pieczarki - 22435 przepisów (strona:308/1496)

Swojski garnek 108

Swojski garnek Klopsiki mięsne z dodatkiem pieczarek i makaronu, zanurzone w kremowym sosie serowo-śmietankowym, to świetny pomysł na szybki, prosty i przepyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Palce lizać!     Składniki: ok 10 pieczarek 1 cebula 400g mielonej wieprzowiny 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra, 1 liść laurowy(...)smażenia 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody 150g makaronu typu rurki 2 łyżki serka topionego 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %       *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone pieczarki z cebulką, jajko, bułkę tartą

Blog z Apetytem
Kruche gwiazdki z kapuścianym farszem 104

szklanki mąki pszennej tortowej 2 żółtka 0,5 łyżeczki soli ¾ szklanki gęstej śmietany 18% 1/3 kostki świeżych drożdży (30 g) 100 g masła 1 łyżeczka cukru Farsz: 200 g pieczarek 1 cebula 250 g kiszonej kapusty Garść suszonych grzybów leśnych Pieprz Olej do smażenia Białko do smarowania Farsz: Kapustę kiszoną podlewamy szklanką wody, dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie(...)Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem (na 15 minut). Następnie odlewamy wodę i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę i pieczarki przesmażamy na patelni. Dokładamy suszone grzyby.  Gdy kapusta zmięknie dodajemy ją do pieczarek i smażymy do miękkości (około 10 minut). Gotowy farsz delikatnie blendujemy aby był gładszy. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól

VioletoweKucharzenie
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, serem i salami. 146

Wasze marzenia. Szczęśliwego Nowego Roku!!! Składniki: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 4 jajka 100 g. drożdży 1 szklanka mleka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatki: 500 g. pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 250 g. sera żółtego salami 1 puszka tuńczyka keczup (miałam swojski) Wykonanie: Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Drożdże wkruszyć do mleka, dodać cukier(...)Wymieszać. Na koniec, powoli wlewać roztopioną margarynę. Wyrobić ręcznie, lub mikserem z hakami. Nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w pióra. Podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, na koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć, aż woda z pieczarek odparuje. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na cztery części. Każdą

Agusiowe smakołyki
łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym 74

smak z dzieciństwa. Do dziś tak samo jak w moim rodzinnym domu używam tego oleju. Łazanki smakują nam tylko właśnie z nim. Składniki: * 500 g makaronu łazanki * 500 g pieczarek * 500 g kiszonej kapusty * olej rzepakowy * średniej wielkości cebula * sól, pieprz Kapustę odcisnęłam, lekko przelałam wodą, ponownie odcisnęłam. Ugotowałam do miękkości. Odcisnęłam i posiekałam. W tym czasie podsmażyłam na rumiano(...)cebulkę na oleju rzepakowym – ilość do woli, no może nie mierzyć na ilość szklanek a na część szklanki. Może być tak ok. 1/3 szkl oleju. Dodałam pieczarki i podsmażyłam. Na koniec wrzuciłam kapustę i przemieszałam. Ugotowałam makaron aldente. Dodałam makaron do kapusty i pieczarek, przyprawiłam solą i odrobiną pieprzu. Smacznego! Lidka Artykuł łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym

Pieprzyć z Fantazją
Warstwowa sałatka z pieczarkami marynowanymi 150

robiłam jej w ten sposób wcześniej i obawiałam się, że przed samym podaniem rozpadnie się. W dzień poprzedzający „gości” zabrałam się za jej robienie. Składniki:  * pieczarki marynowane  * marchew  * jajka * żółty ser * kukurydza  * szynka * majonez * jogurt naturalny * czosnek * sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki Nie podawałam konkretnych ilości składników, ponieważ to zależy jakie mamy(...)dyspozycji naczynie. Salaterkę wyłożyłam folią aluminiową. Na sam spód wyłożyłam marynowane pieczarki kapeluszami do dołu. Na to wysypałam pokrojoną w kostkę ugotowaną marchew. Posmarowałam majonezem, ale dość cieniutko. Majonez rozrobiłam z jogurtem naturalnym i przyprawiłam solą i pieprzem. Proporcje jogurtu i majonezu dowolne. Ja zastosowałam 3:1 Wcisnęłam dwa ząbki czosnku.  Na posmarowaną majonezem marchew kolejno układałam pokrojoną

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z serc indyczych z marchewką i pieczarkami 64

indyczych. Troszkę to może brutalne będzie z mojej strony przyznając się do tego, ale uwielbiamy je jeść. Robię je na różne sposoby. Tym razem jednak urozmaiciłam gulasz marchewką i pieczarką. Wyszedł smaczny tak samo, ale jednak inaczej. Dodam tylko, żeby nie bać się  przygotowywać takie danie. Przypomnijmy sobie, jak wcinaliśmy wątróbkę, serduszko z rosołu jako dzieci. Czasami była(...)przygotowanie ich zajmuje dużo mniej czasu niż tych kurczaczkowych. Może podam składniki i potem poopowiadam jak ja je przyrządzam. Składniki: * 1 kg serc indyczych * 1 spora marchew * 15 dkg pieczarek * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * majeranek * sól, pieprz, opcjonalnie kostka drobiowa * duża cebula * 1 łyżka mąki * 1 łyżka masła Serduszka a właściwie serca, ponieważ są dość spore, przekrawam

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek 95

obiad już miałam z głowy, pozostało mi tylko zastanowić się nad tym czy mam je zrobić w tradycyjny sposób czy zrobić je z dodatkami. Z dodatkami. Dobrałam kilka pieczarek i uciekłam ze sklepu, bo jeszcze coś jeszcze „niezbędnego” wpadłoby mi w oko. W domu uwielbiamy żołądki…no ale tę historię moi stali czytelnicy chyba już znają(...)bawełnę nie owijam i napiszę jak je zrobiłam. Składniki: * 60 dkg żołądków drobiowych * 6 pieczarek * 1 duża cebula * 1/2 szklanki śmietany 18% * 1 łyżka masła * 1 płaska łyżka mąki * sól, pieprz, majeranek  * liść laurowy, ziele angielskie Żołądki oczyściłam ze zbędnych błonek i pokroiłam w drobniejsze kawałki. Wychodziło mi tak, że przekrawałam go na 3 części. Opłukałam kilkakrotnie. Przełożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Zupa pieczarkowa – szybka w wykonaniu 71

Jakiś czas temu odeszłam od gotowania zup na wywarach z kości bądź korpusów. Czasami jeszcze zdarzy mi się to, ale rzadko. Moją zupę ugotowałam na maśle. Składniki: * 20 dkg pieczarek * 4 ziemniaki * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 1/2 szklanki śmietanki 30% * 1 cebula * natka z pietruszki * sól  * pieprz ziołowy * 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki masła Ziemniaki umyłam(...)pietruszkę dodałam w całości). Zalałam wodą tak, by zakryła całość i nastawiłam na gotowanie. Odrobinę posoliłam. Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam wcześniej pokrojoną cebulę w piórka. Dodałam pokrojone pieczarki i smażyłam na mocnym ogniu chwilę aż pieczarki zarumieniły się. Przełożyłam pieczarki z cebulą do garnka z ugotowanymi warzywami i chwilkę jeszcze wszystko podgrzewałam. Kiedy wszystko już było miękkie dolałam

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz ze schabu i warzyw 84

Taki gulasz podałam tym razem z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą w śmietanie. To było pyszne!  Składniki: * 30-40 dkg mięsa schabowego * 1 czerwona papryka * 5-6 pieczarek * 1 cebula * 1 mała papryczka chilli  * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * 100 ml śmietanki 30% * 1 liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz, papryka słodka i ostra(...)ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Gotowałam tak na wolnym ogniu prawie do miękkości. Posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w piórka, po kilku minutach pokrojoną paprykę, pokrojone drobno chilli,  pieczarki i koncentrat pomidorowy. Wszystko jeszcze gotowałam ok. 5 minut i wlałam śmietanę 30%. Przyprawiłam do smaku jeszcze solą, odrobiną pieprzu, dodałam 1/2 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej. Przed

Pieprzyć z Fantazją
Rollsy z pieczarkami i serem (ślimaczki z ciasta francuskiego) 91

śniadanie i były zachwycone! Składniki: * 1 płat ciasta francuskiego * 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy z oliwek * bazylia, oregano * ok. 15 dkg sera żółtego w plastrach * kilka pieczarek (ok. 6 szt.) Koncentrat pomidorowy wymieszałam z oliwą z oliwek i posmarowałam nim blat ciasta francuskiego. Oprószyłam bazylią i oregano. Wyłożyłam plastry sera tak, by przykryły całe ciasto(...)żółty wyłożyłam pokrojone i podduszone wcześniej pieczarki. Całość zwinęłam w rulon i nożem kroiłam ok. 2 cm krążki. Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekałam 15-20 minut w 220 stopniach, dotąd aż ciasto zaczęło puchnąć i rumienić się. Moje rollsy zniknęły na ciepło, nie zdążyły ostygnąć Notatki: * można użyć soli do koncentratu, bądź posolić pieczarki

Pieprzyć z Fantazją
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem 83

pyszna i przekonała mnie do tego by dalej kombinować z ziemniakami.  Składniki: * 40-50 dkg ziemniaków *15 dkg boczku parzonego albo wędzonego * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg pieczarek * 2 cebule średniej wielkości * 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich *  1/2 łyżeczki majeranku * 2 ząbki czosnku * 2 jajka * 3 łyżki śmietany 18% * natka pietruszki * sól, pieprz  * olej do natłuszczenia formy(...)patelni a tłuszcz z topienia zostawiłam. Na tej samej patelni podsmażyłam cebulkę pokrojoną w piórka na rumiano, przełożyłam do miseczki a na patelni rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam pieczarki pokrojone w plastry. Odrobinę je posoliłam. Naczynie do zapiekania natłuściłam olejem. Spód wyłożyłam plastrami ziemniaków, posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam ziołami prowansalskimi i majerankiem. Czosnek posiekałam w plastry i wyłożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Krokiety z pieczarkami 184

Krokiety z pieczarkami - ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto:). Jeśli zrobimy ich wiecej, odgrzane również smakują dobrze. Jeśli planujemy zrobić je na wigilię - możemy zamrozić zwinięte, bez panierki, wyjąć dzień przed a usmażyć przed kolacją:). Będą smakowały jak świeże. Podaję przepis na dużą ilość - by wystarczyło na 2 obiady i na zamrożenie:).  Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki(...)wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz:  2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku  olej Dodatkowo: 3-4 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego

Szefowa kuchni
Lekko cytrynowa zupa krem na bazie kalafiora 122

miękkie. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki lub jeszcze drobniej. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebule i smaż aż stanie się lekko brązowa. Dodaj pieczarki, posól kilkoma szczyptami(...)soli i smaż, aż wyparuje woda, a pieczarki zaczną zmieniać kolor na lekko brązowy. Ważne jest, by były mocno wysmażone – wtedy będą bardziej aromatyczne. Grzyby ułóż na zupie tuż przed podaniem. Składniki 200 g ziemniaka – 1 średni 85 g cebuli – 1 mała 45 g selera naciowego 1,5 l bulionu warzywnego 1 kalafior 1 ząbek czosnku

Eat me! Fit me!
Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci (pszenne lub orkiszowe) 89

tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne. Składniki na ok. 70 sztuk pierogów: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej (jeżeli jest bardzo kwaśna to należy ją delikatnie opłukać) 400 g pieczarek (super jest dodać kilka innych grzybów dla lepszego smaku) 1 duża lub 2 małe cebule Olej rzepakowy do smażenia Kapustę gotujemy aż będzie miękka. Dajemy na sitko (możemy na całą(...)Następnie kapustę dobrze odciskamy np. przez lniana ściereczkę lub gazę. Pieczarki i kapustę drobno siekamy. Pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię i i je podsmażamy/podduszamy (doprawiamy odrobiną soli) aż woda odparuje. Cebulę podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki, kapustę i cebulę łączymy ze sobą i ponownie podsmażamy. Jeżeli farsz jest bardzo mokry dodajemy łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą pieprzem. Farsz studzimy

Czarnawisienka
Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą 117

już te tradycyjne, polecamy zupę pieczarkową i grzanki z oliwkową pastą. Szybkie danie, które polubi każdy. Zupa pieczarkowa i grzanki z oliwkową pastą SKŁADNIKI: - 1,5L bulionu warzywnego - 500g pieczarek - 1 łyżka oleju - 3 ząbki czosnku   - 3 łyżki jogurtu naturalnego - przyprawy (sól, pieprz) - 1 słodka mini papryka - około 10 oliwek bez pestek - ser mozzarella - chleb tostowy Pieczarki podsmażamy(...)oleju wraz z dwoma ząbkami czosnku. Gdy woda z pieczarek wyparuje, wrzucamy je do bulionu warzywnego. Bulion wraz z pieczarkami gotujemy do miękkości. Zupę odkładamy do ostygnięcia i blendujemy na krem, następnie zabielamy jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pasty na nasze grzanki. Paprykę, oliwkę i czosnek drobno kroimy, dorzucamy trochę mozarelli, następnie wraz z solą

Związek na patelni

Proponowane wyszukiwania