Faszerowane pieczarki idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie, ale także jako lekka kolacja. Odkąd pierwszy raz spróbowaliśmy ich u znajomych, zauroczyły nas swym smakiem totalnie Długo nosiłam się z zamiarem ich przygotowania samodzielnie, ale odkąd się zdecydowałam były już u nas kilkukrotnie i to w krótkim czasie😊 Warto spróbować, tym bardziej, że nie są czasochłonne. Kilka minut(...)mamy gotowe pyszne danie👌😋 Wisienką na torcie jest dodatek sosu czosnkowego. Składniki: - 500g średnich pieczarek - ok. 100g startej mozzarelli - ok. 80-100g cienkich plastrów boczku lub szynki wędzonej (u mnie szwarcwaldzka) - mała cebulka - świeżo mielony pieprz (opcjonalnie) Pieczarki umyć, osuszyć. Usunąć korzonki, naciąć na krzyż, ja nacinałam górę i dół. Ułożyć na blaszce, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia
Smaczne ZdroweDanie jednogarnkowe z dużą ilością masy serowo - jajecznej z pysznymi warzywami: brokułem, pieczarkami, ziemniakami, cebulą do tego niewielki dodatek mięsa z filetu z kurczaka, a na wierzchu pomidor z serem camembert i świeży szczypiorek. Pyszne, łatwe do zrobienia danie dla całej rodziny! Składniki: 1 średni brokuł, 4 duże pieczarki, 5 mniejszych ziemniaków, pół czerwonej cebuli, duży pomidor, 1 pojedynczy filet(...)sól, pieprz, łyżeczka czosnku w proszku, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonej bazylii, szczypiorek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni na grzanie góra -dół. Ziemniaki obieramy kroimy na pół. Pieczarki oczyszczamy kroimy na 4 części, Brokuł dzielimy na różyczki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę ok 2 x 2 cm Ser ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, jogurt, czosnek, oregano
Lena GotujeSkładniki: pieczarki 1 kg, cebula 1 sztuka duża, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ziemniaki ugotowane 1 kg, tarta bułka 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1.5 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, sałata zielona 1 główka duża, jogurt naturalny 200 gram śmietana 12% 100 gram cukier 2-3 łyżki, sól(...)łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 2 łyżeczki Pieczarki świeże obrać z łupinki i drobno posiekać, na oleju podsmażyć cebulę drobno pokrojoną, wsypać pieczarki i smażyć do odparowania płynu co jakiś czas zamieszać. Ugotowane ziemniaki lub z dnia poprzedniego przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. Ziemniaki, pieczarki, jajko, sól, pieprz mielony, tartą bułkę, mąkę
W Mojej Kuchni Lubięsmaku sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny dodatkowo oliwa lub masło do wysmarowania formy * Jakie warzywa do tarty? Do mojej tarty użyłam pomidorków, które posypała pokrojoną w kostkę, pieczarki, paprykę czerwoną, małą cebulką oraz posiekanym szczypiorkiem. Możesz też użyć: pora, szpinaku, groszku lub papryki konserwowej). Pieczarki możesz zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić na cienkie plastry. Inne dodatki(...)wystarczy przekroić je na pół. Cebulkę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę. Paprykę myję, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne. Nastepnie kroję na mniejsze kawałki. Pieczarki myję i kroję w pionowe paski. Z większych kapeluszy pieczarek usuwam skórkę. Na tartę wylewam zrobiony na początku jednolity sos. Następnie równomiernie układam i zatapiam pokrojone warzywa. Wierzch posypuję pozostałą połową
Ania gotujemięsnego, aby sprawdzić wewnętrzną temperaturę boczku. Po osiągnięciu temperatury około 70-75 stopni Celsjusza, boczek będzie gotowy do podania. Przepisy na dania z boczkiem Boczek z jajkiem sadzonym i pieczarkami: Składniki: plastry boczku, jajko sadzone, pieczarki, cebula, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Obsmaż plastry boczku na suchej patelni, usmaż jajko sadzone. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną cebulę i dodaj pieczarki(...)Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podawaj boczek z jajkiem sadzonym i pieczarkami. Boczek z grilla w marynacie miodowo-musztardowej: Składniki: plastry boczku, miód, musztarda, czosnek, sól, pieprz, świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn). Wymieszaj miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże zioła. Zamarynuj plastry boczku w tej mieszance na kilka godzin. Następnie grilluj boczek na grillu przez kilka minut
Podstawy Gotowaniaognia. Jeśli natomiast smażenie trwa zbyt długo i boczek wytapia zbyt dużo tłuszczu, zwiększ intensywność ognia. Przepisy na dania z wykorzystaniem smażonego boczku Smażony boczek z jajkiem sadzonym i pieczarkami: Składniki: Plastry boczku Jajko Pieczarki Sól, pieprz Instrukcje: a) Smaż boczek na patelni na chrupko i odłóż na talerz. b) Na tej samej patelni, usmaż jajko sadzone. c) Pokrój pieczarki(...)plastry i smaż na patelni, aż zmiękną. d) Podawaj smażony boczek z jajkiem sadzonym i pieczarkami. Sałatka z boczkiem i awokado: Składniki: Plastry boczku Awokado Mieszanka sałat Pomidor Czerwona cebula Sos winegret (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, musztarda, sól, pieprz) Instrukcje: a) Smaż boczek na patelni na chrupko i odcedź z nadmiaru tłuszczu. b) Pokrój awokado, pomidory i czerwoną cebulę
Podstawy Gotowaniałatwe przepisu, zapiekanka brokułowa z kurczakiem będzie dla Was idealnym wyborem! ZAPIEKANKA OBIADOWA Z BROKUŁEM – PRZEPIS Składniki 400 g fileta z kurczaka 1 mały brokuł 250 g pieczarek 160 g makaronu kokardki 1 cebula 1/2 puszki kukurydzy 150 g tartej mozzarelli 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki(...)kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do duszącej się cebuli. Całość podsmażamy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli
Alle Dobre!tylko przyjdzie do głowy. Dobór ziół – dowolny. Bawcie się. I jeszcze jedno, kolejność smażenia warzyw pozostawiam Wam. Niektórzy smażą najpierw cebulę z czosnkiem, potem dodają pieczarki. Ja robię odwrotnie. A jakoś tak. Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy(...)pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia grzybów i cebuli. Doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Posypujemy natką. Artykuł Smażone pieczarki pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysosu. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, wrzucamy do sosu, mieszamy. Podajemy z rozdrobnionymi orzechami i poszatkowaną natką pietruszki. Polecam całość posypać jeszcze świeżo mielonym pieprzem. Podobne przepisy: Makaron z pieczarkami Muszle makaronowe z pieczarkami na beszamelu Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami Łazanki z kapustą i pieczarkami Artykuł Makaron z kurczakiem, grzybami i orzechami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyzagrodowego, więc (mam nadzieję) wyszło trochę bardziej zdrowo. Pyszna, w miarę lekka potrawa. Po zjedzeniu jej nie czułam się jak foka. Składniki: 2 ugotowane podudzia z kurczaka 250 g pieczarek 1 gałązka rozmarynu 2 szklanki rosołu 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy(...)przepis na 3-4 porcje) Pieczarki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na oleju do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy
Kardamonovywieprzowej 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 15 sztuk) sos: 500 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka rozmarynu 3/4 szklanki wody lub bulionu sól pieprz olej rzepakowy Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy(...)odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki, które obsmażamy na oleju na złoty kolor z wszystkich stron. Klopsiki wykładamy z patelni (nie myjemy jej). Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na tę samą patelnię, smażymy tak długo, aż wyparuje z nich cała woda. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i rozdrobniony czosnek, smażymy wszystko
Kardamonovyjuż polska (podobno), ale smakowała jak papier. I ta cena z kosmosu. Teraz cena jest jak najbardziej atrakcyjna. Korzystajcie. Robiąc łazanki, myślałam czy nie zrobić jednak wegetariańskich. Korciły mnie pieczarki. Potem wyszłam z założenia, że chyba pójdę na początku w klasykę. Tak też się to skończyło. I fajnie. Mimo, że jednak wolę opcje wegetariańskie, ta weszła bardzo dobrze. Powiem(...)nadal będzie lekko chrupiąca. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy, dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami Łazanki z kapustą i pieczarkami Makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem Łazanki z kapustą i mięsem Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą Makaron żytni z gotowaną kapustą, boczkiem
KardamonovySałatka misz-masz, czyli z tego co akurat miałam w lodowce: filet z indyka, pieczarki, kukurydza, jajka, por, pomidory i ser mozzarella. Pyszna sałatka warstwowa, która ładnie się prezentuje i sprawdzi się na imprezach. Składniki 600 g filetu z indyka lub kurczaka, 250g pieczarek, 4 jajka, kawałek pora ok 20 cm 140 g kukurydzy(...)grubomielony 2 łyżki oleju Przygotowanie: Filet z indyka/ kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy solą, papryką, pieprzem ziołowym. Podsmażamy na oleju aż filet będzie gotowy. Zdejmujemy z patelni. Pieczarki podsmażamy przez 3-4 minuty dodając szczyptę soli oraz rozmaryn. Por kroimy w półplastry. Kukurydzę oraz mozzarellę odcedzamy z zalewy. Pomidory kroimy na ćwiartki lub w dużą
Lena Gotujepewnością odnajdą się w tym miszmaszu. Łatwo też wymieniać składniki. Nie masz pora? Super będzie dowolna cebula. Skończył się koncentrat pomidorowy? Dodaj do smaku ostrej musztardy. Nie masz pieczarek czy fasolki? Zastąp je groszkiem lub brokułem. Z sera możesz zrezygnować. Zamiast tymianku czy czosnku niedźwiedziego sprawdzą się zioła prowansalskie. W zależności od zawartości lodówki, danie za każdym razem będzie smakowało(...)ziemniaków (mogą być wcześniej ugotowane) 400 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki lub łopatki/karkówki) 1 por (białe i zielone części / można zastąpić szalotką, cebulą) 6-8 średnich pieczarek (można pominąć, jeśli nie lubimy) 200 g mrożonej, zielonej fasolki szparagowej (ciętej) lub ugotowanej świeżej (można zastąpić mrożonym zielonym groszkiem) 250 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki parmezanu, bursztynu
Poezja smakuPieczony schab z młodą kapustą, cebulą i pieczarkami, posypany świeżą natką pietruszki. Pięknie pachnie podczas pieczenia i super smakuje. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Składniki: ok 700 g schabu, pół główki małej kapusty, duża cebula, 300 g pieczarek - u mnie brązowe, sól, pieprz, łyżeczka rozmarynu, cząbru oraz czosnku w proszku masło natka pietruszki Przygotowanie: Schab kroimy na plastry(...)Posypujemy z obu stron solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Smażymy przez minutę z każdej strony na maśle. Kapustę siekamy, cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy cebulą z kapustą solimy, następnie schab i pieczarki na wierzch. Naczynie żaroodporne musi być z przykryciem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy
Lena Gotuje