Dziś mam dla Was przepis na lekki, dietetyczny obiadek, na który mogą się śmiało skusić osoby będące na diecie. Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek i niesamowicie aromatycznego sosu porowego. Obiad idealny nie tylko na piątek! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * dorsz lub inna biała ryba – 2 filety * pieczarki – ok. 100 g * cebula(...)soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i kroimy pieczarki, podsmażamy do miękkości na odrobinie oliwy, doprawiamy solą. SOS: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pora, przesmażamy ok.7-8 minut. Oprószamy mąką, podlewamy ciepłym bulionem i gotujemy kilka minut. Dodajemy chrzan
Ostra na SłodkoCzas na kolejny przepis! Placuszki te robiłam chwilę temu, ale musiały nabrać mocy urzędowej, żeby zostały opublikowane. Zobaczcie co tym razem dla Was przygotowałam. Kotleciki z kurczaka i pieczarek 0,5 kg piersi kurczaka 30 dag sera żółtego 25 dag pieczarek świeżo skrojony koper 2 jajka 2 - 3 łyżki mąki bułka tarta 2 ząbki czosnku olej pieprz, sól(...)przyprawa do kurczaka Myjemy dokładnie mięso, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystkie składniki razem. Pokrojony kurczak, ser żółty, pieczarki, pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz. Dokładnie
Kuchnia moimi oczamijadłam soczewicy! Uwielbiam ją w każdej postaci. A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety! Połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek , marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad. Smaczne i zdrowo! Polecam! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 1 szkl * pieczarki – ok. 150-200 g * marchew(...)smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy drobno posiekaną cebulkę. Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażymy do miękkości. Soczewicę mieszamy z pieczarkami i cebulą, dodajemy garstkę ser żółtego, jajko oraz mąkę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i posiekaną natką pietruszki
Ostra na Słodkoskładniki * 60 dag wieprzowiny bez kości (lepszy jednak jest z wołowiny) * 20 dag selera * 2 średnie marchewki * 1 duża pietruszka * 1/2 puszki groszku * 30 dag pieczarek * 2 średnie cebule * 2 małe ogórki kiszone * 2 średnie papryki czerwone * 1/3 szklanki ostrego ketchupu * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * pieprz cayenne * sól * 4 łyżki oliwy Sposób wykonania Mięsko pokroić w paski. Selera, marchewkę(...)pietruszkę w słupki, cebulę, ogórki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić mięso i podsmażyć. Do mięsa wrzucić cebulkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać marchewkę selera i pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wrzącej wody i dusić na delikatnym ogniu 40-60 min (w zależności z jakiego mięsa robimy
Mix smakukilka pysznych i prostych (!) propozycji! Słone ciasteczka z ciasta francuskiego Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 słoiczek pomidorów suszonych 1 mozarella kilka oliwek zielonych bazylia, mozarella 250g pieczarek 1 duża cebula 10 plastrów salami ser (u mnie emmentaler) sól, pieprz 1 łyżka masła rozbełtane 1 jajko (żółtko+białko) Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do ok. 190'C. 1. farsz: Pomidory(...)delikatnie rozwałkowujemy, kroimy w równe kwadraty. Układamy kolejno: mozarella, pomidor, oliwka. Wszystko posypujemy delikatnie bazylią i oregano. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. 2. farsz: Pieczarki myjemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę oraz pokrojone pieczarki. Po kilku minutach solimy i pieprzymy. Czekamy, aż woda odparuje. Ściągamy z ognia. Salami (u mnie
Kitchens Alphabetniżej składniki są na 1 porcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g) - upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko) - 3 małe kolorowe papryki - 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe) - olej rzepakowy - młode liście pora - 4 ząbki czosnku - 4 plastry sera żółtego - uprażone płatki migdałowe - 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki(...)pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso z kurczaka pokroiłam. Na rozgrzanym oleju usmażyłam starte na tarce jarzynowej pieczarki, posoliłam, dodałam drobno pokrojony czosnek. Gdy woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki
mojewypiekiinietylkoskładników okazało się strzałem w 10 to i przepis ląduje na blogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra. Składniki : 1 brokuł (z możliwie niedużym trzonem) 500 g pieczarek pół szklanki kaszy pęczak 1 średnia cebula 4 jajka 1 łyżka majonezu 50-70 ml wina białego półwytrawnego łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie : Z brokuła odcinam trzon a resztę możliwie(...)szklanką osolonej wody (1:2). Gotuję ok 20 minut na małym ogniu i również kiedy jest al'dente cedzę przelewając zimną wodą. Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na maśle, pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy
Mechanik w kuchniSkładniki: 6 dużych pieczarek 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebulka zielona cebulka 1 łyżka majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Obrane pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy. 2. Na patelni dusimy pieczarki i cebulę , aż woda odparuje. Studzimy. 3. Jaj ka ścieramy na tarce, mieszamy z pieczarkami, do dajemy majonez, doprawiamy do smaku. Na koniec dod ajemy
Kuchnia domowa AniSkładniki: 3 skrzydełka drobiowe 200 g pieczarek 3-4 ziemniaki 2-3 marchewki 1 pietruszka lub seler siekana pietruszka i koperek 1 cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy olej do podsmażenia pieczarek Sposób przygotowania: 1. Umyte skrzydełka zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy. 2. Obrane warzywa kroimy wedle uznania (np. ziemniaki(...)cebulę w kostkę, a marchewkę i pietruszkę lub selera w słupki). Warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru. 3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni aż puszczą sok i dusimy bez przykrycia aż sok wyparuje. Pieczarki dorzucamy do zupy, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. 4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną zieleninkę. Smacznego
Kuchnia domowa AniDziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami. Składniki: 1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki) 1/2 kg pieczarek 1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki) 3 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej ziele angielskie liść laurowy(...)godzinę. 2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w plasterki lub kostkę. Bulion przecedzamy. 3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki. Paprykę kroimy w paski lub kostkę. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a chwilkę potem pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę
Kuchnia domowa Anijednak dodać odrobinę czerwonego wina i tymianku, a sos staje się naprawdę wyjątkowy… Serdecznie zapraszam Kurczak w sosie pieczarkowym Potrzebne będą: 2 piersi z kurczaka 200-250 g pieczarek 1 cebula ok. 200 ml śmietany 36% 1-2 łyżki masła 4-5 ząbków czosnku tymianek (suszony lub świeży) ok. 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, oliwa do pieczenia Piersi(...)kurczaka myję osuszam, doprawiam solą i pieprzem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na jakieś 25-30 min. Pieczarki myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucam na patelnie na rozgrzane masło i smażę kilka minut aż cebulka zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek. Jak pieczarki odparują podlewam winem i dorzucam
UgotujmyTo.plkurczakiem w sosie szpinakowym. Robiłam już podobny sos ale na bazie samej śmietany, a tutaj śmietanę wykorzystuję tylko do rozrzedzenia sosu. Jakoś bardzo pasuje mi połączenie szpinaku z pieczarkami, a dodatek ricotty to oczywisty wybór do takiej kombinacji… Makaron z kurczakiem i szpinakiem – składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 10 średnich pieczarek 200 g szpinaku (można użyć mrożonego(...)lodówki. Po czym smażymy na małej ilości oliwy na złoty kolor. 2. Szpinak opłukujemy i odrywamy większe łodyżki. W przypadku szpinaku mrożonego trzeba go oczywiście wcześniej rozmrozić. 3. Pieczarki obrane i umyte dzielimy na ćwiartki i podsmażamy na odrobinie oliwy, pod koniec smażenia dodając umyty szpinak aż straci na objętości. 4. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chili
UgotujmyTo.pljajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. To już ostatni przepis przed Świętami i kilkudniową przerwą…. dlatego Chciałabym Wszystkim Czytelnikom bloga, a także(...)zaprzyjaźnionym Blogerkom i Blogerom życzyć Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych spędzanych w spokojnej rodzinnej atmosferze! Pozdrawiamy Dorota i Marek Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa Składniki: 0,5 kg pieczarek 7-8 jajek puszka groszku kilka korniszonów pęczek natki pietruszki kilka łyżek majonezu 2-3 łyżki masła do smażenia sól, pieprz 1. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle
UgotujmyTo.plKwestii Smaku, w troszeczkę innej wersji, pieczonej. Polecam, bo naprawdę warto! SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżki brandy 2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody 0,5 szklanki śmietany kremówki garść posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej(...)Dzięki temu zabiegowi będą wyjątkowo soczyste i mięciutkie w środku. SOS PIECZARKOWY: Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i wrzuć na nie posiekaną w drobna kosteczkę cebulę. Lekko podsmaż. Pieczarki umyj i wrzuć w całości do cebuli (większe pieczarki podziel na pól). Podsmaż je przez kilka minut, mają być nawet lekko przypieczone. Do pieczarek dodaj 2 łyżeczki musztardy Dijon, zamieszaj
Słodko-Słony Świat IlonyKeks ten chodził za mną już od kilku tygodni , ale ciągle nie mogłam się zabrać za jego zrobienie. Wykorzystałam na to wolną sobotę i tak powstał przepyszny podwieczorek! Pieczarki , wędlina , cebula , papryka , natka pietruszki i ciasto zmieszane ze sobą tworzą fantastyczną całość! Keks jest nie tylko niesamowicie smaczny , ale i niesamowicie sycący! Podany z czerwonym barszczykiem zachwyci każdego! SKŁADNIKI(...)masło – 100 g – jajko – 4 szt – mąka – 200 g – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – sól – 0,5 łyżeczki FARSZ: – pieczarki – 250 g – cebula – 2 szt – ser żółty – 100 g – wędlina ( u mnie parówki ) – 100 g – czerwona papryka – 1 szt – natka
Ostra na Słodko