duet włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo! Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje Składniki: 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne) 4 garście malutkich pieczarek 4 garście szpinaku baby 100 g chorizo 2 ząbki czosnku 4 łyżki(...)padano 1/3 szklanki czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy plasterki chorizo
Moja smaczna kuchniapomidorowy, mozzarellę i inne składniki), ale ja proponuję Wam bardzo prosty przepis, który nie wymaga sosu pomidorowego i maksymalnie dużo czasu spędzicie na dworze. Na pizzy ułożyłam warzywa - pieczarki portobello , czerwoną cebulę i paprykę. Najpierw je ugrillowałam, dzięki czemu stały się miękkie i słodkawe w smaku. Zamiast pomidorowego sosu wystarczyły pomidorki koktajlowe oraz smakowa, lekko pikantna oliwa do posmarowania ciasta(...)domu na patelni grillowej. Podany poniżej czas grillowania może różnić się w zależności od rodzaju grilla oraz grubości, na jakie rozwałkujecie ciasto. Domowa pizza z grilla z pieczarkami portobello , papryką, cebulą, pomidorkami i serem śródziemnomorskim Składniki / na 2 pizze dla 4 osób: Ciasto na pizzę z grilla: 200 ml letniej wody 1/2 łyżeczki (2 g) drożdży instant 3 łyżki
Chilli Czosnek i Oliwapiekarniku, dzięki temu jest mniej kaloryczny, a poza tym cała rodzina w jednym czasie może zjeść śniadanie 😉 Dodatki można komponować dowolnie - u mnie w wersji wegetariańskiej... z pieczarkami, papryką, cebulą i mozzarellą , a dla mięsożerców można również dodać chudną wędlinę. Jest on mega puszysty i smakuje znakomicie! Składniki: 5 jajek 5 łyżek mąki gryczanej Incola 1/2 łyżeczki(...)soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu Dodatki: 2-3 pieczarki 1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli 1/2 kuli mozzarella zioła prowansalskie Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę gryczaną, pieprz oraz zioła prowansalskie i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną
Kuchnia MagdaLenyduet włosko-hiszpański, czyli klimaty bardzo bliskie mi, jeśli chodzi o kulinarny gust. Wyszło niezłe danie, a ja nie mogę się doczekać kolejnych dań z chorizo! Makaron z pieczarkami, szpinakiem, oliwkami i chorizo/ 2 porcje Składniki: 200 g makaronu penne rigate (rurki skośne) 4 garście malutkich pieczarek 4 garście szpinaku baby 100 g chorizo 2 ząbki czosnku 4 łyżki(...)padano 1/3 szklanki czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na plasterki. Chorizo przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w grubsze plasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy plasterki chorizo
Moja smaczna kuchniałączyć z kaszami, makaronami czy ziemnkami. Dziś polecam z kaszą pęczak. SKŁADNIKI na 2 osoby: 2 filety z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 garście szpinaku 6 pieczarek 200 ml kwaśnej śmietany np 18% 10 dag sera żółtego tartego np cheddar Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżka(...)wegety Olej do smażenia np rzepakowy Kasza pęczak np 2 woreczk PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Pieczarki myję i kroję w plastry. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej ok 1 łyżeczki i dodaję mięso, doprawiam wegetą, pieprzem, papryką czerwoną słodką i ostrą. Smażę na rumiano, dodaję cebulkę, pieczarki
Gotowanie PatkiRewelacyjne,całkiem inne ,doprawione czosnkiem,podane z przysmażonymi na złoto pieczarkami i cebulką-mniam.....Musicie spróbować koniecznie to połączenie smaków...... Składniki: (dla 2-3 osób) na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mocno ciepłej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy na farsz: opakowanie szpinaku mrożonego 600 g( nie rozdrobnionego!! ) 2/3 opakowania serka feta 3-4 ząbki czosnku(...)sól pieprz 2 łyżki oliwy do polania: pół kostki masła lub margaryny 1 cebula 15 dag pieczarek sól,pieprz Przygotowanie: szpinak rozmrażamy i dajemy na rozgrzaną patelnie na małym ogniu żeby jak najwięcej odparował,następnie dodajemy oliwę,czosnek i fetę pokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić
Swojskie jedzonkojest fantastycznie ciągnący i w smaku przypomina prawdziwy ser. Takie danie można podać dziecku, które skończyło 12. miesiąc życia. 200 g makaronu (np. świderki) 2 średnie cebule 250 g pieczarek 5 łyżek ziołowego „sera” z ziemniaka Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę aż się nie zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i podsmażamy. Do warzyw dodajemy 5 łyżek „sera” z ziemniaka i mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Makaron nakładamy na talerze i polewamy sosem pieczarkowym. Gotowe
Dieta bez mlekaprzepyszny pomysł na przemycenie warzyw i pokazanie naszym pociechom, że jedzenie warzyw może nie tylko pięknie wyglądać ale i smakować – sprawdź jak zrobić omlet ze szczypiorkiem, szynką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi. Poniżej przedstawiam potrzebne składniki do wykonania tego dania i przepis. Składniki: 3 jajka ½ pęczku szczypiorku 3 szt. Pomidorków koktajlowych 3 szt. Małych pieczarek 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)oleju i wlej nasz omlet. Przykryj pokrywką, smaż 5 minut aż spód omletu nie osiągnie złotego koloru. Podaj na talerzach dekorując omlet szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Omlet ze szczypiorkiem, szynką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrobić na śniadanie. Podstawowa myśl ma być smacznie i szybko do zrobienia, ja naprawdę nie lubię stać nad garami ;) Tym razem w sobotni poranek zobaczyłam na stole szparagi, pomidory, pieczarki. Cebulę i czosnek zawsze mamy w domu, jajka też ;) I tak powstało to szybkie i pyszne śniadanie. Przepis na śniadanie ( tu wersja dla 1 osoby ) 4 zielone szparagi 1 nieduża(...)cebula 1 ząbek czosnku 1 cienki plasterek boczku kilka pieczarek 1 pomidor 1 jajko 1 kawałek selera naciowego sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki masła 2 łyżki wody Szparagom oderwałam zdrewniałe końcówki. Cebulę i czosnek obrałam i drobno pokroiłam. Pieczarki umyłam i pokroiłam na połówki. Pomidora umyłam i przekroiłam na pół, jedną połówkę pokroiłam
Kuchnia na wzgórzuzimno na kanapki. Może stać się również świetną propozycją na Wielkanocny stół. Przepis na blachę keksówkę o wymiarach okolo 30x10cm. Składniki (10 porcji) -12 jajek -300 g pieczarek -1 duża cebula -4 łyżki startego żółtego sera -1 pęczek szczypiorku -3/4 szkl. bułki tartej -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki oleju rzepakowego -1-2 łyżki majonezu -sól -pieprz Przygotowanie(...)jajek ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szczypiorek drobno posiekać. Ugotowane jajka drobno pokroić i połączyć z cebulą i pieczarkami. Wbić 2 jajka dodać ser, majonez, bułe tartą, szczypior, śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej
Zielona KuchniaPieczarki, jak każde grzyby zyskują bardzo ciekawy aromat po obróbce termicznej, do tego są najtańszymi jadalnymi przedstawicielami swojego królestwa. Przypisuje im się nawet zawartość witaminy B12. W każdym razie są tak dobre, że smakują nawet bez dodatków, najlepiej niepokrojone, gdzie taki sposób podawania zalecam co do wszystkich grzybów. Oczywiście w miarę rozsądku (chodzi mi o wielkość kapeluszy). Sezon grillowy(...)pełni, więc postanowiłem to wykorzystać. Kiedy byłem we Francji jadłem sałatkę z surowych pieczarek, soku z cytryny i pietruszki. W ten sposób delikatnie podkręciłem moje danie. Najlepsze w towarzystwie upieczonych na grillu, w folii aluminiowej ziemniaków. Ja spróbowałem upiec fioletowe, które dostałem po promocyjnej cenie 1,50zł, ale nie był to najlepszy wybór, akurat do pieczenia. Składniki: - pieczarki - olej
Kryzysowa Książka Kucharskawarzyw. Oczywiście będzie smacznie, pysznie, zdrowo i kolorowo :) Nie ma co się rozpisywać, trzeba brać się do gotowania. Składniki 1 cukinia 250g mięsa mielonego z łopatki 5-6pieczarek pomidory w puszce krojone jogurt naturalny mały czosnek sól pieprz zioła prowansalskie bazylia świeża i suszona Przygotowanie Cukinię myję, nie obieram z skóry. Przy użyciu temperówki do warzyw(...)makaron wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiam do smaku i delikatnie podsmażam przez ok 3-4 min., tak aby makaron nie był zbyt miękki. Pieczarki, cebulę obieram ze skórki kroję (według uznania), podsmażam na odrobinie oliwy. Gdy pieczarki są lekko zarumienione, a cebula zeszkli, przekładam warzywa do miseczki. Na tej samej
Zdrowo i kolorowoZrobiłam go za mało, bo nie spodziewałam się że będzie miał takie wzięcie. Uwielbiam takie dania które są lekkie i syte. 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 40 dkg pieczarek małych 1 cebula 400 ml przecieru pomidorowego 2 gałązki selera naciowego 1 marchewka sól, pieprz rozmaryn, papryka wędzona, oregano suszone natka pietruszki papryczka chili 2 ząbki czosnku olej rzepakowy(...)pomidorków koktajlowych Pieczarki myje, osuszam i kroję na pół. Najlepsze są małe. Cukinie kroję w plastry 0,5 cm i na pół. Paprykę kroję w kostkę. Pomidorki na pół. Cebule i czosnek drobno kroję przesmażam na oleju rozgrzanym. Do cebuli dodaje paprykę i startą na tarce jarzynowej marchewkę i dalej przesmażam. Pieczarki smażę na osobnej patelni, dodam
wesoła kuchniacałości fajnym rozwiązaniem są pieczenie z mięsa mielonego. Wedle uznania lub okazji można je urozmaicić dorbnymi dodatkami - wetkniętymi gotowanymi jajkami lub warzywami. U mnie ostatnio gościła w wersji pachnącej pieczarkami. Składniki (8 porcji) -800 g mieszanego mięsa mielonego -200 g pieczarek -2 jajka -1 czerstwa bułka pszenna -1 cebula -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć(...)Pieczarki i cebulę obrac, drobno posiekać. Mięso mielone umieścić w misce, dodać bulkę, pieczarki, cebulę, jajka. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylożyć masę do foremki. Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 192,6 kcal Tłuszcz: 8,8g Białko: 22,3g Węglowodany: 5,8g Smacznego :-) Przepis bierze udział
Zielona Kuchnia