pieczarki - 22920 przepisów (strona:290/1528)

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami 32

Najlepszy gulasz wołowy z pieczarkami Treściwe i rozgrzewające danie, idealne na obiadek dla całej rodziny w chłodny dzień. Gulasz możemy podać z gotowanymi ziemniakami, kluskami, kaszą, albo po prostu ze świeżym pieczywem. Coś pysznego!     Składniki: ok 1 kg wołowiny 2 cebule 20 dkg małych pieczarek ok 3 łyżki mąki 1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne(...)patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju i podsmażamy partiami mięso na rumiano *** *** Podsmażone mięso przesuwamy na boki, a na środku układamy pokrojoną w piórka cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki *** *** Mieszamy i smażymy przez kilka minut *** *** Następnie całość zalewamy winem, zagotowujemy *** *** Zmniejszamy moc palnika do małej, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy całość pod przykryciem przez około 80 minut

Blog z Apetytem
sos pieczarkowy na szybko... 35

Składniki: pieczarki 50 dag, cebula 2 sztuki średnie, masło klarowane 1 łyżka, kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka, woda 3 szklanki, natka pieruszki posiekana 1/2 pęczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, pieprz mieliny 3/4 łyżeczki, sól 1-2 łyżeczki, śmietana 18% 100 gram, mąka pszenna 4 łyżki, woda 1 szklanka Świeże pieczarki opłukać, obrać ze skórki i włożyć do rozdrabniacza(...)zmiksować.  Cebule drobno pokroić w kostkę i na maśle klarowanym podsmażyć na złocisty kolor, wsypać zmiksowane pieczarki, dodać kostkę grzybową,podsmażać z 5 minut, parę razy zamieszać.  Wlać wodę, dodać posiekaną natkę pietruszki (mam z działki zamrożoną), mielony pieprz, sól, przyprawę w płynie i gotować na średnim ogniu z 6 minut.  Śmietanę, mąkę, wodę wymieszać bez grudek

W Mojej Kuchni Lubię
Boeuf Stroganow 35

samej potrawy, oryginał oczywiście powinien być robiony na wołowinie (w końcu to Boeuf). To ona nadaje tej potrawie specyficzny smak. Do uzupełnienia smaku dodaje się ogórki kiszone, pieczarki i czerwoną paprykę. To naprawdę wszystko gra. Po spróbowaniu tej potrawy przenoszę się z automatu na jakieś rodzinne wesele albo inną tego typu imprezę. Na Sylwestra też. Jeżeli więc macie ochotę(...)wyczarować sylwestrowego na bloga. I nie tylko na bloga. Postaram się do poniedziałku wrzucać codziennie nowy post. Do następnego. Składniki: 500 g wołowiny (u mnie ligawa) 250 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 1 większa cebula 1 większy ogórek kiszony 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ćwierć łyżeczki mielonej ostrej papryki (lub więcej) 1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub 1 duży

Kardamonovy
Grzybowe łazanki 45

grzyby tak jak ja, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Te łazanki są zdecydowanie mocno grzybowe, bo mamy w nich aż 3 rodzaje grzybów – suszone prawdziwki, brunatne pieczarki (moim zdaniem bardziej aromatyczne niż zwykłe) oraz boczniaki – uwielbiam je przede wszystkim za teksturę. Bardzo smaczna propozycja na świąteczny stół, u mnie to będzie alternatywa do sosu z kaszą(...)przepis na co dzień, na obiad – posypcie dodatkowo parmezanem lub płatkami drożdżowymi i jest bomba smakowa. Składniki (na 3 duże porcje): 250g makaronu łazanki 250g boczniaków 300g pieczarek brunatnych 30g suszonych grzybów – najlepiej prawdziwków 1 duża cebula 1 średnia marchewka sól i pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju   Zaczynamy

Smaczna Strona
Schab z pieczarkami inaczej 115

wyszło pyszne, mięciutkie i takie, że chciało się go więcej. Zrobię go w ten sposób na pewno jeszcze nie jeden raz. 5-6 plastrów schabu 2 cebule 600 g pieczarek (u mnie brązowe) Marynata: 3 jajka 1 i 1/4 szkl. oleju 3 łyżki przyprawy w płynie maggi 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki mąki ziemniaczanej olej(...)odstawiamy na około 30-40 minut, by nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie smażymy, po kilka minut z obu stron, na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki kroimy na półplasterki. Obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Pod koniec oprószamy szczyptą soli oraz mielonej słodkiej papryki. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie mięso oraz podsmażone pieczarki. Wstawiamy

Smaki Na Talerzu
Gulasz węgierski 33

Gulasz węgierski Gęsty, esencjonalny i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z dodatkiem marchewki, papryki i pieczarek. Świetnie pasuje z duszonymi ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ogórkiem kiszonym albo surówką z kiszonej kapusty. Polecam!     Składniki: 1kg szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej 10dkg boczku wędzonego 1 cebula 20 dkg pieczarek 2 marchwie 1 czerwona papryka 2 szklanki bulionu Przyprawy: sól, pieprz(...)patelnię z wysokim rantem. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojony w paseczki boczek wędzony *** *** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy, podsmażamy *** *** Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dodajemy pokrojone w plastry marchewki oraz w dużą kostkę paprykę *** *** Mieszamy i smażymy przez około 1 minutę *** *** Całość dokładamy do garnka z mięsem, dodajemy

Blog z Apetytem
PUSZYSTE DROŻDŻOWE PASZTECIKI. TYM RAZEM Z KAPUSTĄ, PIECZARKAMI I GRZYBAMI LEŚNYMI 41

zrobienia. Najpierw przygotujcie sobie dowolny farsz, a potem to już pójdzie migiem 😁 Bo farsz, jak przy wszystkich pasztecikach może być oczywiście dowolny. Ja zrobiłam go z kiszonej kapusty, pieczarek i suszonych grzybów. Wyszedł pyszny! A, że zrobiłam go oczywiście sporo, to nie wykorzystany w pasztecikach posłużył na obiad jako dodatek do karkówki w sosie własnym.  Składniki na farsz(...)wspomniałam sporo mi zostało, myślę, że do pasztecików wystarczy połowa) 500 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 cebula duża garść suszonych grzybów  ziele angielskie liść laurowy sól pieprz olej Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, zalewamy wodą, dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy.  Grzyby suszone zalewamy wodą. Moczymy

Walijskie Pichcenie
Smażony makaron z kurczakiem i warzywami 71

danie. Palce lizać!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka olej do smażenia Warzywa: 1 czerwona cebula kawałek pora (ok 10 cm) kilka pieczarek (ok 10 sztuk) 2 papryki czerwone 1/4 główki kapusty włoskiej Sos: 1 łyżka sosu tyriaki 5 łyżek sosu sojowego Przyprawy: po 1 łyżeczce: soli, pieprzu, chilli 1 łyżka miodu(...)łyżka kurkumy 1 łyżka oleju sezamowego lub masła 1 łyżka siekanej pietruszki i sezamu do posypania     *** Cebulę i pora kroimy w półplasterki *** *** Paprykę kroimy w paseczki *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę grubo szatkujemy *** *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy przyprawą do kurczaka mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju

Blog z Apetytem
Kotlety siekane z piekarnika – idealne dla całej rodziny 133

potrawie wyrazistego smaku. Kotlety siekane z piekarnika Składniki na kotlety siekane z piekarnika (około 9 sztuk): 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 2 duże papryki czerwone 400 g pieczarek 1 średnia cebula 1 jajko rozmiar L łyżka majonezu 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka, czosnek staropolski   Przygotowanie Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i ułóż(...)wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmij skórę i paprykę pokrój w kostkę. Możesz pominąć ten krok i dodać surową paprykę, jednak pieczona nadaje kotletom wyjątkowego smaku i aromatu. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Oba składniki zmaż na patelni z rozgrzaną łyżką oleju, aż się zarumienią. Po smażeniu odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstaw do wystudzenia. Piersi

e-PrzepisyKulinarne
Filet z kurczaka duszony z pieczarkami 114

Filet z kurczaka duszony z pieczarkami to idealny pomysł na codzienny obiad. Kawałki kurczaka duszone z pokrojonymi w plastry pieczarkami w aromatycznym bulionie smakują naprawdę świetnie Artykuł Filet z kurczaka duszony z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Kurczak w aromatycznym sosie pieczarkowym 70

części z drobiu (u mnie filet, skrzydełka z kurczaka, a także skrzydło z indyka) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie 1 cebula ok 200g pieczarek 1,5 szklanki bulionu 1 łyżeczka mąki 2 łyżki siekanego koperku olej do smażenia     *** Mięso dzielimy na części i oprószamy przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso(...)rantem, zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Na patelni na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki *** *** Mieszamy i podsmażamy do zrumienienia pieczarek *** *** Podsmażone pieczarki z cebulką dodajemy do mięsa. Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 40 minut – do całkowitej miękkości mięsa

Blog z Apetytem
Ryż smażony po chińsku 43

Ryż smażony po chińsku: 200 g filetu z piersi z kurczaka 100 g ryżu jaśminowego 1/2 czerwonej papryki 2 cebule dymki kawałek pora 1 nieduża czerwona cebula 120 g pieczarek 1 marchew 2 ząbki czosnku 90 g kiełków fasoli mung 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)szczypiorku do posypania potrawy przed podaniem). Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Marchew umyć, obrać, pokroić w słupki. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Por opłukać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną czerwoną cebulę i dymkę. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać

Danka Pichci
Niby bigos z cukinii 87

zybkie i pyszne danie jednogarnkowe.  Niby bigos z cukinii, świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest idealny na obiad, lub kolację.  Moja wersja z dodatkiem pieczarek.  Powiem Wam, że to jest naprawdę coś pysznego. Sprawdźcie przepis.  Składniki: 1 cukinia (waga przed obraniem 1150 g.) 450 g. kiełbasy śląskiej  150 g. pieczarek  1 duża cebula(...)łyżeczki papryki ostrej  4 listki świeżej bazylii  olej do smażenia  Wykonanie: Cukinię obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Kiełbasę, cebulę i pieczarki również pokroić w kostkę.  Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, lub pokroić w drobną kostkę.  W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć

Agusiowe smakołyki
Krokiety z cukinią i mozzarellą 66

Krokiety z cukinią i mozzarellą     Składniki: ok 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: kawałek pora (ok 10cm) 3-4 pieczarki 1 marchew 1 mała cukinia (u mnie pół zielonej i pół żółtej) pół pęczka koperku 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej sól, pieprz łyżka masła 1 kulka mozzarelli z zalewy Dodatkowo(...)olej do smażenia domowy sos czosnkowy do podania, przepis znajdziecie TUTAJ     *** Pieczarki, marchew i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojonego na kawałki pora *** *** Po chwili dodajemy marchew oraz pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez około 1 minutę *** *** Następnie dokładamy startą cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smażymy przez kilka

Blog z Apetytem