pieczarki - 22435 przepisów (strona:317/1496)

Kotlety wołowe duszone w sosie pieczarkowym 126

samodzielnie mielone mięso z antrykotu 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku odrobina oleju do smażenia łyżka musztardy kremowej Na sos: 500g pieczarek 1 cebula 2 łyżki mąki 600ml bulionu wołowego łyżka kremowego serka łyżka siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku odrobina oleju   Przygotowujemy składniki na sos – pieczarki oczyszczamy(...)mocno przypieczone. Upieczone kotlety ściągamy na talerz, zostawiają tłuszcz na patelni.   Na patelnie wlewamy jeszcze odrobinę oleju, wrzucamy na niego cebulę i smażymy przez minutę. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy na bardzo dużym ogniu, rzadko mieszając aby nie puściły wody, aż się zarumienią. Do cebuli i pieczarek dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i smażymy ze wszystkim przez minutę, cały

Smaczna Strona
Pyszny strogonow drobiowy 239

możemy go podać z makaronem, kaszą, ryżem lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania strogonowa będziemy potrzebowali: około 500 g piersi z kurczaka (może być z indyka) 250 g pieczarek 3 łyżki śmietany 12% lub 18% 500 ml wywaru warzywnego (może być rosół) 3 ząbki czosnku 1 cebula (około 70 g) 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana) 1 łyżka(...)filmiku z przepisem: Strogonow drobiowy Przygotowanie: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki, możemy pokroić w kostkę. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Umyte pieczarki kroję w półplasterki. Składniki mam pokrojone, teraz przygotuję strogonowa : Na rozgrzanym oleju na patelni, smażę mięso do miękkości (w moim przypadku smażyłam około 8 minut). Usmażone mięso zdejmuję z patelni

Uwaga Babcia Gotuje
Francuskie kapuśniaczki z kapustą kiszoną, pieczarkami i słonecznikiem 189

wtorkowy wieczór zapraszam na pyszne kapuśniaczki z ciasta francuskiego z kapustą kiszoną i pieczarkami. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Z powodzeniem możemy je zabrać do szkoły lub pracy, jako drugie śniadanie. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 200g pieczarek, 1 cebula, 200g kapusty kiszonej, 2 liścia laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, woda, 1 jajko, 2 łyżki słonecznika(...)łuskanego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam pieczarki razem z cebulą. Dodaję kapustę kiszoną oraz liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Całość podlewam wodą i duszę około 40 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu nakładam wzdłuż porcję farszu. Ciasto zwijam 2x. Pozostałe ciasto odcinam. Rulon

Tradycyjna kuchnia Kasi
KROKIETY Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I SEREM 102

dość często je piekę, to mam okazję przygotować i krokiety). Z każdym farszem smakują wyśmienicie, zarówno do barszczu jak i bez niego. Tym razem przygotowałam krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem. Pożywne danie, które można przygotować zarówno na obiad, jak i danie na imprezy. Polecam :) Składniki: * 250 ml wody gazowanej * 50 ml mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora(...)Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Farsz: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 350 g pieczarek * sól do smaku * ostra papryka do smaku * przyprawa do mięsa mielonego do smaku Wykonanie: Na patelnię wlać odrobinę oleju, nagrzać. Dodać mięso mielone i mieszając rozdrabniam na mniejsze kawałki

Zrób to smacznie
Pierogi z kaszą gryczaną 201

mogą po nią sięgać osoby chorujące na celiakię. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: ¾ szklanki kaszy gryczanej 3 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej np. ryżowej 250 g pieczarek 2 duże cebule 50 g boczku 10 dag białego sera ½ pęczka natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Przepis na pierogi z kaszą gryczaną Kaszę gryczaną zalej około 2 szklanek(...)samy czasie przygotuj ciasto. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj ½ łyżeczki soli, dodawaj ciepłej wody. Zagnieć ciasto, podziel na mniejsze części i owić w folię spożywczą by nie obeschło Pieczarki porządnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę, dodaj do tego jedną cebulę posiekana w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Gdy się zarumieni dodaj pieczarki i smaż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZRAZY ZAWIJANE 145

Czasami warto poświęcić czas i zrobić pyszne zraziki na rodzinny obiad czy też rodzinną imprezę. Z pewnością nie będziecie żałować. Składniki: 6 kotletów z szynki wieprzowej  50 dag pieczarek 2 cebule 30 dag mielonego mięsa mały kawałek papryki czerwonej 1 jajko 2 łyżki przecieru pomidorowego  sól,pieprz  Szynkę umyć,osuszyć i rozbić na płaty. Oprószyć solą(...)pieprzem.  Pieczarki oczyścić. 20 dag drobno posiekać a resztę pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Połowę przesmażyć z posiekanymi drobno pieczarkami. Masę połączyć z mięsem mielonym, posiekaną papryką oraz jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Przygotowany farsz rozsmarować na kotletach i zwinąć w roladki. Całość spiąć lub obwiązać sznurkiem. Obsmażyć na smalcu i przełożyć

Niespełnione zdolności kulinarne
KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ 112

chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku.  Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą już miękkie(...)stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  Sos pieczarkowy - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki i dodać do cebuli. Dusić do momentu odparowania wody spod pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki przełożyć do rondelka, zalać wodą (tak aby tylko się skryły

Ciastka - domowe słodkości
SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ I ŚWIEŻĄ NATKĄ PIETRUSZKI 73

Uwielbiam ten sos, najczęściej podaję go z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, makaronem lub kaszą gryczaną. Śmietanowa, kremowa konsystencja, aromat pieczarek i pietruszki. Jest smaczny, szybki i prosty do zrobienia. Wystarczy tylko kilka składników :) Składniki: * 300 g pieczarek * 250 ml śmietany 18% * garść posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki masła * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki pokroić na cienkie plasterki (jeśli(...)duże to na pół i wtedy na plasterki). W garnuszku rozpuścić masło, podsmażyć na nim pieczarki do momentu aż zaczną puszczać własny sok. Zalać wszystko śmietaną, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko dusić ze sobą około 7-8 minut. Gotowe

Zrób to smacznie
Pizza z szynką serrano, pieczarkami i zielonym groszkiem 133

Chrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej szynki serrano, aromatycznej cebuli i delikatnych pieczarek, które idealnie współgrają z zielonym groszkiem to przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki(...)mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 100g szynki serrano w plastrach 6 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 120g zielonego groszku 1 cebula 220g sera mozzarella sól morska pieprz 2 łyżki masła szczypta suszonej bazylii Wykonanie: 1. Ciasto Drożdże pokruszyć, dodać cukier, wymieszać i pozostawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 155

Składniki potrzebne do przygotowania klusków śląskich. Kluski: 70 dkg ziemniaków 1 łyżeczka soli 20 dkg mąki ziemniaczanej 1 łyżka soli 3 łyżki masła 1 jajko Sos pieczarkowy: 45 dkg pieczarek 1 łyżka masła 300 ml wody 100 ml śmietanki 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka świeżo krojonej natki pietruszki 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej czarny pieprz do smaku Jak przygotować(...)czas gotowania zależy od wielkości klusek). Ugotowane kluski wyłożyć na durszlak, przelać zimną woda, odsączyć i włożyć do miski. Masło rozpuścić w garnuszku. Kiedy płynne polać kluski. Sos pieczarkowy : pieczarki obrać, pokroić w plastry i włożyć na patelnię. Do pieczarek dodać masło. Smażyć na średnim ogniu przez 4 do 5 minut. Do garnuszka wlać wodę, śmietankę i dodać mąkę ziemniaczaną

mecooks
"RÓŻANY OGRÓD" - PEŁNOZIARNISTA TARTA INSPIROWANA NATURĄ (Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I PIECZARKAMI ORAZ WARZYWNYMI RÓŻAMI) 126

pełni naturalne - nie zawierają żadnych polepszaczy - sztucznych barwników ani aromatów, czy też glutaminianu sodu!  Moja propozycja dania inspirowanego naturą to "Różany Ogród" - pełnoziarnista tarta nadziewana kurczakiem, gorgonzolą i pieczarkami, w śmietanowym sosie, udekorowana różyczkami z kolorowych warzyw: pomarańczowych, żółtych oraz fioletowych marchewek oraz zielonej cukinii.... Tarta jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowna i przepyszna 😋 Spód(...)idealnie kruchy. Nadzienie zrobiłam z filetów z kurczaka, które posiekałam i doprawiłam "Vegetą Natur - O smaku kurczaka" - mięso smakuje wybornie, jest soczyste i bardzo aromatyczne. Dodałam również zrumienione pieczarki z cebulą oraz kawałki gorgonzoli, a całość zatopiłam w jajeczno - śmietanowym sosie. Za pomocą obieraczki do warzyw starłam piękne i dorodne marchewki oraz cukinię w cieniutkie,  podłużne pasy, każdy

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak z pieczarkami w sosie słodko - kwaśnym 134

Kurczak z pieczarkami w sosie słodko - kwaśnym                                                        Szybkie i proste danie na obiad. Składniki : pierś z kurczaka - 1 podwójna przyprawa kebab- gyros - 1 łyżka pieczarki - 300 g vegeta tłuszcz natka pietruszki(...)woreczki  ( 300 ) gram Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, posolić solą, pieprzem i przyprawą kebab- gyros, odstawić na godzinę, przełożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, usmażyć. Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry, przesmażyć. Wszystkie przesmażone składniki, połączyć i na wolnym ogniu lekko poddusić z przyprawami. Sos słodko kwaśny Cebule obrać, pokroić w pół plastry, podsmażyć na wolnym

Kuchnia Danusi
Kremowa potrawka z kurczaka z pieczarkami, groszkiem zielonym 132

Dzień dobry, gdybyście poszukiwali przepisu albo chociaż inspiracji na dzisiejszy obiad mam właśnie taką. Klasyka nad klasyką pierś z kurczaka w akompaniamencie pieczarek, zielonego groszku i śmietankowego serka z łososiem. Najlepsze jest to w tym przepisie, że po pierwsze obiad jest błyskawiczny a po drugie możemy wykorzystać pierś z kurczaka na którym gotowaliśmy rosół lub inną zupę wczoraj.Prawda, że szybki(...)obiad? Składniki: 1 szklanka mleka 1 opakowanie ok 200 g serka śmietankowego z dodatkiem łososia 5 łyżek groszku zielonego konserwowego sól, pieprz, ząbek czosnku, ostra papryka 6 szt pieczarek 1 łyżka masła pierś z kurczaka świeża lub gotowaną, ja wykorzystałam ugotowaną z zupy warzywnej Przygotowanie: Pieczarki i czosnek podsmażany na maśle, podlewamy mlekiem, dodajemy serek mieszamy do uzyskania kremowej

Życie zaczyna się w kuchni
Klopsiki z mięsa mielonego z pieczarkami i komosą ryżową w panierce z sezamu. 109

żywności, no cóż od pewnych kwestii nie ucieknę. Heheh ;-) Klopsiki mięsne postanowiłam przygotować inaczej, troszkę je odchudzić i sprawić aby były mięciutkie a panierka chrupiąca. Postanowiłam do nadzienia dodać pieczarki, bo te jak wiadomo prawie nie mają kalorii, a dodadzą fajnego smaku. Dodatek komosy ryżowej sprawił natomiast, że klopsiki zyskały na strukturze, są mięciutkie, nie dodajemy do nich też(...)bywa, bułki tartej albo namoczonej bułki, dzięki czemu unikamy glutenu. Panierka to ziarna sezamu, które przy smażeniu nabierają tego unikatowego smaku! Całość jest przepyszna! PRZEPIS NA KLOPSIKI MIĘSNE Z PIECZARKAMI I KOMOSĄ RYŻOWĄ W PANIERCE Z SEZAMU - 500 g mięsa mielonego ( u nas indyk) - 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (w zastępstwie może być kuskus lub kasza jaglana) - 5 pieczarek - opakowanie

SMYKWKUCHNI
DOMOWE ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I MASCARPONE 197

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA:  15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI:  4-6 Składniki: 2 długie bagietki, masło do posmarowania bagietek + 2 łyżki do podsmażenia pieczarek, 2 większe cebule, 80 dag pieczarek, mała papryka czerwona, 30-35 dag sera żółtego, około 125 g serka mascarpone, 2 garście posiekanego szczypiorku (najlepiej gruby), ketchup, sól, pieprz. Przygotowanie: Bagietki(...)przekrawam wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę dzielę na 4 części i smaruję masłem. Cebulę drobno siekam, pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w nieduże cienkie paski. Razem podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do momentu wyparowania wody. Ser ścieram na tarce - według uznania na małych lub dużych oczkach. Na bagietkach układam pieczarki, posypuję serem

JejKuchnia