pieczarki - 22435 przepisów (strona:302/1496)

Potrawka z gęsiej wątróbki 69

podwyższonym poziomem cholesterolu powinny więc bardzo ostrożnie podchodzić do tego produktu. Potrawka z gęsiej wątróbki - przepis na 4 porcje Do przygotowania potrawki będziesz potrzebować: 500g gęsiej wątróbki, 500g pieczarek, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, 4 szalotki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.   1. Czosnek i szalotki posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej(...)móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 2. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki. 3. Wątróbki oczyść z żyłek i pokrój w mniejsze kawałki. 4. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj wątróbki i smaż je mieszając ok. 3-4 minuty. Dopraw pieprzem i na sam koniec solą. 5. Podsmażone wątróbki zdejmij z patelni. 6. Na patelnię po wątróbce dodaj

Z notatnika dietetyka
Makaron w sosie pomidorowym z boczkiem 88

makaronu (u nas kolanka z falbanką) 150 g boczku wędzonego 200 ml passaty pomidorowej około 500 ml bulionu drobiowego lub wody 1/2 szklanki (120 ml) białego wina 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz garść liści świeżej bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Makaronu w sosie pomidorowym z boczkiem: Boczek wędzony pokroić w kostkę. Cebulę obrać(...)pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na rozgrzaną patelnię przełożyć boczek, smażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać pokrojoną cebulę (gdyby boczek był bardzo chudy to dodać łyżkę oleju rzepakowego). Całość podsmażyć do zrumienienia cebuli. Następnie na patelnię dodać pieczarki i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Na patelnię wlać wino, chwilę

Danka Pichci
Polędwiczki z pieczarkami 108

Polędwiczki z pieczarkami Soczystsze polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z pieczarkami. Składnik: ·     1 polędwiczka wieprzowa ·     ½ kg pieczarek ·     200g przecieru pomidorowego ·     3 łyżki sosu sojowego ·     Mąka pszenna do panierki ·     Olej do smażenia ·     Pieprz ·     Sól(...)Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości. 4.    Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.    Grzyby podlewamy jedną szklanką wody, dodajemy przecier, doprawiamy papryką ostrą. 6.    Sos łączymy z mięsem. 7.    Danie gotowe

Kulinarna Chwila
Polędwiczki w sosie musztardowym z grzybami 105

zdjęciach), ale mogą to być też prawdziwki czy kurki. Wszystkie te gatunki są wyraziste w smaku i dzięki nim sos staje się wyjątkowo aromatyczny. Można też ewentualnie dodać pieczarki, ale wtedy polecam pieczarki brązowe, które mają więcej smaku. Bardzo delikatne białe pieczarki mogą zginąć w intensywnym, musztardowym sosie. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z grzybami znajdziesz w zakładce(...)składniki Grzyby . Tak jak wspominałam we wcześniejszym akapicie, w tym daniu najlepiej będą smakować leśne grzyby: podgrzybki, prawdziwki, kurki. Możecie je też zamienić na dostępne cały rok w sklepach pieczarki, ale wtedy polecam wybrać brązową odmianę, ze względu na mocniejszy, lekko orzechowy aromat. Polędwiczki . Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe. To bardzo dobry produkt, jeśli potrzebujemy szybkiego i efektownego dania. Nie wymagają

Na-talerzu.pl
Schabowe Króla Ludwiczka 101

Schabowe Króla Ludwiczka Czasami zostają nam kotlety z obiadu lub uroczystość, wiadomo rozgrzewane na drugi dzień nie są już pyszne. Proponuje przykryć je sosem z pieczarkami. Składniki: ·        1 kg schabu ·        ½ kg pieczarek ·        1 cebula ·        Olej(...)tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 2.    Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.    Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.    Majonez łączymy z ketchupem i łączymy z grzybami. 5.    Schabowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kawałku mięsa

Kulinarna Chwila
Spaghetti z kurczakiem i cukinią w pomidorowym sosie. 129

głównej. Plus kilka drobnych dodatków i mamy smaczny, pożywny obiad dla całej rodzinki. Polecam :) Składniki  - 180 gram makaronu spaghetti - 1 większa pierś z kurczaka - 1 mała cukinia - kilka pieczarek - pól czerwonej papryki - 1 ząbek czosnku - 100 ml śmietanki 30% - 3/4 szklanki passaty pomidorowej - papryka mielona - oregano - bazylia - sól - natka pietruszki - olej Wykonanie  Piersi z kurczaka kroję w średniej(...)wielkości kostkę, cukinię w słupki, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju na gorący wrzucam kurczaka, dodaję sól do smaku i ok. pół łyżeczki mielonej papryki, chwilę smażę aż mięso się zrumieni. Do zrumienionego mięsa dodaję pieczarki, paprykę i czosnek. Mieszam, chwilkę dalej smażę, aż pieczarki i papryka się delikatnie zrumienią. Następnie

Kuchnia z widokiem na ogród
Cukinia nadziewana kaszą pęczak 130

połówkę przeciąć na pół i już mamy idealną porcję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinia nadziewana kaszą – Składniki 2 średnie bądź duże cukinie 100 g ugotowanej kaszy pęczak 500 g pieczarek 1 duża cebula 10 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz zioła prowansalskie pęczek szczypiorku oliwa z oliwek olej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinia nadziewana kaszą – Wykonanie Przygotować(...)gram kaszy pęczak (jeśli kupujesz paczkowaną to woreczek kaszy) ugotować do miękkości w wodzie z odrobiną soli. Kasza pęczak potrzebuje około 30 minut aby być w pełni ugotowana. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na bardzo drobne kawałki. Cebulę obrać, poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, na gorący olej wrzucić cebulę wraz z pieczarkami, dusić na małym ogniu przez kilka minut. Pomidorki

To Musisz Wiedzieć
Pizzerinki z podwójnym serem. 112

Ostatnio zrobiłam radochą moim chłopakom. Na kolację były pizzerinki.  Mimo tego, że co sobotę jest u nas pizza, to pizzerinki w tygodniu  bardzo ich ucieszyły :) Chciałam wykorzystać pieczarki, bo zalegały mi w lodówce.  Pizzerinki wyszły pyszne i mięciutkie. Myślę, że zadowolą każdego łasucha :)  Pamiętajcie tylko, żeby pilnować czasu pieczenia, bo każdy piekarnik  piecze inaczej. Jeśli(...)podanych składników wyszło mi 9 pizzerinek. Składniki: 400 g.mąki 220 g. wody 25 g.drożdży 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: 300 g. pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka plastrów szynki kilka plastrów salami 200 g. sera żółtego  keczup (użyłam swojego z cukinii) masło do smażenia sól, pieprz, oregano Wykonanie: Drożdże wkruszyć

Agusiowe smakołyki
PIZZERINKI Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM 398

sobą do szkoły, pracy czy też na jesienny spacerek. Jako farsz można tu położyć absolutnie wszystko co tylko kto lubi. Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta, sos pomidorowy, pieczarki, szynka i ser. Zarówno córce jak i mężowi tak bardzo smakowały, że jeszcze tego samego dnia musiałam upiec kolejne :) Takie pizzerinki to również idealna przekąska imprezowa, są smaczne zarówno na ciepło(...)Młyny Szczepanki  ) * 110 ml mleka * 25 g świeżych drożdży * pół łyżeczki soli * pół łyżeczki cukru * 2 łyżki oleju Dodatki: * około 100 g szynki konserwowej * 5-6 pieczarek * cebulka prażona (użyłam  Skworcu ) * 150 g startego sera typu mozzarella * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 4 łyżki ketchupu * pół łyżeczki suszonej bazylii (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, wlać ciepłe

Zrób to smacznie
Wytrawna tarta z figami i fetą 94

średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany  Nadzienie: 100 g pieczarek 2 czerwone cebule olej do smażenia  2 figi 2 jajka 200 ml gęstej śmietany 18%  50 g fety sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1 łyżeczka suszonego tymianku(...)także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.   Cebule kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, dodajemy pieczarki i smażymy razem przez 5 minut. Solimy i pieprzymy.   W misce  mieszamy jajka, śmietanę, połowę pokruszonej

Kulinarne przygody Gatity
Pęczotto z pieczarkami i kolorową papryką 141

lepsze. Składniki (na 4 duże porcje): 3 woreczki kaszy pęczak – użyłam pęczaku z dodatkiem grzybów z Biedronki – firma Plony Natury 1 czerwona i 1 żółta papryka 500g pieczarek 1 duża cebula 1 średnie marchewki 3 łyżki oleju 250ml bulionu warzywnego – użyłam kostki BIO 4 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki siekanej natki pietruszki(...)warzywa – cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Obie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w około 1,5cm kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.   Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nią cebulę i szklimy około 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, na dużym ogniu

Smaczna Strona
Grzyby z warzywami w czerwonym winie 135

drodze i w leśnych zakamarkach. Myślę, że zbiory są udane widząc wypchane koszyki:) Ale dla osób, które nie koniecznie lubią grzyby leśne mam dobrą wiadomość, można świeże grzyby zastąpić pieczarkami. U mnie były głównie pieczarki ale również kilka grzybków leśnych. Nie przepadam za zbieraniem grzybów, więc z powodu mojego leśnego lenistwa, zastąpiłam danie w dużej części pieczarkami. Z leśnych polecam(...)borowiki. Tymczasem zapraszam po meeeeega smaczny przepis:)) Składniki 200 g pieczarek lub innych świeżych grzybów, pokrojone na mniejsze kawałki 1 cebula, posiekana 2 marchewki pokrojone w kostkę 4 ziemniaki, obrane i obgotowane 10 minut w osolonej wodzie 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane kilka gałązek świeżego tymianku, lub suszony 2 łyżeczki mąki 150 ml czerwonego wytrawnego

gotuj ze mną
Schabowe z pieczarkami i serem 136

Tradycyjne kotlety schabowe pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego to kolejna propozycja na posiłek ze schabem w roli głównej. Danie dość ciężkie, syte ale od czas do czasu warto sobie pozwolić na odrobinę przyjemności :) Składniki: schab bez kości  Do smażenia: mąka jajo bułka tarta smalec/olej sól i pieprz Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych(...)cebule pieprz, sól masło/olej Dodatkowo: ser żółty Przygotowanie: Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na maśle lub oleju. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 10-15 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry

Kocham..lubię..gotuję..
Rolada serowa z pieczarkami i tymiankiem 94

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Przepyszna rolada serowa z pieczarkami oraz soczystym kurczakiem. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Idealna na kolację jako dodatek obiadowy, przekąska a nawet na kanapki. Składniki: 350g sera żółtego u mnie ulubiony Havarti 5 jajek 300-350g pieczarek 300-350g fileta z piersi kurczaka(...)łyżek majonezu Spora garść siekanej natki pietruszki Sól lub vegetta, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki tymianku suszonego Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: W pierwszej kolejności oczyścić pieczarki drobno posiekać i usmażyć z drobno poszatkowaną cebulką na maśle klarowanym lub na oleju do odparowania powstałego płynu, doprawić do smaku. Dodać natkę pietruszki. Ja tego nie zrobiłam za pierwszym razem

W garach u Gosi
Pierogi ukraińskie 95

wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu) 20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu) Przyprawy: sól, pieprz(...)trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy farsz: pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu *** *** Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę *** *** Kapustę kiszoną bardzo drobno

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania