pieczarki - 22435 przepisów (strona:312/1496)

Tarta z wędzonym łososiem i porem 111

opcjonalnie: 1-2 łyżki zimnej wody duża szczypta soli Tarta z wędzonym łososiem i porem – farsz: 125 g łososia Mowi wędzonego na gorąco 2 całe pory 6 dużych pieczarek 2 łyżki posiekanego koperku + odrobina do dekoracji 4 duże jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki masła sól morska świeżo mielony pieprz Ciasto(...)widelcem, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190°C (góra-dół) piekarnika – pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy i przestudzamy. Farsz: Porom odcinamy pióropusz i końcówkę. Kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i także kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki przez 1-2 minuty. Dodajemy pokrojone pory. Lekko solimy i podsmażamy do czasu, aż warzywa zmiękną

Poezja smaku
Węgierski gulasz z kluseczkami 99

Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami - smażony na smalcu z dużą ilością czerwonej papryki. Danie w sam raz na zimę- rozgrzewające i pożywne. Do gulaszu przygotowałam kluseczki, które można wykorzystać też do innych mięs i sosów albo mogą też stanowić samodzielne danie - podane z podsmażoną cebulką i białym serem albo na słodko z masłem, cukrem i cynamonem. 0 false(...)latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami 2 cebule 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1,5 kg wieprzowiny (np. łopatka) 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki soli olej do smażenia

Smaczny zeszyt
Fasolka szparagowa z chorizo i pieczarkami 96

potrzeba: 150 g kiełbasy chorizo, 600 g fasolki szparagowej, 800 g pieczarek, olej do smażenia, sól, pieprz Wykonanie: Fasolce szparagowej obcinamy końce, płuczemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, dajemy na sitko do obcieknięcia. Na patelnię z 2 łyżkami oleju układamy plasterki chorizo, smażymy do zrumienienia na średnim płomieniu, przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na tą samą patelnię dajemy pieczarki(...)pokrojone na mniejsze kawałki, smażymy do delikatnego zrumienienia. Pod koniec smażenia dajemy szczyptę soli i ½ płaskiej łyżeczki pieprzu. Do usmażonych pieczarek dajemy z powrotem chorizo i ugotowaną fasolkę, mieszamy, smażymy 2-3 minuty na średnim płomieniu. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Smacznego :)) chorizo, fasolka szparagowa, pieczarki

Bułka z Chlebem
Gulasz z łopatką wieprzową i pieczarkami 87

Pyszna, dość pikantna i rozgrzewająca potrawa, doskonała do jedzenia z pieczywem Co potrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej, 20 dużych pieczarek, 2 większe marchewki, 1 duża pietruszka, ¼ średniego selera, 4 średnie cebule, 1 duża czerwona papryka, 5  średnich ziemniaków, ½ kostki masła, 3 łyżki oleju rzepakowego, 4 większe ząbki czosnku, 1 duży liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 czubata łyżeczka(...)Wykonanie: Łopatkę myjemy, odsączamy, kroimy w większą kostkę, obsmażamy na oleju rozgrzanym na większej, głębokiej patelni. Kiedy płyn odparuje, mięso bez tłuszczu przekładamy do miski. Na pozostały tłuszcz dajemy pieczarki obrane i pokrojone w grubsze plastry, smażymy na większym płomieniu, często mieszając, przekładamy do mięsa. Na patelnię dajemy ¼ kostki masła, cebulę pokrojoną w grubsze pióra, smażymy na większym płomieniu

Bułka z Chlebem
Bułki z cebulą i pieczarkami 105

mleka, 20 g świeżych drożdży, 40 g roztopionego masła, 1 jajko, 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego, 1 płaska łyżeczka soli Co potrzeba na farsz: 3 większe cebule, 4 duże pieczarki, 1 pełna łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Do miski dajemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę z odmierzonej mąki, roztopione masło, zalewamy bardzo ciepłym mlekiem, mieszamy, odstawiamy na 15 minut(...)zgarnijcie je łyżką do zupy. Formujemy kulę, przykrywamy folią, zostawiamy w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: cebulę kroimy drobno, szklimy na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone drobno. Smażymy całość na średnim płomieniu, aż płyn z pieczarek odparuje a cebula będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku tak, żeby farsz był nieco ostry. Zostawiamy

Bułka z Chlebem
Karkówka wieprzowa po cygańsku 97

takim wydaniu to pyszne danie, które możecie podać zarówno na codzienny, jak też na uroczysty obiad Co potrzeba: 1,3 kg-1,5 kg karkówki wieprzowej, 500 g pieczarek, 8 szt. średniej cebuli, 2 duże, mięsiste czerwone papryki, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany, Mąka do obtaczania, Olej do smażenia Co potrzeba na sos: 1 szklanka wody, 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez(...)lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, zostawiamy, żeby mięso nabrało temperatury pokojowej. W międzyczasie do osobnych misek przygotowujemy warzywa. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, pieczarki obieramy, kroimy w plasterki wraz z ogonkami, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze paseczki. Na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju do każdej porcji, mięso obtaczamy w mące, obsmażamy porcjami

Bułka z Chlebem
Spaghetti bianco z mielonym filetem z indyka, pieczarkami i śmietaną 136

Makaron spaghetti zazwyczaj podajemy z sosem bolońskim a ja mam dziś inną propozycję: białe spaghetti bianco z mielonym filetem z indyka, pieczarkami i śmietaną. Świetna propozycja obiadowa:).  400g makaronu spaghetti  500g mielonego fileta z indyka  500g pieczarek 2 duże cebule  250ml śmietany 18% sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa olej natka pietruszki  1. Makaron gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mielone mięso do zarumienienia. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa. Smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodajemy śmietanę, sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową do smaku, dusimy jeszcze chwilę. 3. Makaron mieszamy z sosem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
2 pyszne potrawy z makaronem 94

oraz awokado pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem. 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę. Posypać prażonym słonecznikiem. 2. Spaghetti ze szpinakiem, brązowymi pieczarkami i sezamem, 2 porcje 100 g makaronu Spaghetti Lubella 120 g brązowych pieczarek 100 g świeżego szpinaku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki ciemnego(...)muszkatołowej do smaku 2 łyżeczki sezamu do posypania Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i- często mieszając- smażyć, aż szpinak zwiędnie. Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową. Przełożyć makaron

Kraina Miodem Płynąca
Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 114

tylko wobec gołąbków. Dożyliśmy czasów, kiedy przydałaby się rewolucja językowa w nazewnictwie, nie uważacie? 😊 Tak czy inaczej moje dzisiejsze wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami (lub pieczarkami) są smaczne i warte polecenia Wam - zapraszam więc do kuchni, a potem do stołu. Jak zrobić gołąbki z kaszy jęczmiennej i grzybów - krok po kroku Składniki: 1 średnia główka kapusty(...)świeżych grzybów (ewentualnie pieczarek) 250 g kaszy jęczmiennej 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Z kapusty wykroić głąb - ostrym nożem nacinając jak najbardziej u nasady. Kapustę przełożyć do dużego garnka i obgotowując na niedużym ogniu odrywać kolejno liście. Z liści ścinać grube "nerwy", a same liście ewentualnie wkładać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos pieczarkowy na winie 70

Pieczarki w śmietanie z dodatkiem wina  Składniki: 250 g mini pieczarek 125 ml śmietany 12% 125 ml śmietanki 30% 150 ml białego wina  wytrawnego 1 łyżka masła 100 g mąki sól, pieprz Przygotowanie: Oczyszczone pieczarki pokroiłem na plasterki, wrzuciłem na gorące masło, dusiłem pod pokrywką. Zalałem winem, zagotowałem ( 20 minut ). Wymieszałem mąkę z ze śmietaną, wlałem do pieczarek

R'n'G Kitchen
Kotlety z mięsa po rosole 345

pozostałym po rosole? Najprościej jest je zjeść… zrob ić pasztet … paszteciki do b arszczu… lub kotlety drobiowe Poniżej podaję Wam przepis na takie kotleciki z dodatkiem pieczarek i cebuli Doskonale pasują do… gotowanych ziemniaków… frytek… ryżu… ulubionej surówki lub sałatki obiadowej. Smaczne… tanie… łatwe do zrobienia – z przygotowaniem poradzą sobie(...)drobiowy ** Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu ** Pasztet drobiowy z rosołu   Składniki na około 8-9 kotlecików: ok. 400-500 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 4-5 pieczarek 1 jajko przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz bułka tarta do masy i do obtoczenia olej do smażenia   Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę, a po chwili też pokrojone

Kulinarne S.O.S.
Kotlety z mięsa po rosole 345

pozostałym po rosole? Najprościej jest je zjeść… zrob ić pasztet … paszteciki do b arszczu… lub kotlety drobiowe Poniżej podaję Wam przepis na takie kotleciki z dodatkiem pieczarek i cebuli Doskonale pasują do… gotowanych ziemniaków… frytek… ryżu… ulubionej surówki lub sałatki obiadowej. Smaczne… tanie… łatwe do zrobienia – z przygotowaniem poradzą sobie(...)drobiowy ** Szybkie paszteciki z mięsem z rosołu ** Pasztet drobiowy z rosołu   Składniki na około 8-9 kotlecików: ok. 400-500 g ugotowanego mięsa drobiowego 1 cebula 4-5 pieczarek 1 jajko przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz bułka tarta do masy i do obtoczenia olej do smażenia   Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulkę, a po chwili też pokrojone

Kulinarny S.O.S.
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 137

głównego, jak i również na zimno jako przystawka. Z pewnością zaskoczycie nią swoich gości.  Składniki (blaszka 30/40): jajka 4 szt, ser żółty 400 g, majonez 0,5 szklanki, pieczarki 500 g, cebula 1 szt, pierś kurczaka 3 szt, papryka słodka do smaku, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy(...)jajka, majonez i przyprawiamy masę do smaku pieprzem. Masę jajeczną wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st.C przez 20 min.  Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy, podsmażamy, dodajemy pieczarki, smażymy aż odparują wodę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Upieczone ciasto serowe odwracamy papierem do góry, delikatnie ściągamy papier

kulinarne odsłony pati
Zupa zdrowia, rozpalająca kubki smakowe 118

Zupa zdrowa i na dodatek ekspresowa, o nucie pikanterii dająca dużo energii. Seler naciowy, cebula, pieczarki, cieciorka, marchew z ziołami zmieszane, przyprawami doprawiane, kuskusem zagęszczana, z świeżą bazylią podana.  Składniki: 150 g marchewki, 1 seler naciowy ok. 400 g, 2 białe cebule średniej wielkości, 300 g pieczarek, ok. 200 g po odsączeniu ugotowanej cieciorki (1 puszka), 2 łyżki oleju(...)koperku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, sól himalajska do smaku, 3 duże łyżki kuskusu, świeża bazylia. Przygotowanie: Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, cebulę na ćwiartki, a następnie w grubsze plasterki. Pieczarki   kroimy na średniej wielkości kawałki, a oczyszczonego selera z nitek w bardzo cienkie plasterki. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej z dodatkiem liści laurowych. Następnie dodajemy cebulę

Moniki Smakołyki