pieczarki - 22435 przepisów (strona:302/1496)

Polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami 111

zdjęciach), ale mogą to być też prawdziwki czy kurki. Wszystkie te gatunki są wyraziste w smaku i dzięki nim sos staje się wyjątkowo aromatyczny. Można też ewentualnie dodać pieczarki, ale wtedy polecam pieczarki brązowe, które mają więcej smaku. Bardzo delikatne białe pieczarki mogą zginąć w intensywnym, musztardowym sosie. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z grzybami znajdziesz w zakładce(...)składniki Grzyby . Tak jak wspominałam we wcześniejszym akapicie, w tym daniu najlepiej będą smakować leśne grzyby: podgrzybki, prawdziwki, kurki. Możecie je też zamienić na dostępne cały rok w sklepach pieczarki, ale wtedy polecam wybrać brązową odmianę, ze względu na mocniejszy, lekko orzechowy aromat. Polędwiczki . Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe. To bardzo dobry produkt, jeśli potrzebujemy szybkiego i efektownego dania. Nie wymagają

Na-talerzu.pl
Schabowe Króla Ludwiczka 106

Schabowe Króla Ludwiczka Czasami zostają nam kotlety z obiadu lub uroczystość, wiadomo rozgrzewane na drugi dzień nie są już pyszne. Proponuje przykryć je sosem z pieczarkami. Składniki: ·        1 kg schabu ·        ½ kg pieczarek ·        1 cebula ·        Olej(...)tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2.    Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.    Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.    Majonez łączymy z ketchupem i łączymy z grzybami. 5.    Schabowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kawałku mięsa

Kulinarna Chwila
Spaghetti z kurczakiem i cukinią w pomidorowym sosie. 133

głównej. Plus kilka drobnych dodatków i mamy smaczny, pożywny obiad dla całej rodzinki. Polecam :) Składniki  - 180 gram makaronu spaghetti - 1 większa pierś z kurczaka - 1 mała cukinia - kilka pieczarek - pól czerwonej papryki - 1 ząbek czosnku - 100 ml śmietanki 30% - 3/4 szklanki passaty pomidorowej - papryka mielona - oregano - bazylia - sól - natka pietruszki - olej Wykonanie  Piersi z kurczaka kroję w średniej(...)wielkości kostkę, cukinię w słupki, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju na gorący wrzucam kurczaka, dodaję sól do smaku i ok. pół łyżeczki mielonej papryki, chwilę smażę aż mięso się zrumieni. Do zrumienionego mięsa dodaję pieczarki, paprykę i czosnek. Mieszam, chwilkę dalej smażę, aż pieczarki i papryka się delikatnie zrumienią. Następnie

Kuchnia z widokiem na ogród
Cukinia nadziewana kaszą pęczak 132

połówkę przeciąć na pół i już mamy idealną porcję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinia nadziewana kaszą – Składniki 2 średnie bądź duże cukinie 100 g ugotowanej kaszy pęczak 500 g pieczarek 1 duża cebula 10 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz zioła prowansalskie pęczek szczypiorku oliwa z oliwek olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinia nadziewana kaszą – Wykonanie Przygotować(...)gram kaszy pęczak (jeśli kupujesz paczkowaną to woreczek kaszy) ugotować do miękkości w wodzie z odrobiną soli. Kasza pęczak potrzebuje około 30 minut aby być w pełni ugotowana. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na bardzo drobne kawałki. Cebulę obrać, poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, na gorący olej wrzucić cebulę wraz z pieczarkami, dusić na małym ogniu przez kilka minut. Pomidorki

To Musisz Wiedzieć
Pizzerinki z podwójnym serem. 115

Ostatnio zrobiłam radochą moim chłopakom. Na kolację były pizzerinki.  Mimo tego, że co sobotę jest u nas pizza, to pizzerinki w tygodniu  bardzo ich ucieszyły :) Chciałam wykorzystać pieczarki, bo zalegały mi w lodówce.  Pizzerinki wyszły pyszne i mięciutkie. Myślę, że zadowolą każdego łasucha :)  Pamiętajcie tylko, żeby pilnować czasu pieczenia, bo każdy piekarnik  piecze inaczej. Jeśli(...)podanych składników wyszło mi 9 pizzerinek. Składniki: 400 g.mąki 220 g. wody 25 g.drożdży 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: 300 g. pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka plastrów szynki kilka plastrów salami 200 g. sera żółtego  keczup (użyłam swojego z cukinii) masło do smażenia sól, pieprz, oregano Wykonanie: Drożdże wkruszyć

Agusiowe smakołyki
PIZZERINKI Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM 405

sobą do szkoły, pracy czy też na jesienny spacerek. Jako farsz można tu położyć absolutnie wszystko co tylko kto lubi. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta, sos pomidorowy, pieczarki, szynka i ser. Zarówno córce jak i mężowi tak bardzo smakowały, że jeszcze tego samego dnia musiałam upiec kolejne :) Takie pizzerinki to również idealna przekąska imprezowa, są smaczne zarówno na ciepło(...)Młyny Szczepanki  ) * 110 ml mleka * 25 g świeżych drożdży * pół łyżeczki soli * pół łyżeczki cukru * 2 łyżki oleju Dodatki: * około 100 g szynki konserwowej * 5-6 pieczarek * cebulka prażona (użyłam  Skworcu ) * 150 g startego sera typu mozzarella * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 4 łyżki ketchupu * pół łyżeczki suszonej bazylii (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, wlać ciepłe

Zrób to smacznie
Wytrawna tarta z figami i fetą 97

średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany  Nadzienie: 100 g pieczarek 2 czerwone cebule olej do smażenia  2 figi 2 jajka 200 ml gęstej śmietany 18%  50 g fety sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1 łyżeczka suszonego tymianku(...)także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.   Cebule kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, dodajemy pieczarki i smażymy razem przez 5 minut. Solimy i pieprzymy.   W misce  mieszamy jajka, śmietanę, połowę pokruszonej

Kulinarne przygody Gatity
Pęczotto z pieczarkami i kolorową papryką 147

lepsze. Składniki (na 4 duże porcje): 3 woreczki kaszy pęczak – użyłam pęczaku z dodatkiem grzybów z Biedronki – firma Plony Natury 1 czerwona i 1 żółta papryka 500g pieczarek 1 duża cebula 1 średnie marchewki 3 łyżki oleju 250ml bulionu warzywnego – użyłam kostki BIO 4 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki siekanej natki pietruszki(...)warzywa – cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Obie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w około 1,5cm kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.   Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nią cebulę i szklimy około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, na dużym ogniu

Smaczna Strona
Grzyby z warzywami w czerwonym winie 138

drodze i w leśnych zakamarkach. Myślę, że zbiory są udane widząc wypchane koszyki:) Ale dla osób, które nie koniecznie lubią grzyby leśne mam dobrą wiadomość, można świeże grzyby zastąpić pieczarkami. U mnie były głównie pieczarki ale również kilka grzybków leśnych. Nie przepadam za zbieraniem grzybów, więc z powodu mojego leśnego lenistwa, zastąpiłam danie w dużej części pieczarkami. Z leśnych polecam(...)borowiki. Tymczasem zapraszam po meeeeega smaczny przepis:)) Składniki 200 g pieczarek lub innych świeżych grzybów, pokrojone na mniejsze kawałki 1 cebula, posiekana 2 marchewki pokrojone w kostkę 4 ziemniaki, obrane i obgotowane 10 minut w osolonej wodzie 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane kilka gałązek świeżego tymianku, lub suszony 2 łyżeczki mąki 150 ml czerwonego wytrawnego

gotuj ze mną
Schabowe z pieczarkami i serem 140

Tradycyjne kotlety schabowe pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego to kolejna propozycja na posiłek ze schabem w roli głównej. Danie dość ciężkie, syte ale od czas do czasu warto sobie pozwolić na odrobinę przyjemności :) Składniki: schab bez kości  Do smażenia: mąka jajo bułka tarta smalec/olej sól i pieprz Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych(...)cebule pieprz, sól masło/olej Dodatkowo: ser żółty Przygotowanie: Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na maśle lub oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry

Kocham..lubię..gotuję..
Rolada serowa z pieczarkami i tymiankiem 101

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Przepyszna rolada serowa z pieczarkami oraz soczystym kurczakiem. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Idealna na kolację jako dodatek obiadowy, przekąska a nawet na kanapki. Składniki: 350g sera żółtego u mnie ulubiony Havarti 5 jajek 300-350g pieczarek 300-350g fileta z piersi kurczaka(...)łyżek majonezu Spora garść siekanej natki pietruszki Sól lub vegetta, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki tymianku suszonego Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: W pierwszej kolejności oczyścić pieczarki drobno posiekać i usmażyć z drobno poszatkowaną cebulką na maśle klarowanym lub na oleju do odparowania powstałego płynu, doprawić do smaku. Dodać natkę pietruszki. Ja tego nie zrobiłam za pierwszym razem

W garach u Gosi
Pierogi ukraińskie 100

wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz(...)trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę *** *** Kapustę kiszoną bardzo drobno

Blog z Apetytem
Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym 93

Kuchnia Polska. Pieczarkami zastąpiliśmy borowiki. Sprawdziły się idealnie.  Składniki:     500 g filetów sandacza   100 g masła   500 ml śmietany 18 %   400 g pieczarek   500 g ziemniaków   sól   pieprz   olej  Przygotowanie: Filety sandacza umyłem, osuszyłem. Pieczarki umyłem, oczyściłem, pokroiłem wzdłuż na grube plastry. Zalałem niewielką ilością wody, posoliłem, zagotowałem. Odcedziłem(...)patelni olej. Zrumieniłem na nim filety. Odłożyłem je, trzymając w cieple. Na pozostałym na patelni oleju usmażyłem na złoto ziemniaczane talarki. W rondlu rozgrzałem masło i podsmażyłem na nim pieczarki. Dodałem do nich ziemniaki, wlałem śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, doprawiłem do smaku sola i zmielonym pieprzem. Podgrzałem, mieszając. Gorące filety sandacza polałem śmietanowo-grzybowym sosem

R'n'G Kitchen
Karkówka po cygańsku / Gypsy Pork Neck 83

Karkówka po cygańsku  Dziś zapraszam na pożywny i konkretny obiad dla wszystkich mięsożerców. Karkówka po cygańsku pieczona w sosie pomidorowym z papryką, ogórkami i pieczarkami to jedno z lepszych dań, jakie możecie przygotować z wieprzowiny. Długo pieczona karkówka z ketchupem wprost rozpływa się w ustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami konserwowymi(...)ostro , ale dodajcie tyle ostrej papryki, ile lubicie - jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami, możecie też poprzestać na słodkiej lub wędzonej papryce. Do sosu cygańskiego tradycyjnie dodaje się pieczarki, ale możecie pominąć je w daniu lub zastąpić kilkoma suszonymi leśnymi grzybami. Jeśli chcielibyście dorzucić do mięsa więcej warzyw, dobrze sprawdzi się tu pokrojona w dużą kostkę cukinia albo marchewka. Pikantna

Lekcje w kuchni
Makaron z pieczarkami, jajkiem i serem cheddar 96

Makaron z jajkiem to wspomnienie dzieciństwa:). Moją wersję makaronu urozmaiciłam dodatkiem pieczarek i sera cheddar. Obiad w 10 minut! 200g makaronu, u mnie spaghetti 4 jajka 250g pieczarek  1 cebula 100g sera cheddar  sól, pieprz, czosnek granulowany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki masło do smażenia 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu 2. Cebulę kroimy w drobną(...)kostkę, pieczarki w plastry, ser ścieramy na tarce, natkę pietruszki ścieramy.  3. Na rozgrzanym maślę smażymy cebulę i pieczarki do odparowania wody. Dodajemy ugotowany makaron, wbijamy jajka, wsypujemy natkę, dokładnie mieszamy. Smażymy do ścięcia jajek cały czas mieszając.  4. Makaron wykładamy na talerz, posypujemy serem, dekorujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni