przygotować coś na następny dzień. Robię z nich często kopytka ( kopytka ) lub podsmażam na patelni z sadzonym jajkiem. Dzisiaj jednak zrobiłam z ugotowanych ziemniaków pyszne kotlety z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Takie danie możemy podać z dowolnym sosem i surówką! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800 g ziemniaków ugotowanych 200 g pieczarek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko(...)panierowania olej do smażenia 100 g żółtego sera np. gouda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na patelnię na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przestudzić. 2. Ugotowane ziemniaki zmielić
Danka PichciKrokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną są jedną z dwunastu potraw, które pojawiają się u mnie na stole wigilijnym. Lubię je robić także czasem bez okazji, ponieważ moje dzieci je uwielbiają. Jest to trochę pracochłonne danie, ale bardzo smaczne i polecam każdemu spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody(...)szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 300 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 1 cebula 2 łyżki masła lub margaryny sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierki olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 2. Pieczarki umyć i zmielić w maszynce do mięsa o grubych oczkach, dodać do cebuli
Danka PichciPrzygotowuje się je nieraz szybciej niż te z mięsem. Należą do nich na przykład krokiety brokułowo-ziemniaczane ( przepis ), a ostatnio zrobiłam pyszne i proste w przygotowaniu kotlety jajeczne z pieczarkami. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można podawać z ulubioną surówką i sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 jajek 200 g pieczarek 50 g żółtego sera 1 łyżka(...)tarce o dużych oczkach. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić. Następnie na patelnię dodać oczyszczone, pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. 3. Do miseczki z jajkami zetrzeć na tarce ser. Dodać przestudzone pieczarki. Wbić surowe jajko. Dodać mąkę. Wymieszać na jednolitą
Danka PichciRobimy je na różne sposoby: na słodko z owocami czy serem lub wytrawne. Moje dzisiejsze naleśniki można zaliczyć do tej drugiej grupy. Farsz do nich przygotowałam z pora i pieczarek. Sprawdzą się one jako danie obiadowe na piątek i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 250 ml mleka 200 ml wody 2 jajka szczypta soli(...)łyżki oleju olej do smażenia Farsz: 300 g pora (biała i jasnozielona część) 200 g pieczarek 200 g żółtego sera tartego 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pora umyć, pokroić w półtalarki. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło, dodać pora i podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać
Danka PichciDziś przepis na farsz idealny do pierogów, krokietów czy pasztecików. Kapusta kiszona z pieczarkami, bo o niej mowa jest doskonała nie tylko jako farsz, ale również jako samodzielne danie. Nie wyobrażam sobie świąt bez barszczu, a do niego obowiązkowo muszą być krokiety i paszteciki. Co roku korzystam z tego przepisu, dlatego też postanowiłam podzielić się nim także z Wami. Zapraszam(...)Składniki: * pół kg kapusty kiszonej (użyłam kapusty kwaszonej z marchewką Orzech ) * 250 g pieczarek * 1 nie duża cebula * 3 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * 4-5 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki kminku (użyłam Skworcu ) * 1 łyżka masła Wykonanie: Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać
Zrób to smacznieWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne śledzie po węgiersku z papryką i pieczarkami. Śledzie są bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 600 g solonych filetów śledziowych a’la matias 300 g papryki czerwonej 150 g ogórków konserwowych 200 g cebuli 250 g pieczarek około 100 g koncentratu pomidorowego około 7 łyżek ketchupu pikantnego(...)papierowym. Śledzie przekrawam wzdłuż na pół i kroję na mniejsze kawałki Przygotowanie sosu: Cebulę kroję w piórka, umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Umyte pieczarki kroję w półplasterki, ogórki kroję w półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekam. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję paprykę, pieczarki
Uwaga Babcia Gotujetradycyjnej kuchni polskiej można znaleźć przepis na pyszny makaron. Mowa oczywiście o łazankach. Najbardziej lubimy je w wersji z boczkiem, pieczarkami i kapustą kiszoną. Idealne na codzienny obiad. Przepis na łazanki Składniki: 500 gramów makaronu łazanki, 400 gramów boczku, 400 gramów pieczarek, 2 duże cebule, 400-500 gramów kapusty kiszonej, sól, pieprz, olej. Zrób tak: makaron ugotuj i odstaw. Kapustę(...)odrobinę. W dużym garnku przesmaż pokrojony w małą kostkę boczek, gdy wytopi się trochę tłuszczu (jeśli boczek jest chudy, wlej trochę oleju), dodaj posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko przesmaż, dodaj ugotowaną kapustę, wymieszaj, dodaj makaron, dopraw solą i pieprzem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, garnek przykryj i odstaw na kilka chwil, aby łazanki trochę się przegryzły, a składniki
Kulinarna PolskaSałatka z kiełbasą w towarzystwie warzyw, przyjemnie chrupiącej prażonej cebuli i marynowanych pieczarek z pewnością w mgnieniu oka rozejdzie się ze stołu na każdej imprezie i równie szybko zniknie z talerza w postaci drugiego śniadania. Składniki: 400g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoik marynowanych pieczarek 250g konserwowej papryki 220g konserwowych ogórków 200g pekińskiej(...)czerwona cebula 4 łyżki prażonej cebuli 3 łyżki posiekanego szczypiorku 6 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu sól pieprz Wykonanie: 1. Kiełbasę pokroić w małą kostkę. 2. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalew. 3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, a kapustę pekińską poszatkować. 4. Cebulę drobno posiekać. 5. W salaterce sałatkę układać warstwowo: 1/2 kapusty pekińskiej, 1/2 konserwowej papryki
Szalona Kuchnia EwelinyPierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym. Bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Pierś z kurczaka w formie kotletów już nam się trochę ujadła, jeśli już kupuję ten rodzaj mięsa staram się urozmaicić jego podanie. Tym razem po powrocie z pracy zrobiłam kurczaka w lekkim sosie pomidorowym. Dodatkiem do tego był ryż w formie risotto(...)zielonym groszkiem i marchewką. Składniki: *50 dkg piersi z kurczaka *15-20 dkg pieczarek *1 cebula * 2-3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego * 1/2 szklanki śmietanki 30% *sól, papryka ostra i słodka, pieprz * 3 łyżki masła * natka pietruszki Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i obsmażyłam z każdej strony na patelni z rozpuszczonym masłem. Pieczarki pokroiłam w plasterki, cebulę
Pieprzyć z Fantazjąsamego przepisu, to wyszedł z tego całkiem sympatyczny obiad. Mięsożerni zadowoleni no, nie było innej opcji. Składniki: 500 g schabu 1 duża czerwona papryka 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml passaty pomidorowej pół szklanki wody pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki 2 liście laurowe 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej(...)zrumienienia, ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy chwilę. Następnie dodajemy do tego liście laurowe i pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy do redukcji wody z pieczarek. Kiedy cała woda z pieczarek wyparuje, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, smażymy chwilę. Do całości dodajemy usmażony schab, pomidory, passatę i wodę, gotujemy pod przykryciem
Kardamonovy