smak z dzieciństwa. Do dziś tak samo jak w moim rodzinnym domu używam tego oleju. Łazanki smakują nam tylko właśnie z nim. Składniki: * 500 g makaronu łazanki * 500 g pieczarek * 500 g kiszonej kapusty * olej rzepakowy * średniej wielkości cebula * sól, pieprz Kapustę odcisnęłam, lekko przelałam wodą, ponownie odcisnęłam. Ugotowałam do miękkości. Odcisnęłam i posiekałam. W tym czasie podsmażyłam na rumiano(...)cebulkę na oleju rzepakowym – ilość do woli, no może nie mierzyć na ilość szklanek a na część szklanki. Może być tak ok. 1/3 szkl oleju. Dodałam pieczarki i podsmażyłam. Na koniec wrzuciłam kapustę i przemieszałam. Ugotowałam makaron aldente. Dodałam makaron do kapusty i pieczarek, przyprawiłam solą i odrobiną pieprzu. Smacznego! Lidka Artykuł łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym
Pieprzyć z Fantazjąrobiłam jej w ten sposób wcześniej i obawiałam się, że przed samym podaniem rozpadnie się. W dzień poprzedzający „gości” zabrałam się za jej robienie. Składniki: * pieczarki marynowane * marchew * jajka * żółty ser * kukurydza * szynka * majonez * jogurt naturalny * czosnek * sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki Nie podawałam konkretnych ilości składników, ponieważ to zależy jakie mamy(...)dyspozycji naczynie. Salaterkę wyłożyłam folią aluminiową. Na sam spód wyłożyłam marynowane pieczarki kapeluszami do dołu. Na to wysypałam pokrojoną w kostkę ugotowaną marchew. Posmarowałam majonezem, ale dość cieniutko. Majonez rozrobiłam z jogurtem naturalnym i przyprawiłam solą i pieprzem. Proporcje jogurtu i majonezu dowolne. Ja zastosowałam 3:1 Wcisnęłam dwa ząbki czosnku. Na posmarowaną majonezem marchew kolejno układałam pokrojoną
Pieprzyć z Fantazjąindyczych. Troszkę to może brutalne będzie z mojej strony przyznając się do tego, ale uwielbiamy je jeść. Robię je na różne sposoby. Tym razem jednak urozmaiciłam gulasz marchewką i pieczarką. Wyszedł smaczny tak samo, ale jednak inaczej. Dodam tylko, żeby nie bać się przygotowywać takie danie. Przypomnijmy sobie, jak wcinaliśmy wątróbkę, serduszko z rosołu jako dzieci. Czasami była(...)przygotowanie ich zajmuje dużo mniej czasu niż tych kurczaczkowych. Może podam składniki i potem poopowiadam jak ja je przyrządzam. Składniki: * 1 kg serc indyczych * 1 spora marchew * 15 dkg pieczarek * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * majeranek * sól, pieprz, opcjonalnie kostka drobiowa * duża cebula * 1 łyżka mąki * 1 łyżka masła Serduszka a właściwie serca, ponieważ są dość spore, przekrawam
Pieprzyć z Fantazjąobiad już miałam z głowy, pozostało mi tylko zastanowić się nad tym czy mam je zrobić w tradycyjny sposób czy zrobić je z dodatkami. Z dodatkami. Dobrałam kilka pieczarek i uciekłam ze sklepu, bo jeszcze coś jeszcze „niezbędnego” wpadłoby mi w oko. W domu uwielbiamy żołądki…no ale tę historię moi stali czytelnicy chyba już znają(...)bawełnę nie owijam i napiszę jak je zrobiłam. Składniki: * 60 dkg żołądków drobiowych * 6 pieczarek * 1 duża cebula * 1/2 szklanki śmietany 18% * 1 łyżka masła * 1 płaska łyżka mąki * sól, pieprz, majeranek * liść laurowy, ziele angielskie Żołądki oczyściłam ze zbędnych błonek i pokroiłam w drobniejsze kawałki. Wychodziło mi tak, że przekrawałam go na 3 części. Opłukałam kilkakrotnie. Przełożyłam
Pieprzyć z FantazjąJakiś czas temu odeszłam od gotowania zup na wywarach z kości bądź korpusów. Czasami jeszcze zdarzy mi się to, ale rzadko. Moją zupę ugotowałam na maśle. Składniki: * 20 dkg pieczarek * 4 ziemniaki * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 1/2 szklanki śmietanki 30% * 1 cebula * natka z pietruszki * sól * pieprz ziołowy * 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki masła Ziemniaki umyłam(...)pietruszkę dodałam w całości). Zalałam wodą tak, by zakryła całość i nastawiłam na gotowanie. Odrobinę posoliłam. Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam wcześniej pokrojoną cebulę w piórka. Dodałam pokrojone pieczarki i smażyłam na mocnym ogniu chwilę aż pieczarki zarumieniły się. Przełożyłam pieczarki z cebulą do garnka z ugotowanymi warzywami i chwilkę jeszcze wszystko podgrzewałam. Kiedy wszystko już było miękkie dolałam
Pieprzyć z FantazjąTaki gulasz podałam tym razem z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą w śmietanie. To było pyszne! Składniki: * 30-40 dkg mięsa schabowego * 1 czerwona papryka * 5-6 pieczarek * 1 cebula * 1 mała papryczka chilli * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 100 ml śmietanki 30% * 1 liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz, papryka słodka i ostra(...)ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Gotowałam tak na wolnym ogniu prawie do miękkości. Posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w piórka, po kilku minutach pokrojoną paprykę, pokrojone drobno chilli, pieczarki i koncentrat pomidorowy. Wszystko jeszcze gotowałam ok. 5 minut i wlałam śmietanę 30%. Przyprawiłam do smaku jeszcze solą, odrobiną pieprzu, dodałam 1/2 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej. Przed
Pieprzyć z Fantazjąśniadanie i były zachwycone! Składniki: * 1 płat ciasta francuskiego * 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy z oliwek * bazylia, oregano * ok. 15 dkg sera żółtego w plastrach * kilka pieczarek (ok. 6 szt.) Koncentrat pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek i posmarowałam nim blat ciasta francuskiego. Oprószyłam bazylią i oregano. Wyłożyłam plastry sera tak, by przykryły całe ciasto(...)żółty wyłożyłam pokrojone i podduszone wcześniej pieczarki. Całość zwinęłam w rulon i nożem kroiłam ok. 2 cm krążki. Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekałam 15-20 minut w 220 stopniach, dotąd aż ciasto zaczęło puchnąć i rumienić się. Moje rollsy zniknęły na ciepło, nie zdążyły ostygnąć Notatki: * można użyć soli do koncentratu, bądź posolić pieczarki
Pieprzyć z Fantazjąpyszna i przekonała mnie do tego by dalej kombinować z ziemniakami. Składniki: * 40-50 dkg ziemniaków *15 dkg boczku parzonego albo wędzonego * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg pieczarek * 2 cebule średniej wielkości * 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich * 1/2 łyżeczki majeranku * 2 ząbki czosnku * 2 jajka * 3 łyżki śmietany 18% * natka pietruszki * sól, pieprz * olej do natłuszczenia formy(...)patelni a tłuszcz z topienia zostawiłam. Na tej samej patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w piórka na rumiano, przełożyłam do miseczki a na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam pieczarki pokrojone w plastry. Odrobinę je posoliłam. Naczynie do zapiekania natłuściłam olejem. Spód wyłożyłam plastrami ziemniaków, posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam ziołami prowansalskimi i majerankiem. Czosnek posiekałam w plastry i wyłożyłam
Pieprzyć z FantazjąKrokiety z pieczarkami - ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto:). Jeśli zrobimy ich wiecej, odgrzane również smakują dobrze. Jeśli planujemy zrobić je na wigilię - możemy zamrozić zwinięte, bez panierki, wyjąć dzień przed a usmażyć przed kolacją:). Będą smakowały jak świeże. Podaję przepis na dużą ilość - by wystarczyło na 2 obiady i na zamrożenie:). Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki(...)wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz: 2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku olej Dodatkowo: 3-4 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego
Szefowa kuchnimiękkie. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki lub jeszcze drobniej. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebule i smaż aż stanie się lekko brązowa. Dodaj pieczarki, posól kilkoma szczyptami(...)soli i smaż, aż wyparuje woda, a pieczarki zaczną zmieniać kolor na lekko brązowy. Ważne jest, by były mocno wysmażone – wtedy będą bardziej aromatyczne. Grzyby ułóż na zupie tuż przed podaniem. Składniki 200 g ziemniaka – 1 średni 85 g cebuli – 1 mała 45 g selera naciowego 1,5 l bulionu warzywnego 1 kalafior 1 ząbek czosnku
Eat me! Fit me!tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne. Składniki na ok. 70 sztuk pierogów: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej (jeżeli jest bardzo kwaśna to należy ją delikatnie opłukać) 400 g pieczarek (super jest dodać kilka innych grzybów dla lepszego smaku) 1 duża lub 2 małe cebule Olej rzepakowy do smażenia Kapustę gotujemy aż będzie miękka. Dajemy na sitko (możemy na całą(...)Następnie kapustę dobrze odciskamy np. przez lniana ściereczkę lub gazę. Pieczarki i kapustę drobno siekamy. Pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię i i je podsmażamy/podduszamy (doprawiamy odrobiną soli) aż woda odparuje. Cebulę podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki, kapustę i cebulę łączymy ze sobą i ponownie podsmażamy. Jeżeli farsz jest bardzo mokry dodajemy łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą pieprzem. Farsz studzimy
Czarnawisienkajuż te tradycyjne, polecamy zupę pieczarkową i grzanki z oliwkową pastą. Szybkie danie, które polubi każdy. Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą SKŁADNIKI: - 1,5L bulionu warzywnego - 500g pieczarek - 1 łyżka oleju - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki jogurtu naturalnego - przyprawy (sól, pieprz) - 1 słodka mini papryka - około 10 oliwek bez pestek - ser mozzarella - chleb tostowy Pieczarki podsmażamy(...)oleju wraz z dwoma ząbkami czosnku. Gdy woda z pieczarek wyparuje, wrzucamy je do bulionu warzywnego. Bulion wraz z pieczarkami gotujemy do miękkości. Zupę odkładamy do ostygnięcia i blendujemy na krem, następnie zabielamy jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pasty na nasze grzanki. Paprykę, oliwkę i czosnek drobno kroimy, dorzucamy trochę mozarelli, następnie wraz z solą
Związek na patelniScroll down for recipe in English. Składniki: 1 duży patroszony karp (bez głowy) 60 g. suszonych grzybów 500 g. pieczarek 4 duże cebule 250 g. migdałów 100 g. masła 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka listków tymianku 3-4 plastry cytryny sól, pieprz Grzyby zalej wodą i mocz przez 8 godzin. Karpia wymocz w zimnej wodzie kilka razy, oczyść(...)solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły 20 minut. Odcedź, połowę pozostaw całych, a połowę zmiksuj w malakserze Połowę pieczarek pokrój w grube plastry, drugą połowę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dwie cebule pokrój w piórka, a dwie posiekaj w kostkę. Połowę migdałów zmiksuj w malakserze, a połowę posiekaj nożem
Delicious Placeobróbki. Łatwo jest je wysuszyć. Jednak w tych kotlecikach nic takiego się nie dzieje. Kotlety są soczyste i przede wszystkim pyszne! Składniki: * 50 dkg mięsa z piersi kurczaka * 6 pieczarek * 10 dkg sera żółtego * 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki *2 jajka * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz ziołowy i naturalny * olej do smażenia Na tarce o dużych oczkach starłam(...)pieczarki i ser żółty. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i połączyłam z pieczarkami i serem. W kubeczku rozbełtałam jajka z mąka ziemniaczaną. Dodałam do miski z mięsem, pieczarkami i serem. Dołożyłam natkę pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Wymieszałam dokładnie. Łyżką nakładałam placuszki na gorący olej na patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Świetnie
Pieprzyć z Fantazją