Zrobiłam go za mało, bo nie spodziewałam się że będzie miał takie wzięcie. Uwielbiam takie dania które są lekkie i syte. 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 40 dkg pieczarek małych 1 cebula 400 ml przecieru pomidorowego 2 gałązki selera naciowego 1 marchewka sól, pieprz rozmaryn, papryka wędzona, oregano suszone natka pietruszki papryczka chili 2 ząbki czosnku olej rzepakowy(...)pomidorków koktajlowych Pieczarki myje, osuszam i kroję na pół. Najlepsze są małe. Cukinie kroję w plastry 0,5 cm i na pół. Paprykę kroję w kostkę. Pomidorki na pół. Cebule i czosnek drobno kroję przesmażam na oleju rozgrzanym. Do cebuli dodaje paprykę i startą na tarce jarzynowej marchewkę i dalej przesmażam. Pieczarki smażę na osobnej patelni, dodam
wesoła kuchniacałości fajnym rozwiązaniem są pieczenie z mięsa mielonego. Wedle uznania lub okazji można je urozmaicić dorbnymi dodatkami - wetkniętymi gotowanymi jajkami lub warzywami. U mnie ostatnio gościła w wersji pachnącej pieczarkami. Składniki (8 porcji) -800 g mieszanego mięsa mielonego -200 g pieczarek -2 jajka -1 czerstwa bułka pszenna -1 cebula -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć(...)Pieczarki i cebulę obrac, drobno posiekać. Mięso mielone umieścić w misce, dodać bulkę, pieczarki, cebulę, jajka. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylożyć masę do foremki. Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 192,6 kcal Tłuszcz: 8,8g Białko: 22,3g Węglowodany: 5,8g Smacznego :-) Przepis bierze udział
Zielona KuchniaDrożdżowe zawijańce z pieczarkami. 500 g mąki 1 szkl.mleka 2 łyżki oleju 1 duże jajko przyprawa do pizzy i zapiekanek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki: pieczarki, cebula Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć podsmażone i wystudzone pieczarki. Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę
Moje domowe kucharzenieDzień dobry :-) Dzisiaj bardziej męskie danie, choć nie powiem, czasem i ja zjem ze smakiem :-) Gulasz z indyka (można użyć innego mięsa) z pieczarkami, papryką, kukurydzą, czerwoną fasolką, cebulą i ogórkiem kiszonym :-) Pyszny, lekko ostry, idealne danie na dwa dni ;-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 1 kg fileta z indyka około 500 g pieczarek 2 większe czerwone papryki(...)passaty pomidorowej mąka do obsypania mięsa sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i potem te piórka na pół. Paprykę kroimy w paski, pieczarki w w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, najpierw podsmażamy na nim paprykę, wrzucamy do większego garnka, następnie podsmażamy pieczarki i cebulę, solimy. Jak będą usmażone to dorzucamy do garnka
kruche babeczkibardzo długa, bo to już aż osiem miesięcy niepisania, ale dość tego :) Czas reaktywować bloga więc dziś w menu cebularze czyli bułki drożdżowe z cebulą. Moją wersję wzbogaciłam jeszcze pieczarkami i serem i oto co wyszło. Spróbujecie? Składniki potrzebne do przygotowania cebularzy: na ciasto: 500g maki pszennej, 1 opakowanie drożdży suszonych lub opcjonalnie 25g świeżych drożdży, 1 jajko, łyżeczka cukru(...)szklanka mleka, 100g masła, pół łyżeczki soli. na nadzienie: 4 duże cebule, 500g pieczarek, 150 g żółtego sera, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania cebularzy: Mąkę, suszone drożdże, cukier i sól mieszam w misce, dodaję roztopione i przestudzone masło, jajko i lekko podgrzane mleko i wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto i odstawiam ma około godzinę
Gotuj Się Kto Możeżoną z kaszą gryczaną. Sosik mięsno paprykowy aż chciało się wcinać nawet z samym chlebkiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1,5 l bulionu warzywnego 200g pieczarek 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 3 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz, czosnek 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego olej do smażenia 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki(...)patelce przesmażamy pokrojone mięsko doprawiamy słodka papryką, czosnkiem, solą pieprzem. Gdy jest już przesmażone, wrzucamy do gara z bulionem. Na patelce przesmażamy kolejno drobno pokrojona cebulkę oraz pieczarki - cebula ma się zeszklić pieczarki lekko przesmażyć- po przesmażeniu wszystko do gara. Smażenia tyle :) Teraz skupiamy się na garnku - mamy już tam bulion , mięsko, cebulę i pieczarki - dodajemy drobno pokrojona paprykę
Smacznie Pysznie KalorycznieSkładniki: 50 dag mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki OPTIMA OMEGA 3 1 łyżeczka cukru 5 dag drożdży 2 jajka 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g łososia 125 g pieczarek kilka rzodkiewek 1 cebula 70 g ugotowanego ryżu 1/2 pęczku koperku 1 szklanka mleka sól pieprz olej rzepakowy jajko do posmarowania ciasta OPTIMA OMEGA 3 rozpuszczamy na patelni. drożdże mieszamy(...)ciemnym miejscu do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz: Fileta z łososia gotujemy w mleku z pieprzem przez ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z łososia skórę. Cebulę kroimy w plastry. Pieczarki czyścimy i kroimy w mniejsze części. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki. Solimy i podsmażamy. Podsmażoną cebulę i pieczarki dodajemy do ugotowanego ryżu. Mieszamy. Dodajemy połowę posiekanego koperku oraz
Kuchnia w oparachKotlety z udek kurczaka są wyjątkowo smaczne i delikatne. Panierowane, nadziane plastrami pomidora, serem i pieczarkami. Zapieczone w piekarniku smakują rewelacyjnie na ciepło lub zimno. SKŁADNIKI : 5-7 dużych udek z kurczaka sól, pieprz, papryka i czosnek w proszku do smaku 2 jajka + mąka do panierowania olej do smażenia(...)FARSZ : 300 - 400 g świeżych pieczarek 2 cebula sól, pieprz do smaku 1 jajko 200 g żółtego sera 3-4 pomidory PRZYGOTOWANIE : Udka myjemy, przecinamy
Kulinarne Fantazje MarioliSycące, pełne roślinnego białka faszerowane papryki z fasolką mung, pieczarkami, kolorową quinoa. Całość doprawiona sosem tamari. zielone papryki - 3 szt. fasolka mung - 1 szklanka quinoa kolorowa - 1/2 szklanki mini pieczarki - 1 opakowanie sos tamari - 2-3 łyżki czosnek - 2-3 ząbki oliwa z oliwek - 2 łyżki posiekana natka pietruszki Fasolkę mung ugotuj bez soli ok 30 minut. Pieczarki potnij(...)plasterki, przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż z sosem tamari na złoto. Ugotuj quinoa kolorową ok 20 minut. Wymieszaj pieczarki, fasolę mung i quinoa razem. Farszem napełnij papryki. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut na pergaminie polanym oliwą po 20 minutach zmniejsz piekarnik na 180 stopni
AZgotuj!ulubione włoskie pieczywo. Przygotowujemy je bardzo często. Podstawą jest zawsze ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek. Tym razem przygotowałam focaccię w prostokątnej blaszce. Dodatkami była cukinia, drobniutkie pieczarki i pomidor rzymski. Nie zabrakło czarnuszki, grana padano i posiekanej natki z pietruszki oraz suszonego oregano! to Była prawdziwa uczta dla zmysłów! Focaccia z cukinią, pieczarkami i pomidorem / blaszka(...)kostki świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy 1/2 szklanki ciepłej wody 1 pomidor rzymski kawałek cukinii 2 garście malutkich pieczarek 50 g grana padano lub parmezanu 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano sól do smaku Przygotowanie: Do miski dodajemy drożdże, sól
Moja smaczna kuchniaswojego pięknego koloru-według mnie kolor jest bardziej wyrazisty. Jest najczęściej podawana z makaronami z Azji, takimi jak np. gryczany makaron soba. Postanowiłam połączyć pak choi z malutkimi pieczarkami, czosnkiem i cebulą oraz z czarnuszką i rzeżuchą. Jakie to było pyszne! Z dodatkiem grzanek smakowało naprawdę bardzo dobrze! Następnym razem przygotuję taka wersję jako właśnie dodatek(...)ułożę na chrupiących grzankach. Wy np. możecie podać tak przygotowane warzywa z ryżem czy azjatyckim makaronem. Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką / 1 porcja Składniki: 1 kapusta pak choi 2 garście małych pieczarek 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżeczka rzeżuchy 1 łyżeczka czarnuszki 4 łyżki oliwy
Moja smaczna kuchniajajka faszerowane na Wielkanoc. Dzięki różnorodności składników z jakich przyrządzamy nadzienie, wciąż możemy zaskakiwać naszych gości nowymi smakami. Na naszych stołach często goszczą jajka faszerowane z szynką, pieczarkami i szczypiorkiem. Uwielbiamy jajka z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami. Przygotowujemy musy z awokado, szpinaku, łososia lub zielonego groszku. No i oczywiście, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek(...)pasztetem z królika - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 10 jajek, ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek 1 puszka dobrego pasztetu z królika (ok.20 dag) 20 dag małych pieczarek, drobno pokrojonych 1 czerwona cebula, drobno posiekana 3 łyżki tartego chrzanu 3 łyżki gęstej śmietany kawałek czerwonej papryki, pokrojony w drobną kostkę sól i pieprz do smaku zielenina do dekoracji
Moja Książka KucharskaCiasto 2 saszetki suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 100 ml wody gazowanej 1.5 szklanki mąki razowej 0.5 szklanki mąki pszennej Szczypta soli Szczypta pieprzu Szczypta cukru Farsz 10 pieczarek 2 cebulę Koncentrat pomidorowy 5 pomidorków susoznych Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii Olej rzepakowy Dodatkowo Ulubiony sos Rukola Kasza manna(...)łącze ze sobą a następnie odstawiam pod przykryciem np. bawełnianej ściereczki do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Międzyczasie przygotowuję farsz. Cebulę obieramy i kroję na piórka . Pieczarki kroję w półplastry. Paprykę czerwoną kroję w słupki. W garnku o grubym dnie wlewam ok. 1 łyżki oleju a następnie na rozgrzany olej przekładam cebulę, dodaję sól
Gotowanie Patkiłyżki oleju Mięso 6 udek z kurczaka 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka czerwonej papryki ostrej i słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego Sól pieprz do smaku Dodatkowo 6 pieczarek 1 cebula 3 ogórki kiszone 15 dag sera żółtego Olej rzepakowy do smażenia Sól pieprz do smaku 3 łyżki ketchupu 1 łyżka majonezu Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników przygotowujemy(...)woreczka lub rękawa do pieczenia a następnie dodajemy przyprawy.Zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez ok 70 minut. Następnie obieram z kości i skóry drobno kroimy. Pieczarki myjemy i kroimy w pół plastry. Cebulę obieramy i kroję w piórka. Ogórki kiszone kroimy w plastry. Do garnka o grubym dnie dodaję łyżkę oleju rzepakowego a następnie pieczarki. Doprawiamy
Gotowanie Patki