek w zalewie octowej ogórek zielony do dekoracji majonez natka pietruszki sól, pieprz czarny, czerwony 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 plaster selera 1 kawałek pora 7 łyżeczek żelatyny(...)pomocą specjalnej małej foremki gwiazdka wycinam na całej długości długie gwiazdki. Układam w dwóch rzędach słupki gwiazdek, a pozostałą marchewkę kroję i dodaję też. Na marchewce wykładam odsączone pieczarki, kilka zostawiam do dekoracji. Zalewam bulionem i ponownie wstawiam do lodówki na 15 minut. Na pieczarki wykładam brokuł, potem wykładam resztę ryby, zalewam bulionem i znowu do lodówki. Jak mocno stężeje

wesoła kuchnia
Sałatka makaronowa z pieczonym kurczakiem i smażonymi pieczarkami 135

Był pieczony kurczak – pozostały z obiadu, były pieczarki a i reszta się znalazła. Tak powstała prezentowana sałatka. Dobry pomysł na kolację. Dodana natka pietruszki zapewni nam sporą dawkę wit. C. Polecam. Składniki: Pieczony filet z kurczaka pojedynczy 1 szklanka makaronu ( koraliki ale może być inny ) 400 g pieczarek 1 mała cebula 2-3 ogórki konserwowe 2-3 kawałki konserwowej papryki(...)pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu light Sól Pieprz Niewielka ilość oleju Wykonanie: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia solimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Razem z pieczarkami pozostawiamy do wystygnięcia. Ogórki i paprykę kroimy na małe kawałki, podobnie pieczonego kurczaka. Cebulę drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami

Smaki Ewy
Klasyczny boeuf strogonow. Przepis krok po kroku. 79

Klasyczny bouef strogonow   Klasyczny bouef strogonow. Składniki:   750 g udźca wołowego 50 g masła 2-3 cebule 500 g pieczarek 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml śmietanki 30% sól, pieprz ew. cukier do smaku Przygotowanie:   Udziec pokrój w paski(...)garnku rozpuść masło. Podsmaż wołowinę, aż cała się zetnie. Dodaj cebule pokrojoną w paski. Przesmaż 5 minut do miękkości.   Następnie wsyp pieczarki pokrojone w połówki lub ćwiartki, zależy od wielkości grzybów. Po kolejnych 5 minutach kiedy pieczarki będą miękkie, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, wino, musztardę i koncentrat.   Duś całość

kuron.com.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 96

może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 45g suszonych borowików 25g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 400g kiszonej kapusty 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz Zasmażka: 4 łyżki masła 2 łyżki oleju 3 duże cebule Wykonanie: 1. Farsz: Suszone grzyby zalać wodą i odstawić(...)godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Kapustę przepłukać wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać zmielone grzyby z pieczarkami i całość smażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Wigilijna zupa grzybowa z grzybowymi pierożkami wonton 128

śmietany 30% 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól pieprz Farsz do pierożków wonton: 45g suszonych borowików 35g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 1cebula 2 łyżki masła sól pieprz Ciasto na pierożki wonton: 350g maki pszennej 2 jajka 100ml letniej wody szczypta soli Wykonanie: 1. Zupa grzybowa: Suszony grzyby zalać wodą i odstawić(...)gotować na małym ogniu, dodać natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać. 2. Farsz do pierożków wonton: Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na 6 godzin lub całą noc. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić na połówki. Po tym czasie pieczarki i namoczone, odsączone grzyby zmielić maszynką do mielenia mięsa o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Zapiekanki domowe z pieczarkami i żółtym serem 134

mnie wtedy rarytas. Teraz od czasu do czasu a nawet rzadko jadam je "na mieście", za to sama w domu robię dość często. Składniki: * kajzerki 4 szt. * pieczarki 50 dkg * ser żółty 40 dkg * sól * papryka ostra i słodka * ketchup * prażona cebulka jeśli ktoś lubi Pieczarki starłam na tartce jarzynowej o grubych oczkach. Podsmażyłam na patelni bez dodatku oleju(...)posoliłam w trakcie smażenia. Kajzerki przekroiłam w połowie i na każdą wyłożyłam po dwie łyżki farszu łącznie z sokiem z pieczarek. Jak dodaję sok z pieczarek, zapiekanki w środku są mięciutkie a na zewnątrz chrupkie po upieczeniu. Posypałam żółtym serem, włożyłam do piekarnika na 200 stopni i przez 15 minut zapiekałam. Kiedy już były zarumienione, wyciągnęłam je i posypałam paprykami

Pieprzyć z Fantazją
Pieczony omlet z ziemniakami, szynką i groszkiem 125

tradycyjnego, smażonego na patelni, który tak ciężko przewrócić na drugą stronę;). Jest szybki i łatwy w wykonaniu. Przepis na dwie porcje.  250g ugotowanych ziemniaków 6 jajek  200g pieczarek 4 łyżki mleka 1 cebula  100g szynki  1/3 puszki groszku konserwowego sól, pieprz 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1. Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem(...)mlekiem. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę i ziemniaki w kostkę.  2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki i cebulę przyprawione solą i pieprzem. Smażymy do odparowania wody.  3. Ziemniaki, cebulę, pieczarki, natkę i groszek mieszamy z masą jajeczną. Przelewamy ją do formy na tartę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze

Szefowa kuchni