Poza tym Australia Open więc…no co? Interesuje nas wiele, łączy kuchnia <3 Składniki 400 g ulubionego makaronu 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 200 g pieczarek natka pietruszki 3 łyżki śmietany 300 ml mleka olej do formy sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i natkę siekamy. Pieczarki kroimy na 4 części. Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę(...)Cebulę, natkę, pieczarki, filet mieszamy ze śmietaną i mlekiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy makaron, zalewamy mieszanką kurczaka i pieczarek. Całość zapiekamy 35 min w temperaturze
R'n'G KitchenBardzo aromatyczny, wyrazisty w smaku gulasz z drobiowych żołądków z dodatkiem kolorowych papryk, pieczarek i marchewki oraz mocno wyczuwalnym smakiem mieszanki przypraw curry to świetna propozycja dania jednogarnkowego. Składniki: 1kg drobiowych żołądków 2 cebule 2 ząbki czosnku 200g kolorowej papryki 100g pieczarek 100g marchewki 400g passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu drobiowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka(...)łyżeczka curry 2 łyżki masła 4 łyżki natki z pietruszki sól pieprz Wykonanie: 1. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a wyczyszczone i umyte pieczarki w plasterki. Cebulę, czosnek drobno posiekać i przesmażyć na maśle, dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, paprykę, pieczarki, podlać bulionem drobiowym i chwilę smażyć
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne naleśniki z dodatkiem kurkumy, a farsz to kurczak z wolnego wybiegu, mini pieczarki, brokuł, cebula i starta mozzarella. To wszystko zapieczone w piekarniku i podane z sosem np. czosnkowym :-) Obiadek, który posmakuje każdemu :-) Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-) Naleśniki: przepis tutaj plus do ciasta dodajemy: 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki oregano do ciasta Farsz: 2 filety(...)kurczaka u mnie z wolnego wybiegu 1 brokuł 1 czerwona cebula 400 g mini pieczarek 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz starta mozzarella olej do smażenia 1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki. Smażymy je i studzimy. 2. Brokuła gotujemy, po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, umyte mini pieczarki, które
kruche babeczkiPyszny domowy fast food w postaci hot dogów. Pyszne nadzienie w postaci przesmażonych pieczarek, żółtego sera i sera feta. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 150 g sera feta 150 g żółtego sera 5 parówek(...)Mąkę pszenną mieszamy z solą i pieprzem. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do maki. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczarki kroimy na pół plasterki, cebulę kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach, ser feta kroimy w kosteczkę. Ciasto rozwałkowujemy na pięć prostokątów o wymiarach 25x15cm
VioletoweKucharzenieUwielbiam pulpeciki na jeden kęs, podane z makaronem i sosem. Prosto, szybko i pysznie. Delikatne mięso, soczyste pieczarki i śmietanowy sos to najprostsze danie świata. Możemy tutaj kombinować z mięsem, warzywami, sosami... Świetne danie do przygotowania którego możemy zaangażować też nasze dzieci, np. do lepienia pulpetów. Składniki: 300 g makaronu wstążki 250 g mięsa mielonego z indyka(...)pieczarek pół cebuli 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki smalec bułka tarta woda koperek przyprawa do grilla sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę w kostkę smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną smalcu i soli. Do miski z mięsem wsypujemy trochę bułki tartej, aby mięso było bardziej zwarte i według uznania przyprawy
Dominacja smakuZupa strogonow to smaczne i syte i bardzo smaczne danie, nazwane, jak podaje legenda, na część jednego z dyplomatów rosyjskiego cesarza Aleksandra I. Zupa jest na bazie chudego mięsa, pieczarek i ogórków konserwowych, przez co zawdzięcza swój smak. SKŁADNIKI : 1 kg schabu 2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa 300 g pieczarek 4 cebule 4-5 ogórków konserwowych(...)PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w plastry, następnie w paseczki. Wszystkie warzywa kroimy w słupki a pieczarki w talarki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy mąkę i musztardę, dokładnie mieszamy. W garnku podgrzewamy olej, podpiekamy cebulę z czosnkiem. Na osobnej patelni podpiekamy na oleju mięso aż będzie zarumienione. Przekładamy je do garnka. Następnie dodajemy paprykę z pieczarkami, liść ziele i pieprz, wlewamy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki : ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżeczki papryki w płatkach 2 łyżki kwaśnej śmietany sól nadzienie: 500g piersi z kurczaka masło klarowane do smażenia 8 dużych pieczarek 3 ząbki czosnku 4 łyżki pesto pomidorowego 2 jajka 100ml śmietanki słodkiej sól, pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa, tymianek, słodka papryka Sposób przygotowania : Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą(...)rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i przekładamy do natłuszczonej formy. Nadmiar odcinamy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C prze 15 minut. W tym czasie myjemy i osuszamy pieczarki. Kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i przesmażamy na nim grzyby. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przekładamy do miseczki. Kurczaka myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy
Pyry na Gazznaleźliśmy go po długich poszukiwaniach i wielu próbach. Muffiny z warzywami to idealny patent na zagospodarowanie resztki sera, samotnego ziemniaka z niedzielnego obiadu czy obijających się w lodówce pieczarek lub jakichkolwiek innych warzyw. Calzone nadają się do tego jeszcze lepiej, bo może do nich trafić niemal wszystko, a zawsze smakują wspaniale. Ciasto na calzone i na pittę jest takie samo(...)Pieprz Sos piri piri lub ostra papryka Olej sezamowy Sos sojowy Sos rybny Spiżarnia: Olej Oliwa z oliwek Zwykła mąka Majonez (opcjonalnie) łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Parmezan Pieczarki Brukselki (pieczarki i brukselki to produkty, które zostały nam z poprzedniego tygodnia. Nie musicie ich kupować, w tym menu chodzi o to by zużyć to co akurat jest w lodówce
Niedzielny kucharzrozmrożeniu i odgrzaniu smakują naprawdę pysznie. Składniki: (dla 4 osób) Wykorzystujemy te składniki, które mamy akurat w lodówce, np.: 1 ugotowany ziemniak Dwie marchewki Dwie pietruszki Seler korzeniowy Brokuł Pieczarki Żółty ser (rodzaj sera jest właściwie dowolny, najlepiej zgodnie z naszymi zasadami wykorzystaj ser, który zalega w Twojej lodówce. Dobrze sprawdzą się cheddar, bursztyn lub parmezan) Szczypiorek 8 jajek (jajka(...)pieczenia – pokrój marchewki i pietruszki na pół, a potem jeszcze raz na pół, ziemniaka na talarki lub w kostkę, selera w grube plastry, a następnie jak frytki, pieczarki w grube plastry. Brokuł podziel na różyczki. Ułóż na blaszce do pieczenia, skrop olejem, posól i posyp tymiankiem. Piecz ziemniaka i włoszczyznę przez 40 minut, a pieczarki i brokuł dorzuć
Niedzielny kucharzGulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami zaskoczył mnie niesamowicie. Podczas przyrządzania nie miałam świadomości, że finalnie wyjdzie mi tak pyszne i aromatyczne danie. Zachwycona byłam nim ja, ale także mój narzeczony, który stwierdził, że takie obiady może jeść codziennie – uwierzcie, to najlepsza rekomendacja Aby mięso było smaczne, marynowałam je 24 godziny, a także gotowałam gulasz około(...)łyżki mąki średnia cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina mały słoik koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu/wody 2 łyżeczki słodkiej papryki średnia marchewka średnia pietruszka kawałek selera 100 g pieczarek sól pieprz Przepis 1 Mięso kroimy na kawałki o wymiarach 1 x 1 cm. Zalewamy je dwiema łyżkami oleju, dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz 2 zmiażdżone ząbki
Kuchnia Bazyliizostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. FARSZ: 2 cebule 3 łyżki oleju 750 g gotowanego mięsa (waga przed gotowaniem) u mnie filet z uda indyka 250 g pieczarek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Cebule obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Pieczarki czyścimy, kroimy w kostkę, dodajemy do pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy(...)grzyby zmiękną, a powstały płyn odparuje. W maszynce do mielenia mięsa, na grubych oczkach, mielimy gotowane mięso oraz smażone pieczarki z cebulą. Tak powstałą masę dokładnie wyrabiamy dodając natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Masa powinna być zwarta, jeśli taka nie jest dodajemy łyżkę twarożku naturalnego (takiego na kanapki, drobno mielonego) lub żółtko i dokładnie mieszamy
Rozpustne gotowaniekuchni znalazłam czerwoną soczewicę i postanowiłam z niej zrobić coś dobrego. Dlatego wymyśliłam, że użyję jej jako farszu do pierogów ale aby nie było zbyt mdło dodałam podsmażone pieczarki a całość przyprawiłam wędzoną papryką . W połączeniu z ciastem pierogowym do którego użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej smakują wyśmienicie:) Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na jednego pieroga (bez sosu): 63 kcal(...)pierogów) - 3 szklanki mąki (około 350 g) pełnoziarnistej - pół szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju ( ja użyłam rzepakowego) Farsz - 100 g soczewicy czerwonej - około 250 g pieczarek - pół czerwonej cebuli - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona Wykonanie Najpierw przygotowujemy farsz. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Delikatnie przyprawiamy
Health-Fit-LifeDzisiaj mamy dla Was pyszny obiadek a do tego szybki i łatwy w przygotowaniu – polędwiczkę z z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym :) Składniki na polędwiczkę z pieczarkami: – 350 g polędwiczki wieprzowej – 250 g brunatnych pieczarek – 3 cebulki szalotki – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka masła – 150 g śmietanki
Kuchenne Wariacjepotrawę. W końcu nadszedł ten dzień. Ja potraktowałam je jako kolację. Oczywiście jak zapewne się domyślacie danie jest dietetyczne. Jak zawsze zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 100 g kiełbasy ( ja dodałam morlińską z piersi kurczaka ) 3-4 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra papryka Łyżeczka oleju woda Wykonanie: Pieczarki, ogórki(...)kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na wysoką patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy kiełbasę i dalej smażymy. Następnie wykładamy pieczarki. Smażymy tak długo aż odparujemy cały płyn z pieczarek. W dalej dodajemy ogórki. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ½ szklanki wody. Dodajemy do bigosu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano do smaku. Dusimy jeszcze około
Smaki EwyMoja kolejna próba odpicowania tradycyjnych kotletów mielonych. Tym razem nadziałam je farszem z pieczarek i cebulki, żeby się coś zadziało. Robiłam je odrobinę dłużej niż zwykle robi się mielone, ale było warto, bo są bardzo smaczne. Ponadto bałam się trochę, że może rozwalą się podczas smażenia, farsz wypłynie i w ogóle będzie katastrofa, ale nic takiego się nie stało, wyszły(...)nawet na proszonym obiedzie ;) No i oczywiście nasmażyłam ich od razu na dwa dni :D Składniki na ok. 4 porcje: 0,5 cebuli ok. 100-150 g pieczarek sól, pieprz 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do panierowania kotletów Cebulę i pieczarki pokroić w niewielką kostkę
Simply Food