jajka Łyżka mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej Sól – 1 łyżeczka Pieprz – ½ łyżeczki Olej Farsz śliwkowy Suszone śliwki 100g 20g masła Płaska łyżka bułki tartej Farsz pieczarkowy 150g pieczarek 1 cebula 20g masła 1 łyżka bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos grzybowy: 20g grzybów suszonych 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka wody (200ml) Sól Pieprz Łyżka mąki(...)śliwki i smażymy razem przez minutę po czym dodajemy bułkę tartą i wszystko razem mieszamy i przez chwilę jeszcze smażymy. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. Przygotowujemy farsz pieczarkowy: Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy
Księga-SmakuPyszny pasztet jajeczny z dużą ilością koperku i pieczarkami. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na świątecznym stole. Składniki: 10 ugotowanych jajek, 4 surowe jajka, 300 g pieczarek, 60 g sera żółtego, 150 g pora (biała i jasnozielona część), duży pęczek koperku, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na grubych oczkach, por kroimy(...)półplastry. Podsmażamy na maśle przez kilka minut co jakiś czas mieszając aż odparuje nadmiar wody. Ugotowane jajka kroimy w kostkę, dodajemy pieczarki z porem, starty ser, posiekany koperek, dwie duże szczypty soli, pieprz, bułkę tartą oraz surowe jajka. Dokładanie mieszamy. Przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 -55 minut. Studzimy
Lena GotujeSmaczna sałatka z kurczakiem, brokułem, pieczarkami i serem sałatkowym oraz niewielką ilością sosu czosnkowego. Składniki: średniej wielkości brokuł, 650g filetu z kurczaka, 200 g pieczarek, ser sałatkowy - opakowanie, sól, pieprz, 2 łyżki curry 2 łyżki masła sos: 4 łyżki śmietany 18% łyżka majonezu, duży ząbek czosnku, łyżeczka oregano, szczypta soli Przygotowanie: Różyczki brokuła wrzucamy na osoloną wrzącą wodę(...)curry. Smażymy na małym ogniu na maśle, z obu stron pod przykryciem przez około 10 minut na stronę, aż będą usmażone i jednocześnie soczyste. Po wystudzeniu kroimy w plastry. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle aż będą lekko rumiane. Ser sałatkowy kroimy w kostkę. sos: śmietanę mieszamy z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i solą - mieszamy. Wszystkie
Lena Gotujerodzinki. Zapiekane kotlety w towarzystwie warzyw są przepyszne, aromatyczne, wręcz same rozpływają się w ustach. Serdecznie polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 2 większe cebule 3 średnie ogórki kiszone sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej mąka pszenna do panierowania olej do smażenia SKŁADNIKI(...)papryką słodką. Następnie schab przykrywamy folią i przekładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i na patelni podsmażyć na rumiano. Pieczarki kroimy na grubsze plastry. (około 0,5 cm) Paprykę kroimy w większe kostki. Cebulę kroimy na 8 części a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy na średnią kostkę. W trochę
Olcia gotuje!Składniki: ? 50 dkg pieczarek ? 2 cebule ? 1 szklanka ryżu ? pęczek zielonej pietruszki ? 3 duże pomidory ? sól, pieprz ? 2 łyżeczki ziół prowansalskich ? 2 łyżki oliwy Wykonanie: ? Ryż ugotować w osolonej wodzie, ? Cebule obrać, pokroić w paski, pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki. ? Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i poddusić ok. 5 minut. ? Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zmielić przez maszynkę(...)Połączyć ryż z mielonymi pieczarkami i posiekaną natką pietruszki. ? Pomidory pokroić na plastry, na każdy ułożyć sałatkę, najlepiej w okrągłej foremce lub kulkę łyżką do lodów. ? Udekorować zieloną pietruszką i kawałkami pomidorów. ? Podawać jako osobne danie na zimno lub jako dodatek do mięsa do obiadu.{jcomments
To co kochamSpodziewasz się gości? Nie masz czasu na gotowanie? Zrób kilka godzin wcześniej prosty ale elegancki obiad. Składniki na 6 porcji: ? 6 plastrów fileta z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? zioła prowansalskie ? 2 łyżki masła ? 1 kula mozzarelli ? 2 opakowania ciasta francuskiego ? 1 żółtko ? 1 łyżka mleka Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)maśle. ? Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Poddusić. ? Gotowe pieczarki osączyć z płynu na sitku. ? Filety z indyka posypać solą, pieprzem i obsmażyć na oliwie z obu stron. ? Mozzarellę pokroić na 6 plastrów. ? Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części. ? Na cieście kłaść wystudzony filet, pieczarki i ser. ? Zawinąć pakieciki, z resztek ciasta zrobić
To co kochamzaskakująco dobrze i zagościł na stałe w domowym menu. Sławek zjadł, ale wolałby schabowego! Składniki dla 4 osób: ? makaron szpinakowy tagliatelle 400 g ? 250 g sera mascarpone ? 500 g pieczarek ? 3 ząbki czosnku ? 1 puszka pomidorów krojonych ? olej do smażenia ? sól, pieprz do smaku ? suszona bazylia, oregano ? 200 g sera żółtego do posypania Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w posolonej(...)wodzie, odcedzić. ? Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki, czosnek posiekać drobno. ? Na rozgrzany olej – kilka łyżek, wrzucić pieczarki i obsmażyć. Posolić i gdy puszczą wodę chwilę pogotować i odlać nadmiar wody. ? Wrzucić czosnek, przesmażyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą. ? Dodać ser mascarpone, mieszać aż się rozpuści, dodać pomidory i przyprawy. ? Po zagotowaniu wrzucić do sosu makaron i przemieszać
To co kochamnzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki: ? 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może(...)być cały kurczak ? 4 jajka ? 250 g pieczarek ? 100 g masła ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oliwy ? 3 bułki kajzerki ? sól, biały pieprz do smaku ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: ? Mięso obrać z kości i przepuścić przez maszynkę. ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. ? Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. ? Pieczarki
To co kochamStary przepis ale smak całkiem nowy bo bardzo dawno nie robiłam tych kotlecików. Siekane mięso i starte pieczarki połączone z jajkami i mąką ziemniaczaną to z pewnością nowość również dla wielu z Was. Ale polecam, bo są bardzo zaskakujące smakiem. Ja zrobiłam z dwóch porcji i poszły nawet do kanapek. Składniki: ? 2 filety z kurczaka ? 300 g pieczarek ? 3 jajka(...)łyżki mąki ziemniaczanej ? 2 ząbki czosnku ? sól, biały pieprz do smaku ? 150 g sera żółtego ? natka pietruszki ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filety z kurczaka pokroić w kostkę. ? Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? Wymieszać mięso, pieczarki, jajka, mąkę ziemniaczaną, czosnek i przyprawy. ? Na rozgrzany olej kłaść po dużej łyżce masy i smażyć na złoty kolor. ? Po przewróceniu
To co kochamPropozycja obiadowa – roladki wieprzowe nadziewane pieczarkami z żółtym serem w pomidorowym sosie z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki na 4 porcje: ? 4 plastry schabu ? olej do smażenia Farsz ? kilka dużych pieczarek ? 100 g sera żółtego ? sól, pieprz, zioła prowansalskie ? 2 łyżki masła Sos ? 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry ? 2 łyżki śmietany ? 1 serek topiony śmietankowy 100 g ? sól, pieprz(...)smaku Wykonanie: ? Mięso rozbić, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. ? Rozgrzać masło i obsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki, poddusić i odparować wodę. ? Przestudzić i dosypać ser żółty starty na tarce. ? Na plastry schabu rozłożyć farsz i zwijać roladki. Pospinać wykałaczkami. ? Roladki obsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. ? Pomidory
To co kochamProponuję suflet grzybowy jako danie na dzisiejsze święto pieczarek. Jest to mój pierwszy suflet, robiłam go na warsztatch z Kurtem Schellerem. Polecam, bo wyszedł bardzo smaczny. Składniki na 4 suflety: ? 5 łyżek masła ? 60 g mąki pszennej ? 250 ml mleka ? 5 białek ? 3 żółtka ? 3 łyżeczki startego parmezanu ? 200 g świeżych pieczarek ? sól i pieprz, gałka muszkatołowa do smaku(...)smarowania foremek: ? masło ? świeżo starty parmezan Przygotowanie: ? Pieczarki pokroić w paski. ? 2 łyżki masła rozpuścić w głębokiej patelni i usmażyć na nim grzyby przez około 6-9 minut. ? Pieczarki doprawić do smaku solą i pieprzem. ? W osobnym naczyniu rozgrzać na wolnym ogniu masło i wymieszać je z mąką na jednolitą masę chwilę gotując. ? Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mleko
To co kochamduszony schab z pieczarkami i jabłkami podpatrzyłam u Ewy Wachowicz w jej programie telewizyjnym. Wyszedł naprawdę smaczny i godny powtórzenia oraz polecenia. Intensywny aromat przypraw i lekka słodycz jabłek doskonale współgrają z kruchym mięsem. Do tego kopytka i surówka z marchwi i buraka. Mniam, mniam! Składniki: Mięso ? 4 plastry schabu ? sól, pieprz, ? ostra i słodka papryka ? 2 łyżki mąki ? olej(...)smażenia Sos ? 1 czerwona cebula ? 3 ząbki czosnku ? 30 dkg pieczarek ? 1 duże jabłko ? 1 łyżeczka tymianku, sazłwi i oregano ? sól, pieprz do smaku ? 150 ml soku jabłkowego ? 1 mały kubek śmietany ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Plastry schabu rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron, oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. ? Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. ? Pieczarki pokroić
To co kochampolędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ? 1 duża polędwiczka wieprzowa ? 1 płat ciasta francuskiego ? 300 g pieczarek ? 8 cienkich plastrów wędzonego boczku ? 1 cebula ? zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć(...)oleju. ? Dodać pieczarki starte na tarce, przyprawić solą i pieprzem i poddusić, aż woda się odparuje. Dodać zioła prowansalskie do smaku. Pieczarki wystudzić. ? Na folii spożywczej ułożyć plastry boczku jeden obok drugiego na szerokość polędwiczki. Boczek powinien lekko zachodzić za siebie. ? Na boczku rozsmarować pieczarki i ułożyć na jednym boku polędwiczkę, po czym zrolować, zawinąć w folię i wstawić
To co kochamTakie właśnie krokiety ze słodkiej kapusty z dodatkiem pieczarek i mięsa drobiowego robi moja mama i robiła babcia. Smak kapusty jest praktycznie niewyczuwalny, ale farsz dzięki niej staje się bardziej puszysty. Niektórzy robią je z kapustą kiszoną, ja jednak znam inne smaki kapuściane – smaki Podkarpacia , i nie zmienię swoich receptur. Ostatnio młody Sławek wybrał sobie na zaliczenie w szkole(...)należy pominąć mięso. U mnie stały punkt w wigilijnym menu. Składniki: ? 1 porcja naleśników z przepisu na naleśniki z serem ? 1 mała kapusta biała ? 2 nogi kurczaka ? 500 g pieczarek ? 1 duża cebula ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka majeranku ? 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich ? 2 liście laurowe ? 5 sztuk ziela angielskiego Panierka ? 2 jajka ? 1 szklanka bułki tartej ? olej
To co kochamjedliśmy go na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Aby dobrze się kroił w plastry należy go schować do lodówki, aby był dobrze schłodzony. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 5 jajek ? 3 bułeczki np kajzerki ? 1 duża cebula ? 250 g żółtego sera ? sól, pieprz do smaku ? pęczek natki pietruszki ? 1 /2 łyżeczki ziół prowansalskich ? 4 łyżki oleju Wykonanie: ? Cebulę(...)pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. ? Dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. ? Poddusić do odparowania wody i wyłożyć na durszlak aby ściekły resztki sosu, po czym zemleć w maszynce. ? Bułki namoczyć w wodzie, bardzo dokładnie wycisnąć najlepiej przez gazę i pokroić w drobną kostkę. ? Połączyć zmielone pieczarki, pokrojoną bułkę, starty na grubej tarce
To co kocham