się na maksa . Teraz kiedy wszystko to sobie ogarnełam , spokojnie mogę teraz poświęcić czas swojej pasji , czyli gotowaniu , i dziś chciała bym zaprosić na pyszną wątróbkę z jabłkiem oraz pieczarkami , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników. Potrzebne nam będą 250 wątróbki drobiowej 2 średnie cebulki 1 średnie jabłko 6 szt średnich pieczarek pieprz sól(...)jest dobrze rozgrzana , przekładam naszą wątróbkę na patelnie i podsmażam po obu stronach pod przykryciem , bo będzie strzelać . Kiedy nasza wątróbka się smaży , przygotowujemy naszą resztę , czyli obieramy jabłko , pieczarki oraz cebulkę , następnie kroimy w talarki , i kiedy nasza wątróbka jest dobrze podsmażona , dodajemy jabłko , pieczarki i cebulkę , dokładnie mieszamy tak aby składniki nam się razem podsmażyły , i zalewamy następnie
Mój Smakdomowe imprezy. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 125 g masła 20 g świeżych drożdży 1 jajko 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% Sól Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 100 g wędzonego na ciepło łososia Sól Pieprz Mleko do smarowania Czarnuszka do posypania W śmietanie rozpuszczamy dokładnie świeże drożdże. Mąkę pszenną siekamy dokładnie z masłem i szczyptą soli(...)mąki wbijamy jajka i wlewamy śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na 15-20 minut, żeby podrosło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę. Całość przesmażamy do miękkości na patelni. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek dodajemy kawałki wędzonego łososia i dokładnie mieszamy. Przygotowane i wyrośnięte ciasto rozwałkować
VioletoweKucharzenieniepozorne. Szare, bure, nieciekawe. Niech Was nie zwiedzie wygląd talerza. Danie powala na kolana. Im więcej curry, tym mniej w przenośni. 2 porcje: 1 mniejszy bakłażan ok. 150 g pieczarek 1/2 puszki ciecierzycy 2 łyżeczki zielonej pasty curry ok. 100 ml mleka kokosowego (stała część i woda) ok. 100 g papai (u mnie z puszki, bez zalewy) 130 g makaronu(...)ryżowego Kurczaka pokroić w wąskie paski, bakłażana w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki/ósemki. Rozgrzać dużą patelnię lub woka. Dodać mleko kokosowe (stała część i woda), rozpuścić pastę curry. Podsmażyć mięso, a następnie dodać odcedzoną ciecierzycę i pieczarki. Dusić do czasu, aż pieczarki zmiękną. Dodać bakłażana. Dusić ok. 10 minut, na krótko przed końcem dodać kawałki papai (jeśli surowa
Kucharzycajajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego 2 jajka na farsz: 5 pieczarek 2 pętka białej kiełbasy 3 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek natki pietruszki cebula Przygotowanie: Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki(...)sobą składniki na masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie rózgą. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki białą kiełbasę, pieczarki i cebule. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki siekamy. Po 30 minutach w lodówce wyjmujemy ciasto, wałkujemy placek o wielkości naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko
Życie zaczyna się w kuchniciasta francuskiego. To doskonała przekąska dla każdego. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 filet z dorsza lub mintaja, ½ brokuła, 1 cebula, 200g pieczarek, 80g żółtego sera, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła dzielę na różyczki i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pieczarki razem(...)oliwie. Rybę kroję na mniejsze kawałki. Odsmażam na oliwie po 3 minuty z każdej strony. 2. Ciasto francuskie kroje na mniejsze prostokąty. Na każdym kawałku ciasta kładę porcję podsmażonych pieczarek, kawałki ryby oraz brokuła. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch ciastek posypuję startym żółtym serem. 3. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj przepis na smaczne sakiewki ze schabu z serem i pieczarkami, idealna na obiad i nie tylko. SKŁADNIKI : 1 kg schabu 250 g sera żółtego 400-500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, czosnek w proszku do smaku ostry ketchup mąka i bułka tarta do panierowania 2 jajka olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Schab myjemy, tniemy na plastry i cienko ubijamy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczarki i cebulę szatkujemy, doprawiamy solą, podpiekamy na odrobinie oleju do momentu aż płyny odparują. Odkładamy do miseczki i studzimy. Ser kroimy w plastry. Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę ketchupu, kładziemy plaster sera i porcję pieczarek, zwijamy starannie, z brzegami podwiniętymi do środka
Kulinarne Fantazje MarioliZapewne większość z Was myśląc o muffinkach ma przed oczami słodkie wypieki. Z owocami, czekoladą, polewami, posypkami. A u mnie dzisiaj babeczki na wytrawnie. Nadziane szyneczką, pieczarkami, żółtym serem. Będą idealna przekąską w ciągu dnia. Składniki: 200 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki pieprzu(...)jajka 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju farsz: 5 pieczarek 1 cebula 6-7 plastrów szynki na wierzch: 15 dag żółtego sera szczypiorek olej do smażenia Wykonanie: *Cebulę, pieczarki i szynkę kroimy na małe kawałki, przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. *Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Oddzielnie mieszamy mleko z olejem i jajkami. Wszystko przekładamy
Z Majeczką w kuchnijajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki chrzanu pieprz, sól 100 ml bulionu warzywnego 5 szy suszonego pomidora posiekanego 2 jajka na farsz: 5 pieczarek 2 pętka białej kiełbasy 3 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek natki pietruszki cebula Przygotowanie: Przygotowanie tarty rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki(...)sobą składniki na masę chrzanową czyli jajka, śmietanę, chrzan, bulion warzywny, suszone pomidory, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie rózgą. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki białą kiełbasę, pieczarki i cebule. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki siekamy. Po 30 minutach w lodówce wyjmujemy ciasto, wałkujemy placek o wielkości naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko
Życie zaczyna się w kuchniporcje: 2 piersi kurczaka 2 garści cukrowego groszku 2 małe marchewki 2 garści pieczarek 2 połówki cukinii (haha, niech będzie na dwa ) 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego kolendra mielona, bazylia suszona i sól do smaku 2 porcje makaronu soba (2x75g) Mięso kroimy w kostkę. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne. marchewki i pieczarki czyścimy. Rozgrzewamy patelnię lub woka. Dodajemy mięso(...)pieczarki i chwilę dusimy, aż pieczarki zwiędną. Dodajemy marchewkę, cukinię i groszek, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy i jogurt, mieszamy. Podajemy z ugotowanym makaronem. Porcja z makaronem ma ok. 620 kcal
KucharzycaPyszny, szybki obiadek na dobry początek tygodnia. Kilka składników, parę chwil w kuchni i mamy gotowy makaron ze szpinakiem, pieczarkami i piersią z kurczaka, mniam! :) Składniki na 4-5 porcji: 400 g makaronu penne 1 opakowanie świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku ok. 500 g piersi z kurczaka 400 g pieczarek przyprawa do gyrosa sól, pieprz Makaron ugotować według instrukcji(...)podsmażyć i przełożyć na talerz. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i wrzucić na rozgrzany na patelni olej, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić i przykryć na chwilę. Gdy pieczarki puszczą sok odkryć, dodać szpinak, całość oprószyć pieprzem i wymieszać. Chwilę podsmażyć. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Podawać na ciepło
Simply FoodSkładniki: jajka ugotowane na twardo 10 sztuk, kiełbasa drobiowa wiejska 70 dag (3 długie sztuki), masło 15 dag, cebula 1 sztuka, pieczarki 6 sztuk większe, szczypiorek, koperek 1 pęczek, majonez 7 łyżek, pieprz mielony - ile potrzeba, sól - ile potrzeba jajka ugotować na twardo, obrane zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku kiełbasę drobiową wiejską obrać z flaka, zmielić(...)maszynce do mięsa do zmielonych jajek na drobnym sitku pieczarki obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka, masło na patelni roztopić, zeszklić cebulę pokrojoną, dodać pieczarki i podsmażać do odparowania płynu co jakiś czas mieszając wystudzone pieczarki dodać do jajek z kiełbasą, dodać pieprz mielony, paprykę słodką, posiekany szczypiorek z koperkiem, majonez, wszystko dobrze wymieszać, do smaku dodać soli lub kucharka
W Mojej Kuchni LubięChrupiąca pizza z pieczarkami, niezwykle aromatycznym, wyrazistym w smaku kurczakiem marynowanym w słodko-winnym sosie i orzeźwiającym, lekko pikantnym imbirem to nowe połączenie smaków, które warto spróbować. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1/2 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oliwy 1 jajko 50g świeżych drożdży 5 łyżek letniego mleka mąka do podsypania Dodatki: 300g fileta(...)kurczaka 150g pieczarek 80g żółtego sera Gouda 80g żółtego wędzonego sera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki klarowanego masła Marynata teriyaki: 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 5 łyżek wody 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z limonki Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać
Szalona Kuchnia EwelinyKotlet sporządzony z roztłuczonego mięsa wieprzowego nadziewanego aromatycznym farszem na bazie delikatnych pieczarek współgrających z lekko ostrym porem to świetna propozycja dla fanów roladek. Składniki: 7-8 plastrów schabu wieprzowego sól pieprz olej 2 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g pieczarek 100g por 1 ząbek czosnku 70g żółtego sera 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Każdy plaster schabu(...)rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 2. Farsz: Pieczarki umyć, oczyścić i drobno pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i czosnek, smażyć kilka minut. Ser zetrzeć na tarce. Następnie dodać por i jeszcze chwilę razem smażyć na małym ogniu, dodać ser, doprawić solą, pieprzem i całość
Szalona Kuchnia EwelinyZawsze przygotowywałam krokiety z kapustą i grzybami. Tym razem zrobiłam je z pieczarkami i smacznym łososiem. Danie było rewelacyjne w smaku. Krokiety: 1,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 2 cebule 100 g wędzonego łososia 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Krokiety(...)Smażymy naleśniki (dość cienkie, na rumiano z każdej strony). Z podanej porcji wyszło mi 6 placków. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Pieczarki kroimy w pół plasterki, dodajemy do cebuli. Wszystko dusimy do miękkości. Przesmażone studzimy, doprawiamy solą i pieprzem. Do zimnych pieczarek dodajemy kawałki wędzonego łososia, mieszamy. Przygotowany farsz układamy na każdym
VioletoweKucharzenieOstatnio moim ulubionym połączeniem stały się szpinak, pieczarki i feta. Pierwszy raz jadłam je jako nadzienie w naleśniku (który też dodam w późniejszym czasie). Postanowiłam przenieść te składniki na realia jajecznicy. Wyszła genialnie. Mój mąż, który początkowo bał się fety w jajecznicy triumfalnie zakrzyknął "Pasuje!" :) Składniki na jajecznicę ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta (1 porcja): 1,5 garści świeżego(...)szpinaku kilka pieczarek ser feta ilość wedle uznania 2 jajka sól masło Na maśle podsmażyć umyty i posiekany wcześniej szpinak. Dodać kilka pieczarek uprzednio pokrojonych w paski. Doprawić solą. Wbić jajka. Dosolić w razie potrzeby. Pod koniec robienia jajecznicy dodać pokrojoną w kosteczki fetę i wymieszać lub też przerzucić gotową jajecznicę na talerz i udekorować serem. Obie opcje są przepyszne
Karola gotuje