pieczarki - 22435 przepisów (strona:285/1496)

Karp pod pierzynką pieczarkową – kuchnia podkarpacka 28

krajowej nr 9, więc jeśli będziecie w okolicy, warto tam zajrzeć :) Karp według tego przepisu najpierw jest obsmażany w mące pszennej, a następnie krótko zapiekany pod gęstym sosem z pieczarek, cebuli i śmietany. Danie konkretne, ale delikatne w smaku. Myślę, że ma wielu amatorów wśród klientów „Dębianki”. Przepis pochodzi z publikacji „Turystyczny Szlak Dobrego Smaku – zwiedzaj, smakuj, wracaj”. Karp(...)pierzynką pieczarkową – kuchnia podkarpacka Składniki: 4 filety z karpia po ok. 170 g sok z jednej cytryny sól, pieprz kilka łyżek mąki pszennej olej 500 g pieczarek 1 średnia cebula 150 g śmietany kwaśnej 18% 150 g śmietany słodkiej 30% Umyte i ewentualnie ponacinane filety z karpia ze skórą nacieramy z obu stron solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obtaczamy

Trzeci talerz
Faszerowane pieczarki w pysznym sosie. 35

Bardzo smaczne danie, idealne z ziemniakami i makaronem. To już jak wolicie. Przygotowanie mielonego mięsa – Pieczarki umyć osuszyć i wyciąć nóżki. Obsypać kapelusze pieczarek solą i pieprzem. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać drobno poszatkowaną cebulkę, majeranek, sól i pieprz do smaku, jajko, bułkę tartą, wodę, pokrojoną drobno mozzarellę, pokrojone drobno nóżki od pieczarek. Wszystko dokładnie wymieszać. Faszerować grzyby(...)przygotowanym farszem. Grzyby ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. W garnuszku wymieszać wodę, śmietanę, vegetę, koperek, dodać pokrojone w grubsze kawałki pieczarki. Wylać wszystko pomiędzy faszerowane grzyby. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30-40 minut. Najpierw piec pod przykryciem a następnie po 20 minutach otworzyć naczynie

Kuchnia Pokoleń
Ryba po cygańsku 1373

złoty kolor. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian z sosem warzywnym. Sos, w którym znajduje się ryba po cygańsku składa się z papryki, cebuli, ogórków konserwowych i pieczarek. Ryba po cygańsku to danie, które można podawać na zimno i na ciepło. Jeżeli chcemy podawać na zimno to całość można ułożyć w szklanej misce, przykryć i wstawić do lodówki(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Rybę po cygańsku: 1/2 kg filetów z dorsza sól, pieprz 4 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej bułka tarta Sos: 300 g pieczarek 1 większa cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 nieduże ogórki konserwowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz słodka, ostra papryka

Danka Pichci
Bajeczne kotlety jajeczne, spróbujesz i już innych nie ugotujesz 45

majonezikiem I jeszcze lepsza propozycja na obiad na ciepło w towarzystwie surówki z marchewki.. mniam.. ;). Ta wersja to genialne wprost połączenie smażonej na maśle cebulki i pieczarek, no i oczywiście jajek Spróbuj koniecznie składniki dla około 3-4 osób 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 6-7 pieczarek 1/2 cebuli średniej wielkości 1 ząbek czosnku(...)szklanki bułki tartej 2 łyżki mleka dodatkowo: 1 surowe jajko do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę i pieczarki posiekaj, podsmaż na maśle, przełóż do miski. Jajka rozgnieć widelcem na jak najbardziej gładką masę, dodaj do cebuli i pieczarek. Wbij surowe jajko , dołóż majonez, musztardę, bułkę tarta, mleko, wyciśnięty praską

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy, czyli swojski obiad 46

kurczakiem Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy — przepis Składniki: 700-800 g ziemniaków (możesz też użyć ziemniaków ugotowanych, które zostały po obiedzie) 250 g kiełbasy wieprzowej 1 cebula 150 g pieczarek 300 g śmietany 30% 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko 100 g sera tartego żółtego olej rzepakowy do smażenia przyprawy: papryka słodka w proszku, majeranek, czosnek granulowany, natka pietruszki (suszona(...)pokrój w talarki i ugotuj al dente w osolonej wodzie. Najlepiej od momentu zagotowania zostawić jeszcze na około 15 minut. Odcedź. Kiełbasę wieprzową pokrój w plasterki, a cebulę i pieczarki w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni. Przełóż kiełbasę, pieczarki i cebulę. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką w proszku i czosnkiem granulowanym. Smaż na średniej mocy palnika, aż mięso się

Rozdomowiona
Pizza z kurczakiem na dużą blachę – przepis do zrobienia w domu 34

świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru łyżeczka soli łyżka oliwy Dodatki: duża pierś z kurczaka + przyprawa kebab gyros, czosnek granulowany, papryka ostra, sól, pieprz 250 g pieczarek 2 ogórki konserwowe pomidor 150 g szynki 200 g sera żółtego liście bazylii (opcjonalnie)   Sos pomidorowy: pół szklanki passaty pomidorowej (150 ml) łyżka oliwy 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka(...)wrzuć piersi kurczaka i smaż na średnim ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż pieczarki, aż odparuje z nich płyn i zaczną lekko brązowieć. Pomidora pokrój w cienkie plastry, ogórki również

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety z pieczarkami i serem 31

Śmiem twierdzić (tak na lincz z nim), że krokiety z pieczarkami i serem żółtym są o niebo lepsze od klasycznych. Dobra, rzucajcie kamieniami, a ja nadal będę upierał się przy swoim. Dla mnie to takie mini zapiekanki owinięte naleśnikiem i chrupiącą panierką. Bierzesz w łapę i zajadasz. Oczywiście, najlepsze są na ciepło, kiedy to ser ciągnie się jak najlepsza poezja(...)Składniki:       4 jajka szczypta soli 3 szklanki mleka 3,2% 3 szklanki wody gazowanej 4 szklanki mąki   Farsz:         1 kg pieczarek 500 g żółtego sera (np. gouda) 1 pęczek natki pietruszki 1 duża cebula 1 łyżka masła sól, pieprz   Do panierowania:         3 jajka 100 ml mleka

R'n'G Kitchen
Risotto z pieczarkami i kurczakiem 31

Danie jednogarnkowe, które nie zajmie Wam dużo czasu w kuchni. Jest dietetyczne, lekkostrawne, ale zarazem sycące, polecam 😊   Składniki: -2 piersi z kurczaka  -250 g pieczarek -jedna czerwona papryka -jedna mała cebula -4 ząbki czosnku -100 g ryżu brązowego  -tymianek suszony -olej do smażenia  -łyżeczka masła  -sól, pieprz Obraną cebulę, paprykę, pieczarki oraz kurczaka pokroić(...)zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać paprykę, chwilę smażyć, dodać mięso, smażyć chwilę, ale nie mieszać zbyt często, aby kurczak nie puścił wody. Dodać ryż, masło, jeszcze chwile smażyć, dodać pieczarki i  pół łyżeczki tymianku. Smażyć wszystko razem, aż pieczarki się zeszklą.  Wlać 250 ml gorącej wody, dodać pół łyżeczki soli. Gotować pod przykryciem pół godziny, aż ryż wchłonie

Kulinarne przemyslenia
Jak zrobić ciasto na pizzę? Przepisy na różne warianty ciasta i sosów 52

łatwe do przygotowania i pieczenia, a także ma niską kaloryczność i nie zasłania smaku dodatków. Ciasto cienkie pasuje do sosu pomidorowego i lekkich dodatków, takich jak ser mozzarella, szynka, pieczarki czy oliwki. Ciasto średnie: jest to wariant ciasta na pizzę, który charakteryzuje się średnim i puszystym plackiem o średnicy około 25 cm. Ciasto średnie jest trochę trudniejsze do przygotowania(...)różne kolory. Dodatki warzywne są zdrowym i smacznym dodatkiem do pizzy i mają orzeźwiający lub pikantny smak. Dodatki warzywne można wybierać spośród wielu rodzajów warzyw, takich jak pomidory, papryka, pieczarki, oliwki czy rukola. Dodatki warzywne pasują do większości rodzajów sosów i ciasta, a także łączą się z innymi dodatkami. Przykłady pizzy z różnymi ciastami, sosami i dodatkami Pizza jest daniem

Ugotowane pozamiatane
Danie jednogarnkowe z kiełbasą, pieczarkami, cebulą 33

Danie jednogarnkowe - duża porcja obiadowa. Kiełbaska z cebulą, pieczarkami, fasolą czerwoną, kukurydzą w sosie z pomidorami. Pyszności! Składniki: 500 g kiełbasy (w mnie podwawelska), 500 g cebuli, 250 g pomidorów, 250 g pieczarek, fasola czerwona w puszce, kukurydza konserwowa - puszka, pęczek natki pietruszki, 250 ml bulionu, 80 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, masło Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plastry. Cebulę(...)obieramy kroimy w grubsze pół plastry. Podsmażamy razem na łyżce masła, aż cebula będzie lekko brązowa. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w grube plastry. Dodajemy do kiełbasy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Fasolkę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystko dodajemy do kiełbasy i pieczarek wraz z przecierem pomidorowym, mieszamy, dusimy

Lena Gotuje
Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym od Nati 107

kiedy po raz pierwszy spróbowałam tego dania, tak mi to połączenie zasmakowało, że co jakiś czas wracam do przepisu. Makaron w serowym sosie z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem. Koniecznie musisz go spróbować. Zwłaszcza jeśli lubisz gorgonzolę. A jeśli nie jesteś jej fanem, też spróbuj – może w tym właśnie daniu bardziej przypadnie Ci ona do gustu 2 piersi kurczaka(...)cebula 1-2 ząbki czosnku 300 g brązowych pieczarek 2-3 garście świeżego szpinaku 125 ml bulionu 125 ml śmietanki 30% 100 g sera gorgonzola 250 g makaronu oliwa do smażenia ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie mielona papryka słodka i ostra, szczypta imbiru, sól, pieprz) Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy 1 łyżką oliwy i dokładnie mieszamy

Smaki Na Talerzu
Makaron z kotlecikami z fasoli 33

kotlecikami z fasoli - przepis na 4 porcje Do przygotowania makaronu z kotlecikami będą Ci potrzebne: 200g makaronu tagiatelle, mała cukinia, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, cebula, 100g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pół papryczki chili, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego. Do przygotowania kotlecików będą Ci potrzebne: puszka białej fasoli, jajko, szczypta(...)kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, tarta bułka do obtoczenia kotlecików, 2 łyżki oleju rzepakowego. 1. Warzywa i pieczarki oczyść i płucz. 2. Cukinię pokrój w zapałkę, papryki w paski, a pieczarki w plasterki. 3. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości

Z notatnika dietetyka
Coq au Vin – klasyk kuchni Francuskiej 46

się miękkie i aromatyczne. Pochodzenie Coq au Vin Burgundia, znana ze swoich doskonałych win, była idealnym miejscem do rozwoju tego dania. Składniki takie jak czerwone wino, cebula, czosnek i pieczarki były dostępne w nadmiarze, co przyczyniło się do popularności dania w regionie. Początkowo danie to było przygotowywane tylko z kogutów, ale z czasem stało się bardziej dostępne, gdy zaczęto używać(...)główne rodzaje tego dania: 1. Coq au Vin tradycyjne: To klasyczna wersja, w której mięso jest duszone w czerwonym winie z dodatkiem warzyw, takich jak cebula, czosnek i pieczarki. Jest to danie o głębokim, intensywnym smaku. 2. Coq au Vin z kurczaka: W tej bardziej nowoczesnej wersji danie jest przygotowywane z filetów z ud kurczaka, co sprawia, że jest szybsze

RafalCook