dodatek do innych dań, podczas grillowania czy piknikowania. Jest prosta i naprawdę pyszna, a dodatek limonki dodaje jej fajnej świeżości. pół kilo młodych ziemniaków 300 g bobu 400 g pieczarek pęczek cienkiego szczypiorku łyżka masła klarowanego sok z całej limonki skórka z limonki opcjonalnie vinegret mango (kupiłam stacjonarnie tu –>KLIK ) pieprz do smaku Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)miękkości. Bób myjemy i gotujemy. Ja lubię, gdy jest jędrny i chrupiący, więc gotuję go około 6-7 minut. Pieczarki obieramy i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Smażymy je do miękkości na maśle klarowanym, po czym wraz z obranym bobem przekładamy do miski. Odsączone ziemniaki przesmażamy na patelni po pieczarkach, aż się przyrumienią. Przekładamy je do miski i całość skrapiamy
Mienta blogLubicie grille i spotkania ze znajomymi???, wiem że lubicie :). Mam dla Was pomysł na obiad z młodymi ziemniakami w koszulkach i grillowanym boczkiem w towarzystwie rumianych pieczarek. Prosto znaczy smacznie... Składniki: - 2 kg małych małych ziemniaków - 50 dag wędzonego boczku od Hańderka - 50 dag małych pieczarek - 2 duże cebule - 1/2 łyżeczki kurkumy - sól - pieprz - oliwa 1. Ziemniaki myjemy(...)czas zapiekania ok. 60-70 minut w zależności od wielkości ziemniaków, podczas pieczenia sprawdzajcie czy są już miękkie. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną w pióra cebulę oraz pieczarki pokrojone w połówki, oprószamy solą i pieprzem. Czas pieczenia ok. 10 minut aż pieczarki będą rumiane i upieczone w środku. 3. Boczek kroimy w plastry, nabijamy na patyczki do szaszłyków
Apetyczna babeczkaFaszerowany filet to dość efektowne danie:). Klasyczny smak sera i pieczarek sprawdził się i w tym przypadku. Ważne by w środku znalazło się dużo farszu. 2 duże filety z kurczaka 250g pieczarek 100g tartej mozzarelli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko olej 1. Pieczarki drobno(...)Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na rozgrzanym oleju, studzimy. Mieszamy z natką pietruszki i serem. 2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy przyprawami i solą. Faszerujemy je obficie pieczarkami z serem i natką. Spinamy wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. 3. Filety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy chwilę na rozgrzanym oleju z dwóch stron
Szefowa kuchniPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 2 długie bagietki (u mnie wieloziarniste), masło do posmarowania bagietek + 2 łyżki do podsmażenia pieczarek, średniej wielkości cebula, 60 dag pieczarek, 30-35 dag sera żółtego, 2 garście posiekanego szczypiorku (najlepiej gruby), ketchup, sól, pieprz. Przygotowanie: Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę dzielę(...)części i smaruję masłem. Cebulę drobno siekam, pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody. Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach. Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem. Piekę w 220 stopniach z funkcją grilla przez 4 minuty. Gotowe zapiekanki polewam ketchupem i posypuję
JejKuchniazimnej wody + śmietana kremówka, do posmarowania ciasta - opcjonalnie do wypełnienia ok 220 g liści botwinki 1/2 czerwonej cebuli 4-5 ząbków czosnku ( miałam młody) 150 g brązowych pieczarek - użyłam samych kapeluszy bez nóżek 125 g mozzarelli 100 g fety 1 jajko 2 łyżki kefiru lub jogurtu sól, pieprz +opcjonalnie parę plasterków chorizo przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachę(...)włożyć do lodówki na 20 -30 minut. Przygotować nadzienie: Liście botwinki umyć, odciąć łodyżki. Łodyżki pokroić w drobne kawałki, osobno pokroić liście. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki. Pieczarki umyć, osuszyć, każdy kapelusz pokroić w 3-4 grube plastry. Na patelni, najlepiej nieprzywierającej, rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę. Podsmażać, mieszając, aż lekko zmięknie. Dodać pokrojone łodyżki, smażyć
Stare GaryPieczarki faszerowane mięsem to danie, które z powodzeniem możemy przygotować będąc na działce czy wyjeździe. Oczywiscie trzeba mieć dostęp do grilla. Mięso mielone można kupić w sklepie – tak, są sklepy, w których mięso mielone jest na życzenie! Pieczarki należy grilować na tacce i pod przykryciem. Jeżeli nie mamy grilla z pokrywą, można przykryć grzyby folią aluminiową. 10 dużych, ładnych pieczarek(...)mięsa wieprzowego mielonego (łopatka), 3 ząbki czosnku, sól, chili w proszku lub ostra papryka, Czosnek rozgnieść. Pieczarki oczyścić, nie obierać. Wyrwać nóżki, które posiekać i wymieszać z czosnkiem, oraz mięsem. Doprawić do smaku solą i chili. Wypełnić pieczarkiem farszem. Grillować na tacce i pod przykryciem. Grillowałam na grillu COBB
królestwo garówSzybkie naleśniki na obiad lub romantyczną kolację. Uderzająca prostota i doskonały smak. Idealne dla osób, które nie mają zbyt dużej ilości czasu. Naleśniki pełnoziarniste z pieczarkami, fetą i szpinakiem (4 naleśniki): Ciasto naleśnikowe (4 sztuki): jajko szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka wody szczypta soli Farsz do naleśników (ilość według uznania): pieczarki ser feta duża ilość świeżego szpinaku (użyłam baby) Wymieszać wszystkie(...)składniki na ciasto i smażyć na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni. Pieczarki pokroić w paski i ćwiartki, a ser feta w średniej wielkości kostkę. Podsmażyć pieczarki, a następnie dodać szpinak. Dałam go naprawdę dużo, ponieważ przy podsmażeniu znacznie traci na swojej objętości. Można dosolić farsz, ale nie ma takiej potrzeby, ponieważ ser feta jest stosunkowo słony. Na usmażone naleśniki
Karola gotujedodatku jajek. Pyszny i pełny zdrowia letni obiad. Smakuje tak samo pysznie na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: 2 porcje gryczanego makaronu Soba pojemnik pieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 kabaczka 1 średni pomidor 1 średnia cebula 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki ciemnego słodkiego sosu sojowego 1 łyżka oliwy chili 200 g mielonego mięsa wołowego na hamburgery(...)suchą teflonową patelnie. Po chwili wilgoć odparuje a quinoa po kilku minutach będzie leciutko "pstrykać". Po chwili gdy jest juz podprażona zdjąć ją z patelni i odstawić. Pokroić pieczarki w plastry a cebulę na pół a każdą połówkę na 6 części. Z mięsa uformować hamburgera i nożem pokroić go w małe kawałki wielkości ok. orzechów włoskich. Nastawić dużo wody
Sztuka gotowania w/g SamiryNiezwykle proste w przygotowaniu i sycące. Takie kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu pomidorowego. Często do przygotowania takich kotlecików używam ryż, który został mi z obiadu i dodaję pieczarki i inne dostępne pod ręką składniki. Dziś postawiłam na wersję jeszcze łatwiejszą i niebywale pyszną. Do przygotowania kotlecików wykorzystałam niepełne opakowani Risotto z pieczarkami the Green Woodpecker Trill(...)naturalnym składem: ryż Arborio 91%, suszone grzyby shiitake (twardnik japoński) 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler. Polecam! Składniki: niepełne opakowanie Risotto z pieczarkami the Green Woodpecker Trill * 2 jajka woda + opcjonalnie bulion warzywny sól ziołowa i czarny mielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku około 6-7 łyżek bułki tartej olej
Słodkie okruszkizrobisz ich trochę więcej oczywiście, w zależności od ilości osób do wyżywienia :) SKŁADNIKI: ( ok. 13-14 gołąbków) 1 główka kapusty 200 g boczku wędzonego 0,5 kg pieczarek 10 g grzybów podgrzybków 2 cebule 300 g kaszy jęczmiennej perłowej - 3 woreczki kaszy 1 łyżeczka cząbru 2 duże łyżki masła 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: GRZYBY (można(...)kaszę według instrukcji, ok. 15 minut. Odcedzić i lekko przepłukać. Odstawić do wystudzenia, po czym przełożyć do miski z grzybami. W między czasie pokroić cebulkę w drobną kostkę, oczyścić pieczarki i pokroić w drobne plasterki ( ja lubię jak w farszu są mniejsze kawałki grzybów). Masło rozpuścić w rondelku na lekkim ogniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do rondla
Calzonella.comMięso z kurczaka można tez zastąpić filetem z indyka, radzi Agata. Dietetyczny gulasz z selerem naciowym Składniki: 1 czerwona papryka (200 g) 1 duża cebula (180 g) 500 g pieczarek seler naciowy (400 g) 2 duże piersi z kurczaka (600 g) 1 puszka krojonych pomidorów 2 szklanki wrzątku (500 ml) 1 łyżeczka soli (7 g) szczypta pieprzu 1 łyżeczka ziół(...)prowansalskich 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g) Wykonanie Pieczarki umieszczamy na sitku i myjemy pod bieżącą, zimną wodą, potrząsamy sitkiem, aby usunąć jak najwięcej wody, następnie kroimy je w plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, cebulę kroimy na połowę, a następnie w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy pieczarki, paprykę oraz cebulę, mieszamy i smażymy
KulinarneImpresje.plZiemniaki, ciecierzyca, pieczarki oraz lubczyk ogrodowy do ukoronowania całości. Lubicie lubczyk? Ja uwielbiam to zioło za cudowny smak i aromat. Zioło, które przemienia prostą potrawę w niezwykłą. Ta pełna lubczykowego aromatu zupa świetnie nadaje się na jesienne lub zimowe dni. Jeśli dodasz mniej wywaru, możesz przekształcić ją we wspaniały, treściwy gulasz warzywny. W wersji wegetariańskiej wystarczy(...)Wywary ) 8 średniej wielkości ziemniaków, obierz, każdy przekrój wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki o grubości 0,5 cm 150 g suchych nasion ciecierzycy 3 średniej wielkości pieczarki, obierz, każdą przekrój wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki o grubości 0,5 cm 1 cebula, obierz i pokrój w mała kostkę sól, czarny pieprz 4 łyżeczki
Szybko SzybkowarPyszna propozycja obiadowa, Makaron w sosie serowo-śmietanowym z brązowymi pieczarkami. Robi się szybko a smakuje rewelacyjnie :) Zapraszam również do polubienia mojego FP --- GOTOWANIE PATKI SKŁADNIKI NA 2 OSOBY: ➨200 g Makaronu Muszelki ➨20 dag Pieczarek np. Brązowych ➨1/2 Czerwonej cebuli ➨1 Łyżka drobno posiekanej Natki Pietruszki ➨200 ml Kwaśnej Śmietany ➨15 dag Sera(...)łyżeczki mielonej papryki czerwonej ➨1/2 łyżeczki czosnku mielonego ➨ 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie aldente. Odcedzamy. Na paatelni rozpuszczam masło. Pieczarki myję i kroję w kostkę. Cebulę kroję drobno. Cebulę i pieczarki przekładam na patelnię , dodaję nattkę oraz przyprawy. Smażę na rumiano , zmniejszam ogień. Dodaję śmietanę i ser żółty. Mieszam
Gotowanie Patkidolać trochę oleju. Przez to, że jest mąka, bardzo łatwo może nam przywrzeć do patelni. Wiem co mówię....przerabiałam to :P Na drugiej patelni na roztopionym maśle podusiłam pokrojone pieczarki, pokrojone drobno jabłko i cebulkę. Jak już zaczęły łapać kolor, podlałam śmietaną. Tylko chwilkę przemieszałam i odstawiłam z ognia. W tym czasie pilnowałam wątróbki. Podlałam ją wodą, przez to zaczął(...)był ten sam obiad, ale w całkiem innym wydaniu :D Z moich spostrzeżeń: to śmietanę, jeśli ktoś ma w lodówce dodawać już do całości pod koniec. Nie do pieczarek i cebuli. To, że dałam wcześniej szkody nie narobiło, ale ze względów estetycznych i myślę smakowych fajnie będzie zrobić to na koniec. Śmietana niesamowicie łagodzi smak wątróbki. Bardzo fajnie komponuje
Pieprzyć z Fantazjąnowymi inspiracjami do popełnienia potraw powodujących obłęd kubków smakowych :D Tak to było właśnie w moim przypadku. No zajrzałam do tej mojej lodówki a tam połowa puszki kukurydzy, kilka pieczarek, jakieś zielska. No nie wyrzucę przecież. Zaczęłam wykładać składniki na stół i po chwili namysłu zaczęłam robić jak mi wychodziło. Ostatecznie wyszło mi całkiem fajnie :D Podejrzewam, że moje oczy(...)zwykłe porządki w lodówce skończą się takim smakołykiem :D Proporcje podaję na ok. 500 ml sałatki. Składniki ( ilości takie jak po czyszczeniu lodówki :D ) : * 1/3 szklanki soczewicy * 5 pieczarek * 1 łodyga selera naciowego * 1/2 puszki kukurydzy * 1-2 łyżki majonezu * 1/4 czerwonej papryki * 2 jajka ugotowane na twardo * pół pęczka szczypiorku * 1/4 czerwonej cebuli * przyprawy: czubrica zielona i sól * łyżeczka
Pieprzyć z Fantazją