pieczarki - 22435 przepisów (strona:306/1496)

Zapiekanka makaronowa 194

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą oraz dużą ilością sera żółtego. Składniki: 700 g makaronu typu rurki 500 g mięsa mielonego z szynki, 250 g pieczarek, 2 małe cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka przeprawy do makaronu, łyżka majeranku, łyżka masła, ser żółty - około 250 g sól, pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie al'dente. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy kroimy w piórka - podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 3-4 minut, dodajemy pieczarki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - mieszamy. Na dno naczynia wykładamy 1/3 makaronu, 1/3 mięsa

Lena Gotuje
Jak zrobić idealne ciasto na PIZZE 94

dodaję czosnek, zioła – bazylię, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Ciasto na pizze smaruję sosem, nie za dużo, bo nie chcę aby pizza była zakalcowata. Składniki – często używam pieczarek, cebuli, sera, pieczonego buraka, papryki. Składników, tak jak sosu nie może być za dużo, pieczarki lepiej odparować, aby pizza nie podmokła. Można też pizzę przed pieczeniem delikatnie spryskać oliwą czosnkową(...)/zwykłego 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 4 ząbki czosnku oregano lub bazylia lub zioła prowansalskie 2 papryki 100 g oliwek 0,5 kg pieczarek 200 g ser żółty wegański/mozarella wegańska/ser żółty zwykły 2-3 cebule olej do smażenia 200 ml sosu pomidorowego lub koncentratu pomidorowego Blachę od piekarnika wyłożyć papierem i delikatnie

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 77

Przepis na te bułeczki dostałam od Kamili, w oryginale farsz jest z pieczarkami i kiełbasą i bez lubczyku,ale ja lubię lubczyk. Moje bułeczki zrobiłam tylko z pieczarkami i sporą ilością cebuli. Były pyszne. SKŁADNIKI: 3 szkl.mąki 1/2 szkl.ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru 25g drożdży(...)Farsz: 500g pieczarek 2 spore cebule sól,pieprz, lubczyk suszony 1 jajko 2 łyżki mleka WYKONANIE: rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem,wlewamy mleko i wodę,dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, lekko posypujemy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto i farsz: do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, sól,wbijamy jajko i wlewamy olej, zagniatamy ciasto,podsypując mąką

Kuchnia Beaty
Makaron z czerwonym pesto, salami i pieczarkami 105

kuchni składniki i złożyłam w całość. Wyszło szybko, aromatycznie, niebanalnie i przede wszystkim pysznie :) Z podanych składników przygotowałam 1 porcję makaronu. Składniki: 80 g suchego makaronu (np. farfalle) 6 pieczarek 6 plastrów salami 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego pesto szczypta chili 1 łyżka oliwy sól do smaku Przygotowanie: 1.   Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu(...)Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, salami w kostkę. 3.   Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. 4.   Dodajemy pieczarki i salami. 5.   Smażymy 3 minuty, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 6.   Doprawiamy chili i solą. 7.   Odcedzamy makaron i dodajemy do niego pesto - mieszamy dokładnie

Prosto z Kotła
Spaghetti polsko-włoskie 73

spaghetti bolognese nie zawierają w sobie mięsa. Niewyobrażalne, prawda? ;) Dlatego właśnie w wielu miejscach pojawia się spaghetti "ala  bolognese" z mięsem. Ja do mojej interpretacji dodałam jeszcze pieczarki i odrobinę cukru. Nie mam pojęcia, jak wiele ma to wspólnego z bolognese, ale jest to typowo "moja" wariacja i jest pyszna :) Składniki: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 opakowanie(...)makaronu spaghetti 1 butelka passaty pomidorowej 1 garść pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka brązowego cukru oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz ser żółty do posypania Przygotowanie: 1.    Mięso smażymy na oliwie, dodając sól i pieprz do smaku. 2.   Przekładamy usmażone mięso do garnka

Prosto z Kotła
Omlet z szynką i serem 91

pszennej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku + 1 łyżka oleju do smażenia Dodatki: kilka plastrów wędliny lub kiełbasy 1/2 cebuli 2-3 pieczarki garść startego żółtego sera 1 łyżka masła Przygotowanie: 1.   Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka. 2.   Na patelni rozgrzewamy masło. 3.   Szklimy cebulę(...)następnie dodajemy od niej pieczarki i smażymy całość, doprawiając solą i pieprzem. 4.   Odstawiamy na bok. 5.   Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce rózgą kuchenną. 6.   Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. 7.   W razie potrzeby poruszamy patelnią, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. 8.   Smażymy na dużym ogniu

Prosto z Kotła
Kolorowy makaron z pieczarkami, cukinią i papryką 86

podanych ilości przygotowałam 2 porcje makaronu. 1 porcja to ok. 420 kcal. Składniki: 160g suchego kolorowego makaronu (dowolny rodzaj) 60g wędliny drobiowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej papryki 10 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy szczypta chili sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1.   Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu - odstawiamy(...)Pieczarki kroimy na pół, połówki w plastry. 3.   Paprykę i cukinię kroimy w cienkie paski. 4.   Na patelni rozgrzewamy oliwę. 5.   Wrzucamy pieczarki, paprykę i cukinię, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy 3 minuty na średniej mocy palnika 6.   Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw. 7.   Smażymy całość

Prosto z Kotła
Karkówka pieczona z pieczarkami, cebulą i papryką 115

Soczyste i bardzo mięciutkie mięso pieczone w słodko-kwaśnej marynacie w towarzystwie warzyw i pieczarek. Mięso piekłam w plastrach i w rękawie do pieczenia, dzięki czemu jest niemożliwie miękka i pachnąca aromatem świeżego rozmarynu i tymianku. Pieczarki i warzywa idealnie przeszły sosem z mięsa. Taką karkówkę z powodzeniem możemy zaserwować gościom, będą naprawdę zachwyceni. 800 g karkówki wieprzowej(...)pieczarek 5 średnich cebul 1 duża czerwona papryka 3 gałązki tymianku 2 gałązki rozmarynu 1 łyżka miodu 4 łyżki ketchupu pikantnego 2 ząbki czosnek sok z jednej cytryny Sól Pieprz  Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grube plastry (mi wyszły 4 sztuki). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć

Krylowa Kuchnia
Placek po węgiersku 95

przyrządzić pożywny, sycący posiłek – w sam raz na jesienne wieczory, które właśnie nadchodzą. Składniki na placek po węgiersku Gulasz: 1 / 2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarnka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżeczki papryki(...)przygotowanie i gotowanie zajmuje dużo czasu, najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać. Pieczarki opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z olejem i smażyć, aż odparuje z nich woda. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i partiami smażyć na rozgrzanym oleju

niecodziennikpary
Karkówka po żydowsku 171

planujecie odświętny obiad, to ta karkówka bardzo dobrze się sprawdzi. Jest obłędnie pyszna! Składniki: 80 dag karkówki 2 cebule 5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 30 dag pieczarek 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz majeranek olej do smażenia Sposób przyrządzenia 1. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni(...)rozgrzać olej, obsmażyć mięso. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Cebulę zeszklić na patelni, po czym dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. 3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, zalewę z ogórków wymieszać z keczupem i koncentratem pomidorowym. 4. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dodać pieczarki z cebulą oraz ogórki. Zalać zalewą. Całość piec

Kuchnia domowa Ani
Szybka przekąska idealna na spotkanie ze znajomymi 567

Kurczak otulony ciastem francuskim z pieczarkami i papryką. Genialna przekąska idealna na domową imprezę. Składniki: ciasto francuskie filet z kurczaka pieczarki papryka czerwona tarta mozzarella cebula sól pieprz roztrzepane jajko Sos: jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku Filet z kurczaka posolony, popieprzony smażymy na oleju. Na oddzielnej patelni dusimy cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy posiekaną(...)kostkę paprykę i chwilkę smażymy. Rozkładamy ciasto francuskie na ciasto układamy starty ser mozzarella, usmażonego kurczaka, pieczarki z cebulką i papryką. Zawijamy warkocz lub rulon. Smarujemy wierzch rulonu roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą (można także posypać startym serem). Pieczemy w 180 stopniach przez 20 -25 min. Do czasu aż rolada zrobi się złota

MojaQchnia.pl
Naleśnikowa quesadilla 120

Mięso mielone z przyprawami, pieczarkami, posypane serem pomiędzy dwoma naleśnikami zapieczone w piekarniku, czyli pyszne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki: naleśniki: 500 ml mleka, ok 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soli olej farsz: 500 g mięsa mielonego z szynki, 500 g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki(...)Składniki na naleśniki mieszamy ze sobą - można wykorzystać też swój przepis. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni, na rumiany kolor z obu stron. Farsz: Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Pieczarki obieramy ze skórki lub dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką masła dodajemy mięso mielone, starty na tartce do czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek

Lena Gotuje
Jajka faszerowane pieczarkami 99

starać się o to, żeby jedzenie było jak najbardziej urozmaicone - dlatego warto przygotować kilka różnych farszy do "nadziania" jajek 😄 Dziś pokażę Wam przepis na pyszny farsz pieczarkowy. Jajka faszerowane pieczarkami - przepis na 2 porcje Do przygotowania jajek faszerowanych będziesz potrzebować: 2 jajka, 150g pieczarek, pół cebuli, łyżkę oleju, łyżkę szczypiorku, łyżkę miękkiego masła, sól, pieprz i oregano do smaku(...)Jajka ugotuj, ostudź, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 2. Cebulę i pieczarki posiekaj. 3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż cebulę, pieczarki i dopraw oregano. 4. Zawartość patelni ostudź i przełóż do miski. 5. Dodaj do miski posiekany szczypiorek, rozgniecione widelcem żółtka, masło, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. 6. W ten sposób przygotowanym farszem wypełnij białka

Z notatnika dietetyka
Kaszotto z indykiem i cukinią 102

łatwe do zrobienia danie jednogarnkowe. Posiłek jest bardzo sycący i lekkostrawny, na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym zdrowe jedzenie. Grubo ziarnista kasza pęczak z dodatkiem warzyw i pieczarek zrobiona na wywarze warzywnym na pewno będzie odpowiednim daniem dla wegetarian. Dodanie do kaszy zaś indyka i wywaru z drobiu zadowoli również osoby lubiące mięso. Obie wersje są bardzo smaczne(...)minut Naczynie: głęboka patelnia lub garnek o średnicy co najmniej 28 cm Składniki na kaszotto z indykiem i cukinią: 1 kg mielonego indyka 1 szklanka kaszy pęczak 300 g pieczarek 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 1 papryka czerwona 1 - 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżeczki pieprzu ziołowego

Kuchcik gotuje
Pasztet z soczewicy i pieczarek 112

jest to trudne, a wychodzi pyszny i zdrowy dodatek do kanapki. Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na pasztety . Tym razem przygotowałam pasztet z soczewicy z dodatkiem pieczarek. Pasztet z soczewicy i pieczarek - przepis Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować: 300g czerwonej soczewicy, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszkę, 500g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki(...)czym gotuj 20 minut. 4. Po tym czasie dodaj przepłukaną na sicie soczewicę i gotuj do miękkości. 5. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę i czosnek, po czym dodaj pieczarki, sól, pieprz i również przesmaż. 6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 7. Przecedź ugotowane warzywa (ale zachowaj wodę z gotowania), wrzuć do malaksera, dodaj zawartość patelni i zmiksuj

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania