pieczarki - 22435 przepisów (strona:317/1496)

Tarta z kurczakiem i pieczarkami 112

Składniki: 200 g mąki 100 g masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 12% lub 18% szczypta soli   filet z kurczaka 1 cebula 300 g pieczarek 3 jajka 150 g gęstej śmietany 12% lub 18% 100 g jogurtu naturalnego 100 g sera żółtego 1/2 pęczka szczypiorku łyżeczka ziół włoskich (bazylia, oregano, rozmaryn) 2 łyżki masła sól(...)elastyczne ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 min, by się schłodziło. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, a po chwili pieczarki pokrojone w plasterki. Duś chwilę pod przykryciem. Pozostaw do ostudzenia. Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy do tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni

Kulinarny S.O.S.
NALEŚNIKI GRYCZANE Z NADZIENIEM Z PORÓW I PIECZAREK (BEZGLUTENOWE) 100

zamienić można  lub wodę) 1 jajko (dla tych, ale jeśli nie jecie jajek to niekoniecznie) szczypta soli Naleśniki usmażyłam na prawie suchej patelni posmarowanej klarowanym masłem. Nadzienie: 250g pieczarek 2 małe pory szklanka bulionu sól, pieprz do smaku zagęściłam łyżka skrobi kukurydzianej z odrobiną mleka ryżowego  2 łyżki masła klarowanego lub oliwa z oliwek Pieczarki ścieramy na tarce(...)grubych oczkach i ja zawsze odparowuję/podsmażam pieczarki na suchej patelni, dopiero potem dodaję masło.  Pory kroimy w cienkie talarki i smażymy przez chwilę razem z pieczarkami następnie zalewamy bulionem i dusimy około 10 minut. Zagęszczamy mlekiem wymieszanym ze skrobia. Nadziewamy naleśniki i wcinamy

Cytryna&Co.
PORTOBELLO FASZEROWANE CIELĘCINĄ 143

Ostatnio przypadły nam do gustu pieczarki portobello i nawet Loczek, który z zasady nie lubi grzybów zjada je ze smakiem. Zwykle po prostu dodaję je jako jeden ze składników ciepłej sałatki albo warzyw z patelni z sosem sojowym. Tym razem występują w roli głównej obok cielęciny, Składniki: 6 dużych pieczarek portobello 400g mielonej cielęciny por czerwona cebula 3 łyżki oliwy(...)przepiórcze opcjonalnie: odrobina tartej bułki do posypania lub parmezan (bezglutenowcy i IO - bez bułki) opcjonalnie: można zmniejszyć o połowę ilość mięsa i dodać 200g brązowego ryżu lub dowolnej kaszy Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, które możemy usmażyć wraz z pozostałymi na oliwie - z porem, cebulką i ziołami. Mieszamy mięso z warzywami, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i faszerujemy pieczarki

Cytryna&Co.
Szakszuka z pieczarkami, kukurydzą i zieloną cebulką 171

Kolejna wersja szakszuki z rzeczy, które zostały w lodówce. Ostatnio już kilka razy wykorzystywałam ten sposób, aby nie marnować jedzenia. Dziś szakszuka z pieczarkami i kukurydzą, a w zanadrzu mam jeszcze szakszukę ze szpinakiem i fetą. Jedno jest pewne: cokolwiek dodam do szakszuki to jajka i pomidory są gwarantem pysznego dania śniadaniowego lub kolacyjnego. W lodówce miałam tylko dwa jajka(...)docelowo lepiej jest mieć cztery. Szakszuka z pieczarkami i kukurydzą (2 porcje): 1 lub 2 ząbki czosnku cebula 4 jajka (miałam tylko 2) 5 pieczarek około 1/2 puszki kukurydzy puszka krojonych pomidorów sól pieprz zioła prowansalskie zielona cebulka 35 g sera Gouda Pokroić cebulę w średniej wielkości kostkę, czosnek drobno, a pieczarki w paski. Wrzucić na patelnię i podsmażyć. Wlać

Karola gotuje
Tarta z resztek na niedzielny obiad 275

mąki grahamki 150 g masła, zimnego ½ łyżeczki solo 2 łyżki wody Nadzienie 200 g mięsa z kurczaka 1 mały brokuł 1 mała cebula 2 łyżeczki szczypiorku 250 g pieczarek 3 jajka 250 ml mleka ½ łyżeczki papryki w proszku 30 g żółtego sera sól i pieprz do smaku Zimne masło pokrój i umieść w malakserze. Dodaj obie mąki, sól i włącz(...)formy. Dociśnij ciasto do brzegów, a wystające kawałki odetnij nożem. Nastaw piekarnik na 200ºC. Podpiecz spód do tarty w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. W międzyczasie obierz cebulę, pieczarki i usmaż na rozgrzanej patelni. Ważne jest aby pieczarki dobrze odparowały. Wyjmij podpieczony spód i lekko przestudź. Podziel brokuły na różyczki i blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź

codojedzenia
Rolada z karkówki 137

Zapraszam na smaczną domową wędlinę z karkówki. Karkówka w formie rolady z pieczarkami i szpinakiem super smakuje i ładnie wygląda. Świetna na zimno na kanapki i na ciepło jako danie obiadowe. Polecam Składniki: ok. 1 kg karkówki 2 garście szpinaku świeżego 2 duże pieczarki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól pieprz 2 łyżki tartego żółtego sera papryka(...)Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet rozbijamy oraz oprószamy solą i pieprzem z obu stron-odkładamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i drobno kroimy. Pieczarki obieramy i również drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebule razem z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli dokładamy pieczarki i dalej smażymy. Po około 5 minutach dokładamy szpinak

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczona karkówka w sosie sojowo pomidorowym 94

bardzo smaczne. Propozycja na rodzinny domowy obiad! 600 g karkówki Przyprawa do karkówki Czosnek granulowany Pieprz Słodka czerwona papryka 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 cebule Mąka do obtoczenia Olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 szklanka wody 350 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 2 łyżki octu 10% 2 łyżki ciemnego sosu sojowego(...)ziół włoskich, czosnku granulowanym, pieprzu, słodkiej czerwonej papryce i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso zamykamy szczelnie w pojemniku i wstawiamy na całą noc do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Następnego dnia mięso obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z każdej strony na patelni. Po przesmażeniu karkówki na tej samej patelni smażymy cebulę oraz pieczarki. W garnku

VioletoweKucharzenie
Placki ziemniaczane a'la pizza z kurczakiem i pieczarkami 2209

Dziś przedstawiam przepis na pyszne placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem, pomidorem i pieczarkami. Placki bardzo ładnie się prezentują na talerzu i do tego wyśmienicie smakują. Możemy z powodzeniem przygotować je na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: Placki: 600g ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia. Dodatkowo: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 200g pieczarek(...)okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 5 minut na oliwie. Pomidora kroję w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. 3. Usmażone placki przekładam na blaszkę. Na plackach układam

Tradycyjna kuchnia Kasi
PLACEK PO ZBÓJNICKU BEZ MIĘSA 264

następnie dodajemy pokrojone warzywa i przepłukaną soczewicę.  Wszystko zalewamy niewielką ilością wody lub bulionu i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy podsmażone na rumiano pieczarki.  Porcje gorącego gulaszu wykładamy na usmażony placek ziemniaczany, dekorujemy kleksem homogenizowanej, kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym oraz świeżą papryczką chili i posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie, można posypać tartym żółtym serem(...)SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE GULASZ 25 g masła 2 łyżki oliwy 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka lub mały batat 1 papryka czerwona 200 g pieczarek 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 i 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz

cool and minty
KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ 85

Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą już(...)stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  Sos pieczarkowy - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki i dodać do cebuli. Dusić do momentu odparowania wody spod pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki przełożyć do rondelka, zalać wodą (tak aby tylko się skryły

Ciastka - domowe słodkości
Kotlety wołowe duszone w sosie pieczarkowym 112

samodzielnie mielone mięso z antrykotu 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku odrobina oleju do smażenia łyżka musztardy kremowej Na sos: 500g pieczarek 1 cebula 2 łyżki mąki 600ml bulionu wołowego łyżka kremowego serka łyżka siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku odrobina oleju   Przygotowujemy składniki na sos – pieczarki oczyszczamy(...)mocno przypieczone. Upieczone kotlety ściągamy na talerz, zostawiają tłuszcz na patelni.   Na patelnie wlewamy jeszcze odrobinę oleju, wrzucamy na niego cebulę i smażymy przez minutę. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy na bardzo dużym ogniu, rzadko mieszając aby nie puściły wody, aż się zarumienią. Do cebuli i pieczarek dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy ze wszystkim przez minutę, cały

Smaczna Strona
Pyszny strogonow drobiowy 228

możemy go podać z makaronem, kaszą, ryżem lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania strogonowa będziemy potrzebowali: około 500 g piersi z kurczaka (może być z indyka) 250 g pieczarek 3 łyżki śmietany 12% lub 18% 500 ml wywaru warzywnego (może być rosół) 3 ząbki czosnku 1 cebula (około 70 g) 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana) 1 łyżka(...)filmiku z przepisem: Strogonow drobiowy Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki, możemy pokroić w kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Umyte pieczarki kroję w półplasterki. Składniki mam pokrojone, teraz przygotuję strogonowa : Na rozgrzanym oleju na patelni, smażę mięso do miękkości (w moim przypadku smażyłam około 8 minut). Usmażone mięso zdejmuję z patelni

Uwaga Babcia Gotuje
Francuskie kapuśniaczki z kapustą kiszoną, pieczarkami i słonecznikiem 175

wtorkowy wieczór zapraszam na pyszne kapuśniaczki z ciasta francuskiego z kapustą kiszoną i pieczarkami. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Z powodzeniem możemy je zabrać do szkoły lub pracy, jako drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 1 cebula, 200g kapusty kiszonej, 2 liścia laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, woda, 1 jajko, 2 łyżki słonecznika(...)łuskanego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam pieczarki razem z cebulą. Dodaję kapustę kiszoną oraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość podlewam wodą i duszę około 40 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu nakładam wzdłuż porcję farszu. Ciasto zwijam 2x. Pozostałe ciasto odcinam. Rulon

Tradycyjna kuchnia Kasi
KROKIETY Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I SEREM 93

dość często je piekę, to mam okazję przygotować i krokiety). Z każdym farszem smakują wyśmienicie, zarówno do barszczu jak i bez niego. Tym razem przygotowałam krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem. Pożywne danie, które można przygotować zarówno na obiad, jak i danie na imprezy. Polecam :) Składniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora(...)Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Farsz: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 350 g pieczarek * sól do smaku * ostra papryka do smaku * przyprawa do mięsa mielonego do smaku Wykonanie: Na patelnię wlać odrobinę oleju, nagrzać. Dodać mięso mielone i mieszając rozdrabniam na mniejsze kawałki

Zrób to smacznie