pieczarki - 22435 przepisów (strona:311/1496)

KURCZAK CURRY Z KASZĄ JAGLANĄ 136

podania jest wiele, od klasycznego – z ryżem rozmaitym, po makarony krótkie i wszelakie kasze. Dziś padło na kaszę jaglaną, bo tak – dawno nie było;) Papryka, zielony groszek, pieczarki, soczyste mięso i słodka śmietanka wraz z czerwoną pastą curry i porządną porcją przypraw oraz ziół to przepis na udane danie. Jest aromatycznie, kolorowo, kusząco. Domowy obiad wygra z każdym(...)porcją ryżu lub kaszy, świeżej natki/kolendry i tartego parmezanu -szaleństwo!:) mówię Wam. SKŁADNIKI: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 5 pieczarek garść mrożonego zielonego groszku 250 ml śmietanki 18% lub mleczka kokosowego łyżka czerwonej pasty curry sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, lubczyk, przyprawa do kurczaka złocista, oregano 3 łyżki oleju rzepakowego

Zasmakuj Kuchni
Pieczone Bataty 86

również żelaza i fosforu. Bataty są także wyśmienitą bazą słodkich wypieków. Myślę, że wkrótce taki przepis zaprezentuję:) A tym czasem zapraszam na pieczone bataty. Składniki 2 bataty 100 g pieczarek 1 cebula 200 g sera tartego mozzarella bazylia mieszanka przypraw do ziemniaków pieprz, sól tarty parmezan olej Bataty umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blaszce i zapiekać 45 minut(...)piekarniku, nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie cebulę i pieczarki drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki i dusić około 5 minut. Upieczone bataty wyjąć, wydrążyć środki łyżką. Miąższ wymieszać z pieczarkami i cebulą. Doprawić do smaku przyprawami. Tak przygotowanym farszem wypełnić bataty, ponownie ułożyć w blaszce, posypać mozzarellą i zapiekać 15 minut w temp

gotuj ze mną
Zupa pieczarkowa krem 99

Pieczarki to bardzo smaczne grzyby – są świetnym dodatkiem do wielu dań np. gulaszy, sosów, zapiekanek. Tym razem pieczarkowych smakoszy zapraszam na zupę-krem Gęsta… sycąca… pyszna… – zupa w sam raz na obiad, kolację, a nawet rodzinne uroczystości Dodałam do niej aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki którym ma bardzo apetyczny zapach .   Smaczne zupy… ** Zupa krem(...)cukinii ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Barszcz biały bez zakwasu ** Zupa ogórkowa klasyczna   Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 400 g pieczarek 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki masła zioła prowansalskie lub włoskie przyprawy: sól i pieprz (lub inne ulubione) gęsta śmietana do podania   W rondlu rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną cebulę, a po chwili również pieczarki

Kulinarne S.O.S.
Zupa pieczarkowa krem 99

Pieczarki to bardzo smaczne grzyby – są świetnym dodatkiem do wielu dań np. gulaszy, sosów, zapiekanek. Tym razem pieczarkowych smakoszy zapraszam na zupę-krem Gęsta… sycąca… pyszna… – zupa w sam raz na obiad, kolację, a nawet rodzinne uroczystości Dodałam do niej aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki którym ma bardzo apetyczny zapach .   Smaczne zupy… ** Zupa krem(...)cukinii ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Barszcz biały bez zakwasu ** Zupa ogórkowa klasyczna   Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 400 g pieczarek 1 cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki masła zioła prowansalskie lub włoskie przyprawy: sól i pieprz (lub inne ulubione) gęsta śmietana do podania   W rondlu rozgrzej masło, podsmaż pokrojoną cebulę, a po chwili również pieczarki

Kulinarny S.O.S.
Pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 125

zaskakują smakiem. To danie do tych właśnie należy. Szczerze polecam to jest bardzo smaczne. Zapraszam do przepisu. Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 250 g mozzarelli , startej 400 g pieczarek pomidory suszone w oleju, słoiczek 2 cebule posiekane 1 ząbek czosnku posiekany suszona bazylia olej pieprz, sól Piekarnik rozgrzać na 200 stopni. Piersi kurczaka rozkroić przez środek, posolić posypać pieprzem(...)Obsmażyć na złoty kolor, odłożyć do ostygnięcia. Pieczarki pokroić na plasterki, pomidory na mniejsze kawałki. Na oleju po smażeniu piersi, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, dusić około 3 minut.( można użyć oleju z pomidorów, poprawi to smak potrawy) Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Ułożyć piersi z kurczaka, pieczarki z cebulą, pomidory. Posypać bazylią, pieprzem i solą oraz mozzarellą. Zapiekać

gotuj ze mną
Pizza XXL – domowa pizza 144

szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży szczypta suszonej bazylii (można pominąć) Dodatki (można zmienić na ulubione): kawałek serka (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam) 4 pieczarki 1 ogórek kiszony 1 cebula kawałek kiełbasy passata pomidorowa lub ketchup do wysmarowania spodu pizzy Będziemy potrzebować jeszcze: dużą blachę z piekarnika, papier do pieczenia i odrobinę oleju Przygotowanie: Do ciepłej(...)mnie czas wyrastania jest naprawdę krótki, w tym czasie przygotowuję resztę składników. Piekarnik rozgrzewamy do 240-250 stopni (grzanie góra-dół, najlepiej z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne). Pieczarki obieramy i kroimy  w plasterki lub półplasterki, cebule w kosteczkę lub piórka (pieczarki i cebulę można wcześniej podsmażyć). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką

Słodkie okruszki
Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, boczkiem i serem 175

Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, boczkiem i serem - te gotowe przekąski można kupić je w wielu piekarniach i dyskontach. Przedstawiam moją wersję:).  1 opakowanie ciasta francuskiego 300g pieczarek 1 cebula 8 plastrów wędzonego boczku  100g startego żółtego sera 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju 1. Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki(...)pieprzem, studzimy. Koncentrat mieszamy z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Ciasto francuskie kroimy na 8 kwadratów. Smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, na każdy z kwadratów wykładamy pieczarki i po 1 plasterku boczku. Sklejamy przeciwległe rogi każdego z kwadratów, posypujemy serem.  3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia

Szefowa kuchni
Tarta z wędzonym łososiem i porem 119

opcjonalnie: 1-2 łyżki zimnej wody duża szczypta soli Tarta z wędzonym łososiem i porem – farsz: 125 g łososia Mowi wędzonego na gorąco 2 całe pory 6 dużych pieczarek 2 łyżki posiekanego koperku + odrobina do dekoracji 4 duże jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki masła sól morska świeżo mielony pieprz Ciasto(...)widelcem, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190°C (góra-dół) piekarnika – pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy i przestudzamy. Farsz: Porom odcinamy pióropusz i końcówkę. Kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i także kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki przez 1-2 minuty. Dodajemy pokrojone pory. Lekko solimy i podsmażamy do czasu, aż warzywa zmiękną

Poezja smaku
Węgierski gulasz z kluseczkami 102

Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami - smażony na smalcu z dużą ilością czerwonej papryki. Danie w sam raz na zimę- rozgrzewające i pożywne. Do gulaszu przygotowałam kluseczki, które można wykorzystać też do innych mięs i sosów albo mogą też stanowić samodzielne danie - podane z podsmażoną cebulką i białym serem albo na słodko z masłem, cukrem i cynamonem. 0 false(...)latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami 2 cebule 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1,5 kg wieprzowiny (np. łopatka) 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki soli olej do smażenia

Smaczny zeszyt
Fasolka szparagowa z chorizo i pieczarkami 102

potrzeba: 150 g kiełbasy chorizo, 600 g fasolki szparagowej, 800 g pieczarek, olej do smażenia, sól, pieprz Wykonanie: Fasolce szparagowej obcinamy końce, płuczemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, dajemy na sitko do obcieknięcia. Na patelnię z 2 łyżkami oleju układamy plasterki chorizo, smażymy do zrumienienia na średnim płomieniu, przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na tą samą patelnię dajemy pieczarki(...)pokrojone na mniejsze kawałki, smażymy do delikatnego zrumienienia. Pod koniec smażenia dajemy szczyptę soli i ½ płaskiej łyżeczki pieprzu. Do usmażonych pieczarek dajemy z powrotem chorizo i ugotowaną fasolkę, mieszamy, smażymy 2-3 minuty na średnim płomieniu. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Smacznego :)) chorizo, fasolka szparagowa, pieczarki

Bułka z Chlebem
Gulasz z łopatką wieprzową i pieczarkami 93

Pyszna, dość pikantna i rozgrzewająca potrawa, doskonała do jedzenia z pieczywem Co potrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej, 20 dużych pieczarek, 2 większe marchewki, 1 duża pietruszka, ¼ średniego selera, 4 średnie cebule, 1 duża czerwona papryka, 5  średnich ziemniaków, ½ kostki masła, 3 łyżki oleju rzepakowego, 4 większe ząbki czosnku, 1 duży liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 czubata łyżeczka(...)Wykonanie: Łopatkę myjemy, odsączamy, kroimy w większą kostkę, obsmażamy na oleju rozgrzanym na większej, głębokiej patelni. Kiedy płyn odparuje, mięso bez tłuszczu przekładamy do miski. Na pozostały tłuszcz dajemy pieczarki obrane i pokrojone w grubsze plastry, smażymy na większym płomieniu, często mieszając, przekładamy do mięsa. Na patelnię dajemy ¼ kostki masła, cebulę pokrojoną w grubsze pióra, smażymy na większym płomieniu

Bułka z Chlebem
Bułki z cebulą i pieczarkami 109

mleka, 20 g świeżych drożdży, 40 g roztopionego masła, 1 jajko, 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego, 1 płaska łyżeczka soli Co potrzeba na farsz: 3 większe cebule, 4 duże pieczarki, 1 pełna łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Do miski dajemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę z odmierzonej mąki, roztopione masło, zalewamy bardzo ciepłym mlekiem, mieszamy, odstawiamy na 15 minut(...)zgarnijcie je łyżką do zupy. Formujemy kulę, przykrywamy folią, zostawiamy w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy drobno, szklimy na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone drobno. Smażymy całość na średnim płomieniu, aż płyn z pieczarek odparuje a cebula będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku tak, żeby farsz był nieco ostry. Zostawiamy

Bułka z Chlebem
Karkówka wieprzowa po cygańsku 103

takim wydaniu to pyszne danie, które możecie podać zarówno na codzienny, jak też na uroczysty obiad Co potrzeba: 1,3 kg-1,5 kg karkówki wieprzowej, 500 g pieczarek, 8 szt. średniej cebuli, 2 duże, mięsiste czerwone papryki, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany, Mąka do obtaczania, Olej do smażenia Co potrzeba na sos: 1 szklanka wody, 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez(...)lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, zostawiamy, żeby mięso nabrało temperatury pokojowej. W międzyczasie do osobnych misek przygotowujemy warzywa. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, pieczarki obieramy, kroimy w plasterki wraz z ogonkami, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze paseczki. Na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju do każdej porcji, mięso obtaczamy w mące, obsmażamy porcjami

Bułka z Chlebem
Spaghetti bianco z mielonym filetem z indyka, pieczarkami i śmietaną 143

Makaron spaghetti zazwyczaj podajemy z sosem bolońskim a ja mam dziś inną propozycję: białe spaghetti bianco z mielonym filetem z indyka, pieczarkami i śmietaną. Świetna propozycja obiadowa:).  400g makaronu spaghetti  500g mielonego fileta z indyka  500g pieczarek 2 duże cebule  250ml śmietany 18% sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa olej natka pietruszki  1. Makaron gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mielone mięso do zarumienienia. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodajemy śmietanę, sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową do smaku, dusimy jeszcze chwilę. 3. Makaron mieszamy z sosem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
2 pyszne potrawy z makaronem 98

oraz awokado pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem. 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę. Posypać prażonym słonecznikiem. 2. Spaghetti ze szpinakiem, brązowymi pieczarkami i sezamem, 2 porcje 100 g makaronu Spaghetti Lubella 120 g brązowych pieczarek 100 g świeżego szpinaku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki ciemnego(...)muszkatołowej do smaku 2 łyżeczki sezamu do posypania Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i- często mieszając- smażyć, aż szpinak zwiędnie. Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową. Przełożyć makaron

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania