zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. FARSZ: 2 cebule 3 łyżki oleju 750 g gotowanego mięsa (waga przed gotowaniem) u mnie filet z uda indyka 250 g pieczarek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Cebule obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Pieczarki czyścimy, kroimy w kostkę, dodajemy do pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy(...)grzyby zmiękną, a powstały płyn odparuje. W maszynce do mielenia mięsa, na grubych oczkach, mielimy gotowane mięso oraz smażone pieczarki z cebulą. Tak powstałą masę dokładnie wyrabiamy dodając natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Masa powinna być zwarta, jeśli taka nie jest dodajemy łyżkę twarożku naturalnego (takiego na kanapki, drobno mielonego) lub żółtko i dokładnie mieszamy
Rozpustne gotowaniekuchni znalazłam czerwoną soczewicę i postanowiłam z niej zrobić coś dobrego. Dlatego wymyśliłam, że użyję jej jako farszu do pierogów ale aby nie było zbyt mdło dodałam podsmażone pieczarki a całość przyprawiłam wędzoną papryką . W połączeniu z ciastem pierogowym do którego użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej smakują wyśmienicie:) Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na jednego pieroga (bez sosu): 63 kcal(...)pierogów) - 3 szklanki mąki (około 350 g) pełnoziarnistej - pół szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju ( ja użyłam rzepakowego) Farsz - 100 g soczewicy czerwonej - około 250 g pieczarek - pół czerwonej cebuli - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona Wykonanie Najpierw przygotowujemy farsz. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Delikatnie przyprawiamy
Health-Fit-LifeDzisiaj mamy dla Was pyszny obiadek a do tego szybki i łatwy w przygotowaniu – polędwiczkę z z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym :) Składniki na polędwiczkę z pieczarkami: – 350 g polędwiczki wieprzowej – 250 g brunatnych pieczarek – 3 cebulki szalotki – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka masła – 150 g śmietanki
Kuchenne Wariacjepotrawę. W końcu nadszedł ten dzień. Ja potraktowałam je jako kolację. Oczywiście jak zapewne się domyślacie danie jest dietetyczne. Jak zawsze zachęcam do wykorzystania przepisu. Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 100 g kiełbasy ( ja dodałam morlińską z piersi kurczaka ) 3-4 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Oregano Ostra papryka Łyżeczka oleju woda Wykonanie: Pieczarki, ogórki(...)kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na wysoką patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy kiełbasę i dalej smażymy. Następnie wykładamy pieczarki. Smażymy tak długo aż odparujemy cały płyn z pieczarek. W dalej dodajemy ogórki. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ½ szklanki wody. Dodajemy do bigosu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano do smaku. Dusimy jeszcze około
Smaki EwyMoja kolejna próba odpicowania tradycyjnych kotletów mielonych. Tym razem nadziałam je farszem z pieczarek i cebulki, żeby się coś zadziało. Robiłam je odrobinę dłużej niż zwykle robi się mielone, ale było warto, bo są bardzo smaczne. Ponadto bałam się trochę, że może rozwalą się podczas smażenia, farsz wypłynie i w ogóle będzie katastrofa, ale nic takiego się nie stało, wyszły(...)nawet na proszonym obiedzie ;) No i oczywiście nasmażyłam ich od razu na dwa dni :D Składniki na ok. 4 porcje: 0,5 cebuli ok. 100-150 g pieczarek sól, pieprz 500 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do panierowania kotletów Cebulę i pieczarki pokroić w niewielką kostkę
Simply Foodsztuk: Ciasto: około 400 g ugotowanych i wystudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (mogą być wczorajsze) 1 małe jajko około 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1/2 ząbka czosnku 2 czubate łyżeczki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. 2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną(...)kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki. 3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy je na czas przygotowania ciasta. 4. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką
Gotowanie...to proste !Drożdżowe paszteciki z dobrze doprawionymi pieczarkami to idealny, wegetariański dodatek do wszelkich zup. Sprawdza się podczas Świąt Bożego Narodzenia do barszczu, czy jako przekąska na sylwestra. Wcześniej przygotowane bardzo dobrze się przechowuje – można je przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce, a następnie odgrzać w piekarniku. Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 300ml mleka 2 łyżki masła 35g świezych drożdży(...)łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Farsz: 3 duże cebule 1 kg pieczarek 90g masła sól, pieprz czarny do smaku 2 płaskie łyżeczki suszonego majeranku Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki wody ziarna sezamu do posypania Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Przeczytaj cały przepis - Paszteciki drożdżowe z pieczarkami at AleTorcik
AleTorcikdodać mu odrobinę ostrości dodając papryczki chilli. Kolorowy makaron z kurczakiem – składniki: 2 filety z kurczaka 1 papryka (kolor dowolny) 2 szklanki kolorowego makarony np. muszelki, świderki 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody sól pieprz olej do smażenia Kolorowy makaron z kurczakiem – przepis: Makaron gotujemy al dente wg. przepisu(...)opakowaniu. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę, paprykę kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy kurczaka i przez chwilę go podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, paprykę pieczarki i całość dusimy przez ok. 10 minut. W międzyczasie doprawiamy sos solą, pieprzem i curry. W szklance
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepisami, bo może i Wy przygotujecie sobie takie pyszności w najbliższym czasie. Składniki 4 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 4 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 300 g pieczarek 1 długi ogórek 150 g sera żółtego 400 ml majonezu 2 łyżki oleju 1 mała cebula koperek sól pieprz Ziemniaki w mundurkach i marchewkę ugotować, a następnie obrać i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pieczarki z cebulką. Posypać solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda. Tuńczyka odcedzić na sicie. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warstwy sałatki ziemniaki cieniutka warstwa majonezu tuńczyk cieniutka warstwa majonezu marchewka
O kuchni z uczuciemtylko tym, którzy w okresie karnawału odczuwać będą szaleństwa poprzedniej nocy Składniki na 2 – 3 porcje: około 250 g pomidorków koktajlowych 1/2 niedużej cebuli 1 ząbek czosnku 2 duże pieczarki portobello (lub około 150 g zwykłych) około 200 g ugotowanej małej białej fasoli, np. odmiany haricot lub cannellini (może być z puszki) 1 łyżka syropu daktylowego lub słodu jęczmiennego(...)tabasco, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC, piec około 15 – 20 minut, aż pomidorki zmiękną, a ich skórka się pomarszczy. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, czosnek drobno posiekać, oczyszczone pieczarki portobello pokroić na półplasterki (zwykłe pieczarki na plasterki). W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, odrobinę posolić i podsmażyć przez minutę. Dodać syrop, ocet oraz
Even Better Fooddająca się polubić. To propozycja dla fanów gyrosa - bardzo podobna, jednak inna. Nie ma kurczaka, są za to pierożki. Nie ma kapusty pekińskiej, jest sałata lodowa. Dałam też przesmażone pieczarki. Idealna propozycja na imprezy rodzinne, domówki itp. A może i Sylwestra? Jednocześnie chciałabym Wam życzyć wszystkiego dobrego w nadchodzących Nowym Roku. By był lepszy niż ten mijający, by uśmiech(...)małe rzeczy cieszyły. Spełnienia marzeń i wszystkiego dobrego kochani :) Sałatka warstwowa z tortellini (wyjdą 2-3 salaterki) Składniki: 500 g makaronu tortellini np. z wędzonym boczkiem, 300 g pieczarek puszka kukurydzy konserwowej kilka ogórków korniszonów 1 ogórek szklarniowy duża główka sałaty lodowej 4 średnie pomidory na sos: szklanka majonezu, szklanka jogurtu, łyżeczka czosnku granulowanego, sól i pieprz kilka łyżek
Poezja Smaków - blog kulinarnyWszystko po to, aby oczarować gości i spędzić niezapomniane chwile w rodzinnym gronie. U nas w tym roku zagości pewna nowość (jak dla nas oczywiście)- carpaccio z pieczarek z pysznym i zdrowym ziołowym sosem. Składniki: pieczarki pęczek koperku 1 cytryna oleju lnianego Semco 1 ząbek czosnku 1/2 lub 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz do smaku czerwony(...)pieprz do dekoracji Wykonanie: Pieczarki myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na talerzu. Koper siekamy drobno, wlewamy sok z połowy cytryny, odrobinę startej skórki i całość ucieramy w moździerzu. Następnie dodajemy musztardę i olej lniany. Całość mieszamy, aż uzyska konsystencję emulsji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Powstałym sosem polewamy nasze pokrojone pieczarki odstawiamy
Malinowe Pocałunkimleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 50 g stopionego masła Farsz: 500 g kiszonej kapusty 1 cebula 200 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania mak, sezam lub kminek - do posypania(...)Wyrobić na elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Farsz: Grzyby namoczyć na 2 godziny a następnie ugotować aż zmiękną. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Kapustę przepłukać i drobno poszatkować. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie i ugotować do miękkości. Odcedzić i usunąć przyprawy. Cebulę obrać i drobno
My simple kitchenWigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1. rok życia. Z podanych proporcji możemy przygotować około 60 średniej wielkości pierogów. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Jako farsz do pierogów(...)dzieci możecie wykorzystać kapustę wigilijną z pieczarkami . Gotową, wystudzoną kapustę szatkujemy drobno i odkładamy na sito, by odsączyć płyn. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało
Dieta bez mlekaPyszna rybka inaczej niż zwykle,delikatna ,bardzo soczysta i do tego mięciutki ser feta,i smażone pieczarki ,zawinięte w chrupiące ciasto francuskie. Błyskawiczne i banalnie proste do przygotowania-polecam gorąco na wigilię i na co dzień na obiadek-mniam....... Składniki: ok 500 g fileta z łososia(bez skóry) op. ciasta francuskiego 25 dag pieczarek ok 25-30 dag sera typu(...)feta 1 jajko sól ,pieprz łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła(do smażenia) Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle,delikatnie solimy.zostawiamy do wystygnięcia, Rybkę skrapiamy sokiem z cytryny ,przyprawiamy solą i pierzem.Rozwijamy ciasto francuskie i na środek kładziemy pieczarki,na to pokrojony w ok 1cm plastry ser feta. na to układamy naszą rybkę i nacinamy
Swojskie jedzonko